Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Kokoska
34873 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 10:14

Garfie čte teď dcera české knížky? 

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 10:16

Hm, tohle mi přišlo do rány. Poslední věta je o tom, že o změně bude potřeba přesvědčit i veřejnost a ta diskuze tomu dává z pravdu. největší překážka reformy školství jsou rodiče. Bez známek by se podle některých zřítil celý systém vzdělávání, protože děti by neměli motivaci. No považte. 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-prospech-by-nemusel-rozhodovat-o-prijeti-na-stredni-planuje-ministerstvo-229103

Online Garfie
28528 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 10:22

Kokoska No zrovna teď čte Jako zabít ptáčka. :-) Čte hodně, ale má teď dost povinných knih do školy v angličtině, jsem ráda, že si našla čas na něco jiného. 

continuity Syn třeba vůbec žádné známky nemá, vlastně vůbec nevím, jak na tom je. Jednou za čas donese matiku, kterou píšou na procenta. Je to teda zvláštní pocit, ale už jsem si zvykla. :-) 

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 10:23

Candance zrovna tu olympiádu bych nechala na ni. Ta zkušenost, že na úspěch je dobrá nějaká príprava, je vcelku nepřenosná a u olympiády přece o nic nejde.

Jinak ta naše se nejvíc připravuje na nějakou týmovou soutěž, aby to nezkazila ostatním. Olympiády řeší na poslední chvíli. Taky to nechápu, ale je to její vec. 

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 10:28

Garfie děti měli slovní hodnocení na předešlé škole na čtvrtletí a mám pocit, že člověk se konečně doví, co jim jde a nejde. 

Z matiky je jedna známka za geometrii, aritmetiku i slovní ukoly, stejně z toho jednoho čísla nevíš nic. Podobně z jazyků. Co se týče známkováni, mě třeba štve, že ne všichni učitelé dávají ty opravené pisemky domů.

Mě se líbí ten váš systém, že když se něco povede, přijde emailem zpráva od učitele. A předpokládám, že podobně řeší i problémy, když vás tenkrát poslali za tím terapeutem. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 10:33

continuityja bych to i nechala a dneska i nechavam. ALE ona CHCE byt nejlepsi (nebo nekde mezi nimi) a ja vim,ze me ceka jeji (hystericky) plac, pred olympiadou, az ji to dojde, ze se nepripravila a po olympiade, ze se nepripravila a nevedela a pokud dopadne zle, tak az se dozvi vysledky, ze dopadla zle. 

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 10:39

Candance tohle mi dělá mladší u každé písemky a uz jsem si zvykla.

Ani ji už neutesuji, ale říkám, že se měla učit, když chce uspět. Věkem se to mírně lepší. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:00

continuity to si přesně říkám u každého takového článku, že nejtěžší je přesvědčit rodiče, protože najednou se jejich děti mají učit jinak než byli oni zvyklí. Já bych mým dětem slovní hodnocení přála, ale moc to nevypadá:( V okolí tak hodnotí jedna malá škola, kam je nevezmou a jedna soukromá. Teď se nějak uvažovalo, že bude slovní hodnocení v prvních třech letech, vycházelo to na první synův rok, ale teď jsem četla, že to zase odložili.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:02

continuity To bylo na ZŠ, nedávala je domů ani na vyžádání, prý se musím přijít podívat do školy, prý se to někde zakládá či co. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:06

continuityja se snazim to ignorovat. Ale ona je dost vytrvala v tom revu a komenty:mela jsi... jen spusti dalsi rev. Od tech tu je muz. Ja to posledni dobou delam hlavne proto, ze jaam dost stresove obdobi a chci si eliminovat dalsi stres (a tento muzu cekat.).

Nejhorsi je, ze ona kdyby si k tomu od tech internetu sedla, ono by ji to i bavilo a vzdycky bavi. Jen ten prvotni odpor

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:14

Evaeva já vůbec nevím, odkud se tito rodiče rekrutují. Musí mít děti s dobrými známkami, jinak by nemohli obhajovat tu důležitost a nepostredatelnost a zároveň mi to hlava nebere, že takový rodič nedohlédne dál než za to číslo. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:18

continuity myslím, že ne, klidně můžou mít děti se špatnými výsledky. Ale známky jim přijdou jako super motivace, nevidí negativní dopady,... Máš pravdu, nevidí dál než k té známce.

