Stěžovací vlákno

10. srpna 2014 17:31
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 28. července 2026 15:12
Reakce na Anema:

mirajo ono mezi sáhodlouhým vysvětlováním a křikem je ještě spousta možností, třeba říct to tak, aby tomu dítě úměrně věku rozumělo. Ale souhlasím, že občas (naštěstí dost výjimečně) je potřeba říct jasné a pevné NE a rychle zasáhnout, třeba když je právě někomu ubližováno. Jen to nemusí být tvrdé a nebo dokonce s fyzickým trestem, taky mi přijde absurdní, když se někdo snaží děti naučit nemlátit ostatní na pískovišti tím, že ho plácne. Vždyť ty děti jsou jako houby!

​Já si myslím, že ve chvíli, kdy se to děje, jsou nejúčinnější činy. Hlavně když už se ty děti dostávají do emocí, tak ani krátké vysvětlení úplně nevnímají nebo nejsou schopní se zastavit v tom jednání. Takže je dobrý si stoupnout mezi ně, případně jim prostě sebrat ten klacek, počkat, až se přežene ta největší bouřka a pak to krátce vysvětlit a dát jim prostor pro jejich emoce. Taky záleží na věku, u batolat ty činy přijdou na řadu dřív než u šestiletých.

Offline continuity
43170 příspěvků moje polička 28. července 2026 15:14

Karjapodle mne když tohle uděláš párkrát za malé dětství, tak to bude fungovat a žádné trauma se neděje, prostě si dost důrazně vymezila hranice.