Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline monis
1611 příspěvků moje polička 23. října 2023 14:53

LadyMary teď jak tě čtu, tak se mi udělalo úplně nevolno. Zítra jdu poprvé na ortopedii a obavám se, že to bude taky ostruha. Od začátku prázdnin mě bolí pata a nepomohlo přestat běhat, jiné boty nic. Jestli to budu taky řešit dlouhé měsíce, tak se zblázním, protože pohyb je jediné, co mně momentálně udržuje psychicky v pohodě

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 23. října 2023 15:02

LadyMary Neřešila to teď nějak wendulka ? Dost o tom psala v cvičím vláknu. Měla teda asi kombinaci s nějakým dalším problémem s klenbou, ale třeba by věděla.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 16:03

Renusatko 

Ano, ostruhy si vždycky člověk vyrobí z pro něj nevhodné obuvi.

LadyMary 

Blbé ale je, že jenom výměna obuvi nestačí zvlášť, pokud to člověka trápí víc než tři měsíce, i když je to jedna z klíčových věcí. A bohužel na to nestačí ani jedna rázová vlna. Do obstřiku bych nešla ani náhodou. Jednak do plosky bolí jako prase a jednak pokud zabere, tak až po dvou týdnech (kolegyně), ale taky nemusí zabrat vůbec (taxikářka na té šílenosti byla třikrát a bez úspěchu). Takže on ortoped asi ví, proč ti ho dát nechce.

Osobně jsem absolvovala jen jeden do plosky kvůli fibromu, který teda naštěstí zabral během pár minut, no těch 5 vteřin, než mi ho tam vpravil...

Jenže ty ostruhy fungují úplně jinak. Tam je ten nejzásadnější problém v přetížené zkrácené achilovce, takže od fyzio na rázové vlně, pokud je seriózní, před nebo po první rázové vlně patrně uslyšíš, že nejde předem říct, kolik jich a v jakém intervalu budeš potřebovat. Ale rozhodně nelituju těch peněz, protože bez nich bych je měla ještě teď.

A jak už píšu výše, ani ta výměna obuvi bohužel k tomu nestačí, když se jich snažíš zbavit po takové době. Je potřeba pravidelně masírovat v té akutní fázi a především pravidelně protahovat ty achilovky. Pomáhá i tejpování.

Všechno ostatní je za mě zbytečná ztráta času a peněz včetně gelových podpatěnek.

Držím palce.

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 23. října 2023 16:23

LadyMaryšmarjá, ostroha....mám za sebou, pevne dúfam že nadlho, najlepšie navždy, brrrr...držím palce

Offline slniecko admin
19569 příspěvků moje polička 23. října 2023 16:23

U nás teda zatiaľ nevidím lienky, zato bzdochy všade...

Offline monis
1611 příspěvků moje polička 23. října 2023 16:27

wendulka takže chápu správně, že je nejlepší se co nejdřív dostat z ortopedie na fyzioterapii a řešit to tam?

Online AnitramH
příspěvků moje polička 23. října 2023 16:32

@LadyMary na ostruhu doporučuji http://ibolest.cz/kontakt.html .

Mě pomohla jedna aplikace, nejhorší bylo umrtvení před zákrokem, injekce do paty, ale zabralo to. Je to nějaká silnější rázová vlna. Pan doktor je trochu svéráz, ale když už člověk pomalu nedojde do práce,  vydrží cokoli.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 16:38

monis 

Pochopila jsi to naprosto správně. K fyzio, co má ten přístroj na rázovou vlnu. Ale znova opakuju, na 99 % nebude stačit jen jedna a na 99 % nebudou stačit jenom ty rázové vlny, což ostatně i sama potvrzuješ, že jenom vyměnit obuv nestačí, když člověk nepřidá i tu pravidelnou masáž (klasický masážní ježek za pár desítek korun, příp. se dají v té nejakutnější fázi zkusit masážní vložky do bot, ale rozhodně ne gelové nebo ortopedické kupované v lékárně) a strečink.

Offline RoSa
10170 příspěvků moje polička 23. října 2023 16:45

LadyMary já teda nevim, co je rázová vlna, ale já jsem chodila na nějaký ozařování paty, "na pokladnu"... doporučil mě tam ortoped, bylo to spec.oddělení, kde chodil personál s dozimetrama na krku a kontroluje je prej Drábová ;) ... ošetřujou tam i sportovce, tenisový lokte a tak... bylo to vždycky ošetření tak na jednu minutu, 2-3krát týdně, měsíc jsem tam chodila... no a od tý doby klid - ťukťukťuk na dřevo!

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 16:45
Reakce na AnitramH:

@LadyMary na ostruhu doporučuji http://ibolest.cz/kontakt.html .

Mě pomohla jedna aplikace, nejhorší bylo umrtvení před zákrokem, injekce do paty, ale zabralo to. Je to nějaká silnější rázová vlna. Pan doktor je trochu svéráz, ale když už člověk pomalu nedojde do práce,  vydrží cokoli.

