No tak mě osobně je dost trapné a nepříjemné, že se o mém otci všeobecně ví, že je jeho první láska byla Kristýna, tak mě po ní musel hned pojmenovat, obzvlášť, když to nebyla moje matka.
Stěžovací vlákno
To ještě docela jde, mě vybral jméno můj táta podle prostitutky, která pravidelně obcházela lodě v nějakém německém přístavu ![]()
Tak to je síla. Traduje se to jako vtipná rodinná historka, nebo se táta svěřil ve slabé chvilce?
Tak jo, špatných zpráv není nikdy dost. Jedna právě přišla od kamarádů, co jsme s nimi byli na horách: mají plné hlavy. Takže se tu utěšuju: furt lepší vši než štěnice, furt lepší než štěnice, furt lepší než štěnice...a už se drbu.
Tímto děkuju Noren , že mne rozesmála!
No jo, když vy to máte rozprostřené v populaci, ale já to mám koncentrované ve třídě. V každé třídě. Je fakt bezva, když se třída skláda jen z Terez, Nic(k)ol, Klár, Veronik, Lucií atp. Je to pak děsně jednotvárné. ![]()
Antonie je moc krásné jméno a Tonička zase roztomilá. To se mi líbí taky moc. A Lujza jakbysmet. Ta je zas taková aristokratická. Jj, taková jména má smysl hledat, aby se dítě mohlo cítit jako originál, ne jako jedno ze stáda.
Ovšem příliš originality škodí, viz v Brně dávaná jména, např. Kennedy, Mercedes, Enrique, Jenifer, Corrado, Ronaldo, Chanel nebo Prezidentka, jsou už poněkud příliš ![]()
Mně tedy takhle napsaná Lujza nikterak aristokraticky nepřipadá, právě naopak.
Luisa, to je jiná.
Ja mam meno Bianca zafixovane s tou divnou blogerkou či čo to je Bianca Johnson. ![]()
Antonie je taky super jméno (je na mém seznamu jmen vzdáleněbudoucího potomstva :D ). Jmenovala se tak moje prababička, já už ji znám jen z fotek, ale mamka o ní často vypráví jako o babičce Toničce. :) A moje malá sestřenice je Františka a na to, jakej kolem toho byl ze stran babiček hroznej vyrvál, si to nakonec sedlo, všichni si velmi rychle zvykli a k ní se to jméno navíc ohromně hodí.
No a moje babička se jmenuje Svatava a přijde mi to dost neobvyklý a hezký, takový vznešený. Jenže jí tak samozřejmě skoro nikdo neříká, akorát Svaťko nebo Svatuš a to je veškerý kouzlo v prachu.
Akorát se jménama pro kluky si vůbec nevím rady, jmen pro holku jsem měla už od dětství namyšleno spoustu, ale klučičí se mi vlastně žádný dodnes nijak zvlášť nelíbí...
Mým rodičům se povedla dobrá bota, když mě pojmenovali stejně, jako se jmenovala dědova milenka. Utekl s ní a pak s ní asi pět let žil, než se vrátil domů.
A docvaklo jim to až po letech, když jsem si v dospělosti vzpomněla na historku, kdy mi babička jako malé při nějaké příležitosti řekla, že mám nejhnusnější jméno na světě. Což bylo dost divný, takový nenabičkovský, mamka se pak o 25 let později plácla do čela :-).
To se naopak chova efektivne - kdyz uz ma hotovyho magistra, tak bakalarskej diplom uz nebude potrrbovat :D
No manžel už má Ph.D. a teď v Německu musel dokládat diplomy od bakaláře :D takže bacha na to, někde to chtít můžou )ale dje teda o akademickou sféru...)
já si myslím kacířsky, že někdy není do věci rodičům aspoň jemně naznačit, že se pomátli ohledně jména - protože oni se někdy fakt pomatou, hormony a nějaká divná rodičovská pýcha nebo co jim zatemní mozek.
myšleno v křiklavých případech, kdy se jmenují třeba pupíkovi a rozhodnou se dát dceři jméne antoinetta nebo hvězdoslava, protože to je úžasně vznešené. přijde mi, že někdy rodiče naprosto nedomyslí, jak se bude dítěti reálně říkat, že jméno bude stejně každý komolit a zkracovat (typicky bych nikdy nedala dceři jméno již zmíněné svatavy, protože je znám dvě a každý jim říká svaťko, což je megahnusné), nenapadnou je zcela běžné přezdívky, kterými bude jejich dítě každý častovat, a nehledí na to, jestli se jméno hodí k příjmení.
Pěkný to asi není, ale já mám taky pár jmen, které nemůžu vystát, z toho prostého důvodu, že jednoho jejich nositele - nositelku znám a to jméno mi tak zprotivili, že bych ho svýmu dítěti prostě dát nemohla...
