Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline nellielovett
5488 příspěvků moje polička 09. února 2021 09:31

Já teď čtu Všechny kočky jsou šedé. Zajímavý shrnutí melancholie a frustrace v populární hudbě, vliv politiky a společenského dění na pop music. Od Joy Division, The Cure až po Björk, Billy Eillish. Má to super playlist na spotify a dobře se to čte.

Ale četla jsem i Fifty schades :D Bylo to přečtený hned, dalo se přeskakovat i 15 stránek, kde se nic nedělo.

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 09. února 2021 09:37

nellielovett to je boží. A je to i jako podcast Černé slunce na Spotify. Jak je tam v podkresu hudba, o které zrovna mluví, je to ještě lepší zážitek. 

Offline nellielovett
5488 příspěvků moje polička 09. února 2021 09:46

bram Oo, díky! Já to četla včera v noci v posteli, takže jsem si každou chvíli musela dát sluchátka:))

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. února 2021 11:23

Odložím si tu jednu pozitivní recenzi na zákaznický servis ...

Posilněná včerejší diskusí jsem se večer začetla a dojela nečekaně brzo jednu knížku. Bylo třičtvrtě na 12, spát se mi ještě nechtělo, tak jsem nebyla líná dojít pro kartu a hned jsem si na Kosmasu nakoupila. Poznámky ze včerejší diskuse se mi štrachat nechtělo, tak jsem vzala druhej díl Mycelia, jako že na jistotu. Ještě mi to dělalo nějaký ofuky s placením, pak zas připojování čtečky na wifi ... no vopruz, ale nedala sem se a chvíli po půlnoci jsem konečně měla knihu ... abych si vzápětí uvědomila, že jsem ten druhý díl už četla No asi nemusím popisovat svoje naštvání, knihu jsem původně chtěla sprostě upirátit nebo si půjčit, bo korona a někdo musí vydělávat na ty sambovy pokuty, žeano

Pak jsem úplně náhodou zahlídla v mejlu e-mail na reklamace, s nulovým očekáváním jsem jim napsala, že jsem koza a jestli by se náhodou ten druhej díl nedal virtuálně vyměnit za třetí ... a oni mi ráno hned v 8 psali, že bez problémů, objednávku stornovali a mám si v klidu koupit ten správnej díl Možná pomohlo i to, že jsem to objednávala přihlášená a mám už u nich nějakou historii objednávek. Fakt jsem měla radost a byla jsem pozitivně překvapená, o to víc, že jsem zjistila, že mají ode dneška do 14. února 20 % slevu na vše, takže jsem nakonec ještě ušetřila. Tak jsem se rozhodla, že aspoň budu dobro šířit dál a udělám jim reklamu

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 09. února 2021 11:52

MP MeriMám takúto pozitívnu skúsenosť s Martinusom, v rámci akcie na knižnom veľtrhu (myslím, že tam bola zľava 20 % na každú knihu) som pred pár rokmi objednala viacero kníh, celá objednávka mala prísť naraz, doba dodania jednej anglickej knihy však bola dlhšia o cca 3 týždne oproti ostatným, tak mi písali, či to nechcem rozdeliť, že to, čo majú na sklade, mi pošlú hneď a tú knihu s dlhším dodaním dodajú neskôr. Súhlasila som, lenže prišiel potvrdzujúci e-mail objednávky a v ňom už bola normálna cena tej anglickej knihy, nie akciová. Tak som im napísali, že ma mohli upozorniť, že takto prídem o zľavu. Chlapík mi obratom napísal, že tú pôvodnú zľavu, ktorá bola platná v dobe pôvodnej objednávky, dostanem a tak aj bolo.

Druhýkrát sa mi stalo, že som objednala hru pre deti, ktorú mali v ponuke, ale nakoniec po cca mesiaci mi napísali, že dodávateľ ju už nevie dodať, je vypredaná, ospravedlnili sa mi, že ju ponúkali, hoci už bola vypredaná, lebo dodávateľ im to nedal vedieť, a poslali mi kupón na zľavu na ďalší nákup.

Cca koncom novembra som objednávala knihy z Martinusu, najskôr som dala osobný odber s platbou kartou pri vyzdvihnutí v Bratislave, na ďalší deň som si to rozmyslela, jednak miesto doručenia (nebola som si istá, či náhodou znovu nezavrú kníhkupectvá a či knihy stihnú prísť, kým budem v BA, tak som si knihy chcela dať poslať na adresu trvalého bydliska, viac ako 200 km od Bratislavy), jednak spôsob platby a tiež som sa rozhodla zrušiť objednávku jednej knihy (robili dotlač a nebola som si istá, či to stihne prísť do Vianoc, mal to byť vianočný darček). Tak som volala na zákaznícku linku - prosím Vás, zrušte mi objednávku tej a tej knihy, objednané knihy nepošlite do BA, ale na adresu trvalého bydliska, zmeňte mi spôsob platby z platby kartou pri doručení na okamžitú platbu kartou cez internet. Pani všetko vybavila bez mihnutia oka, vyzeralo, že na podobné zmeny sú zvyknutí. Knihy som o dva dni mala doma.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 09. února 2021 13:45

MP Meri dorota Já mám výborné zkušenosti s oběma e-shopy. No taky už jsem tam nechala dost peněz.

Na Martinus mi daly děti k vánocům kdys poukázky, 2x 1000 Kč. Já to tenkrát pochopila nějak ve smyslu dárkové karty do IKEA, že se mi to z tý karty bude taky strhávat, jak budu postupně nakupovat. Kupuju e-booky, to je tak kolem 200 Ká za jednu. Takže jsem v noci zahořela touhou okamžitě číst, vybrala knížku, opsala kód karty a hotovo, platba 0,-, paráda. No ale při dalším pokusu o týden později už to číslo tý karty nebralo, prý vybráno. Takže 800,- v háji.

