Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 22. července 2026 15:50

rasaNoriobytňák bych ráda vyzkoušela, ale asi jen vyzkoušela, uvažuji příští rok o Norsku, ale nevim, jestli si troufnu. Láká mě ta nezávislost, odrazuje mě ta organizační náročnost.  Mám to teď dost v oku, jsme v Itálii (v Mecce vsech Čechů kdesi na severu), letos poprvé jsme vyzkoušeli chatičku v jakémsi kempu s radovánkami pro děti, a je tu úplně jiné složení rekreantů než v "našem" obvyklém letovisku. Jsou tu samé obytňáky, Češi skoro žádní, a ti v těch obytňácích u těch obytňáků pořád nábožně sedí a nevzdalují se od nich, takže pláž je skoro prázdná, jsem z toho celkem nadšená . Ale ta představa toho balení, takových věcí...to bych balila tyden :-/

Offline rasaNori
8849 příspěvků moje polička 22. července 2026 16:28

Gatita no je trochu rozdíl mít vlastní, tzv. předbalený kus, a nebo si do něj musíš vše naložit sama. Navíc my máme dodávku, to chce mít taky trochu v ruce, nedejbože něco většího. A ještě pozor, vlhké státy jako Norsko jako zrovna první výlet úplně nedoporučuji, usušit v autě věci pro 4 lidi je občas slušná legrace. A to píšu jako někdo, kdo absolvoval Skotsko a Finsko:D Třeba Skotsko obytnakem vyloženě doporučuji, protože tam se může stát všude a většinou gratis. A když máš kliku na počasí, tak je to tam úžasné.  Švýcarsko taky ok, i Německo, Itálie, Chorvatsko, Černá Hora, Slovinsko v létě mimo kempy a Stellplatzy je no go. Ale my jezdíme převážně mimo sezónu. Skvělá byla Bosna a Albánie. Španělsko přitahuje taky šrouby, Polsko a nahoru k Baltu státy stále ok. Mě na tom právě vyhovuje Prší? Neva, popojedeme, hledáme slunko. My máme dodávku proto, že se s ní dá vyjet všude, a myslím že bychom užili 4×4 občas. Organizačně to máme tak, že na dlouhých trasách se jako řidiči střídáme, kdo vaří ten nemyje nádobí, a spolujezdec dělá za jízdy letušku. Protože to je hlad, napít, pes vodu, najít místo na zastavení nebo přespání atd:D Taky trajekty jsou sranda, platíš podle velikosti auta, třeba v Norsku platíš průjezdy tunelem, nebo to můžeš objíždět po starých cestách naokolo, když jsi dostatečně srdnatá:D Za sebe bych se do Norska vydala až po nějaké zkušební cestě po vnitřní Evropě:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2026 21:56

Gatita mně by to taky lákalo, ale zároveň vím, že to úplně není pro nás. Na muže by to už bylo moc, zas taková roztleskávačka nejsem. Spaní na divoko mně asi neláká a kempy už je stejně dost často potřeba rezervovat

Ale mám trochu puzení na příští rok naplánovat zase nějaký menší roadtrip. Po apartmánech teda a určitě víc nocí na jednom místě. Ale nějak nevím kam, aby tam v létě nebylo horko.

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 22. července 2026 23:25

rasaNori dekuju za tipy, do Skotska bych taky rada . Nemam zadny plán, vybranou destinaci ani auto, jen tu přemítám nad příštími prázdninami:) Stejne jako Evaeva si nemyslim, ze bychom byli na tento typ cestování stavění, leda tak půjčit a zkusit. 

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 22. července 2026 23:35

Evaeva neporadím, my jezdíme dokola do Itálie přes Rakousko, tam se dá taky udělat zastávka u jezer nebo na horách. Já už z toho jsem taková nenadšená, ale děti chtějí tu pláž a gelato, a sem se dá rozumně dojet, no. Kámoška byla na roadtripu s detma až někde v Srbsku, brali to ores Rumunsko, byli po cestě v nějakém akvaparku a bydleli v Banatu, to mě zaujalo, ale nikoli o letních prázdninách. A trochu si myslim, ze rodina by z toho byla otravena, muze ani deti toto vubec neláká. A co Balt? Nam se moc libilo na Rujane. Nebyl to roadtrip (dojedeš tam za chvilku), ale na miste je to dost různorodé. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2026 23:36

Gatitaskotsko je ale super!

