Karja a taky pokud vim, tak Sairon ma miminko a hodne z nas ma deti pod 3 roky, coz znamena slozite umisteni ve skolkach, a pokud se zadari, tak jsou casto nemocne. A to se muzes rozkrajet, muzes byt sebeschopnejsi, ale nic moc s tim nenadelas. Ja mam ted srovnani - starsimu je sest, mladsimu dva a pul. Zatimco starsi je uz relativne zoceleny (ťuky ťuk), tak mladsi je chudinka uplne semlety, ten jde z nemoci do nemoci, a nejsou to zadne banality. Momentalne jsem zamestnanec na prd. Ale verim, ze pokud to ted dame, tak az bude mladsimu sest a starsimu deset, budem to mit vic pod kontrolou. Hlavne to vydrzet, nerozvest se a nenechat se vyrazit z dobre prace:)))
Stěžovací vlákno
Kammila to že má zaměstnavatel možnost výběru je pravda jen na půl. Pokud se bavíme o uchazečce o zaměstnání, tak si samozřejmě může vybrat tu, co má zájem o celý úvazek. Pokud se ale jedná o stávající zaměstnankyni (nebo i zaměstnance) tak, tu povinnost vyhovět pro žádosti o zkrácený úvazek má že zákona. Takže to, že tu neochotu zde kritizujeme, je zcela na místě.
Rozumím, že je to pro řadu zaměstnavatelů komplikace, ale i tu různých přispěvatelek je vidět, že když se zaměstnavateli chce,tak to jde.
Karja moja babka našim s nami moc nepomahala a to bola dochodkyna už pred mojim narodením (som prvé vnuca v poradí), mama často spomína, že už v tých dinosaurich časoch riešila naše choroby tak, že bola s nami kým neprišiel z práce môj otec, tj o pol 3 a potom išla ona do kancelárie, bola účtovníčka. Keď som išla do 4.triedy a brat do 1., tak sa zamestnala v poisťovni a to už sme proste pri chorobe bývali sami doma, brat teda býval menej chorý ako ja.
A prázdniny boli masaker.
Gatita no miminko teď oslavilo 2 roky
ale že nemám šanci ho dostat do státní školky máš pravdu.
Sairon pockej pockej, Krtecek ma 2 roky? Ty jo, ja se neorientuju! Ale stejne je jeste malej;)
Potrefenáhusa já si neumím představit, že mám dítě ve školce, plný úvazek a jsem na vyzvedávání sama. To by dítě ve školce trávilo třeba devět a půl hodiny denně. Samozřejmě by to šlo, kdybych neměla na výběr, ale jsem ráda, že mám. U nás tříleté dítě umístit do státní školky není problém.
no dyt jo
(u nás vzali do školky 20 děti ze 70 přihlášených, skolka je tu jedna, soukromá žádná)
Sairon já se snažím o nějakou formu zkráceného úvazku už několik let. Zaměstnavatel sice teoreticky musí vyhovět, ale taky se může říct, že ta konkrétní pozice, o kterou stojím, je na celý úvazek.
Já jsem vlastně celá šťastná, že se to COVIDem alespoň trochu prostřelilo s HO. Nebýt toho, stávající práci vůbec nezvládnu.
Jinak do statistiky, plný úvazek mám od dvou let mladší. Hodně mi pomáhal muž ( cena byla ta, že každý druhý víkend pracoval, takže v týdnu v práci a celý víkend nonstop děti na krku a pak zas na pět dní do procesu), ale třeba jistý čas vyzvedávala děti placená chůva. Dnes teda nechápu, jak jsem to dávala, ale zas jsem asi byla mladší.