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:20

Candance ano koment měla jsi spustí další rev. To je klasika. Ale to jí neříkám, vždyť to sama dobře ví.

No prostě, co jsem tím chtěla říct. některé věci se musí nechat na děti, aby se to naučili. A to se někdy povede nejlépe tak, že si trochu natlučou. Konkrétně u těch olympiád to navic nemá nějaké dlouhodobě následky, takže je to natluceni si docela bezpečné (na rozdíl od koncoročného vysvědčení v osmé třídě, které potřebují mít nějaké kvůli přijímačkam). 

Vůbec nechápu, proč si z toho děláš stres ty. 

Offline Candance
5633 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:23

continuity ja si nedelam stres z olympiady. Ja si delam stres z revu, co budou moje pocuchane nervy muset poslouchat.

Offline Zuzuli
3764 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:28

continuity ja si při tomhle vždycky vzpoměnu na kamaráda na vysoké, který měl strašně problémy při studiu s rodiči. Jeho táta totiž trval na tom, že chce každý týden vidět jeho známky, jestli to studium za to vůbec stojí a kamarád ho zvládá, když chce od nich finanční podporu. A kamarád měl fakt problém jim vysvětlit, že žádné známky nedostává, jeho táta nebyl schopný pochopit, co je to zápočet nebo zkouškové. Myslím, že ten táta mel výuční list bez maturity.

Offline notna
9425 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:30

continuity U nás letos zavedli, že u pisemek máme v edookitu i slovní hodnocení. To je super, že si to člověk hned přečte. Oni si tu písemku slovně hodnotí i žáci, takže se člověk dočte i to, v čem se dítě vidí jinak než učitel. Jinak jsou písemky ve třídě ve složce k nahlédnutí, ale to je jen při schůzkách. Takhle je to info aktuální.

Já vůbec nechápu to lpění na známkách. Z toho se fakt člověk nic nedoví. Ještě bych pochopila, kdyby na těch znamkach lpěli učitelé, protože slovní hodnocení musí zabrat mnohem víc času . To ty učitele fakt obdivuju. Dcera je na běžné ZŠ, takže žádné nadstandardní platy nemají a fakt se snaží velmi.

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:35

notna u nás ty písemky normálně nosí domu a pak je vrátí. až na fyzikare, který je takový netransparentní, nemá ani průměr celé třídy v bakalářích. Dětem říkal, že si to nesmí ani vyfotit, protože pak by si chodili do školy stěžovat rodiče. Je to bývalý kolega mého muže, tak jsem doufala, že za ním zajde na konzultačních schůzkách a něco vyzjisti, ale zrovna bude v trapu a zůstane to na mě. 

Offline letolet
745 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:36

continuity ta váha, která se přikládá vysvědčení u přijímaček mi vadí. Měla jsem obě děti na stejné škole, takže vidím, že známky nejsou srovnatelné napříč třídami, natož pak školami. Starší měla od 6. tř. na Čj učitelku, která snad neměla jedničku vůbec v repertoáru. dcera brzy zjistila, že tomu tak je a češtinou proplouvala samospádem na pomezí 3-2, když se dařilo tak 2-3, stejně jako většina třídy. Ale kupodivu většina její třídy u přijímaček nepadla pod 40 bodů a na střední s češtinou nemá žádný problém. Mladší má sice stále 1-2, ale když vidím, co tomu musí doma věnovat, tak je to nesrovnatelné.

Offline continuity
43012 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 11:42

letolet no u nas to samé. Všechny srovnávací testy Scio, testování školní inspekce má třída vysoce nadprůměrné. A pak jsou na vysvědčení dvě jedničky. U mladší ( stejná učitelka), nebyla ve třídě jediná. Jinak je to podle mě výborná učitelka, ale hrozně přísná. mě by ty známky přitom vůbec nevadily, nebýt těch prijimacek a aktuální šílené situace v Praze. 

Offline letolet
745 příspěvků moje polička 11. dubna 2023 12:18

continuity přesně, proti učitelce nic nemám, ta evidentně svou práci odvedla dobře bez nutnosti další domácí přípravy a placenou přípravu na přijímačky považovala za vyhozené peníze. Ovšem ta trojka na vysvědčení v osmicce dost bodů ubrala.