Lenka22 od 17.3. se budou číst Letnice v společném čtení na instagramu, organizuje Kafe.kniha.a.koláček. Kdybys sehnala knihu brzo. Já už ji mám dlouho a jsem ráda, že konečně se k knize dostanu.
Knihy - co jsme přečetli, doporučení...
MP Marge Co Kateřina Karolová? Četla jsem Jiné místo a Odbočka v lesích, oboje jsou takové lehce mysteriózní napínavé oddechovky.
edit: Ještě mě napadá Jozef Karika, četla jsem jich od něj víc, třeba Tma, Trhlina, Smršť nebo Strach, to taky nebylo špatné.
Myrtila Jozefa Kariku dobre znam, to jsem zapomnela zminit. Ctu ho rada.
Katerinu Karolovou si pisu na seznam, dekuju ![]()
Já jsem na Letnice slyšela podcastovou recenzi, já bych z nich asi byla zklamaná, po tom haló, co se kolem nich dělá. A taky to celkové vyznění a uchopení tématu by mě asi štvalo, takové trochu boomerské.
MP Marge Není zač, jestli se ti líbí Karika, tak Karolová by mohla taky, oni vlastně oba píšou stejný žánr, ale každý svým vlastním stylem, mně se Karolová líbila víc.
MP Marge Renčín- Vězněná, Stráníková- Balada pro Emily, Karika- tam je toho dost, Surmanová Zvedá se vítr, Tři sekery, Karolová- Zítřek ti nikdo neslíbil.
MP Marge Ještě doporučuju David Věrný Proměna, ale není to přímo mysteriozní horor.
leona mp Dekuju ![]()
Malvin to je bezvadný tip, díky.
dzizisketa co znamená boomerske uchopení tématu? A jaké je neboomerske? V literatuře jsem ještě tohle rozlišení nezaznamenala.
dzizisketa Počkej a četlas to?
Malvin Mi se Letnice líbily, nápad i zpracování. Ale já jsem boomer, no
Malvin taky vubec nevim, co si pod tim predstavit. Tak jsem koukla na anotaci knihy a zni to jako variace na Marquezovo Macondo. Kez by to bylo aspon z poloviny takove
. Cetla jsem nedavno Dedictvi od Bonnefoye a bohuzel ne, to neco mi tam chybelo
Jinak jsem precetla Poklesky malomesta a po dlouhe dobe me neco prikovalo ke cteni. Je to takova skoro jednohubka, tri pribehy z jednou vymirajiciho mestecka. Kazdy by vystacil na dlouhy roman. I tak stacilo a dojalo. Neni to zadna vysoka literatura v ramci stylu, jakym je to napsano, ale pribehy jsou to skoro filmove.
A ted na dovolenou jsem si vzala toto, hned zacatek vypada slibne a hodne depresivne
https://www.databazeknih.cz/knihy/moje-rusko-zpravy-ze-ztracene-zeme-531436
O představě téměř šedesátníka o jakémsi neexistujícím Zlatém věku, kdy ženy byly ženami a muži muži, si přečtu dost na X, nemusím se kvůli tomu prokousávat románem, kterému v půlce dojde dech a kde prostí venkované na okraji civilizace a Rakouska v 19. století zcela vážně používají slova jako "aromaterapie" a "dovolenkovat".
dzizisketa ale to jsi slysela recenzi z Alarmu :) zkus jeste nejakou z druhe strany. mne to teda v prubehu cteni vubec nenapadlo.
dzizisketa Takže jsi nečetla, ale papouškujes nám tu nějakou recenzi a ještě stylem "každý, kdo to četl a nedej bože se mu to líbilo je dinosaurus se zastaralými názory". Och!
Ne, pokud umíš dobře číst, píšu o sobě, že by mě právě kvůli těmto aspektům zklamala, zvlášť pokud je kolem ní takové nadšení.
Já se s Evou Kíčovou velmi shodnu. Ale na margo téhle recenze jsem se pak domákla dalších a jako spíš mě v mém předpokladu utvrdily. Trochu až moc závan starých časů na můj vkus.
Já se s Evou Kíčovou velmi shodnu. Ale na margo téhle recenze jsem se pak domákla dalších a jako spíš mě v mém předpokladu utvrdily. Trochu až moc závan starých časů na můj vkus.
dzizisketa Klíčová bylo první jméno, který mě u toho tvého popisku napadlo, takže jsem to trefila. Já se s ní naopak neshodu skoro nikdy, měla jsem kdysi čest i osobně na pár konferencích, ale už je to dávno. Knihy se dají interpretovat různě, ale to co tam čteš ty/Klíčová, to je dle mého hodně vzálené textu. Navíc teda tenhle předsudečný přístup a papouškování něčeho, co jsi ani nečetla, to mě teda u tebe - osoby, kteoru považuju za vzdělanou - překvapuje.
Hm, mně Letnice přišly jako nesmírně svěží kniha. Nejsem si jistá, jestli budu mít zážitek i podruhé, až se někdy k románu vrátím, ale vím bezpečně, že mám chuť to zjistit. Zdaleka ne každá knížka tohle dokáže.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje