Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline DruI
5587 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:20

notna No, když oni lidi, kteří takhle reagují dost často vytvoří hádku z jakékoli reakce, i té smířlivé. Tak já bych na rasanorině místě taky radši mlčela.

Offline Zuzuli
3802 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:21

Jos to zni uplne jak moje prababicka. Ja k ni jako dite strasne nerada chodila, protoze sotva se otevrely dvere, hned nasledovala litanie, ze si konecne nekdo vzpomnel, kazdy na ni kasle, uz aby radeji nezila. Pritom za ni nekdo chodil denne. Stridala se cela rodina. A porad ji vsichni ujistovali, jak to tak neni. Jak za ni vsichni chodi radi, ale ona se porad litovala dal a dal. Kdyz mi bylo asi dvanact a byla jsem u ni s mamou, tak zase narikala, jak je vsem na obtiz, ze skoci z okna a my budeme mit klid. A ja s pubertalni drzosti prohlasila, ze to bych rada videla, jak s temi berlemi vyleze na okno, aby skocila... strasnej prusvih z toho tenkrat byl.

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:26

Doufám, že od naší generace (milenials) dál už tyhle manipulativní formy komunikace končí. Teď to určitě dělá ve spoustě rodin mezigenerační rozepře (maminka už je taková, ona je vlastně strašně hodná, jde jí jen o vaše dobro atd.), ale pro naše děti a jejich budoucí děti je jen dobře, že na tyhle způsoby nenaskakujeme a mluvíme a jednáme spolu otevřeně a asertivně.

Doufám.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:33

Pinot Noir Když někdo píše, že ho jeho děti nepotřebují, ať si je vyškrtnou, moc v pohodě mi to teda nezní. 

ZuzuliTak to už ale na diagnozu. To bych brala takové lidi už brala jako nemocné.

Offline Pinot Noir
29926 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:34
Offline Zuzuli
3802 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:44

notna jenze dokud u tehle generace bude trvat takova stigmatizace psychologicke a psychiatricke pece, pak je to uplne jedno. On je v poradku a nepotrebuje cvokare. A vlastne i nejake sebereflexe. Jak pise dzizisketa "tatinek už je takovy, on je vlastně strašně hodny, jde mu jen o vaše dobro, ale obcas mu z vas rupnou nervy, kdyz jste tak nevdecni synove, a pak se musi jit projit..." Ja bych taky byla moc rada, kdyby se takove psychicke manipulace, gaslighting a podobne uz dal generacne nepredavaly. Treba i tim, ze starsi uz nejsou vnimani jako ty nedotknutelne hlavy rodu, ktere si muzou ze sve pozice dovolit cokoliv vuci tem mladsim.

Ja jsem pro mou tchyni slaby kus, ze jsem po onkolecbe potrebovala kvuli uzkostem a panickym atakam pomoc. Oni vsechno zvladali a ze zivota se nehroutili. To jen ja, rozmazlena mestka damicka, nic nevydrzim a chodim si za penize jejich syna povidat ke cvokarce...

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:45

dzizisketa Oni budou mít zase jiná traumata. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:51

Zuzuli jo, tak tohle znám z rodiny - ona byla vždycky labilní

Offline Kokoska
35018 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:51

Nejsem psycholog, ale ty reakce "vezmu provaz a jdu se obesit" s tim, ze ceka, jak se za nim rodina pozene a bude ho hledat a premlouvat, mi zavani hysterii. Vetsinou se to zhorsuje, cim vic okoli "spolupracuje" a vlastne se tim necha vydirat. Mozna by pomohlo dotycneho nechat, at se po tom lese projde, myslim, ze zadne veseni by se nekonalo. Ta babicka asi taky nerekla "fajn, jedem na nadrazi".  Myslim, ze je to uz fakt diagnoza.

Offline Jos
příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:52

dzizisketa Plus u nas doma se vyzdvihovala jen negativa. Od pocasi po sousedy. Proste nikdy nebyl vylet dost hezky, jidlo dobre, vzdycky se muselo neco najit. A pekne si postezovat, neci uspech trochu srazit, aby si clovek o sobe moc nemyslel. A moje nej kamoska ma treba naprosto silenou matku, horsi nez pribuzni Zuzuli (promin). A uz dlouho pozoruju, ze ze spravne sebeironicke a sarkasticke holky se plizive stava zapskla kopie jeji matky. 

notna taky znam tech manipulatoru vic nez jen svoji babicku. Bohuzel to sice je porucha, ale nic co by se dalo adekvatne resit, pokud ten clovek na sve strane prijimace nevidi chybu. 

