Evaevakdyž opravdu chceš, tak i patnáctileté dítě přinutiš k lecčemu, jen to stojí opravdu hodně energie. Přestat se starat o závislé dítě, považuji spíš za rodičovské selhání.
Navíc jim přechodně zcela přirozeně klesá Mira empatie, takže bych z toho, že 14 leté dítě neuvari nemocné matce čaj, nic extra nevyvozovala.
Gatita
já jsem na nějaké řízené zapojování dětí už rezignovala. On někdo sice vyndá myčku, ale za cenu toho, že hrnce jsou navršené hlava nehlava, otevřu šuflík a tři poklicky vypadnou na zem. Prádlo pověsí, ale tak, že bez žehlení to nejde nosit nebo se místo třech praček vedou na sušáky jen dvě. Takže na to kašlu.
Pragmaticky jsem si vyhodnotila, že hlavní práce děti spočívá ve studiu a přes to nejede vlak (taky mne mnohem víc baví se s nima učit než uklízet). Pokud selžou v tom vzdělávání, dlouhodobě to bude všechny bolet podstatně víc, než když se naučí pořádně vařit až po odchodu z domova.Třeba na úklid dětského pokoje jsem úplně rezignovala, během školního roku je to horor. a div se svět, když měly pár dnů volno, nakonec si celkem důkladně uklidili bez vyzvání. 
Takže věřím, že nakonec to nějak dopadne.
Ale je nutné říct, že si to můžu dovolit, protože mě ta domácnost nijak extra neotravuje, mám myčku, pračku, robotický lux s mopem, necelých 60m2 k uklidu a částečný HomeOffice. Ještě by tak někdo mohl vymyslet nejake bionické mravence, kteří by myli koupelnu a WC a budu úplně spokojená.