samozrejme, jablóška, a taky dvéři (zavři ty dvéři:-))
Stěžovací vlákno
kamarátkin syn hovorieval prevokovať namiesto provokovať, lebo si myslel že provokovať je po česky. Akože česká predpona -pro, čiže správne po slovensky -pre
A co takhle "dva sta?" ![]()
By se člověk pernamentně musel rozčilovat no![]()
Moja babka hovorila tak isto
A ešte bakeraj namiesto keks/koláč. A pogumovaný obrus volala viksľajmant ![]()
Vikslajvant! To je normální slovo. ![]()
germanismus v češtině složený z hov. viks - obv. voskové leštidlo na boty [z něm. Wachs - vosk a wichsen - leštit] a lajvant - lněná tkanina [z něm. Leinwand - složenina z Lein - len a Wand - tkanina]
takže vlastně Wachsleinwand ![]()
No tak stejně jako bakeraj je vlastně Bäckerei, glajze jsou Gleise, firhaňky jsou Vorhänge, šalina je (elektri)sche Lini(e) a celá čeština je v podstatě přeložená němčina ![]()
vzhledem k tomu ze kazdy druhy rodily brnak je vlastne rakusak...:-)
takže vlastně Wachsleinwand ![]()
Na tom nevidim nic divnýho, prostě je to povoskovanej ubrus, ne?
Som hľadala ako presne sa to píše a našla som to v online slovníku tiež
Proste poslovenštené nemecké slovo, asi ako šifkarta
Lepší než jeho bratránek papundekl, že? ![]()
no dyť jo. Já slovo vikslajvant totiž už od dětství strašně miluju.
Ja taky
ale vzdycky jsem si myslela, ze oznacuje nejaky strasny umely material. A pritom povoskovany len, co prirodnejsiho muze byt?
Taky jsem tomu rozšířila význam, kabelky například rozlišuju kožený a vikslajvantový![]()
vyprat vlasy teda nesnáším, vždy si představím, jak někdo sundá paruku a mrskne ji do pračky ![]()
Jinak vypadáš velmi sympaticky, představovala jsem si tě jako daleko větší ježibabu ![]()
Koláč volala potrtáj. ![]()
To sem přitáhla zakarpatská větev naší famílie, já jsem s tím narazila už v dětství, tak jsem se radši převychovala a od tý doby pranýřuju všechny užitatele dialektů![]()
A dík no, je zvláštní že si mě zde hodně kolegyň představuje jako tlustou ježibabu, bejt slabší nátura, zamyslím se nad svým projevem![]()
Ja som si ta, prosím pekne, predstavovala ako strašne chudú jezibabu. A byvajucu v perníkovej chalúpke. ![]()
Koláč volala potrtáj. ![]()
Tak tu vážne potrebujem vysvetlenie
!!!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.