Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Online Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 07:32
Reakce na Solathis:

Johanka je moc pěkný jméno. nezdrobnele mi to tvrde nezní,asi kvuli tomu,ze u nás doma se zdrobneliny jmen moc nepoužívají,takze ja jsem odmala zvykla na nezdrobnelou verzi svého jména. 

Offline Marbuša
1420 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 07:39
Reakce na Dadoo:

Tak o Marcelovi jsme zrovna my uvažovali. Okolí z toho taky moc nadšené nebylo. Taky o Přemkovi, ale to jsem se bála, kdyby si šlapal na jazyk. Nelíbila se mi ta móda Anet, Patriků - asi začátek 90. let. Pak se začaly objevovat Aničky, Marušky.. Taky jsem přemýšlela o Vráťovi, Čendovi, ale to mi můj muž rozmluvil. Přitom máme klasické české příjmení, hezky by to k tomu šlo.

Offline Marbuša
1420 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 07:55
Reakce na Solathis:

Máte krásné jméno.

Offline Bowle
606 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 08:49
Reakce na Solathis:

jmenujeme se stejně :) a závidím vám, že máte ke svému jménu hezký vztah.  já ho od dětství nenávidím, protože ještě nikdy ho nikdo neřekl napoprvé správně, pořád je to samá jolana... 

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:20
Reakce na palahniukowa:

Jméno Hana je sice hezké, ale není slovanské, nýbrž hebrejské.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:21
Reakce na Kokoska:

Ono záleží taky na příjmení. Třeba Bianca Straková nebo Bianca Černoušková mi teda úplně lahodně nezní. A to nemluvím o příjmeních jako Kolomazník, Hliněný, Čtveráček apod.

Tady jste skoro trefila moje jméno a příjmení.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:30
Reakce na žluťásek:

Známí mají dcery Kateřinu a Sofii a oslovují je polsky Kasia a Zosia a zní to tak hezky měkce.  

Jméno Libuše je krásné, neb se tak jmenovaly moje babička a maminka a taky ho mám spojené s kněžnou, takže mi zní velmi vznešeně.

Online Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:37
Reakce na Bledule:

no jenže pak ta zkratka Líba mi nepřijde teda úplně top

Offline dzizisketa
8961 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:39

Kdybych měla dítě se současným přítelem a byl by to kluk, jmenoval by se Karel po jeho tatínkovi. Holka by byla buď Karla, nebo by se jmenovala jako má ségra, která má ženskou variantu jména našeho tatíka. Mně se líbí taková akoby dospělá jména, jak jste tady zmiňovaly, že to je jméno jako pro babičku - tak je to správně! Stejně potomek bude většinu času dospělý :D

Offline Kokoska
34964 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:39
Reakce na Bledule:

Ještě že jsem se netrefila úplně!

připomněla jste mi knihu Pan Wolodyjowski, tam byla jména Barbora a Kristýna a říkalo se jim Baška a Kriša (nevím, jestli to píšu dobře, asi jsem to počeštila).

Offline Kokoska
34964 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:41

A stěžuju si, že sotva jsem vymetla dvůr, sněží jak o závod. To to nemohli vysypat o Vánocích?

Online Sweet Potato
40386 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:45
Reakce na Kokoska:

Jo, to jsou v Polsku běžné zdrobněliny. 

Online Sweet Potato
40386 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:47
Reakce na Potrefenáhusa:

A co teprve Libuna.

Jak češtinu miluju, její flexibilita je u jmen občas na škodu.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:52
Reakce na Potrefenáhusa:

U nás se to říká kratce.

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:54
Reakce na Bowle:

Jolanka jsem byla celou školku :-D Ještě, že jsem tam byla jen rok :-D Spíš mi vadilo, a to tak jako hodně, že se mi moje ruštinářka (Češka jak poleno, ale poturčenec horší turka), snažila říkat Jochana nebo Jogana (wuaaaa!!!!). Nakonec jsem ji ukecala na Joanu. Jinak jsem se křestní naučila vyslovovat s důrazem na h a větší problém jsem tedy měla s komolením mého dívčího příjmení.

