Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Sweet Potato
40379 příspěvků moje polička 23. října 2023 18:49

LadyMary 

Budu oponovat wendulka , nedělala bych z obstřiku démona. Úleva od bolesti, byť dočasná (v mém případě 14 dní), kromě jiného zabrání nevhodnému přetěžování jiných částí těla.

Bolesti jsem se samozřejmě bála, i doktor mne připravoval na nejhorší, ale poprvé úplně v pohodě, po druhé horší, ale žádná hrůza. 

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 18:50

AnitramH 

No to je první, co mi fyzio řekla, když jsem k ní začala chodit, že bosa doma rozhodně ne. Teď už si to občas troufnu při spěchání, ale v době ostruh teda ani náhodou.

continuity 

Jo, v řadě případů je to jen plantární fascilitida. Ale s  úplnou jistotou to může potvrdit jedině rentgen. Já na něm byla v prosinci 2021, kdy jsem ještě vůbec netušila, co to ostruhy jsou a tři měsíce s nimi už přitom žila.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 19:02

Sweet Potato 

Já z něj démona nedělám. Mně ten obstřik do plosky fakt bolel a to byla mnohem menší jehla a injekce, čímž nepopírám, že někdo jiný ho nemůže snést lépe, ale ta záruka, že problém s jistotou jednou provždy vyřeší, tam prostě není tím, jak jsou ostruhy u každého individuální.

Kromě toho jsem přesvědčená, že rázovými vlnami a fyzioterapií jsem pro zdraví svých nohou udělala víc v dlouhodobějším horizontu, i když to trvalo déle, ale naprosto chápu, že někdo jiný chce prostě jen vyřešit jen úlevu od bolesti a to co nejrychleji.

To se určitě shodneme, že důležitý je cíl, nikoliv cesta.

Jen jsem popsala svojí zkušenost. Nic víc.

Offline AnitramH
příspěvků moje polička 23. října 2023 19:13

wendulka continuity Já měla ostruhu potvrzenou rentgenem, někdy kolem roku 2018, rázová vlna pomohla a od té doby mám klid. Ale preventivně by to asi chtělo něco kvalitního na doma....

Sweet Potato Souhlasím, chce to řešit co nejdřív, jak si člověk ulevuje od bolesti, změní se postavení nohy při došlapu, začnou bolet kyčle, koleno....Mě trvalo půl roku, než jsem přestala našlapovat na venkovní hranu nohy.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 23. října 2023 19:26

LadyMary díky, že jsi to nadhodila. Pata pobolívá už pár měsíců, musím pohledat ortopeda. Ať je to brzo dobré - u všech koho to trápí. Je to fak na prd.

Online 999
19819 příspěvků moje polička 23. října 2023 19:34

Když tady proběhla před časem diskuze o ostruhách, docela mě to vyděsilo, protože jsem se bála, že jsem na ni vhodným adeptem. Chodím doma bosa a léta jsem strávila v nevhodných botách. Paty mě občas pobolívaly, hlavně po ránu. Tak jsem si nechala preventivně udělat vložky do bot, upravili mi je na míru a jsem moc spokojená. 

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 19:57

999 

Jo, vložky na míru mám taky na poukaz od ortopeda už druhé, akorát ty první jsem si nechala udělat až loni na podzim po odeznění ostruh, kdy už mám "jen" pokleslou příčnou klenbu, že od konce letošního srpna už se konečně obejdu bez fyzioterapie i na tohle, že teda mají odlehčené i ty paty. Nejsem si jistá, zda by pomohly/stačily v akutní fázi s ostruhami, ale jako prevence, když člověka pobolívají paty jen občas po ránu (plantární fascilitida), jsou prý taky fajn.

Hlavně ne prefabrikované nebo gelové z lékárny. Těmi si to člověk rozhasí ještě víc.

Offline Kokoska
34960 příspěvků moje polička 23. října 2023 20:20

Sweet Potato dobra zprava je, ze se snad slunecka doma pres zimu nenamnozi. Pres vsechno usili o vymyceni nachazim porad doma nejake vetrelce.

