Tak v tom příspěvku se píše, že dítě není levák...
A pro mě je peklo věta " proč v dnešní době trvat..." Ono se to pak veze... Proč trvat na vidličce, proč dětem křivit osobnost pravidly, proč jíst celá rodina u stolu...
Tak v tom příspěvku se píše, že dítě není levák...
A pro mě je peklo věta " proč v dnešní době trvat..." Ono se to pak veze... Proč trvat na vidličce, proč dětem křivit osobnost pravidly, proč jíst celá rodina u stolu...
jsem teda měla za to, že kuřecí stehno se může, ale teď čtu, že v restauraci je to lepší příborem.
a co hůlky? Znám třeba jednoho leváka, který je přeučený na praváka, příbor drží normálně, ale hůlky musí levou, jinak se nenají.
Vlastně tu asijskou etiketu stolování moc neznám, jen jsem někde četla, že je faux pas, nechávat v talíři s polívkou hůlky, když se zrovna jí lžící a naopak
Ad netolerantní asociál..to sme v tom případě dvě ![]()
Ano, hulky se nikdy nemaji nechavat v taliri (s polivkou, rizi, ci jinem), vzdy se odkladaji na ty chopsticks rests nebo na misku vedle sebe. Hulkama se take nema na nikoho ci nic ukazovat.
Dnes uz se pry muze hulkami jist v leve ruce, ale prava ruka bylo pravidlo.
tak já myslim, že to bude asi určitě vycházet i z tý levý ruky, co se používala k nečistým úkonům a jedlo se jen pravou.
Já se tu teda přiznam, že vidličku držím v levé ruce (ať tu teda jen nevypruzuju), ale já jsem podle mýho názoru natvrdo přeučenej levák..
To myslim ne. Nejsem si jista, ale to striktni oddelovani je praktikovano hlavne v Indii, protoze oni tam mnoho veci jedi rukama a tak je to oddelovani nutnost.
no příborem se snad jí normálně všecko...
muze se pokud prijde ta nozicka obalena v alobalu. jinak ne.
to mi budes muset predvest, jak se priborem ji krevety ![]()
já jedla jen vyloupaný:-)
měla jsem na mysli běžnou českou kuchyni, to kuře je zrovna takovej pěknej příklad... ano my ho doma taky jedli rukama, když jsem byla malá, jenže že to není slušný a ve společnosti se to nedělá vím teda už drahně let. a jíme ho momentálně příborem i doma teda.
No jak jsem psala, někteří lidé nejsou vyhranění praváci/leváci. A bude to nejspíš případ i toho zmíněného dítěte. Takže když budete trvat na vidličce v levé a noži v pravé, tak prostě přeučujete "leváka", i když píše pravou. Schválně si zkuste, jak se bude jíst vám s prohozeným příborem.
A "proč v dnešní době trvat" jsem psala kvůli tomu, že názor, že všichni musí psát pravou atd., je už dnes překonaný. Ničeho dalšího se ta věta opravdu netýkala. Když napíšu, že v dnešní době můžou dámy na ulici bez klobouku, tak vy z toho uděláte, že můžou chodit nahatý.
U nás ve školce jsou tři oddělení, jedno, kam chodí nejmladší děti, bývá jich tam cca 10. Chodila do něj dcera a měli úžasné učitelky, strašně se jim věnovaly, několikrát jsem byla svědkem, že s nimi právě třeba sedí u stolu a cvičí jezení příborem. Pak postoupila do toho prostředního (pořád to nebyli předškoláci)-a jak říkáš-jedlo se lžičkou, nic nového se tam prakticky nenaučila.
Souhlasím s vámi do puntíku. Jednou jsem se na to dokonce ptala Špačka a on na prohození příborů z hlediska etikety nic nenamítal. Dokonce uvedl, že když vím, že daném místě bude sedět levák, tak mu můžu nachystat příbory podle jeho potřeb, to znamená naopak.
Já jednou stolovala společně se vzdálenou příbuzou mého muže, holčičkou tak cca 8 let starou. Ona žije v dost nuzných podmínkách, není zvyklá na jídlo v restauraci (a maso obecně) a tak. Tohle navíc bylo doma u nějaké babičky, bylo kuře a ona s ním opravdu příšerně bojovala, tak jsem jí řekla, že stehno může jíst i rukou a ona mě zpražila smrtonosným pohledem a chladně odvětila, že "rukama jí jen bezdomovci." No málem jsem se propadlo sto námořních mil pod zem!!!! ![]()
to mi budes muset predvest, jak se priborem ji krevety ![]()
Jste mi připomněla, jednou ve Španělsku u vedlejšího stolu jedla paní krevety příborem, a to byl takovej koncert, že nám málem vystydlo naše jídlo :-) Vzpomínáme na ni dodnes!
Jinak já bych ráda věděla, jak se podle etikety jí polívka, nebo raději, jak ji jíte vy (myslím všechny přítomné).
Ve filmech si občas všimnu nabírání pohybem lžící od těla, což se mi zdá nelogický?
ja nabiram k sobe a talir naklanim taky k sobe:-) mam za to ze je to ok i opacne, jen nevim proc bych to delala, bych ji urcite rozlila
Stejně.
Já to viděla myslím v anglických filmech. Zajímalo by mě vysvětlení, člověk nabere...a polívka je tak daleko! :-)
Slibuju, neudělám :-).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.