Victoria krásné, každý je originál!
Kytičky aneb zelené prsty...
Victoria Ty tulipány jsou nádherné!
Victoria krása! Tulipány a narcisy jsou moje nejoblíbenější kytky a jak tady vidím ty Tvoje, mám nutkání je zkusit taky pěstovat takhle ve velkém. Svoje mám na zahradě, poházené v trávníku. Narcisy jsou v cajku, ale tulipány jsem se trefila psům do chodníčků, takže je mám nízké a křivé, jak po nich občas šlápnou. Jediné, které nám jdou krásně, jsou ty úplně obyčejné červené.
Moc děkuji všem za pochvaly tulipánů, také jsem z nich nadšená. V prodejní sezoně cibulí na ně budu zase číhat. Myslím, že jsem je koupila od Prima farma.
brrr Já pěstuji tulipány dvěma způsoby. Jedením v záhonech, kde je nesklízím, nechávám být, buď znovu vykvetou, nebo vůbec, většinou ano, ale v menším množství. Každý rok něco nakoupím a záhony doplním.
Pak pěstuji tulipány výlučně k řezu. Ty sklízím rovnou s cibulí (vytáhnu ho prostě ze země). Mám na to vyčleněné vyvýšené záhony, kde je na podzim sázím jeden vedle druhého. Snažím se o velké množství kultivarů rozprostřené v čase (od brzkých po pozdní odrůdy). Chci mít jistotu květu, proto kupuji každý rok nové. Tím, že je tahám s cibulí, tak mám delší stonek do vázy, nemusím nechávat zelené listy na vyživení cibule a neblokuje mi to místo. Hned tam sázím třeba předpěstované letničky. Ideální kombinace květin k řezu v této metodě jsou tulipány a jiřiny. Když vytáhnete poslední pozdní tulipán, je čas sázet hlízy jiřin, když vytaháte na podzim hlízy jiřin, je čas sázet cibule nových tulipánů na další sezonu. A tak dokola:-) No a několik kultivarů zasázím do těch přepravek a ty se snažím přirychlit.
Victoria a to ty cibuli nevadi, to vytazeni, ze se nema z ceho vyzivit?
moora Ta cibule se vyhodí, skončí na kompostu. Kupuji každý rok nové cibule, právě proto abych měla jistotu pěkného květu.
Victoria To vyhazování cibulek mi přijde strašný. Nám takhle vozí velkosklad Iris a konvalinku, já ty cibulky po očištění rozdávám.
Kan Proč strašný? Každý tulipán, který se prodává, se pěstuje tímto způsobem. Mámproblém s hraboši, jistota, že by mi vykvetl znovu, je pod padesát procent. Než by se cibule vyživila, je druhá půlka června a to už sklízím předpěstované fialy třeba.
Edit. Něco rozdat není nějaká spešl ctnost, otázka je, zda to těm obdarovaným vykvete.
Victoria Vím, že se cibuloviny sklízí takto. Pro ctnost to nedělám, tak mi to prosím nepodsouvej, dát nějaké rostlině šanci mi přijde naprosto normální, určitě víc, jak ji bezhlavě zničit.
Kan Jasně. Pak ale nechápu, proč kritizujete něco, co sama jinak (máte květinářství nebo se v tomto oboru pohybujete, mám dojem tedy z vašich jiných příspěvků) podporujete... je to nekonzistentní postoj. Vadí vám, co dělám já, ale sama se toho účastníte. Pokud to chápu špatně, pak se omlouvám. Ta cibule je po vytžení mrtvá, šanci lze zkusit dát čemukoliv, pokud vám tedy nejde o výsledek, tedy bez ohledu na to, zda to k něčemu bude. Pokud pěstujete tulipány do vázy a zároveň byste chtěla nechat cibuli vyživit pořádně, musíme tulipánu nechat dva listy ( a ani pak nemáte jistotu, že vykvete ve stejné kvalitě), pakho máte do vázy tak o 12 až 15 cm kratší. To by zákazníci asi neocenili.
