Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline 999
19819 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 11:16
Reakce na coralline:

Tak v tom příspěvku se píše, že dítě není levák...

A pro mě je peklo věta " proč v dnešní době trvat..." Ono se to pak veze... Proč trvat na vidličce, proč dětem křivit osobnost pravidly, proč jíst celá rodina u stolu...

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 11:44
Reakce na continuity:

jsem teda měla za to, že kuřecí stehno se může, ale teď čtu, že v restauraci je to lepší příborem. 

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 11:46

a co hůlky? Znám třeba jednoho leváka, který je přeučený na praváka, příbor drží normálně, ale hůlky musí levou, jinak se nenají.

Vlastně tu asijskou etiketu stolování moc neznám, jen jsem někde četla, že je faux pas, nechávat v talíři s polívkou hůlky, když se zrovna jí lžící a naopak

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:03
Reakce na Allysa:

Ad netolerantní asociál..to sme v tom případě dvě 

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:08
Reakce na Potrefenáhusa:

Ano, hulky se nikdy nemaji nechavat v taliri (s polivkou, rizi, ci jinem), vzdy se odkladaji na ty chopsticks rests nebo na misku vedle sebe. Hulkama se take nema na nikoho ci nic ukazovat. 

Dnes uz se pry muze hulkami jist v leve ruce, ale prava ruka bylo pravidlo.

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:09
Reakce na Unnamed:

tak já myslim, že to bude asi určitě vycházet i z tý levý ruky, co se používala k nečistým úkonům a jedlo se jen pravou.

Offline Ounz
20532 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:10

Já  se tu teda přiznam, že vidličku držím v levé  ruce (ať tu teda jen nevypruzuju), ale já jsem podle mýho názoru natvrdo přeučenej levák..

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:12
Reakce na Potrefenáhusa:

To myslim ne. Nejsem si jista, ale to striktni oddelovani je praktikovano hlavne v Indii, protoze oni tam mnoho veci jedi rukama a tak je to oddelovani nutnost.

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:16
Reakce na Potrefenáhusa:

no příborem se snad jí normálně všecko...

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:19
Reakce na Potrefenáhusa:

muze se pokud prijde ta nozicka obalena v alobalu. jinak ne.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:19

to mi budes muset predvest, jak se priborem ji krevety

49356 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:24
Reakce na continuity:

já jedla jen vyloupaný:-)

měla jsem na mysli běžnou českou kuchyni, to kuře je zrovna takovej pěknej příklad... ano my ho doma taky jedli rukama, když jsem byla malá, jenže že to není slušný a ve společnosti se to nedělá vím teda už drahně let. a jíme ho momentálně příborem i doma teda.

Offline coralline
2309 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 12:40
Reakce na 999:

No jak jsem psala, někteří lidé nejsou vyhranění praváci/leváci. A bude to nejspíš případ i toho zmíněného dítěte. Takže když budete trvat na vidličce v levé a noži v pravé, tak prostě přeučujete "leváka", i když píše pravou. Schválně si zkuste, jak se bude jíst vám s prohozeným příborem.

A "proč v dnešní době trvat" jsem psala kvůli tomu, že názor, že všichni musí psát pravou atd., je už dnes překonaný. Ničeho dalšího se ta věta opravdu netýkala. Když napíšu, že v dnešní době můžou dámy na ulici bez klobouku, tak vy z toho uděláte, že můžou chodit nahatý.

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 13:13
Reakce na continuity:

U nás ve školce jsou tři oddělení, jedno, kam chodí nejmladší děti, bývá jich tam cca 10. Chodila do něj dcera a měli úžasné učitelky, strašně se jim věnovaly, několikrát jsem byla svědkem, že s nimi právě třeba sedí u stolu a cvičí jezení příborem. Pak postoupila do toho prostředního (pořád to nebyli předškoláci)-a jak říkáš-jedlo se lžičkou, nic nového se tam prakticky nenaučila. 

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 13:19
Reakce na coralline:

Souhlasím s vámi do puntíku. Jednou jsem se na to dokonce ptala Špačka a on na prohození příborů z hlediska etikety nic nenamítal. Dokonce uvedl, že když vím, že daném místě bude sedět levák, tak mu můžu nachystat příbory podle jeho potřeb, to znamená naopak.

Offline Garfie
28562 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 13:21
Reakce na Potrefenáhusa:

Já jednou stolovala společně se vzdálenou příbuzou mého muže, holčičkou tak cca 8 let starou. Ona žije v dost nuzných podmínkách, není zvyklá na jídlo v restauraci (a maso obecně) a tak. Tohle navíc bylo doma u nějaké babičky, bylo kuře a ona  s ním opravdu příšerně bojovala, tak jsem jí řekla, že stehno může jíst i rukou a ona  mě zpražila smrtonosným pohledem a chladně odvětila, že "rukama jí jen bezdomovci." No málem jsem se propadlo sto námořních mil pod zem!!!! 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 15:33
Reakce na continuity:

to mi budes muset predvest, jak se priborem ji krevety

Jste mi připomněla, jednou ve Španělsku u vedlejšího stolu jedla paní krevety příborem, a to byl takovej koncert, že nám málem vystydlo naše jídlo :-) Vzpomínáme na ni dodnes!

Jinak já bych ráda věděla, jak se podle etikety jí polívka, nebo raději, jak ji jíte vy (myslím všechny přítomné).

Ve filmech si občas všimnu nabírání pohybem lžící od těla, což se mi zdá nelogický?

49356 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 15:42
Reakce na Jehelníček:

ja nabiram k sobe a talir naklanim taky k sobe:-) mam za to ze je to ok i opacne, jen nevim proc bych to delala, bych ji urcite rozlila

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 15:46

Stejně.

Já to viděla myslím v anglických filmech. Zajímalo by mě vysvětlení, člověk nabere...a polívka je tak daleko! :-)

Offline 999
19819 příspěvků moje polička 09. ledna 2017 15:46
Reakce na coralline:

Slibuju, neudělám :-).