MP Marge Však proto existují překladatelé a překladatelky! ![]()
Stěžovací vlákno
Aranel No jo... Jenze tem musi nekdo zaplatit ![]()
Ani neviem či tu boli nejakí starí rodičia a prváčikom. Nám poslala dcéra fotky, osobné sme neboli, mala sa prišla po škole ukázať aká bola pekná a bola taká asi aj nadšená, tak uvidíme sa mi jej to pôjde.![]()
Inak tiež sa niekedy cítim ako "dedo Peťa" akurát zatiaľ nepíšem bomby, a že mi niekedy hlavou idú. Isté veci sa ťažko berú späť a v písanej forme môžu byť zle pochopené. Tam ten odstup je lepší.
Ja niekedy počúvam tiež na seba veci, čo mi nie sú príjemné, také to , vy česi na to máte výraz "peskovat". Taký ten zľahka nadradený ton, že to už si vravela, alebo bože prestaň, sme menej často pospolu. Všetko to chápem, nevyčítam, nekomentujem, len je mi to ľúto.
Keď niečo navrhnem, tak nemáme čas, veď vieš že máme toho veľa, pracujeme, akoby my sme nič nerobili. Proste stret generácií asi. No nič, nechcela som to ani až tri ak, len že mám pochopenie aj pre deda.
Janulik03 Vidím to podobně
Někdy se človek cítí špatně, i když třeba ví, že druhá strana to nemyslela špatně, tak něco utrousí. Přijde mi na tom smutné, že nejbližšímu v takové chvíli nestojí ani za odpověď.
notna hele ale tomu dedovi nikdo nerekl, at tam nechodi, ze je to zbytecny, ze by tam bylo moc lidi, co by tam delal atd. Na me to dela dojem, ze na to zapomnel a teprv, kdyz videl fotky, stavi se do pozice Me nikdo ani nepozval, kaslete na me, uz vam nejsem dost dobry. Na to se nic moc rict neda.
rasaNori dobre delas, ze nereagujes. Moje babi ze sebe taky delala desnou chudinku a snazila se o citove vydirani. To byly litanie vycitek (a na zaver nezapomnela vsechny zucastnene urazit). Ala ty ale vypadas spatne, nepribrala jsi....Kdyz uz po nekolikate jela svoje ze si radsi lehne na nadrazi pod vlak, tak ozil muj muz a nabidl ji, ze se podiva, kdy jede dalsi a ze ji tam priblizi autem. On ma taky svoje, u nej bych to nazvala emocni oplostelosti, takze po nem kdeco stece, ale babi stvala uz i jeho. Ale obecne radsi nereaguj, nech to vysumet. Treba to tata poslal ve vzteku a ged ho to mrzi. Byla to takova ta snaha druheho ve vzteku vyprovokovat
Kokoska Na mě to dělá dojem, že se cítí děda mizerně a minimálně bych se zeptala, proč. I kdyby mu to přišlo líto dodatečně, že něco propásl, asi to není reakce jen na tohle, když mají pocit s i babičkou, že jsou mimo "hru". Já si třeba nedovedu představit, co dál. Jak se tu radí ignorovat, nereagovat. Tak pak se asi s dotyčným budu muset někdy potkat a mluvit. Budu dělat, že nic? Tak asi jo, jen píšu, že pro mě je to naprosto nepochopitelný, bych to nedala.
Mňa včera prekvapil pomerne vyšší počet rodičov cca po 5.ročník. a teda boli aj nejakí starí rodičia. Veď na dvore môžu a potom do tried len rodičia.
notna jenže tohle je taková manipulativní zpráva. Kdyby napsal něco jako jé, no jo, ona šla vlastně dneska poprvé, to je mi líto... vyzní to úplně jinak a možná by mu někdo rád odpověděl.
notna nereagovat na zprávu snad neznamená,že s tím člověkem už nepromluvím, přece
notnataky v tom čtu manipulaci, která je mi strašně protivná. A nereagovat na jednu zprávu neznamená zpřetrhat všechny vztahy.
rasaNori Neznám úplně situaci v tvé rodině, ale po zkušenosti s tou svojí (naprosto nefunkční komunikace ohledně pocitů a emocí ze strany nejstarší generace, která je velmi kritizována, ale v podstatě reprodukována generací střední, a nakonec odnášena generací nejmladší, která to konečně zpracovává pomocí psychoterapie, a někdy i s podporou psychiatra a léčiv (jo, jsem černý pasažér terapie své dcery), bych poradila ignorovat konkrétní rejpnutí, neřešit konkrétní situaci, ale průběžně podle možností projevit zájem, a vyslechnout litanie (s cíleným odpojením, úsměvem, metodou slibem nezarmoutíš, když mi to vyjde, vyjde, když ne, tak co se dá dělat, chtěla jsem, nevyšlo to - samozřejmě podle závažnosti).