Victoria můžu mít úplně blbý dotaz? Chápu, že na řezané tulipány se ty cibule vyhazují. Jak se tedy pěstují nové cibule? Říkala jsem, že to bude blbý dotaz.
Tulipány jsem nasadila do předzahrádky snažila jsem se je po prvním květu vykopat, ale nenašla jsem je. Druhý rok mi vyrostlo možná 20 procent. Třetí nic. Podobný úspěch s okrasnými česneky. Obojí mě mrzí, ale je to na jih, vyvýšený záhon. Myslím, že je tam na ně moc horko.
VictoriaTak já se podobně vyjadřuji i k sortimentu u nás v květinářství, třeba růže z Ekvádoru je ta nejblbější kytka. A co se týče odpisů, tak se je snažíme minimalizovat, u řezanky nejsou skoro žádné a pokojovky se občas vymknou, ale pořád jim dáváme šanci, například mnou nedávno postovaná klívie. Jakmile se trošku kytka zvetí a někdo se jen zmíní, že je pěkná, už si ji veze domů. :D
MaeGandal Moc o tom pěstování detailně nevím. Ale domnívám se, že cibule se pěstují z menších cibulek, které udělá mateřská cibule. To jsou ty obrázky vykvetlých tulipánových polí v Holandsku, to jsou myslím ty cibule k množení dalších cibulí. Ta pole rozhodně nejsou na prodej květů, protože ty se sklízí jako poupě. A nepěstují se venku, ale v halách s kontrolovanou teplotou. Tam ty poupata a listy nepoškodí možný úpal, déšť a vítr. Pěstují se v přepravkách v půdě nebo hydroponicky. Na Instagramu sleduji několik pěstitelů květin v Holandsku, můžu dát odkaz.
No, to je časté. Aby ta cibule znovu vykvetla, musí mít celkem ideální podmínky. Musí mít výživu, měla by se ideálně pohnojit tekutým hnojivem, to se k ní dostane rychleji, s tím mít dost vody, takže pokud je sucho, tak je problém, pak být zase v relativním suchu, ne úplně na horku, takže když je moc mokro, hnije. A taky jí něco může sežrat. Já je v záhonech nechávám a vidím, jak jich po roce ubyde. Proto vždycky něco dosázím. Já to beru tak, žeto prostě tak je, že to k tomu patří. Nelituji, že každý rok kupuji nové, chci mít jistotu květů a ráda se probírám nabídkou.
Kan Ano, ale to je opravdu už jiné téma. Začaly jsme diskutovat o vyhazování cibulí tulipánů... růže z Ekvádoru s tím opravdu nesouvisí.
Victoria Pro mne souvisí, obojí je zbytečné.
Kan A proč jsou ty ekvadorské růže špatné? Protože cestují přes celý svět nebo je za tím ještě něco jiného?
Je to teda zajímavá debata, to jsem vůbec nevěděla, o tom sklízení s cibulí a tak celkově všechno, je to věda! Tuhle měli u nás v květinářství všechny pokojovky za 50procent, tak jsem se ptala květinářky do kdy to mají a tak podobně a nakonec jsem vyhodnotila, že pro tu rostlinu udělám největší službu tím, když si jí já nekoupím:-D
Kan Tedy naposledy, není to zbytečné, protože ten tulipán vám s největší pravděpodobností znovu v té kvalitě nevykvete. Sama to víte, celý floristický byznys to ví, vy se toho účastníte, chcete ty tulipány v shopu zase na jaře mít, chcete z nich vázat, tak musí mít nějaký stonek... dál to asi nemá smysl. K ekvádorským růžím se nevyjadřuji.
Victoria Nemá. Já Váš názor respektuji a svůj si ponechám.
KarjaUhlíková stopa, spotřeba chemikálií, energií a v oblasti Cayambe a Cuenco, kde se asi pěstuje nejvíc to má negativní dopad na životní prostředí.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my