Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:10

viktorka_od splavuKokoska požádala, ať to dál neřeším, tak jsem jí nechtěla dál dráždit a řekla jsem si, že se k tomu nebudu dál vyjadřovat, ale teď to považuju za nutné. Asi to opravdu "schytala"  právě ona, ale tak jsem nechtěla, aby to vyznělo. Ale musím napsat následující:

- stěžování na počasí se tu prolíná napříč vlákny

- sama @kokoska jinde napsala, že chce jaro (v tomto vlákně to nebyl její první příspěvek k tomtuto tématu, sama to i výše uvádí)

- já jsem nechtěla někoho sjíždět za to, že si stěžuje na počasí, každému ať je libo... ale co opravdu nechápu, že když je nějaký negativní důsledek dlouhotrvajícího počasí (například to sucho, se kterým se asi budeme potýkat častěji), tak někdo, jakmile nastane situace, která by ten negativní důsledek mohla trochu zlepšit, tak se někdo ozve, že se mu to nelíbí. Ano, vadí mi sobeckost bez ohledu na nějaký celek ... prostě mě se to nelíbí a basta a přírodo, ty se klidně .... Toto je na tomto fóru v souvislosti s počasím opakující se jev. Mám v dobré paměti, že to v době velkého sucha (kdy to bylo, asi rok 2018) schytala jiná realita, když na tohle upozorňovala.  A mám v dobré paměti další příspěvky - například je půlka září, vedra konečně trochu poleví, trochu zaprší a tady se hned objeví příspěvek "kdo vypnul to topení.. je mi zima... chci ještě teplo...". Ať si každý stěžuje na co chce, ale pokud si stěžuje na počasí, které je v dané době zcela normální, a napíše to sem, tak se prostě musí počítat s tím, že se někdo ozve. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 16:13

Victoria hele, ale jaká sobeckost? Nemyslím si, že by příroda brala ohledy na to, co chce nebo nechce ten či onen;) Takže i když si tu bude stěžovat půlka parfu, sněžit kvůli tomu nepřestane 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:22

Evaeva No sobeckost v tom rozhledu, že dotyčný nevidí ten celkový prospěch (například pro tu přírodu), ale vidí jen svoji nespokojenost... anebo je to omezenost, nevím... je nějaká negativní situace (sucho), projevuje se nějaké zlepšení (padá déšť se sněhem), někomu se to nelíbí a dá to najevo, chce aby bylo po jeho (teď už se bavím obecně, ať v tom chuděra kokoska nelítá i teď) a stojí mu to i za to, aby to vyjádřil... to je za mě sobecký nebo omezený postoj. Ale mohu se mýlit samozřejmě.

Uvedu jiný příklad - v době velkých veder (stromy suché, lidé i příroda trpí)  se tu objevil příspěvěk v debatě na toto téma, že dotyčná nechce, aby se to změnilo, protože ona má ráda teplo a líbí se jí teplé večery. To je za mě podobné, vidím primárně svoji hodnotu, svůj zájem bez ohledu na negativní důsledky pro celek.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 16:28

Victoria ale příroda se tím názorem neřídí. Já v tom sobeckost nevidím. Sobecké je, když někdo nechce, nevím, polder a bojuje proti tomu. Tohle je prostě jen názor po jehož vyslovení se pro ostatní nezmění vůbec nic.

Offline viktorka_od splavu
49106 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:30

Evaeva no ale muzu mit na ten nazor svuj nazor

49106 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:30

Victoria souhlasim. rekla bych omezenost.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 16:37

viktorka_od splavu to můžeš. Ale taková soda po jedné větě mi přišla fakt moc

Offline Karja
44197 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:47

viktorka_od splavu Victoria Pardon, ale mně takové plkání o tom, kdo chce vedro, kdo chce sníh přijde uplně jakože bezpředmětné, když přesně dešti větru neporučíš. Však je o tom, že někdo napíše, co má a nemá rád. A nazývat to omezeností. To mi přijde fakt přehnaný. To je pak omezenost a sobeckost, všechny ty naše nákupy a cestování a lidská rozmazlenost, to je teprve sobeckost a omezenost a to není názor, co padne do větru, to je skutečná činnost;-). 

