Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Jos
příspěvků moje polička 27. ledna 2026 11:56

barbucha to zas strasne generalizujes. Jestli beres turisty ty, co jedou se zajezdem do resortu a vylezou max na fakultativni vylet...budiz. Ale cesi jsou obecne velmi zcestovali, a velka cast se chova slusne. Ted teda budu taky generalizovat, ale udajne nejhorsi jsou Izraelci, stran treba chovani v pronajatem ubytovani. 

Jinak overturismus je velky problem, ale vzdycky me trochu pobavi, kdyz si na nej stezuje zeme, kde ekonomika nekterych regionu je na turismu esencialne zavisla. Nebo jejiz obcane prave objizdi svet ve velkem, ale doma se jim to nelibi. 

Offline continuity
41615 příspěvků moje polička 27. ledna 2026 13:28
Reakce na Jos:

Jinak overturismus je velky problem, ale vzdycky me trochu pobavi, kdyz si na nej stezuje zeme, kde ekonomika nekterych regionu je na turismu esencialne zavisla. Nebo jejiz obcane prave objizdi svet ve velkem, ale doma se jim to nelibi. 

Online barbucha blogger
35115 příspěvků moje polička 27. ledna 2026 13:50

Jos 

Jo, o Izraelcích koluje mnoho hrůzných historek (rusáci teda taky mají slušnou pověst, jak jinak)

Co se Čechů týče, tak je pravda, že je to vidět spíš na těch hromadnejch zájezdech... samozřejmě když potkáš jednotlivce nebo max dvojici, ani nevíš odkud jsou anžto je neslyšíš a ani jinak tě neupoutají. Většinou.

S ostatním nelze nesouhlasit

Offline Jos
příspěvků moje polička 27. ledna 2026 14:00

barbucha Rusy jsem nezminovala, ti se chovaji kdekoli jako verbez. Cest vyjimkam, ale kdekoli jsem je potkala, tak to bylo ostudne. Hromadne zajezdy, z toho mi cuka oko. I kdyz letos s detma a mamou na jeden takovy asi vyrazime. Jlidat obe deti a jeste mamu, to na vlastni pest sama nedam. Proste se nebudu radsi druzit, nebo pojedeme s nemeckou cestovkou

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. ledna 2026 14:03

Jos tak jestli nehodláte jet na poznávací zájezd, tak bych to vůbec neřešila. V tomhle případě je hromadný zájezd pohodlný. Ty spolucestovatele nemusíš za celý pobyt vůbec potkat. My tahle jezdili s našima, pokud jsme jeli k moři, a někdy jsme v tom našem ubytování byli z toho zájezdu i jediní.

Online barbucha blogger
35115 příspěvků moje polička 27. ledna 2026 14:11

Jos 

Vzala bych tu německou

Evaeva 

Nemusíš ostatní potkat, ale to nesmíš mít hotel! Zkusila jsem jednou ve Španělsku, to máš ty lidi na krku furt, zvlášť když to máš i s jídlem... Zlatý Chorvatsko s jednotlivejma apartmánama.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. ledna 2026 14:27

barbucha my měli většinou hotel. Vždyť se s nimi nemusíš bavit, maximálně je u snídaně pozdravíš a toť vše. Nikdo se na nás nikdy nelepil. A jos bude mít sebou dvě děti, těm se otravný babky budou spíš vyhýbat

Online barbucha blogger
35115 příspěvků moje polička 27. ledna 2026 14:37

Evaeva 

Mě to v hotelu nebaví. Máš jen jednu cimru... a ty lidi hned vedle na chodbě... společnou hospodu... Hele i v tom Chorvatsku, kdy jsem si nikdy nezadala ani večeře, abych mohla chodit každej den do jiný hospody - tak kolikrát se u tebe někdo zastaví když tam sedíš, v horším případě si i přisedne... to nechceš (pokud seš asociál jako já).

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. ledna 2026 14:40

barbucha mně to nebaví u moře

K rodině si nikdo nepřisedne.

Offline Jos
příspěvků moje polička 27. ledna 2026 16:30

Evaeva taky doufam. My tak s nasima taky jezdili, ale byla jsem dite.

barbucha s Nemci jsme byli hodnekrat, ale bylo to vetsinou spojene s letem od nich anebo to bylo Fly&drive bez ubytovani. Proste tentokrat chci z Prahy cestou nejmensiho odporu. No a mama zase preferuje nasince, ta si tam urcite najde kamarady

Offline Jos
příspěvků moje polička 27. ledna 2026 16:34

barbucha ja te uplne chapu. Ale v mym pripade je pridana hodnota hlavne to, ze nemusim harantum zajistovat potravu po vlastni ose (a uklizet ten svincik) a ze uvidi pisek a more . S rocnim a mamou projdeme tak maximalne mistni promenadu. Kdyztak vytahnu politiku a ono se to vyselektuje, jestli se s nama vubec bude chtit nekdo bavit.

Online barbucha blogger
35115 příspěvků moje polička 27. ledna 2026 18:09

Jos 

Tak hlavně aby tě nechtěli přesvědčovat

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 28. ledna 2026 03:07

Jos barbucha já nechápu, kde furt berete, že pokud se jede na dovolenou s CK (nebo co tedy má být ten hromadný zájezd?), že se musíte s těmi stejnými lidmi nějak potkávat či dokonce bavit...já lítám s CK poměrně často, protože je to levnější a mám konkrétní požadavky na ubytování a leckdy jedeme z letiště do hotelu úplně sami nebo třeba jen pět šest lidí z celého letadla...no a resorty bývají tak velké s tolika stravovacími možnostmi, že jen těžko někoho ze stejného letu opakovaně potkáte a pokud jo, tak ho ani nepoznáte. Mi přijde, že jste jednou viděly Účastníky zájezdu a z toho jste si udělaly (mylný) dojem o zájezdech prostřednictvím cestovky 

Offline Garfie
27987 příspěvků moje polička 28. ledna 2026 05:32
Reakce na Jos:

​Já myslím, že ty země závislé na turismu to trochu pochopily během covidu, ale pokud ti turismus výrazně zasahuje do života, příjemné to není (třeba Havaj, kde už je pro místní příliš draho). Pod tou druhou skupinou si úplně nedokážu nikoho představit, myslíš třeba Španělé? Protože podle mých zkušeností jedni z největších cestovatelů jsme my Češi , ale zase si nestěžujeme na overturismus. 