V tomto by fakt hodně pomohlo, kdyby na rodičák chodili víc muži, aspoň na rok. Ale bohužel to nepůjde bez pobídky shora, tj. od státu, jehož představitelé nejsou aktuálně nakloněni ani lepšímu umisťování dvouletých dětí do nějakých institucí, natož aby podpořili takový neomarxismus jako je otec na rodičovské.
continuity nějakou vyzvedávačku a převaděčku na kroužky mám pak v plánu. To mi přijde jako velká úspora času, když to dítě v družině vyzvedne dejme tomu ve tři a já si ho přeberu až po kroužku třeba v pět.
dzizisketa máš představu, jaké jsou možnosti těch pobídek třeba někde v zahraničí? U nás by to stejně nebyla varianta pro nás, máme opravdu nevyrovnané platy, ale jinak v tom máš pravdu.
Evaeva třeba vzala hholky a psa (svého) šla se nima projít. druhá byla taková hodně přírodní až lesanovita, ta snima buď vyráběla nebo vařila.
Potrefenáhusa já si neumím představit, že mám dítě ve školce, plný úvazek a jsem na vyzvedávání sama. To by dítě ve školce trávilo třeba devět a půl hodiny denně. Samozřejmě by to šlo, kdybych neměla na výběr, ale jsem ráda, že mám. U nás tříleté dítě umístit do státní školky není problém.
Tohle byla v 90. letech, kdy jsem měla školkové dítě, bohužel běžná realita, zkrácené uvazky tehdy téměř neexistovaly a pro většinu lidí to stejně z hlediska ekonomiky nepřicházelo v úvahu. Školky to vylepšovaly tím, že tlačily na rodiče, aby si děti vyzvedávali nejlépe hned po třetí hodině, běžně fungovaly do čtyř, málokterá do půl páté. Jsem nesmírně vděčná mami, že často vyzvedávala syna po obědě.
Gatita jojo, letí to ![]()
continuity jo, v tomto směru fakt díky za covid, i u nás v práci byl do té doby HO jen zcela výjimečně, teď už je ten den dva HO u rodičů s dětmi celkem běžný.
Placená chuva na vyzvedavani je super řešení, kdyby mi takto 2x týdne někdo ty děti vyzvedl a na hodinku zabavil, tak bych zvládla práci v rozsahu požadovaném zaměstnavatelem úplně v pohodě. Bohužel to je ale.pro lidi bydlící ve městech. Tady bych.musela sehnat chuvu s autem se sedackami.![]()
Sairon my jsme si sdíleli s jedním z vyzvedavacu i auto, nechala jsem ho u druhé školky.
Sairon Počkej, já psala o době tak 14 let zpátky. To bych neoznacovala jako "driv". To nebylo v pravěku. ![]()
Ve firmě v té době byly zkrácené úvazky celkem běžná věc. Ale to je jedno, já jsem se jen pozastavila nad tím, že mít úvazek řekněme na 6 hodin a jedno skolkove dítě by mi přišlo jako prima vodvaz.
Já myslela že se bavíme tak o devadesátkách, moc se.neorientuji ve věku dětí, které nejsou pravidelně propírány v tehotenskem vlakne. Moje chyba. ![]()
![]()
Ale.mas pravdu, že jedno dítě starší 3 let a úvazek 6 hodin denně mi taky přijde jako v pohodě stav.
Abych to uvedla do správné časové roviny. Ta situace, o které jsem psala nastala, když nejmladší nastupoval do školky, takže rok 2008.
Na těhotenské vlákno už jsou ti moji přece jen odrostli.
continuity to zní dobře. Mně by úplně stačilo, kdyby je vyzvedla ze školy a odvedla 200m vedle na kroužek:) Protože pak tam hodinu čekáš, než si dítě zacvičí
Evaeva jestli je podobných děti víc, je taky řešení domluvit se s jinými rodiči.
Jasi myslím, že kdyz chůvě zaplatis za tu hodinu nicnedělání, bude v pohodě. ![]()
continuity to věřím, ale já bych si ho pak už klidně vyzvedla
pořád to pobyt v práci prodlouží třeba o 1,5 hodiny.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.