Online 999
19819 příspěvků moje polička 23. října 2023 20:21

wendulka Tak jsem si přečetla, jak se projevuje planetární fascilitida a tu jsem neměla :-). Žádná prudká bolest, spíš mě ta pata trochu pobolívala :-). Ale nelituju investice do ortopedických vložek, prostě se mi lépe chodí.

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 20:49

999 

Prudká bolest to za mě určitě není, ale jak prostě člověk vstane ráno z té postele, tak ho v těch patách píchnou jehličky při těch prvních krocích a tím, jak to "rozchodíš", to přestane v té úplně počáteční fázi. Pak se to začne objevovat během dne, když se chodidla dostanou do klidu a zase začneš chodit, než to "rozchodíš" (čímž si to dál horšíš), později ti v nich jakoby škube i v noci, tak už cítíš ty jehličky při každém došlapu a nestává to, začne ti z toho lehce hrabat...

Online 999
19819 příspěvků moje polička 23. října 2023 21:04

wendulka Tak to jsem naštěstí neměla :-).

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 21:13

999 

No to jsem popsala ty ostruhy, jak mě bolely od podzimu 2021, co si pamatuju. A hrana paty, když jí lehce zmáčkneš, tak cítíš, jak to v ní "praská". Plantární fascilitida by měla bolet méně.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 23. října 2023 21:17

wendulkaplantární fascitidu hlavně takzvaně rozchodis.

Offline mitford sister
1716 příspěvků moje polička 23. října 2023 21:35

continuity rozchodis? Jak? Asi to mám, tak uvítám všechny rady

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 23. října 2023 21:44

mitford sister no spíš myšleno, že po chvilce chůze ta bolest ustane. 

Rady už tu padly i ve cvičícím vlákně. Protahovat achilovky, masírovat plosky, dobré boty. 

Offline wendulka admin
16658 příspěvků moje polička 23. října 2023 21:54

continuity 

Jo, to máš pravdu, že je asi ten nejzásadnější rozdíl. Ona se ta bolest pak překrývá, že už nevíš, jestli tě bolí ostruha nebo fascie nebo jestli se ti do paty projektuje chronický zánět achilovky - to je to jediné, s čím ještě občas bojuju, že tu a tam musím dle rady fyzio na den dva raději preventivně zatejpovat. Ale to už je dané tím, že po těch všech problémech mám tu hranici bolesti nohou, za kterou už nejdu, posunutou hodně nízko.

Na druhou stranu díky tomu, že jsem vydržela a nepřestala jsem hlavně s tím strečinkem, se bez injekcí a ozařování (když nepočítám ten obstřik fibromu v plosce pravého chodidla) po dvou letech poslední dva měsíce obejdu už bez pomoci fyzio, což byl od začátku můj cíl.

Offline Sweet Potato
40379 příspěvků moje polička 23. října 2023 22:19

wendulkaSamozřejmě, řešení problému to není. Jen dočasná úleva od příznaků.

Offline notna
9447 příspěvků moje polička 23. října 2023 23:23

Stěžuju si, ze jsem tohle vlákno četla a teď mě boli pata na jedné noze a prostředníček na druhé

Offline Garfie
28560 příspěvků moje polička 24. října 2023 01:51

Kokoska  šiš, zrovna jsem se to chystala continuity napsat! Jakože vítej v klubu, já už si zvykla a když přijede domů, tak spíš překáží!   (u nás je momentálně ze tří měsíců osm!!! Ale jezdí teda aspoň na víkendy)

Jo a k venčení psů, tady v Japonsku jsem teda bobek na zemi ještě ani nezahlédla, psů je tu hromada, bydlíme u velkého parku, kam chodí venčit polovina Jokohamy. Co je ovšem vyšší level, Japonci s sebou nosí lahev s vodou a nejen že sbírají bobky, ještě pak místo polijí vodou a spláchnou (stejně tak, když se pes vyčurá).