Jo, generační nedorozumění ![]()
Stěžovací vlákno
Jsme měli na střední spolužačku Božku. Se tak jmenovala, ale ona i to byla taková Božka... taky to jméno nemám ráda. A nelíbí se mi ani Růžena, ani Libuše, mám pocit, že toho mám plnou pusu, toho jména.
Tak jás e taky přidám k diskuzi o jménech. zvukomalebnost s příjmením je fajn, ale dle mého se dá řešit hlavně u kluků - u holky si jaksi nikdy nezajistíte v době před narozením, jak se budou jmenovat po svatbě :D - vždyckly si vzpomenu na scénku o výběru jména z takové normální rodinky: "Mohla by to být třeba Aglája". "A co když si vezme Vopajšlíka. Aglája Vopajšlíková." :D
Jinak u mě i manžela v rodině dávali rodiče a někdy i prarodiče jména po sobě, jsme na to tak zvyklí, že asi nebudeme tradici měnit (manžel je v řadě už třetí, můj bartr dokocne čtvrtý :D ). Vím, že to někomu vadí a chce, aby dítě mělo jméno unikátní, ale my jsme s tím v dětství ani jeden neměli problém a naše jména se nám vzájemně líbí, víme, že jdou k příjmení tak u prvního asi nebdue co řešit :D
Já se teda původně měla jmenovat Veronika, ale když přišlo na to vyplňování papírů v porodnici, tak tatínek jemně prohlásil, že by byl stejně radši, dkyby to byla holčička, aby se jmenovala jako mamka - no a tak mám jméno po mamce :) není úplně atypické ani úplně typické, hůř se tvoří zdrobněliny ale čím sjem starší, tím ho mám radši :)
To, že holka se stejně vdá, mi vždycky přišlo jako hloupá výmluva, pardon. Aglája Vopajšlíková to bude mít těžké hlavně v dětství a dospívání, když přežije ty, pak už nejspíš taky. Navíc dnes se může dost pravděpodobně a/vdát hodně pozdě b/nevdat vůbec c/nechat své příjmení nebo obě.
Mně asi jako úplně nejblbější české jméno přijde Božena.(Doufám, že tu žádná není) A když se jí ještě říká Bóža.. to je definitivní hrůza. ![]()
Přímo tu snad žádná není, ale moje babička se tak jmenuje :D
To, že holka se stejně vdá, mi vždycky přišlo jako hloupá výmluva, pardon. Aglája Vopajšlíková to bude mít těžké hlavně v dětství a dospívání, když přežije ty, pak už nejspíš taky. Navíc dnes se může dost pravděpodobně a/vdát hodně pozdě b/nevdat vůbec c/nechat své příjmení nebo obě.
Tak ona se tam ta Aglája měla k rodnému příjmení hodit.... jasně, že dneska už je možností x, ale snažit se holčičí jména aldit zvukomalebně kvůli 20-30 rokům když bůhví jak se bude jmenovat zbývajících 50-80 let je prostě dle mého zbytečné. jasně, že bych nedala něco, co se tluče, pokud jdu po zvukomalebnosti, budu vybírat spíše tak, aby to bylo neutrálnější a hodilo se k čemukoliv.....
jinak když vezmeme v potaz, že se jménem je to nejhorší v dětství, tak jakákoliv netypická jména prostě můžou být problém.... A vůbec, rodiče s emůžou snažit sebevíc, ale dítě prostě spokojeno být nemusí - buď je na něj to jméno moc atypické anebo je moc časté, si nevyberete. Stejně to je ve výsledku spíše o tom, co se líbí rodičům.
Já vím, že Aglája měla Vopajšlíkovou až vyvdat, ten seriál mám moc ráda, ale hodilo se mi to jako příklad. Ale prostě myslím, že to případné druhé (třetí, čtvrté:-)) příjmení už si žena sama ovlivní, to první musí nosit chtíc nechtíc.
A mé babičky sestra, čili moje teta, taky, ale říkat jí to nebudu. :D A té se neříká Bóža, ale krátce Boža (což je možná ještě horší). A tak nějak obecně je to na naší dědině samá Boža, Kača a Mařa, nechápu, co to bývalo za babiččina mládí za zvyk, takhle ošklivě se oslovovat...
Zlatá Kača a Mařa.
Taková Renča, Helča, Lenča... Monča... Barča... z toho jsem teda na prášky.
Božena byla moje prateta. Říkali jí Boži, ale když se na ni moje babička, její sestra, zlobila, tak to byla "naše Božka" :) Další jejich sestra byla Ludmila, té se říkalo Mili nebo Milenka.
1. Dcery přítel dnes brzy ráno odlétal do Londýna. Na letišti zjistil, že nemá pas. Vypadl mu k tašky a ráne, ve tmě to přehlédl. BA mu nabídly letenku za 19.000. Nakonec letěl v poledne s EJ asi za 6 tis.