​Furt je to rázová vlna, jakou nabízí i fyzioterapeuti. Liší se akorát v tom, kolik jednotek ti tam během té vlny pošle. Minimum je 2000 úderů, maximum tuším snad 5000. Jako ta umrtvovací injekce za mě není nutná, i když ta úplně první je taková výživná, ale ono úplně stačí, pokud se na tu patu předem aplikuje gel, jako na uzv a hned je to cítit méně i bez bolestivé umrtvovaci injekce než, když se to tam posílá nasucho.

Online AnitramH
příspěvků moje polička 23. října 2023 17:12

@wendulka Asi máte pravdu, já to moc nestudovala. Je fakt, že mi stačila jedna aplikace, ke konci to bylo dost nepříjemné i přes to znecitlivění. Pak trvalo ještě měsíc,  než bolest přešla. Od té doby dobrý. Ale chce to měkké boty, Skechers a tak, jak vezmu tvrdé, hned tu mrchu cítím. 

Omlouvám se, neumím odpovědět jako reakce na jiného uživatele

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 23. října 2023 17:36

RoSa to je ještě možnost ozářit to rtg záření, normální radioterapie jak při rakovině, jen jiné dávky a jinam, ale je to teda metoda poslední volby. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 23. října 2023 17:38

Torrahjá ti to přeji, ale všechno tohle řeší jen tu bolest, ta šlacha zůstane jaká byla - zkrácená, zvápenatěna. Je fakt nutná ta rehabilitace a úprava režimu, aby se to případně nevracelo. 

Online AnitramH
příspěvků moje polička 23. října 2023 18:00

wendulka už umím

Offline RoSa
10170 příspěvků moje polička 23. října 2023 18:06

continuity to je fuk, první nebo poslední volba, maj tam jako pacienty vrcholový sportovce - a hlavně to funguje!

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 18:13
Reakce na AnitramH:

@wendulka Asi máte pravdu, já to moc nestudovala. Je fakt, že mi stačila jedna aplikace, ke konci to bylo dost nepříjemné i přes to znecitlivění. Pak trvalo ještě měsíc,  než bolest přešla.

Ano, pokud bolest zmizí i po ránu do 14 dní po poslední vlně, potom už další není nutná. Ale úplně nejlíp to člověk pozná až při ní. Když už ji skoro necítí, potom už ví, že na další nemusí. Ta doba léčby je opravdu velmi individuální, ale tohle bych řekla je takové základní vodítko, kterým se řídit, když s nimi člověk začíná.

Od té doby dobrý. Ale chce to měkké boty, Skechers a tak, jak vezmu tvrdé, hned tu mrchu cítím. 

Jj, to jsem psala, že měkká obuv je po ostruhách už bohužel nafurt, pokud je člověk nechce zpátky. Taky mám za ty dva roky nejlepší zkušenost se Skechers, Gabor Comfort, Geox, Arche, ale ta obuv je opět individuální.

Třeba jedna naše klientka, co je měla taky, té stačilo jen přejít na boty s vložkou s paměťovou pěnou, kdy většinu roku prochodí v teniskách Nike. To si musí každý vypozorovat, kterých značek se pro sebe držet.

Ale co se týče do interiéru při problémech s ostruhami, to jsem psala už ve cvičícím vlákně, jednoznačně doporučuji zainvenstovat do pantoflí Legwood - na prodejním místě, když je vyzkoušíš, je zdarma i doupraví na míru (nahřejí).

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 18:28
Reakce na continuity:

RoSa to je ještě možnost ozářit to rtg záření, normální radioterapie jak při rakovině, jen jiné dávky a jinam, ale je to teda metoda poslední volby. 

​Metodou úplně poslední volby je operace. Tohle je předposlední, protože taky nebývá stoprocentně úspěšná v závilosti na závažnosti ostruh.

Hodně lidem ano, ale třeba sousedovi pomohla až druhá série po čase, no narazila jsem i na případy, že vůbec. Každopádně statisticky je prý úspěšnější rozhodně než UZV nebo obstřiky.

Výhodou teda je finanční stránka věci, že to rtg záření může být předpsáno na pojišťovnu od lékaře, zatímco rázové vlny si člověk musí uhradit sám, ovšem ze zdravotního hlediska je to určitě jedna z těch poslednějších voleb. Loni jsem ten poukaz měla v záloze, ale zpětně jsem ráda, že jsem dala na ortopeda a raději pro jejich doléčení zainvestovala do druhého kola rázových vln. Stejně mi to radila i fyzio.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 18:28
Reakce na AnitramH:

wendulka už umím

Online AnitramH
příspěvků moje polička 23. října 2023 18:39

wendulka Díky, kouknu na ty pantofle, je fakt, že doma to flákám, chodím jen v ponožkách

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 23. října 2023 18:41

AnitramH no tak tím začni. Mě fyzio tvrdí, že ostruhy to zatím nejsou a co opravdu pomohlo jsou pantofle na doma.