Skákání mezi variantami snažit se zavděčit (a očekávat pochvalu) a poslat bez servítků do prdele je cesta do pekel, nešťastní jsou všichni. Rodiče se sice budou nadále tvářit jako majitelé pravdy a klíčů, ale suverénní potomek, který je na jedné straně neignoruje, na druhé straně si z nich nic nedělá, jim umožní jít do rodičovského důchodu.
MP Marge no prave. Pred koncem roku chci jit za sefem, at mi prida, ale od kolegu vim, ze ti co za nim takhle sli, od nej odcházeli a byli radi, ze jim nedal padaka![]()
Evaeva Potrefenáhusa Pinot Noir Tak manipulativní to je, protože správně by bylo napsat, cítím se mizerně nebo vadí mi to a to, můžeš mi pomoc? Ale tak v emocích se člověk chová všelijak. Nám náš děda s pláčem sděloval, že by si o něj nikdo neopřel ani kolo
. Což byl signál, že se něco děje. Nenapadlo by mě to nechat být a dělat jako by nic. Proto to tady píšu. Ale zase chápu, že když máte zkušenost, že vám takovýhle zprávy píše příbuzenstvo často, tak co jinýho než ignorovat. U nás se něco vyhrotí jednou za čas a nejlepší je to vyřešit.
Jinak já moc s nikým netlachám jen tak, takže ty konverzace mám ukončený. Jinak bych z toho měla tik asi.
notna mně nikdo nic takovýho nepíše, to nevím, kde si vzala. Ale jak znám rasaNori a v jakém rozpoložení mi přišlo, že se nachází, mi rozhodně přijde lepší to nechat být než vyvolat hádku. Zvlášť přes zprávy, psané slovo je ošemetné, každý si do toho projektuje nějaký tón hlasu a vyznění je pak diametrálně odlišné. Navíc ona není povinná dělat někomu terapeuta, ani vlastnímu otci. Pokud se necítí na nějakou smířlivou komunikaci, tak se mi jako nejlepší řešení jeví zachovat si odstup a prostě to přejít.
Evaeva Aha, tak mě by nenapadlo vyvolat hádku. Bych se ptala, co se stalo a jestli mu můžu nějak pomoc. A nepíšu povinna dělat terapeuta, píšu nabídnout pomoc, pokud se cítí špatně. Což mi přijde v rodině přirozený.
Janulik03 Staří rodiče, hmm. Já s tím teď dost bojuju sama v sobě, aby naši neměli pocit, že na ně a pomoc jim nemám čas. Aby je nenapadlo, že se musí doprošovat a ta komunikace byla jednoznačná a přesně formulovaná pro obě strany, ale je to boj mám dvě práce a pocit, že by den mohl mít tak 30 hodin, abych stihla všechno.
notna jo, jenže na to musíš mít nějakou duševní sílu, být v dobrém rozpoložení, mít na to chuť. A já docela chápu, že člověk pokaždé nechce, když dostane takhle manipulativní zprávy, vlastně útok na jeho osobu.
Evaeva souhlasim
notna je to fakt o tom, co v tom kdo vidi podle svych zkusenosti. Treba muj muz by na takovou zpravu svemu otci odepsal, ze ho odstrihne rad a konecne bude mit klid. Protoze jeho otec mival ve zvyku mit proslovy o tom, ze uz o nej nikdo nestoji, ze by vsem bylo lip, kdyby uz nezil, a nasledne odkracet do lesa s provazem. Treba ho tak hledali v noci pred manzelovo maturitou. A naposled letos na jare. Pak se po nekolika hodinach vratil a co mate vsichni za problem, se nepo, ze jsem se sel projit...
Ja si tu obcas stezuju na sve rodice. S temi si temer cely dospely zivot hledam nejake hranice a nastaveni vztahu. A nastesti jsou ochotni se nejak domluvit. Ten navod od Isca fakt funguje, muzu potvrdit. Plus ja mela fakt pekne detstvi, takze ta motivace nas vztah udrzovat pozitivne tu je. Manzel je rad, ze ma od rodiny klid a takove zpravy fakt netoleruje. A ze je dostava casto, od matky i otce.
notna mně taky nikdo nic takového nepíše, nemám v rodině nikoho, kdo by ze sebe dělal chudáka nebo psal či říkal podobné litanie. Ale vím, že takoví lidé jsou, ostatně tady v diskuzi o nich byla řeč.
Já zas nechápu, z čeho jsi vyvodila, že se děda cítí tak mizerně, že potřebuje nějakou pomoc.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.