Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Ounz
20471 příspěvků moje polička 15. února 2023 19:30

Victoria tyjo..zajímavý moc..

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 15. února 2023 19:47

brrr Ano, to jsou fotky z mé zahrady. Také to tak dělám:-) Narcisy jsou oproti tulipánům mnohem lepšína pěstování. Zůstávat v zemi jim tak nevadí, je větší jistota že znovu vykvetou, i po mnoho let. I to sklízení na květ je lepší, protože listy vyrůstají těsně u cibule, tak se nechají a sklidí se jen stonek s květem. Proto se vlastně narcisy prodávají bez listů. 

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 15. února 2023 19:47
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 16. února 2023 16:46

Echeveria simulans roses, mrtvolka a odpis z obchodu, sice tři roky stará, ale dva roky byla opravdu mizerná, typické ojínění listů ztratila, dužnaté listy byly jak houba. Dostala šanci a odměnila se.

Offline Biely kvet
4145 příspěvků moje polička 16. února 2023 16:59

Kan Krásna je!

Offline andulka01
12781 příspěvků moje polička 16. února 2023 17:02

Prosím, jak se mám postarat o brambořík? Dostala jsem v říjnu, doteď krásně kvetl. Teď už je v kanceláři na něj asi příliš teplo a světlo, tak mu žloutnou listy. Co s ním? Do chladu a příšeří? A jak přes léto? Nebo to nemá význam?

Offline andulka01
12781 příspěvků moje polička 16. února 2023 17:02

Kan Obdivuju všechny, kdo má trpělivost a zelený prsty

Offline Garfie
28417 příspěvků moje polička 17. února 2023 04:15

Victoria Moc zajímavé, děkuju. Já jsem hrozně chaotická, sadím všechno totálně nekoncepčně, potřebovala bych do toho taky vnést trochu řádu! :-) Tulipány miluju, máte je krásné!!!

Kan Paráda, zasloužila si druhou šanci!

Mně teď nějak skomírají všechny rostliny uvnitř, nevím čím to je, jestli zimou, vlhkem, nebo tím, že si přitápím plynem....zato mi začala kvést zahrádka. Pod tímto keříčkem jsem objevila asi 12 nádherných květů, ale ani jeden nejde vidět!!!

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 17. února 2023 07:18

Garfie cemerice, typicka zimne-jarni kvetina. Krasnou mas

Offline Garfie
28417 příspěvků moje polička 17. února 2023 08:18

moora Krásná je, ale květ fotím téměř vleže!  Netušila jsem, že čemeřice má tak obrovské listy! 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. února 2023 08:23

andulka01 Brambořík přestań zalévat a dej ho na nějaké světlejší, ale chladnější místo. V květnu začni se zálivkou a s hnojením, můžeš brambořík dát ven, někde do stínu, jakmile zpozoruješ první pupeny, ober opatrně staré listy a celou hlízu přesaď do nové hlíny, hlíza musí vyčuhovat. Při manipulaci pozor, hlíza je jedovatá.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. února 2023 08:25

Garfie Krásné. Čemeřice je bylina čarodějnic

Offline Garfie
28417 příspěvků moje polička 17. února 2023 08:51

Kan Tak to je na správném místě!

Offline andulka01
12781 příspěvků moje polička 17. února 2023 09:28

Kan Garfie U mě ani ta čemeřice nechce žít

A chudák brambořík, musím si udělat nějaký rostlinopisný kalendář. Každopádně ale děkuji, zkusím.

Offline notna
9361 příspěvků moje polička 17. února 2023 10:44

Victoria Ano, sledujeme se na IG. Zájímá mě hodně permakultura, užitková zahrada a podle toho naše zahrada vypadá. Mám kousek i té okrasné, kterou se snažím vést ve stejném duchu, ale i tak mě váš odlišný způsob zahradničení zajímá. A to pěstování tupilánů k řezu bych mohla vyzkoušet. Líbí se mi mít kytky i ve váze, ale na standardním záhoně těch tulipánů není tolik, aby mi nebylo líto je uříznout do vázy. Takže ve váze nemám nic :-) A i tátovi na hrob by se mi postupně kvetoucí kytky hodily.

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 17. února 2023 11:14

notna Já se musím přiznat, že vlastně moc o té permakultuře nevím. Rozhodně to není důvod, proč zahradničím. Pro mě je to velká vášeň, kytky mi psychicky dělají strašně dobře, přináší mi radost, vlastně jsem jimi až unešená. Hodně důležitá je pro mě estetika, jak zahrada vypadá. Zahrada je okolí, které mě bezprostředně obklopuje a proto mu chci vtisknout podobu, jak si myslím, že by mělo vypadat. No, podlehla jsem kráse:-) Ty kytice doma máme strašně rádi, v sezoně jich mám doma současně pět, proto je pěstuju odděleně a systematicky výlučně k řezu a v co maximálním množství z hlediska množství a počtu druhů. Tam to chce organizovanost, někdy trochu té bezohlednosti, protože to místo pro pěstování chci maximálně využít. Ale jinak se k zahradě chovám čím dál lépe a víc přemýšlím, co používat. Poslední roky zlepšuju půdu, pravidelně přidávám kompost, když nemám vlastní, tak ho koupím. Chemii používám zcela minimálně, používám organická hnojiva, která zlepšují život v půdě a podobně. Větší počet květů v zahradě má za následek, že máme hodně hmyzu a proto u nás sídlí i hodně ptáků a přilétají z blízkého lesa další. 

No a pak jídlo, hlavně zelenina tedy, to je důležité moc, důležitý důvod:-)

Offline Jos
příspěvků moje polička 17. února 2023 12:48

notna Permazahrada by se mi taky libila. Ja mam jen ten chaoz. Casto sazim systemem pokus omyl (hodne rostlin zmrzne, neco znici psi). A mam oblibene rostliny, ktere byl mela nejradeji vsude (pivonky, hosty, floxy, narcisy). Muz mi z velkych kamenu udelal skalku, tak ted ji ceka treti rok a uvidime. Samovolne se na ni objevily divizny nebo digitalis . Od byvalych majitelu mame obri plochy skalniku a hodne kleci. Snad to jednou hude i nejak vypadat a nase vcelky to oceni. 

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 17. února 2023 17:09

notna o permakulturu se tak trochu pokousim, nejspis o variantu jedleho lesa :) postupne teda slepy vyvojovy vetve nahrazujou kytky, no...

Offline andulka01
12781 příspěvků moje polička 17. února 2023 22:25

moora nám nějak nejde ani jedlý les (kromě toho co tam je furt a od vždycky), ani kytky. Jestli zajde i rebarbora, které byla věnována fakt nadstandardní péče, tak to vzdávám a budu sklízet jen fialkové květy do prosecca.

Offline SunEclipse
3463 příspěvků moje polička 18. února 2023 09:20

andulka01 tyjo to jsem nikdy nečetla, fialky do prosecca   A to je pak sušíš, nebo je to jen sezonní záležitost?