Victoria Tulipány jsou krásné. A pište prosím o vašich kytkách víc, je to moc zajímavé.
Kytičky aneb zelené prsty...
notna Děkuju. Já zas toho nemám tolik moc co psát, pár rozumů, které jsem nabrala jinde a pak vlastní zkušenost:-) Pokusím se zase něco napsat:-)
A to se dělá jen u tulipánů, vyhazování cibulí? Já jen, že tulipány sice doma nepěstuju, ale často si kupuju hyacinty v květináči, a ty cibule pak dávám dál taky - zasazený v zahradě pak vykvetou. Možná jsou menší nebo ne tak bohatý... ale bylo by mi jich líto. Tak to je taky špatně?
barbucha Není to špatně, doma na zahradě to taky tak děláme, ono to jednou dvakrát vykvete a pak se ztratí. Ale tulipány na řez se dvakrát použít (myslím tím pro prodej po odrůdách) nedají, už nemají ten standard. Gardenisti při nákupu cibulí v Holandsku podepisují prohlášení, že cibuli nepoužijou dvakrít a nebudou křížit. Na kytky platí normální licence.
My měli na chatě strašnejch tulipánů, po předchozím majiteli, ani jsem je nevyndavala (moc práce
) a kvetly každej rok, sice časem tak nějak zplaněly a byly všechny stejný, ale co už, prostě kvetly.
Já mám moc ráda hyacinty i řezaný... a kdybych měla zahradu, mám kytky i tak ve vázách všude. To mě bavilo u babičky, ta pěstovala nádherný kytky - vždycky jsem si vyprosila, že můžu dělat nový kytice... a i na chatě nebo na chalupě jsem měla pořád nějakou vázu i vevnitř. No, teď mam jen kupovaný... ani na loukách kolem toho už moc neroste, takový kopretiny jsem nepotkala ani nepamatuju ![]()
barbucha To planění tulipánů je vtipný. Jedna se vybičuje, zasadí značkovou cibuli a užije si parádnický jaro. A protože je jedna sklerotická, zapomene kde ty cibule jsou a k tomu je líná, tak to nechá bejt. No a pak má zahradu plnou červených jednoduchých tulipánů
ne že by mi vadily.
Hyacinty, modřence a narcisy se tu snaží, ale maj to tu těžký.
Ale máme plný trávník prvosenek ![]()
andulka01 tchýně to udělali cibule přivezené z Holandska. Všechny vykvetly na běžnou červenou hned první rok. Bylo jich asi dvacet.
Jo, jednoduchý a červený, všechny! ![]()
Mně vydržely tři kultivary tulipánů skoro dvacet let - růžové, oranžové a bílé. Nechápu. Žádné hnojení, žádné vybírání ze záhonu. Vždycky se musely prodrat přes břečťan. Cibule zakoupené předloni v Holandsku jsem jaksi zapomněla zasadit, tak se rok sušily ve sklepě, a až loni na podzim jsem je zasadila. Jsem fakt zvědavá, co vyroste.
notna Děkuju. Já zas toho nemám tolik moc co psát, pár rozumů, které jsem nabrala jinde a pak vlastní zkušenost:-) Pokusím se zase něco napsat:-)
Pro mě, která cibule zasadí a nechá je v záhonech na věky svému osudu, bude užitečná a zajímavá každá informace.
Victoria
A to se dělá jen u tulipánů, vyhazování cibulí? Já jen, že tulipány sice doma nepěstuju, ale často si kupuju hyacinty v květináči, a ty cibule pak dávám dál taky - zasazený v zahradě pak vykvetou. Možná jsou menší nebo ne tak bohatý... ale bylo by mi jich líto. Tak to je taky špatně?
Já bych se ráda přátelsky ohradila, že bych napsala, že je něco špatně. Cibule tulipánů se vyhazují u těch pěstovaných výlučně k řezu, o těchto tulipánech je ta debata a cibule těchto tulipánů se vyhazují. Ono to ani jinak nelze. Na fotce je tulipán, jakse pěstuje v holandských pěstitelských firmách. Je tam dobře vidět stavba té rostliny. Pokud byste ho chtěla zachovat tak, abyste tu cibuli nemusela vyhodit, tak ho musíte za účelem řezu uříznout nad prvním, ale lépe nad druhým listem. Co vám zbyde? Nic moc... já bych si to nekoupila. Pokud chcete zachránit cibuli pro možné další kvetení, pak tam ty listy musíte nechat, pouze tak se cibule pomocí fotosyntézy vyživí a může příští rok vykvést (pokud jí třeba hraboš neokouše). Bez té fotosyntézy to nelze. Proto se tulipán za účelem k řezu řeže těsně nad cibulí, aby byl pěkně dlouhý a s listy, pak ale zrušíte cyklus nutné fotosyntézy, pak tu cibuli vyhodíte, protože je k ničemu. Proto já mám třeba oddělené záhony tulipánů k řezu a okrasné záhony, kde je vůbec neřežu, kde je nechávám svému osudu, jen doplňuji.
Ty hyacinty nevím, které myslíte. Tu cibuli v květináči, kterou si koupíte v hlíně a doma vám vykvete? Pokud tyto, tak ty také po odkvětu zasázím do zahrady a většinou vykvetou, byť ne tak bohatě. Záleží v jakém okamžiku jim tu cibuli dáte, pokud neustřihnete ty listy hned, tak tam nějaká výživa cibule byla a je to ok. Ty listy jsou po nějaký čas klíčové.