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 18:54
Reakce na Zuzuli:

notna jenze dokud u tehle generace bude trvat takova stigmatizace psychologicke a psychiatricke pece, pak je to uplne jedno. On je v poradku a nepotrebuje cvokare. A vlastne i nejake sebereflexe. Jak pise dzizisketa "tatinek už je takovy, on je vlastně strašně hodny, jde mu jen o vaše dobro, ale obcas mu z vas rupnou nervy, kdyz jste tak nevdecni synove, a pak se musi jit projit..." Ja bych taky byla moc rada, kdyby se podobne psychicke manipulace, gaslighting a podobne uz dal generacne nepredavaly. Treba i tim, ze starsi uz nejsou vnimani jako ty nedotknutelne hlavy rodu, kteri si muzou ze sve pozice dovolit cokoliv vuci tem mladsim.

Ja jsem pro mou tchyni slaby kus, ze jsem po onkolecbe potrebovala kvuli uzkostem a panickym atakam pomoc. Oni vsechno zvladali a ze zivota se nehroutili. To jen ja, rozmazlena mestka damicka, nic nevydrzim a chodim si za penize jejich syna povidat ke cvokarce...

​No já nevím. Takové chování bych já z osobní zkušenosti připisovala tak generaci mých prarodičů. To nebudou tou generací. Ale já jsem tady fakt mimoň, asi žiju v nějakým jiným světě.

Offline Zuzuli
3802 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 19:00

Jos ta moje prababicka taky porad kritizovala a malo co ji bylo dobre. Pamatuju si, ze mi treba ukazovala sve fotky z mladi a vzdycky zduraznovala, ze ja nikdy nebudu tak hezka, jako ona

Ona modrooka blondyna a ja a moje mama tmavooke brunety po jejim nenavidenem zeti. Ten ji taky cely zivot nebyl dost dobry na to, aby zil s jeji dcerou. Akorat ta s nim ve spokojenem manzelstvi uz 59 let.

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 19:02

Lukáško bol dnes riadne asertivny u našich, samozrejme môj otec navrhoval po papuli, moja mama 'ja sa tak snažím pre vás ' a mne to bolo strašne smiešne, ako to malé dieťa nereaguje na to, čím vo mne vyvolávajú pocity viny a nevdacnosti.

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 19:03

Kokoska ...žádné věšení nekonalo... Tak to je prosím dost rozšířená nepravda, že kdo vyhrožuje sebevraždou, ten to neudělá. S tím teda hodně opatrně.

Offline Zuzuli
3802 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 19:05

Kokoska muj muz to uz ignoruje. Rika, ze nekomunikovat s rodinou velmi prospiva jeho psychickemu zdravi.

Jenze taky rikal, ze jit ho hledat nemuseli. Ale co kdyby to zrovna tentokrat vzal vazne? Ze zit s tim, ze se na nej vykaslali a on se fakt obesil, je taky na nic.

Prece jen ta nemohouci babicka, co vyhrozuje, ze skoci z okna, je takova mene nebezpecna. Ta vazne jen chtela ujistovat o tom, ze neni na obtiz.

Offline Kokoska
35018 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 19:13

notna Zuzuli no jasne, clovek to neodhadne, chtelo by to odbornou pomoc. Coz vim, ze neni realne, dotycny "prece neni blazen".

Offline Aranel
6624 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 19:19

dzizisketa Ježiš já taky!!!

Ale musím přiznat svojí mamince, že dřív se různých těchto věcí dopouštěla mnohem víc. Nevím, co se změnilo, ale jsem fakt ráda, mě tohle úplně paralyzuje. Dědovi Peťovi opravdu nevím, co bych napsala.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 19:34
Reakce na notna:

​Taky si myslím, že se budou hroutit z něčeho úplně jiného a taky za to budou moct rodiče a výchova. Hodně zvědavá jsem na jejich partnerské vztahy a potom na pracovní nasazení a výkon. Ale jsem ráda, že se komunikace vyvíjí a těch zraněných výchovou moc neznám, prakticky jen tady.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 02. zaří 2025 19:43

Kokoska

No právě. Ono je to dost hrozný, co píše Zuzuli Taky si neumím představit, že bych nešla. Ale není to zodpovědnost nikoho dalšího, (dospělé) děti za to nemůžou. Což se samozřejmě lehce napíše.

Moje máma od psycholožky (klasika - musíš ty, protože ti, co by měli, nejdou) radu chránit především sebe, což nakonec zachránilo všechny.

Online Sweet Potato
40480 příspěvků moje polička 02. zaří 2025 21:25
Reakce na notna:

​Dík, žes to napsala. Čímž nechci říct, že jim to přeju!