Offline Karja
43700 příspěvků moje polička 28. ledna 2026 09:16

Mermaid Ano, já jsem jela na takový ten zájezd k moři přes Invii asi třikrát, měli jsme delegátku a tak, klasicky celej autobus jel do jednoho menšího hotelu, ona mluvila cestou do mikrofonu, co se dá podniknout a zařídit, ale kromě toho, že jsem občas na hotelu pozdravila tu delegátku, vůbec dál nevim, kdo tam s námi byl nebo že by se něco dělo:D:D:D.

Offline Jos
příspěvků moje polička 28. ledna 2026 09:53

Mermaid par zajezdu jsem jako nactileta absolvovala. A zive si pamatuju, jak po autobuse kolovala flaska palenky. Dva chlapi se snazili projet scanerem na zavazadla na letisti. Asi jsme meli smulu a proste hotel byl plny podobnych lidi tlacicich se s otevrenim na snidani. Rano rucniky na lehatka atd. Jasne ze se to dalo prezit, ale trochu ostudne to bylo. A aby bylo jasno, ja jsem docela introvert, tak mi chvili trva, nez se adaptuju. 

Garfie Ja samozrejme vim, ze overturismus je problem. A to i u nas. Cesky Krumlov, Kutna hora, Krkonose, centrum Prahy. Ze bydleni je pro starousedliky prilis drahe a mizi i obcanska vybavenost na ukor lakadel pro turisty.

Jinak tou druhou kategorii jsem trochu myslela i ty Japonce nebo asiaty obecne. Asi me opravis, ze oni v globale moc necestuji, ale treba po Praze jich je celkem hodne. Velkych skupinek s pruvodcem a vlajeckou. Ten boom s turismem v Japonsku ale rozumim, ze mistni stve. Aai maly vzorek...ale v mem okoli pred treba deseti lety ,,frcel" Island, Norsko, NZ, Thajsko nebo Peru. Ted snad vsichni jezdi do Japonska a do Nepalu. Fakt zaplava lidi, v CR je Japonsko ted desne in. A porad se drzi Bali, tam uz je to pry opravdu na hrane a chteji turismus zacit regulovat. Sama musim rict, ze mi hrozne chybi ten pocit, kdy clovek nekam prijede a mistni jsou nadseni. To se nam stavalo v Armenii pred 15lety. Porad nas nekam zvali a vyslychali, co se nam u nich libi. Tehdy tam turistu bylo relativne malo. 

Online Pinot Noir
29333 příspěvků moje polička 28. ledna 2026 10:03

Mermaid přesně. Byli jsme vždycky s cestovkou a celá organizace spočívala v tom, že jsme měli zajištěný odvoz z letiště do několika různých hotelů (obvykle vystupovaly u každého z nich jedna, dvě rodiny), měli jsme číslo na delegáta, kdybychom něco potřebovali, a druhý den pobytu s ním byla krátká schůzka, na kterou člověk mohl a nemusel jít, a kde delegát nabídl několik organizovaných výletů, kterých se člověk mohl a nemusel zúčastnit. Za mě tedy maximálně pohodlný a příjemný způsob.

Online Pinot Noir
29333 příspěvků moje polička 28. ledna 2026 10:06

Jos ale dovolená s cestovkou právě není totéž, co zájezd místního JZD autobusem.

Offline Garfie
27987 příspěvků moje polička 28. ledna 2026 10:33

Jos Jo, mně se po těch starých dobrých časech taky stýská, i když už je jasné, že se nevrátí a je to logický vývoj. 

Jinak teda těch Japonců se v tomto musím zastat (protože z vlastních zkušeností právě nemám pocit, že by až tak cestovali) a třeba loni jich vycestovalo do zahraničí "jen" 14 milionů, rok před tím ještě míň, to je zlomek, na to kolik jich je (a vlastně i na to kolik lidí dorazí naopak do Japonska). A to si vem, že v drtivé většině cestují po Asii nebo ještě tak Austrálii. Koukala jsem na Česko a to je víc než 5 milionů, před rokem to bylo 7,5 milionu lidí, co cestovali do zahraničí. 

Já vím, že Japonsko je teď in, nejen v Česku, ale snad všude, lidi jsem jezdí opakovaně, klidně každý rok znovu. Taky to kvůli slabému jenu přestala být drahá destinace, ale stejně už aby si našli něco jiného.

Já myslím, že začali cestovat teda hlavně Číňani, i v tom Japonsku je to extrémně vidět. A Číňani taky ve velkém skupují japonské onsenové hotely a další nemovitosti, myslím, že to začíná být opravdový problém. 

Online Tabea
7606 příspěvků moje polička 28. ledna 2026 10:44

Garfie Japonsko má teď smůlu, že je po spoustě let finančně dostupnější. Ten stejný důvod bylo i zvýšení počtu turistů na Islandu. 
Četla jsem, že v reakci na loňský nárůst turistů se budou zvedat ceny vstupného do památek pro turisty. Pro místní zůstanou stejné. Vy asi máte nějakou rezidentskou občanku, že?