Jak jsem psala, pěstuji tulipány k řezu v tomu určeném záhoně a pak v ostatních
záhonech v zahradě.

notna Ale to je v pořádku:-) I zahradničení je také hlavně cesta... ale my se tuším vzájemně sledujeme na Instagramu, třeba rajčata jste měla skvělá, pokud si to dobře pamatuji:-) Já tam mám sice kytek dost, ale nic k tomu nepíšu.
Je tu někdo, kdo zimuje muehlenbeckie venku v květináči? Měly by být mrazuvzdorné do -10, to u nás letos snad ani nebylo, ale rostlina je úplně spálená. Je nějaká šance, že jsou spálené jenom listy a kořeny jsou ok na jaře obrazí nebo direkt na kompost?
monis moje letos taky nevypadá živě. Loňskou zimu zvládla krásně, ale letos tady těch -10 bylo, a podle mě je po ní, ačkoliv jsem ji v ty nejhorší noci obalila bublinkovou fólií a ještě tkaninou. Zalévat jsem taky nezapomněla. Ještě ji nevyhodím, budu dál zalévat, ale moc šancí tomu nedávám, protože loni samozřejmě taky opelichala, ale po celou dobu vypadala prokazatelně živě, což letos nevypadá.
Victoria Díky za rozšíření obzorů ohledně tulipánů, je to zajímavý čtení.
Pinot Noir moje kráska vypadá takto. Ostřihala jsem jí a stonky jsou uvnitř nazelenalé, tak jí ještě dám šanci. Naštěstí mám ještě jednu záložní u našich v garáži, protože jsem tomu zimování venku moc nedávala, tak uvidíme...

monis Jsem na tom úplně stejně, jako Pinot. Loni v pohodě,'letos vypadají prachbidne. Ale já jsem je asi trochu usušila. Ale myslím, ze na jaře to obroste.
Victoria Ty záhonky s tulipány jsouVaše? To je krása.
Já se o kytky moc neumím starat, píchnu je do země a pak je max. zaleju. Jsem zvědavá, jestli mi letos vyrostou loňské tulipány a jak budou vypadat. Jiřiny asi nějaké přikoupím, zapomněla jsem je totiž v zemi. Nejlóp mi jdou narcisy, kupuju si v květináči ty drobné a po odkvětu je píchnu na zahradu. Na jaře tam pak vykukují trsy zakrslých narcisků.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my