Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Friga
2164 příspěvků moje polička 18. července 2026 19:43

Jak vas tu tak ctu, tohle by asi patrilo do priznani, ale stve me poloha Finska, desna prdel sveta . Odsud se da vyjet autem jenom trajektem (kam se musi koupit listek predem) nebo desnou strekou okolo Botnickeho zalivu. Jenom na hranici se Svedskem se jede od nas osm hodin. Na severni konec Finska se jede dva dny (teda asi by slo ujet i za jeden den, ale komu se chce jet skoro 15 hodin). Jak je poloha CR na cestovani po Evrope genialni, mi poradne doslo az po prestehovani. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 18. července 2026 19:56

Frigavidíš to mne nikdy nenapadlo. Sice nemáme more, ale jsme tady uprostřed všeho a několik hodin vlakem, autem je několik hlavních měst a dalších měst, kde jsou fakt dobry muzea a kultura. Do slušných hor je to taky pár hodin, klidně i na prodloužený víkend. 

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 18. července 2026 19:59

Mrs.Robinson  Myslíš třeba když tě nepustí do letadla, tak prostě vezmeš auto a jedeš jinam? Nebo když dva dny před odletem zjistíš, že v místě kam letíš jsou záplavy a nedostatek pitné vody, takže zrušíš všechny rezervace (ano, jsi ten typ co spí každou noc jinde), přesuneš letenky jinam a letíš bez cíle a ubytování, zato s dvěma dětmi? Ano, myslím, že se tady někdo takový najde....

Jinak o Baltu teď zrovna mluvily kamarádky na včerejším tahu a jedna tam jezdí vcelku pravidelně (muž je Polák) a říkala, že je to dost nevypočitatelné, že zažili o prázdninách poloprázdno, stejně jako spoustu lidí. :-) 

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 18. července 2026 20:03

Friga Česko je polohou absolutní pecka. Taky, když jsme dělali homeexchange, tak jsme náš dům inzerovali jako "Bratislava, Praha, Vídeň i Krakow do tří hodin, Budapešť za čtyři".

Teď mě taky pěkně štve, že z Japonska prostě musíš pokaždé letět. 

Offline Sweet Potato
40407 příspěvků moje polička 18. července 2026 20:03

Friga No jo vlastně, to mne nikdy nenapadlo.

Offline Friga
2164 příspěvků moje polička 18. července 2026 20:33

continuity Sweet Potato mne to taky nedoslo, nez jsem tu zacala bydlet. Nejblizsi velkomesto je Petrohrad, no Driv tam jezdil vlak, dneska uz nejezdi, vychodni hranice je uzavrena. My jsme kdysi zvazovali, ze tam pojedeme na prodlouzeny vikend, ale jaksi jsme to nestihli zrealizovat. 

Garfie ty to mas v Japonsku jeste horsi, to mas pravdu! Ale zase tam mate spoustu pamatek a tak, Finsko je les, les, jezero, les, jezero a pak nekde sem tam nejaky mesto ci vesnice, kde vetsina domu je z dvacateho stoleti, sem tam devatenacteho ci osmnacteho. Obcas je nekde pozdne stredoveky kostel. Hradu je tu pomalu, kdyz nepocitam vylozene zbytky zdi ci opevneni, tak tu jsou jen ctyri nebo pet. 

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 18. července 2026 21:10

Friga Já si to dovedu představit, pro mě je celý ten sever krásné místo, kde se nedá žít. :-) Jako mi nedávno říkala kamarádka, že by hrozně chtěla žít na Novém Zélandu a moje reakce byla "cože? V takové pr..li světa?" Jako je tam nádherně, ale ta představa, jak je to všude extrémně daleko...

Offline Mrs.Robinson
605 příspěvků moje polička 18. července 2026 21:54

Garfie Tak to je ještě vyšší level Nicméně, když slyším svěho muže dva dny před odjezdem říkat oblíbenou větu - Můžeme jet kamkoliv - trochu se mi tmí před očima. 

Offline barbucha blogger
35883 příspěvků moje polička 18. července 2026 22:12
Reakce na Friga:

Jak vas tu tak ctu, tohle by asi patrilo do priznani, ale stve me poloha Finska, desna prdel sveta . Odsud se da vyjet autem jenom trajektem (kam se musi koupit listek predem) nebo desnou strekou okolo Botnickeho zalivu. Jenom na hranici se Svedskem se jede od nas osm hodin. Na severni konec Finska se jede dva dny (teda asi by slo ujet i za jeden den, ale komu se chce jet skoro 15 hodin). Jak je poloha CR na cestovani po Evrope genialni, mi poradne doslo az po prestehovani. 

