Mha Rýmovník tak nějak patří k rostlinám, které vyžadují trochu macešský přístup - občas nezalít, občas otužit. Takhle odolává větru a zimě ten můj koupelnový (před cca dvěma týdny přesazený a o více než polovinu zmenšený).
Kytičky aneb zelené prsty...
Je krásný ![]()
Jsem čím dal spokojenější, že jsem ho koupila, protože už jsem měla na pokojové rostliny stop stav, ale tenhle byl tak opuštěný, chlupatý, za 30 korun...
No a cibulky se do nákupu rostlin nepočítají![]()
Děláš si i čaj?
Mha Dávám ho podrcený třeba do magnesie, občas si i čaj udělám, ale zatím jsem ho nezkusila využít i jinak do jídla. Cibulky se nepočítají ani náhodou....![]()
Hanka H Já tady mám jeden darovaný. Od jara jen ve sklenici s vodou
. Asi před měsícem jsem ho ostříhala a vrátila zase do sklenice. Macešský přístup bych měla.
Lúka stále kvitne. Dnes som odfotila túto oranžovú krásku.
Hanka H ako ho používaš, prosím?
milacka Ten rýmovník? Naprosto brutálně mu utrhnu lístky, zajili horkou vodou, nechám chvíli odstát, někdy přidám limetku, citron, možno i osladit (čaj ani kafe nesladím).... Nebo podrcené do studených nápojů - minerálky, koly.... Slyšela jsem, že se může dávat i pod maso, případně z něj udělat pesto - to jsem zatím nezkoušela, ale na internetu o tom najdeš zmínky.
Hanka H ďakujem. Dorastá rýchlo? Asi si ho kúpim. Prichádza jeho čas.
Renusatko už keď si taká macocha, daj ho radšej do oleja a budeš mať macerát
. Ale chápem ťa, moje cibuľoviny tiež čakajú v garáži, kým sa rozhýbem.
milacka A já ho ještě utrhnu a trochu pomačkám a dávám ho klukům při rymě klidně i do nosu. Pochvalují si to, že je lepší než kapky. Ten odvar z něho opravdu ulevuje a přijde mi, že i urychlí léčbu. Není to uvaříš a seš zdravá, ale je to rychlejší.
V té vodě se mu daří
. Prostě se mi celé léto nechtělo do sklepa pro hlínu.
milacka Jak už jsem psala - je to trochu svéhlavá rostlinka, první cca dva roky mi vyváděla psí kusy, potom se do toho dala, a teď roste jako bambus. Vyloženě jí svědčí zastřihování a zkracování - krásně se větví. Zázračná bylina to rozhodně není - v tom smyslu, že by tě do druhého dne zbavila rýmy, ale je opravdu příjemně aromatická. Nemám přehled, zda ho mají v květinách nebo zahrcentrech, ale pozeptej se - třeba ho bude mít i někdo z okruhu tvých známých.
A pořád mi v hlavě leží ta monstera
....
Na me rymovnik funguje dobre. Kdyz citim, ze by na me mohla lezt ryma, delam si caj, rozmackane listky cucham i si s nima vytiram nos, jen sirup jsem zatim nezkousela. Ale dokazu ty listky i jist, syrovy teda, do jidla by mi to asi neproslo.
Monstera je velké pokušení...
Já se přes léto vyřádím s dýněma nebo jinýma maxi přišerkama, ale teď s podzimem...
Pryč s minimalismem, monstery sem!![]()
Nebo aspoň fíkus. Nebo co je ještě takový gigant?
Mha fíkus může být velký, ale trvá mu to déle a snáze ho ukocirujes.
To já mám vždycky megalomanske sklony a pak přijdu do obchodu, prohlédnu cenovky a odejdu s cibulkama(to nejsou rostliny).
Ještě ze rostliny znají i jiné cesty, jak se propašovat do domácnosti. Nejsou pokojovky vlastně kočky v přestrojení?
Nebo co je ještě takový gigant?
Banánovník
.
Sousedka má přes půl obýváku zamiokulkas, to jsem ještě neviděla.
Mha nechces kavovnik?
Ano! Má takový tenký kmen... To asi ještě roste, že? ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my