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:48
Reakce na Evaeva:

Victoria ale příroda se tím názorem neřídí. Já v tom sobeckost nevidím. Sobecké je, když někdo nechce, nevím, polder a bojuje proti tomu. Tohle je prostě jen názor po jehož vyslovení se pro ostatní nezmění vůbec nic.

​Ale my se tu nebavíme o tom, čím se příroda řídí a čím ne. To spolu vůbec nesouvisí. To jsou dvě nezávislé věci. My se bavíme o tom, zda postoj jednotlivce k situaci, kdy se děje něco pro přírodu (celek) negativního a kdy se to mění, stává se to pro přírodu pozitivní, se to tomu jednotlivci nelíbí. Bavíme se o jeho soudu k tomu dění, o jeho postoji k tomu, co se odehrává. A on tu situaci posuzuje výučně prizmatem vlastních zájmů, vlastních hodnot, vlastního pohodlí či něčeho jiného, ale výlučně vlastním pohledem, bez ohledu na nezpochybnitelná pozitiva pro celek. To je dle mého sobecký postoj.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:51

Karja To jste smotala tolik věcí dohromady, že k tomu nemám co napsat... omlouvám se.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 16:52

Victoria já souhlasím s Karja 

Offline Anema
1275 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:54

Victoria viktorka_od splavu já bych to za sobeckost nebo omezenost považovala, kdyby ty debaty příroda sledovala a pak by ta vedra prodloužila nebo déšť vypla, kdyby se takových nadávajících lidí našlo dost. Ale to počasí si fakt naštěstí dělá, co chce. (I když teda, měla jsem takovou ezo kolegyni a ta tvrdila, že když si někdo něco dost přeje, tak se mu to splní. A hezké počasí na vlastní svatbě brala jako důkaz, takže kdo ví ). Já vedra opravdu nesnáším, ale vlastně mě potěší, že aspoň někdo je má rád, když už teda holt jsou. Za sobeckost nebo omezenost považuju třeba to, když někdo brání opatřením vedoucím k zadržení vody v krajině, nebo tak něco, jak psala Evaeva.

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 14. února 2025 16:54

Měla bych jít do radostného vlákna, ale je to k tématu... já mám radost, že je počasí přesně takové, jaké má v tuto roční dobu a v této části světa být a dělá mi to upřímnou radost. Tím bych za sebe téma ukončila:-)

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 14. února 2025 17:07

Damy, jsem na sjezdovce, ted uz vlastne pod sjezdovkou v hospudce, snehu kolem hafo a svete div se,nefrflam!  Cimz bych tema sobeckeho nahlizeni na pocasi snad uzavrela

Offline Victoria
1413 příspěvků moje polička 14. února 2025 17:18

Kokoska Ale to je super příspěvek

Offline Kokoska
34402 příspěvků moje polička 14. února 2025 17:31
Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 14. února 2025 17:37

Anema Tak. Jsem si dost jistá, že kvůli mému bruhlání, že mne zebou nohy nebo nos ještě žádný rostlinný druh nevyhynul.

(O létání po světě bych už to s jistotou tvrdit nemohla, vím.)

Offline Sweet Potato
39940 příspěvků moje polička 14. února 2025 17:38

Kokoska Užij si to.

49106 příspěvků moje polička 14. února 2025 18:11

Sweet Potato no joo, ale ja vidim rozdil ve frfkani ze me zebou nohy pac jsem promokla na kost fujky/nebo blee no to je hnus vono prsi kdyz by mohlo byt dalsi dva mesice pekne vse na troud jako doposud:-P ( a jasneze Kokoska to schytala za vsechny, to fakt neni nic proti

ja sice neojedu nikam, ale budu mit volno a dcerku doma, tak se strasne tesim i kdyby trakare padaly!

Offline černá káva
2109 příspěvků moje polička 14. února 2025 19:00

Victoria Máš pravdu.Ještě, ze to nezalezi na jednom kazdem z nás.