Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline Daridari
1131 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 07:06

vanilka Kastrovať by si mala dať. Nekastrovaný kocúr má oveľa kratšiu životnosť ako kastrovaný. Nie je to o tom, že by sa neubránil, to je všetko individuálne a submisívnejšiu povahu môže mať aj kastrovaný. Vieš ono keď "príroda volá" a nekastrovaný nič iné nevidí a necíti iba mačku v ruji, tak ide hlava nehlava, zabieha ďaleko od domu, pri bitkách dochádza k veľmi škaredým úrazom, neraz skončí kocúr bez oka atď. Kastrovaný sa drží viac pri dome, nemá také široké teritórium, je krajší, pokojnejší. Najlepšie, čo pre svoje mačky a kocúrov môžeme urobiť, je kastrovať a sterilizovať. 

Čo sa očkovania týka, mačky sú dosť často po očkovaní postihnuté postvakcinačným sarkómom. 

Skráka v mieste vpichu vznikne po čase sarkóm. Preto zvyknú niektorí veterinári očkovať do labky alebo chvosta.....to sú časti, ktoré sa v prípade sarkómu dajú amputovať. 

Nie je to vôbec ojedinelé, len ja poznám z okolia tri prípady. 

Offline JankaM
3106 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 07:12

Celkem 5 koťat, pohladit se nechala jen máma

Offline JankaM
3106 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 07:15

Offline vanilka
2188 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 07:16

Zina To právě ještě nevím, dávám jim šanci :-). Zatím bych řekla, že se drží dost doma, maximálně u sousedů. Uvidíme. Jakmile by se začali moc toulat, asi bych to nevydržela.

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 07:44

vanilka Až se začnou moc toulat, bude pozdě.

Nekastrovaní kocouři mají mnohem kratší průměrný věk než kastrovaní.

Nemluvě o tom, že ty sice nechtěná koťata řešit nebudeš, ale přispíváš k nim.

Offline vanilka
2188 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 09:24

Sweet Potato je mi to jasný, ještě pořešíme. Zatim jsme všechny kočky měli kastrované. 

Edit: Je tady vůbec někdo, kdo nemá kastrovaný kočky/kocoury a proč? 

Offline viktorka_od splavu
49364 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 14:14

vanilka kastrati se mene toulaji a vice si haji svuj domaci prostor. mnozit je hnusne, sorry, i kdyz to hodis na majitele kocek tak zodpovednost neses taky

edit vidim ze uz to psaly prede mnou, jen k tomu ockovani - ty nadory byvaly po vztekline a ta uz se v CZ neockuje/nemusi 

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 15:54

viktorka_od splavu To riziko nese bohužel i ta vakcína proti FEL, volíš menší zlo.

Offline vanilka
2188 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 16:14

viktorka_od splavu však jo, to mi je jasný. Já měla v úmyslu určitě kastrovat, narážím s tím ale u manžela. Snad ho přesvědčím. Zajdu za doktorkou, nevím ani kdy je vhodné kastrovat, jestli už na to mají věk. 
jo a to množení - samozřejmě to nechci podporovat, ale když to neoplodní naši kocouři, tak to za ně udělají jiní. V naší čtvrti je koček dost a nikdo bohužel tohle neřeší. Vedle sousedka lékařka, čtyři kočky, vnoučata tu má furt a ani neodčervuje, nechápu. Prý kočky měli celý život a nikdo to nikdy neřešil. Jen nakrmit a tečka. To samé razí ostatní sousedi. A co dělají s koťaty tu ani psát nebudu. 

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 16:44

vanilka Věk už určitě mají. 
U kocourů je to fakt malý zákrok, není se moc čeho bát.
A že je podle doktorky nemáte očkovat, nepřeslechla jsi se?

Offline vanilka
2188 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 16:50

Sweet Potato Určitě nepřeslechla , byla jsem taky překvapená. Když ale půjdu za naší místní veterinářkou, vím že mi to určitě doporučí. Ta, od které kocoury máme, bydlí dál. Zdůraznila jen to odčervování a o očkování říkala něco o zbytečné zátěži a vyhazování nemalých peněz. Byla moc milá, sympatická, člověk jí věřil, když to má vystudovaný že jo. 

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 18. srpna 2021 17:46

vanilka Asi nějaká alternativka. A nebo bere venkovní kočky jako spotřební zboží o velmi krátké trvanlivosti.
Třeba tady je přehled kočičích vakcinací:

https://zverolekarka.com/ockovani-kocek/

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 19. srpna 2021 01:47

vanilka 

Já na názory té veterinářky taky dost nevěřícně koukám. Kočky i kocoury kastrujeme. Nelíbí se mi, jak se zachází s nechtěnými koťaty, takže to nehodlám podporovat ani jako majitelka kocoura. Říká se, že nekastrovaní kocouři se kolem druhého roku ztratí, buď se zaběhnou nebo je něco přejede, nepokoušela bych to.

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 19. srpna 2021 01:49

A dotaz. Očkujete kočky proti vzteklině celoživotně,  nebo v určitém věku přestanete, nebo neočkujete vůbec?

Offline Potrefenáhusa
38891 příspěvků moje polička 19. srpna 2021 05:12

Dostaveníčko 

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 19. srpna 2021 09:14

dynda Neočkujeme.

Dřív (před cca 15 roky) jsme ještě očkovali. Ta kočička pak ve stáří sarkomy měla, ale samozřejmě souvislost není průkazná.

Offline Allysa
898 příspěvků moje polička 19. srpna 2021 09:34

dynda Vzteklinu taky neockujeme, jen trojkombinaci.  Sarkom jsme u žádné kočky neměli. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 19. srpna 2021 10:23
Reakce na dynda:

vanilka 

Já na názory té veterinářky taky dost nevěřícně koukám. Kočky i kocoury kastrujeme. Nelíbí se mi, jak se zachází s nechtěnými koťaty, takže to nehodlám podporovat ani jako majitelka kocoura. Říká se, že nekastrovaní kocouři se kolem druhého roku ztratí, buď se zaběhnou nebo je něco přejede, nepokoušela bych to.

​Souhlasím do puntíku. My kočky kastrujeme i očkujeme (proti vzteklině ne, to mi v Praze přijde zbytečné). Měla jsem kocoura s FIP, bylo to strašný, a pokud můžu ochránit kočku před nemocemi, tak to udělám. Jednou jsem ji přijala do rodiny, tak mám zodpovědnost za to, aby se jí vedlo dobře.

Offline Sweet Potato
40452 příspěvků moje polička 19. srpna 2021 11:22
Offline Dadoo
11690 příspěvků moje polička 19. srpna 2021 13:01

Nekastrovat kočky, které se volně pohybují venku je neskutečná nezodpovednost, řekla bych až bezohlednost.

Bohužel omezených lidi je pořád tolik, mají venkovní kočky za spotřební věc, o kterou se není potřeba starat.

Tohle není proti tobě vanilka, ty to udělat chceš

AA často kastraci brání chlapi z takové té (hloupe) "chlapske" sounáležitosti. Ať si jako užije. Racionální důvody pomiji. Je nutné vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat.

Držím palce