Mně by se líbila nějaká část Británie, ale asi se necítím na to balit na let s nimi na takovou dovolenou, půjčovat auto pro tři děti... Napadlo mě taky Německo, je tam spousta zajímavých míst, přitom to člověk bere spíš jako tranzitní zemi, ale prostě se bojím, že bude vedro a bude to opruz, resp. neopustíme koupaliště. Loni to Polsko bylo moc fajn, tak by se mi líbilo něco v podobném duchu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. července 2026 23:40

Gatita než jsem to dopsala... Balt byl právě super, i Rujánu máme za sebou. Pro nás ten Gdaňsk víceméně roadtrip byl, cestou tam i zpět jsme pár dní strávili na jiném místě. Přecejen s nimi máme radši klidnější tempo (a můj muž ještě víc než já), takže za 14 dní bych si představovala spát tak na 3 až 4 místech a nejdelší cesta tak 600 km.

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 22. července 2026 23:44

Gatita na seznam bydlifriendly zemi přidávám Francii. 

Mne to pod stanem bavilo, dokud to šlo bez rezervaci. Navíc ty ceny kempu v Chorvatsku jsou už jak za apartmán na Tenerife. Jasně, cena dopravy je jiná, ale přijde mi to úplně na palici. 

Offline rasaNori
8849 příspěvků moje polička 23. července 2026 09:16

continuity v Chorvatsku vyloženě u moře za ty roky jsme byli přesně 2x, jednou ja deti a mamka, podruhe se starsi na 3 tydny v kempu. 2x jsme se tam mihli spíš náhodou po cestě někam jinam. A vůbec mě to netrápí. Přitom s našima jsme do apartmánu jezdili pravidelně rok co rok. A taky si rok co rok stěžovali jak cena stoupá...

Offline rasaNori
8849 příspěvků moje polička 23. července 2026 09:18

continuity no jeste k te Francii, jako ani ne už. Na spoustě míst přibyly podjezdne závory, treba ve Fontáči to i hodně hlídají, že spis v kempu, na okreskach je hromada retarderu, sám kruhac, zlata Itálie. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 23. července 2026 10:55

rasaNori no ale pořád tam jsou ty možnosti? 

Jako ne úplně kde chceš, ale co jsem tak koukala, tak tam ta infrastruktura pořád je docela slušná. Mne ani nevadí zaplatit za kemp (výměnou za slušné WC třeba), ale nesmírně mne otravuje předem dělat rezervace. 

Offline Gatita
8638 příspěvků moje polička 23. července 2026 11:59

continuityjo, tím se ta svoboda (prijedu kdy chci a kam chci) vytrácí... jinak jsem ted zkusmo koukala na ceny pronájmu ruznych tech obytných vehiklu, a levne to tedy uplne neni, kdyz se přičtou jeste náklady za místo v kempu... co by me na tom lákalo, je právě ta pružnost, v nejakych lokalitách, co jsou na toto vhodné. Jinak se rada vyspím v posteli pod střechou. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. července 2026 12:06

Gatita já si myslím, že Norsko, Skotsko atd. půjdou pořád bez rezervace. V gardě jsme se nechytli ani před 15 lety. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 23. července 2026 12:07

Gatitajá to mám ráda, člověk ve stanu rozlepí oko a je v podstatě hned venku (já jim hrozně ráda venku), je to spíš životní styl než snaha o úsporu a ty obytky šly hrozně nahoru. Měli jsme to v plánu koupit až s námi nebudou jezdit děti, že budeme mít jen dodávku pro dva a koupíme německou ojetinu v nějaké slušnější výbavě. Před covidem to bylo reálné do 700-800 tisíc, tak teď už fakt ne.

