Tak tu záměnu za Jolanu vůbec nechápu. Máte fakt krásné jméno, a docela souhlasím, že každé jméno je krásné, když se krásně vyslovuje. No... s Bóžou si nejsem úplně jistá.
Stěžovací vlákno
Ale helejte, podle jednoho Marcela soudit ostatní Marcely, to není pěkný
![]()
Souhlasím!
Když jsem přišla do puberty, trápilo mě, že se moje jméno nehodí pro horoucí vyznání lásky :-D Uměla jsem si představit všechna ostatní, vášnivě šeptaná, jen to svý ne. Ha ha, kdybych bývala věděla.
A když jsem "získala" nový život, dala jsem si i nové jméno. Takové, které mě vystihuje. Jsem s ním velice spokojená a používám ho všude (kromě faktur atd.) a slyším na něj.
Bohužel to není skutečné, našimi zákony uznávané jméno, tak se nemůžu přejmenovat. Což mi přináší nepříjemný pocity. Někteří zákazníci mě v korespondenci osloví "Milá Bflm" a mně jsou hned protivní a přitom za to nemůžou. Ale staré jméno mám spojené se starým životem a vždy se mi udělá trochu špatně.
A tak mě rozčiluje, když vidím, jak divně se děti můžou dnes jmenovat a dávno dospělej člověk o sobě nemůže rozhodnout :-(
No to je škoda, že nelze provést to přejmenování, určitě by se Vám ulevilo.
ha, Berenika - tímto jménem je "postižena" moje sestra. ji si všichni pletou s barunkou nebo verunkou. někdy si říkám, jestli se nám matka nechtěla za něco pomstít. bratra totiž pojmenovala zcela příčetným obyčejným českým jménem :)
Co to je za blbost, s tím placením za jméno?
A to byl ale pěknej lotr ne?
Děkuju.
Na matrice jsem byla, i s odůvodněním, byli ochotní, leč proti zákonu nepůjdou.
Kdyby to moje nové jméno existovalo kdekoli na světě, tak by to šlo, ale neexistuje.
Zkusila jsem i Ústav pro jazyk český, občas najdou možnost, ale taky nic.
No, měla jsem si to líp rozmyslet :-) Ale nebylo to tak, že bych si sedla a přemýšlela, jak se budu jmenovat, prostě to ke mně přišlo samo.
Edit: zaplatila bych ráda, klidně i mnohem víc, ale o takové možnost jsem neslyšela a ani mi to nikdo z dotazovaných nenabídl.
No kam bychom přišli, kdyby si každý jen tak z rozmaru vymýšlel jméno, že?![]()
A asi nejen mne by teď zas zajímalo to tvoje.![]()
Věřím, že jiný úředník může rozhodnout jinak. Ale to placení od písmene se mi nějak nechce věřit.
V Recku dostane dite jmeno v roce zivota pri krtu.Rok je bezejmena a v 99%ho dostane po prarodici od muze,az kdyz je to treba druhy kluk tak ten dostane po otci zeny.
A svagrova nedovedla pochopit kdo mi dal jmeno kdyz nejsem pokrtena.:-D
Jj, pořádek musí bejt!![]()
Tak to koukám, jak jsou v Řecku zpátečničtí. To já znám pána, kterému je přes 80 a nebyl pokřtěný!! Na Moravě!!
@Amun tak to jméno by mě fakt zajímalo, koukám na statistiky a váhám nad Jevdokijí a Euženou! :-D
I úředně je bezejmenné? Zase vědí už před narozením (ba i před početím), jak se bude dítě jmenovat. Pokud se to opravdu dodržuje, točí se v Řecku pár jmen pořád dokola.![]()
A když by ještě před křtem zemřelo? Teď mne to začalo zajímat. Nevíte náhodou někdo, jak se v řeckokatolické (a možná i jiných církvích východního ritu) k tomuhle staví? Proto se přece nejen u nás dřív křtilo co nejdřív, pro jistotu.
jo i uredne.
Ale jak je to pri umrti,nevim.To uz chces po mne moc.:-)
Ano vsichni vi jak se bude jmenovat,ale nikdo ti to do predu nerekne.:-DTak kdyz se znaji tak to vi,ale ja se ptala (jelikoz jmena prarodicu sem neznala a tenkrat ani tu tradici)A odpoved byla,ze jmeno bude po krtu!![]()
Co vím, tak se musí žádat na matrice, kam člověk patří podle bydliště. A tam jsem neuspěla.
Mě to zas netrápí tak moc, jak jsem psala, všichni, na kterých doopravdy záleží mi říkají tím správným jménem.
Spíš mě rozčiluje přístup státu. Chápu, že děti je potřeba chránit, ale dospělej člověk? Není to jen jeho věc?
A jo,jmena se toci.Muzuv syn se jmenuje stejne jak bratranec,druhorozeny od svagrove.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.