Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:26

viktorka_od splavu tak jasně, že to u nás není možné, protože systém na to není nastavený. Ale plýtvá se tu léky hrozně. Ten japonský systém se mi líbí a zrovna u těch ATB by byl fajn. 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:34

V tom případě by tu musel být buď  něco jako US model, kde se některá léčiva rozplňujou přímo v lékárně (ale to nejde u všech typů léčiva), registrace menšího balení (což je otázka, zda by nezvedlo výrobní náklady na daný lék obecně) a na výdej pouze části origo balení tu není zákon a nevidim to teda úplně jednoduše.  

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:38

Lama_z_Lana Ja bych to normalne nechala doma. Se priznam ze pro osobni spotrebu zadnou expiraci (krome sirupu) nekontroluju. Nedavno u me tata v supliku nasel Clindamycin na bolavy zub  a jak to pomohlo . Naordinoval si ho sam, ja zas az tahle proaktivni nejsem. Takze mit doma baleni penicilinu, tak ho stradam. Maximalne bude uz neucinny. A souhlasim s Pinot, ze by to slo zorganizovat lip. Jsme v ere kdy ty leciva vazne chybi a nejak se to nelepsi. 
A chapu, ze to u nas muze byt problem. Jak vyrobni, tak legislativni.... Ale Tady je problem ve vsem, nejsou leky, nejsou sestry, dochazi penize pojistovnam a mozna nebudou ani lekari. Ale u vseho se rekne, ze to proste jinak nejde, zmena neni mozna. No tak asi jednou prijde pekny naraz.  

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:42
Reakce na Garfie:

viktorka_od splavu Ale to je dobře! :-) 

​No nevím, ta fronta za mnou taky nemusí vědět všechno, navíc to plexi mezi obsluhou a zákazníkem dost tlumí a já blbě slyším. :D 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:42

Jos jo!

A to plýtvání léky....ten problém je paradoxně spíš na straně těch chronických úžívačů, než že někdo spotřebuje půl krabičky něčeho na akutní obtíž. Pan doktor předepíše léky, já je z nějakých důvodu brát nechci ale zase se bojim pana doktrora, tak je dojdu vyzvednout, aby bylo vidět, že jsem je vyzvedla, ale nežeru je....a pak chdodím vracet nenačatá balení za desetitícice.  

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:43

Jos ja to delam stejne, ale nejsem mudr tak bych tu dostala drzkovou

49356 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:44

Kan jako u vetsiny lidi to asi dobre je, ja to nepotrebuju a vnimam jako obtezujici

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:50

Lama_z_Lana Asi se zeptám blbě, doktor pozná jestli jsem si léky vyzvedla? Já dostala po covidu Euphyllin, jelikož jsem se nemohla asi tři měsíce donadechnout do plných plic, covid jsem teda měla jen v testu, nic mi nebylo. No a já teď našla ten recept, s dechem jsem už v cajku, přešlo to s první cigaretou. :D 

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:52

Lama_z_Lana To taky souhlasim, vim ze spousta lidi toho hromadi strasne moc. Ja mam vsehovsudy antipyretika, leky na zaludek, alergii a zbytky platicek par antibiotik. Mivala jsem zeleznou zasobu Clexanu ale kvuli skladovani treba jen dve tri injekce. Ted jsem si kvuli taboru s ditetem vzala radsi i adrenalin a dexamed, plus mame na zahrade vcely, tak kdyby nahodou . Jinak ja zrovna antibiotikum neuziju, dokud nemam smrt na jazyku, ale ted v tuhle dobu je pulka krabicky penicilinu skoro poklad! Beru to tak, ze treba neco doberu a zustane mi pul platicka, ja to proste nevratim a necham si to. Vratit to muzu treba za pet let az uz ta eventualni potreba bude nesktualni. Ale nikoho nenavadim samozrejme. 

Offline Zuzuli
3777 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 12:56

viktorka_od splavu zbyly mi doma leky, co jsem brala pri chemoterapii. I nejake injekce na krvetvorbu. To si fakt doma na dalsi uziti nenechas. Byl tam i celkem striktni predpis, kdy to brat. 24 hodin po kapacce tuhle pilulku, za dalsich 24 hodin tuhle, dva dny v tydnu rano injekce... Prodavalo se to v baleni po vice kusech, takze jsem mela treba tri baleni injekci po desiti, ale realne jsem spotrebovala treba dvacet dva kusu a osm zbylo. Takze kdyby tyhle specializovane leky vydavali do pytlicku na kusy, bylo by to fajn. 