Takže jsem tam napsala, vysvětlila, že jsem trochu tupější a co teda s tím. A byli chápaví, poslali mi 4 kódy po dvou stovkách a tu druhou kartu za tisíc mi taky "rozměnili" na dvoustovky. A pak jsem to mohla umořovat postupně.

A na Kosmasu to samý, koupila jsem detektivku a po stažení zjistila, že už jsem jí četla a že ta poslední v sérii, co právě vyšla, se jmenuje jinak. Taky mi to úplně v pohodě "vyměnili", no měla jsem v podstatě v tu chvíli obě dvě, ale prý mám tu přečtenou, co už byla vlastně "zadarmo", poslat někomu jako dárek. Což jsem udělala

Takže ano, připojuji kladné hodnocení.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 09. února 2021 13:57

JennyforTak si predstavujem prozákaznícky prístup.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 09. února 2021 16:57

dorota Jennyfor To je super, s Martinusem mám taky dobré zkušenosti Já tomu fakt moc nedávala, myslela jsem si, že e-knihy budou mít zaručeně nějakou výjimku z reklamací a ono ne ... někdy fakt líná huba ... 

A ke knihám - dočetla jsem Ambasadov a chvíli předtím Amalgám o Mievilla a ani jedno se mi nelíbilo. Mám to s ním opravdu jak na houpačce, buďto jsem totálně nadšená, nebo absolutní hrůza. 

Offline brrr
12369 příspěvků moje polička 09. února 2021 18:02

MP Meri Mám kosmas taky ráda, dokonce mi vzali i po týdnu zpátky v kamenné prodejně, ale nebetyčně mě štve ta doba než dorazí balík. Vždycky je to aspoň týden.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 09. února 2021 23:08

dorota s martinusom mám tiež len dobre skúsenosti a tiež s Artforom.

Offline Jos
příspěvků moje polička 15. února 2021 09:32

Docetla jsem Svedectvi o zivote v KLDR a nemam slov. Neco jsem o tematu uz vedela, navic jsem pred par lety cetla skvelou sbirku povidek Zaloba (Bandi), ale stejne me to dostalo. Vrele doporucuju vsem, ta kniha je jeste k tomu prekrasne graficky udelana. Jeste mam doma Neni co zavidet, ale musim to prolozit necim veselejsim. 

Offline Fakirka
2226 příspěvků moje polička 15. února 2021 09:57

Jos taky jsem to četla. Je to síla. Je vážně neuvěřitelné, na co si člověk dokáže zvyknout a v čem dokáže přežít.... Více mě zasáhly ty příběhy žen. Ale to je asi normální, protože jsem žena. 

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 15. února 2021 10:05

Jos Hmm, jsem zvědavá.

Já jsem přečetla - spíš zhltla - tu nejnovější Soukupovou. Ona si mě prostě vždycky namotá, ti lidi, jejich jednání i vnitřní pochody jsou tak přesně odpozorovaný...

Zato do třetí knihy Anny Bolavé se nějak nemůžu začíst. Chápu, že Do tmy asi nešlo překonat, ale...

Offline Mulen
5033 příspěvků moje polička 15. února 2021 10:33

MP Meri Co se ti od něj líbilo? Já jsem kdysi četla Nádraží Perdido a nebylo to špatný.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 15. února 2021 11:12

JosNina má 17. 2. a pak ještě někdy za týden online přednášku, já mám v plánu tam jít a knížku si chci přečíst až potom. 

Mulen Nádraží Perdido (ale až trochu s odstupem, bylo to dost dlouhý a trochu jsem s tím bojovala, byla to moje první knížka od něj, ale postupem času jsem pak ocenila, jak to bylo dobrý a chtěla bych se k tomu jednou vrátit), Jizva, Železná rada, rozečtený mám Město a Město, to vypadá dobře a četla jsem úryvek z Krakena, taky vypadalo dobře. Nelíbil se mi Ambasadov, Amalgám a Král Krysa. 

Offline Mulen
5033 příspěvků moje polička 15. února 2021 11:21

MP Meri Taky mi chvíli trvalo se do toho Nádraží začíst..

Jinak u těch fantasy, sci-fi a postapo vždycky bojuju s těma novejma slovama. Kdo si to má všechno pamatovat

Offline Dru
příspěvků moje polička 15. února 2021 17:55

Jos Cetla jsem v lednu knizku Yeonmi Park, ktera utekla z KLDR a bylo to misty fakt sileny. Zminka o kvotach na vykaly, a jak ucitele posilali decka ze skoly ven sbirat na ulici hovna... to jsem z toho par minut byla schopna jen zirat do zdi.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 16. února 2021 07:43

Mulen Mě baví, jak to Mieville používá, ta nová slova - většinou nijak zvlášť nevysvětlí, nepopíše, prostě spoléhá na to, že to čtenáři dojde, co to asi znamená. Takže "lektrický" je něco jako "elektrický", "flonkání" je něco jako "flinkání" ... musí to být překladatelský peklo Ten Ambasadov toho byl plný (až moc). 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 16. února 2021 10:35

konečně po strašně dlouhé době jsem se dostala k tomu přečíst si od murakamiho tu komturovu smrt, už jsem za půlkou a dobrý, sice na ty jeho největší majstrštyky to nemá, ale líbí se mi to... 

Offline Mulen
5033 příspěvků moje polička 16. února 2021 12:20

MP Meri Já zas teď poslouchám Naslouchače a tam se to tím jen hemží

nolita Komturovu smrt jsem četla nedávno a bylo mi líto, když jsem ji dočetla. (první půlka byla pro mě nej)