Ono to má i dost velké roční náklady, pojištění, servis. 

Offline rasaNori
8849 příspěvků moje polička 23. července 2026 13:59

continuity pokud s tím nejezdíš fakt často a nespíš na divoko, tak je to v pravdě nerentabilní bohužel. My s naším jezdíme i k nám na pozemek, místo chaty:D

Offline Muslik
565 příspěvků moje polička 24. července 2026 12:44
Reakce na Mrs.Robinson:

Jinak nevím, jestli je ještě někdo, kdo se o cíli dovolené rozhoduje den před odjezdem. A není to poprvé. Což asi patří spíš do stížností.

​to jsem ja. Bez legrace, treba kdyz dojedeme z prahy za Brno, nemame problém se ani v ten okamžik rozhodnout zda pojedeme do Maďarska, Slovinska, Rakouska ci Chorvatska. Okoli z nas sílí, ale nam to tak vyhovuje, ani malé dítě neni na překážku.

Offline dupali
473 příspěvků moje polička 24. července 2026 13:21
Reakce na Evaeva:

Gatita mně by to taky lákalo, ale zároveň vím, že to úplně není pro nás. Na muže by to už bylo moc, zas taková roztleskávačka nejsem. Spaní na divoko mně asi neláká a kempy už je stejně dost často potřeba rezervovat

Ale mám trochu puzení na příští rok naplánovat zase nějaký menší roadtrip. Po apartmánech teda a určitě víc nocí na jednom místě. Ale nějak nevím kam, aby tam v létě nebylo horko.

​Ja bych doporučila Normandii a Bretan, byli jsme dva roky zpátky, je pravda, že děti měli 13 a 15. Ale bavilo to tam všechny. Pláže vylodění, růžové útesy, majáky, farmy.....měli jsme vždy ubytování na 3-4 noci a vyjížděli do okolí. Dokonce v Bretani jsme byli v kempu v chatě a byl tam i krytý bazén a skoro žádní lidé. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. července 2026 13:27

dupali jako líbilo by se mi to, i když v obou lokalitách už jsem byla, ale je to dvacet let Ale obávám se, že pro nás je to už daleko. Každopádně díky za tip.

Offline Tabea
8134 příspěvků moje polička 24. července 2026 14:01
Reakce na Garfie:

Mrs.Robinson  Myslíš třeba když tě nepustí do letadla, tak prostě vezmeš auto a jedeš jinam? Nebo když dva dny před odletem zjistíš, že v místě kam letíš jsou záplavy a nedostatek pitné vody, takže zrušíš všechny rezervace (ano, jsi ten typ co spí každou noc jinde), přesuneš letenky jinam a letíš bez cíle a ubytování, zato s dvěma dětmi? Ano, myslím, že se tady někdo takový najde....

Jinak o Baltu teď zrovna mluvily kamarádky na včerejším tahu a jedna tam jezdí vcelku pravidelně (muž je Polák) a říkala, že je to dost nevypočitatelné, že zažili o prázdninách poloprázdno, stejně jako spoustu lidí. :-) 

​no, tak před týdnem jsme zrušili plány na stěhování o prázdninách. Tím pádem žádná naplánovaná dovolená. Prázdniny začínají za týden, v druhé půLCD srpna jsme narychlo určili rodinnou dovolenou. Muž přišel se západním pobřežím USA. Já nenadšená, ale ok. Když jsem se tohle pondělí zeptala, jestli našel letenky, tak mu kromě Seattle ukázal ještě Seoul a Singapore. Ok, změna na Jižní Koreu. Včera jsem mu psala, jestli máme letenky. Tak že ne, že ještě ho napadlo něco jinyho, co neví, jestli bych kvůli ceně schválila. Neřekl ale co. Moje odpověď byla, že neschválila, kde ta dovolená ale nakonec bude, netuším. 

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 24. července 2026 14:08

Tabea No hlavně nám to pak napiš!!!