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 13:05

viktorka_od splavu já bych si ten penicilin taky nechala, ale že je nedostatkový jsem se dozvěděla (tady) až poté, co jsem ho odevzdala. Měla jsem angínu, týden nato syn, oba jsme penicilin pořídili v nejbližší lékárně bez problémů, takže mě vůbec nenapadlo, že jinde je to pořád problém. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 13:08

Jos já to taky tak dělám, zrovna ten penicilin bych si teď určitě nechala. Neužívala bych ho bez pokynů lékaře, ale co kdyby zrovna nebyl, kdyby ho potřeboval druhý. Do foroty nakupuju akorát léky na teplotu pro děti, ale stejně tu mám dvě krabice léků a vitamínů, co jsem koupila, když byly potřeba a nedobrala. Nic z toho teda není na předpis.

49356 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 13:36

Pinot Noir ja dostala predpis na penicilinova atb pred rokem od zubare, jeste jsem se ptala co mi to pise, jestli to neni to nedostatkove-tak pry ne, pohodeee na tohle je ten e-recept naprd, zjistila jsem az v lekarne, co mi vlastne napsal a samozrejme - nebylo to. zachranila me kamoska, ktera mela baleni jen asi bez 2 tabletek, pac se po nem osypala

Offline Kokoska
34965 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 15:53

Kan prosim te, na co se te v ty lekarne ptaji, ze by to nikdo nemel slyset? Me teda maximalne jestli nemam nejakou alergii, kdyz by ji ten lek mohl vyvolat, nebo jestli je to pro dospeleho, kdyz existuje i detska varianta. Nebo u leku na rp jestli znam davkovani, ale nastesti tech receptu jsem mela za posledni roky par.

Offline Tabea
8116 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 15:57
Reakce na Garfie:

Jos Já vůbec netuším jak to tady je. My chodíme na takovou menší kliniku, kde jsou ambulantní ordinace, mají otevřeno sedm dní v týdnu, ale jak se střídají doktoři, to netuším. Tady třeba nejsou nějak dlouhé čekací doby, říká se, že je tady k počtu obyvatel poměrně málo nemocnic, ale zatím jsme se vždycky objednali do týdne (nikdy to nebylo akutní). Myslím, že lidi se tady obecně víc starají o zdraví a taky velkou část těch běžných vyšetření a očkování organizuje radnice, dostáváme běžně pozvánky na očkování a podobně od města. 

A teda na lékařské téma musím dodat, i když už jsem to tu jednou říkala, že v lékárně dostanete léky na předpis přesně. Žádnou celou krabičku, prostě do sáčku odstřihnutý přesný počet léků, který budete potřebovat. To se mi dost líbí. 

​takhle to je i v Dubaji. Doktoři jsou k mání i o víkendu. Dřív měli volno v pátek, teď, poté, co uae zesynchronizovala víkend s Evropou, vlastně ani nevím. A léky v pytlíčku se jménem pacienta, léku a dávkováním, přesný počet na nezbytnou dobu. Čekání na speciální vyšetření značně kratší doba než v Německu.   

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 16:18

Kokoska prosimtě jehly, stříkačky, epsomskou sůl a stovku brufiků. :D

Offline Kokoska
34965 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 17:02

Kan a to jako s tebou ta lékárnice nějak probírá? To je divný.

Offline letfenixa
10880 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 17:30

Neviem, čo na to legislatíva, ale párkrát sme už rôzne lieky vyfasovali v papierovom pytliku a nie v originalnom balení.

Offline Kora
příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 17:33

Kokoska já lecos chápu, ale onehdá v lékárně na můj požadavek, že chci Sanorin sprej pro dospělého, na první pohled bylo vidět, že mám rýmu děsnou, přišla otázka "a to chcete na rýmu?".

Ne, kopnu to do sebe místo panáka. Asi jsem byla malinko nevrlá.

Offline Aranel
6612 příspěvků moje polička 03. listopadu 2023 17:33

Kokoska Tak každej nechce zažívat scénku typu "cožééé?" "clotrimazol" "clotrimazol??" "no" "a kde tu plíseň máte, mladá pani??"