Jinak ještě edit - kdysi jsem poznala jednu dívku, která se jmenovala Ludvika. To jméno jí neuvěřitelně slušelo. Moc se mi líbila ona i jméno, říkali jí Luďka... Jenže mi to jméno posléze doma neprošlo.
taky to tak mám. nebudu jmenovat, abych neurazila případné zde přítomné stejných jmen, protože jde o jména běžná, ale třeba u jednoho jména znám pět nositelek - tři jsou zlodějky a dvě jsou opravdu nesmírně hloupé. víc jich neznám a asi ani nechci ![]()
Já tedy přeruším maturitně-zkouškovou debatu (já si akorát u matury z francouzštiny vytáhla politický život ve Francii, o kterém jsem věděla akorát to, že mají Zelené, což si snadno přeložíte, a prezidentem je Chirac tehdy), abych si postěžovala, že jsem o Vánocích viděla Tři bratry a už asi čtvrtý den mi zní v uších ty popěvky jako "žééé jsem takhle zbárvenááá, říkají mi čéérvenááá, Karkula Červená, žejsemtakhlezbarvená" nebo "jak se tak na ni koukám, nejspíš NE!, spletl jsem si číslo poopisné".
:D taky mi ty melodie zní v hlavě ;) A nějak stále enchápu, proč tu karkulku nemohli udělat alespoň na 14, když už ji potřebovali zasnoubit s Piškulou :D
Znám osobně jednoho Květoslava (navíc s příjmením typu "Krabička")...a od dětství mu všichni včetně sourozenů říkají Bedřichu. Takže asi to není úplně ono, tohle jméno....
Taky znám Huberta (40+), nazývaného Hubča ![]()
Překvapilo mě, jak málo lidí při výběru jména sleduje tu zvukomalebnost s příjmením dohromady - potom by se nikdy nemohl jmenovat třeba Jan Náhlovský, Přemysl Slačálek, Nicol Lísková, a tak...prostě jména, kdy v mezeře člověk zaškobrtne.
Je to vtipná historka, táta se za to nestydí :) Ale já jsem spokojená, jméno je příčetné, takže jsem dopadla ještě dobře :)
No jo, když vy to máte rozprostřené v populaci, ale já to mám koncentrované ve třídě. V každé třídě. Je fakt bezva, když se třída skláda jen z Terez, Nic(k)ol, Klár, Veronik, Lucií atp. Je to pak děsně jednotvárné. ![]()
Antonie je moc krásné jméno a Tonička zase roztomilá. To se mi líbí taky moc. A Lujza jakbysmet. Ta je zas taková aristokratická. Jj, taková jména má smysl hledat, aby se dítě mohlo cítit jako originál, ne jako jedno ze stáda.
Ovšem příliš originality škodí, viz v Brně dávaná jména, např. Kennedy, Mercedes, Enrique, Jenifer, Corrado, Ronaldo, Chanel nebo Prezidentka, jsou už poněkud příliš ![]()
ta citovaná jména... běžně se v Brně taková nedávají, jen v jedné lokalitě. Nebo spíš v jedné části společnosti...
Moje babička byla Miluška. Dcerám bych to nedala, tak jsme měli Milušku aspoň foxteriérku. ![]()
Ted máme v širší rodině malého Theodora a Benjamina. Obojí se mi líbí. Ještě mám trošičku slabost pro Kajetána. Ale zase s k těm jménům musí hodit příjmení. Takový Benjamin Vopajšlík by nebyl nic moc.. ![]()
Magdaléna je krásné jméno, bohužel se jí pak říká Magda. Podobné je to u Dagmar a Dáša. někdy se tím zkrácením jméno dost zprzní.
Madla nebo Madlenka se taky říká.
To je naše rodinná kletba - moji matku vždycky příbuzní a nejbližší přátelé oslovovali, jak výše uvedeno... a já z toho šílela, protože dle všech dokladů (např. uvedení jmen rodičů, když jsem šla do školy a všimla si toho), byla Růžena
Z toho zase šílela matka, která to jméno nenáviděla a tvrdila, že farář (klasicky namol) udělal chybu... Později si prosadila, aby ji všude uváděli aspoň jako "R.M." Nemusím dodávat, že jsme se toho ihned chytli, a oslovení se rychle ujalo: "volala eR.eM, že přijde na večeři" ![]()
Ale jsou i horší případy. Jedna naše větev byla postižena poněkud vlastenecky jurodivým tatínkem, pročež jeho potomci vyfásli nejen Záviše, ale i Vojena a Mojslavu ![]()
Sama jsem kdysi zdusila snahy o Bivoje... ačkoliv když se tak dívám na mladýho mizeru, mohlo mu to klidně zůstat ![]()
Mně asi jako úplně nejblbější české jméno přijde Božena.(Doufám, že tu žádná není) A když se jí ještě říká Bóža.. to je definitivní hrůza. ![]()
Mojí mamince prý kdysi jakýsi nápadník odmítal říkat jejím jménem, že se k ní nehodí, že je k ní málo jemné a něžné. Překřtil si ji tudíž na Helenku (protože Pohádka máje.) Já to naprosto nechápala, neznajíc Pohádku máje, ale zato Helenu Růžičkovou.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.