Možná mám ke svému jménu pěkný vztah i proto, ze jsme hodně dělali do historie a tak se mi hodilo, mohla jsem si ho nechat i v turnaji, princezna Johana byla dostatečná (všechny předchozí princezny byly genericky Berenika, takže tak by se moje dítě teda jmenovat nemohlo). No a taky jsem byla celou základní jediná na škole, podepisovala jsem se jen křestním. To šlo i pak na gymplu. Když jsem nastoupila do prváku, do první třídy na mojí staré základě nastoupila nová Johanka, přišlo mi to takové symbolické :) 

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:58
Reakce na Kokoska:

Ono foneticky to je taky Zoša a Kaša, ale s tím polským přízvukem se mi to líbí. Ti známí jsou vlastně zde žijící Poláci a mezi sebou se baví polsky.

Jo, vpomínám, jak Wolodyjowski volal na manželku Bááškáá! Vždycky, když něco provedla.

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 09:59
Reakce na Sweet Potato:

Pro mě vždycky teta Lída, její dcera Lidunka a jedna moje známá je zásadně Libunka (oslovuju Libi nebo Libu(ško))

Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 10:21
Reakce na Potrefenáhusa:

barbucha 

Dadoo usnula až v 5 ráno. Manžel je na odpis.

Já jsem usnula cca v půl čtvrté, a po páté už zase byla vzhůru. Jsem na odpis.

Ráno Dadoo vypadala normálně, jen spala. Se nedivím.. Domu radši nevolám, nejspíš spí všichni. 

Uvidím, jak na tom bude odpoledne, jestli nezajedu na veterinu. Pro elixír mládí.

Pak půjdu hned spát.

Offline žluťásek
8863 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 10:38
Reakce na baltik:

Jinak ja mam jmeno patrne taky z top 10, zejmena v letech, kdy jsem se narodila, vzdycky byly ve tride 1-2 dalsi se stejnym jmenem, ted v praci zrovna tak, ale protoze jmeno samo se mi libi, tak mi to nikdy nevadilo

Navic si myslim, ze rodice nekdy proste nemusi zaznamenat, ze zrovna to jejich vybrane jmeno je prave tak modni, mam neter Sofinku, coz mi v dobe vyberu prislo jako celkem originalni, za cely svuj zivot jsem zadnou nepotkala, a ted jsou jich plne skolky

No a k dalsimu tematu - muj byvaly, se kterym jsme byli 7 let, jako posledni vztah pred jeho soucasnou zenou, ma dceru, ktera se jmenuje stejne jako ja a musim rict, ze me to zaskocilo, prijde mi to divne

A nemam rada kdyz se davaji jmena po rodicich, prijde mi to neprakticke a i takove vesnicke, a priznavam, ze jsem tento nevyzadany nazor dala tento tyden kolegoovi, ktery prave vybira jmeno, deti nemam, tak me nenapadlo, ze je to tak citlive tema, ze se neocekava nazor, ale jen nekonfliktni pritakani na kazdy navrh

A co tyka jmen z literatury, moc se mi libi Berenika

Já bych tu nerada byla za nějakou hysterku, která nesnese, když jí někdo kecá do výběru jmen. Jen jsem si stěžovala, že všichni kolem nás se tím zabývají mnohem intenzivněji než my a výběr jména nám neustále předhazují jako to jediné a zřejmě nejdůležitější, bez něhož se miminko asi ani nemůže narodit :) Případně že když čtvrt roku před termínem nemáme vybrané jméno, tak to už je teda nejvyšší čas a měli bychom se už konečně rozhodnout. Normální názor je samozřejmě vítaný, otravné jsou ty výkřiky ve smyslu, že to je tak příšerné jméno, že nebohé dítě bude muset chodit kanálama a všichni se mu budou smát a jestli ho takhle fakt chceme pojmenovat, tak jsme se museli zbláznit. Naopak nemám problém s tím, když mi někdo řekne, že třeba ta Libuška se mu moc nelíbí, to je v pohodě a beru to.

Offline Kokoska
34964 příspěvků moje polička 04. ledna 2017 10:47
Reakce na Dadoo:

Držím palce, ať je to jen nějaká přechodná a hlavně už vyřízená záležitost.