2. Je mi pořád blbě, ale zítra jdu do práce.
3. Venku to fučí a chumelí. Vichr přímo děsný, hýbe celou chalupou. Rano budu muset vyhrabat auto a doufám, že projedu naší lesněpolní cestou k silnici. Po týdnu v posteli to bude impozantní nasazení. Snad to přežiju. Už teď mám ale nervy.
4. Dadoo je dneska nějak blbě. Bojím se o ni. Pořád strašně rychle dýchá a chce ven. Venku se rve co nejdál od chalupy, zaléza pod smrčky. V té fujavici, kdy normálně nevystrčí ani drápek. Manžel je z ní už úplně vyřízený, minimálně 1x v noci ho budí pravidelně, ale dneska ho nenechá vůbec spát, cape okolo postele, kňučí. Nevím, co s ní je. A bojím se o ni.
Tak zatím stačí, ne? ![]()
![]()
Za pár dnů jí bude 13. Špatně vidí, špatně chodí. Už se to asi chýlí. To dnešní puzení ven se mi nelíbí. A venku zuří sněhový uragán.
Vedle už jsem to provařila (neb tu nejsem zrovna inkognito), provařím se ještě víc :-D
Jmenuju se Johana, vzala jsem si Meda, takže příjmením Medová. Moje dcera bude Antonie (protože jsem to řekla, i když tchýně má tedy námitky, že když bude malá korpulentní bude to TONička či TONka). Chlapeček by byl po tatínkovi, v případě dvou chlapečků by druhý byl Martin, oba máme bráchu tohohle jména a moc se nám líbí (v mojí rodině je tedy dědičný Jan, ale tu linii by doufám měl držet takto se jmenují ví bratr a ne já).
Jako malá jsem nemusela, když se mi říkalo Johanko, čím starší jsem, tím radši to ale mám a tím míň mám rada, když mě někdo osloví Johano, čekám, co jsem provedla :-D
Moje máma Johanku nechtěla, říkala jí tak babička jako přezdívkou. Skončilo to tak, že babička léta oslovovala jako přezdívkou jménem mojí mámy :-D pomalu už se to ustálilo na správných jménech ale v době instalování se pravidelně stávalo, že jsme se s mámou ozvaly obě... Nebo ani jedna, protože jsme si svorně myslely, že je to na tu druhou (a pak byl oheň na střeše).
Jinak, nebýt mi bývalý nevěrný (taky se se mnou kvůli ní rozešel a nakonec si ji vzal za manželku, budiž jim přáno), mohla jsem být ještě Šťastná (to teda jsem stejně, ale jen s malým š :-D )
Taky by se mi nelíbilo. Ale snad je to tím větrem... Nebo, v lepším případě, třeba tuší že vám barák spadne dneska v noci na hlavu a chce zachránit holý život
Nejapně vtipkuju, ale doufám že si rozumíme ![]()
A teda stěžují si, že nevím, kde vypnout ten autocorrect, který se mi nainstaloval s updatem systemu. Doufám, že to, co jsem neodchytala, rozklíčujete. ![]()
Johana je náhodou moc hezké jméno, to se mi zrovna líbí. A žádnou neznám. Ale znám Jolanu, dokonce dvě a jak tu někdo zmiňoval Milušku, tak to je moje nejlepší kamarádka ze školky :-) Ale jmenuje se Miloslava po mamince. Dneska si říká "Mila", ale pro mě je to prostě Miluška :-D Tu školku nikdo neodpáře.
Jo, Johana je pekne jmeno, ale je fakt, ze zni v tom nezdrobnelem stavu trochu tvrde
Jinak ja mam jmeno patrne taky z top 10, zejmena v letech, kdy jsem se narodila, vzdycky byly ve tride 1-2 dalsi se stejnym jmenem, ted v praci zrovna tak, ale protoze jmeno samo se mi libi, tak mi to nikdy nevadilo
Navic si myslim, ze rodice nekdy proste nemusi zaznamenat, ze zrovna to jejich vybrane jmeno je prave tak modni, mam neter Sofinku, coz mi v dobe vyberu prislo jako celkem originalni, za cely svuj zivot jsem zadnou nepotkala, a ted jsou jich plne skolky
No a k dalsimu tematu - muj byvaly, se kterym jsme byli 7 let, jako posledni vztah pred jeho soucasnou zenou, ma dceru, ktera se jmenuje stejne jako ja a musim rict, ze me to zaskocilo, prijde mi to divne
A nemam rada kdyz se davaji jmena po rodicich, prijde mi to neprakticke a i takove vesnicke, a priznavam, ze jsem tento nevyzadany nazor dala tento tyden kolegoovi, ktery prave vybira jmeno, deti nemam, tak me nenapadlo, ze je to tak citlive tema, ze se neocekava nazor, ale jen nekonfliktni pritakani na kazdy navrh
A co tyka jmen z literatury, moc se mi libi Berenika
dadoo držím moc palce,at to nic neni!!!!!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.