​Tak neviděla bych to zas tak černě Všechno se ani z Prahy nedá autem resp. to ani nemá cenu  byť jen po Evropě... jak časově tak dneska i finančně - to už letecky to vyjde snad líp

Navíc bydlet v pohodovým Finsku je k nezaplacení, nemusíte mít nervy nadranc jako my tady

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 18. července 2026 22:25

Mrs.Robinson je vidět, že jsi zvyklá a flexibilní. Užijte si to, ať skončíte kdekoliv

Offline Friga
2164 příspěvků moje polička 19. července 2026 07:46

barbucha tak ale ta moznost vyjet nekam spontanne autem tu proste neni, uz to chce planovani, nakupy letenek predem a tak. Ja jsem mimo Evropu v poslednich 25 letech ani nebyla. A Finsko uz taky prestava byt pohodova zeme, bohuzel. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 19. července 2026 09:47

Friga já teď koukám na to Japonsko a zrovna tam se dost litá přes Helsinky. Kamkoliv chceš z Prahy mimo kontinent, musíš s přestupem. 

Spontánne nevyjedes ani autem, já jsem teda cestovatel typu Mrs.Robinson plánování mne vlastně hrozně prudi a na Blind to šlo naposled tak před deseti lety. (A to jsme jezdili pod stan, s ubytováním pod střechou jsem to zkoušela naposledy před 20). 

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 19. července 2026 11:29

continuity Mimo téma, ale pokud plánujete letět s Finnair do Japonska, tak bacha, je to asi jediná letecká společnost, která nemá v ceně automaticky kufr, přitom standardně bývají do JP dva na osobu. 

Já úplně přesně vím, na co si Friga stěžuje a nemám pro ni žádnou útěchu, můžu jen politovat. Pro mě třeba Praha super (fakt se nelítá nikam mimo kontinent přímo?), protože máš letiště v místě, já mám v Olomouci sice na výběr v podstatě čtyři letiště v dojezdné vzdálenosti, ale na každé jedu skoro tři hodiny. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:20

Garfie

Technicky litá, v létě se litá NY, Philadelphia a Toronto + asi dvě letiště v Azii. V zimě asi dvě asijské destinace. Jednou jsem cestou ze Silicon Valley přestupovala 2x. Já kolikrat letim s přestupem i po Evropě, když tam mám být v nějaký konkrétní den. Západní Evropa celkem jde, ale co je na východ od nás je často dost omezené.

Můj šéf z Frankfurtu si zkraje myslel, že se časově přizpůsobím programu, co vymyslí. no tak ne, no. Jednou vymyslel, ze na něj počkám hodinu na letišti v Bukurešti (měla jsem sedat dřív než on) a půjdeme do hotelu spolu. No tak čekal na mne v té jediné restauraci, co tam je, asi dvě hodiny, protože jediný přímý let je operovaný ATRkou a zrovna foukalo a ten vrtulacek to prostě nepřepere.

A to jsem tam ještě skejsla o den dýl, protože se mi nechtělo přestupovat ve Varšavě v jedenáct večer a honit poslední spoj do Prahy. 

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:26

Garfie tak jasně Praha lepší než Olomouc, ale to byla reakce na Friga, že nebyla nikde mimo kontinent. 

Ale minule mne třeba v rámci travel flexibility (kdy jsme odpiskali Paříž a vyměnili to za Řecko), zaskočilo, že z Paříže se blbě dostává na Rhodos. Z Prahy to lítá v sezóně několikrát denně a to nepočítám cestovky. 

Offline Sweet Potato
40407 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:32

Garfie Přímo z Prahy se lítá už i Madagaskar.

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:33

Jinak upřímně, pro mne by Finsko nebylo hlavně z toho jednoduchého důvodu, že to je placka. Já dost trpím i v té Praze. 

Offline Sweet Potato
40407 příspěvků moje polička 19. července 2026 12:40

continuity Ale krásná placka.

A ulovila jsem si tam svůj Horobranský rekord - výstup na vrchol výšky 18 m n.m.!

Offline continuity
43141 příspěvků moje polička 19. července 2026 13:13

Sweet Potato to jsou ale chartery pro cestovky? ne pravidelné linky. 

Offline Sweet Potato
40407 příspěvků moje polička 19. července 2026 13:15

continuityMáš pravdu.