tak si tam zkus najít jana hrouzkova a ke každé kytce, kterou budeš vědět, mně můžeš dopsat název :-) budu nesmírně vděčná a ještě se něco přiučím :-)..
Fotím, fotíš, fotíme
Ještě něco ze včerejška.

Před domem.

Můžu být drsná?
Napřed pochvala..moc pěkná je fotka v zrcátku, všimni si, jak má krásné světlo..
Jinak se mně líbí, že je vidět, že tě focení chytlo, a jsi na dobré cestě, to fakt chválím.
Jen bych ti chtěla říct, a neber to prosím zle, že někdy prostě dobrou fotku neuděláš, i kdyby ses na hlavu postavila. Jedním z těch případů je, když je špatné světlo. Světlo je ve fotografii prostě základ. A myslím,že dobrý fotograf se pozná i podle toho, že v tu chvíli prostě nefotí nebo následně fotku smaže. Výjimku tvoří fotky, které nesou nějakou důležitou informaci nebo příběh, že jim tu nekvalitu prostě člověk odpoustí -příklad ten můj pavouk s lasem...fotka nekvalitní, ale pro obsah zajímavá. Anebo že tu fotku prostě musíš mít z nějakých dokumentačních důvodů a na dobré světlo prostě čekat nemůžeš.
Věřím, že ty šípky a podzimní stromy vypadaly v reálu pěkně, ale na fotce jsou fakt úplně o ničem. Nemůžeš ustrnout a být spokojená s takovými snímky, tyto bys podle mě měla bez milosti vyhodit a počkat si na lepší.
Omlouvám se, jestli to vyznělo blbě, ale věř, že je to rada dávaná s dobrým úmyslem a fakt si myslím, že máš na víc.
svetlo by bylo:-) fotak slabsi:-/

Jestli si přeješ.. umím být i tvrdší
. Jako nejsem žádný fotoguru, jsem normální samouk a sama nasávám rady a tipy jako houba . Určitě jsou zde povolanější, co o tom vědí víc než já. Rozhodně se nechci nějak povyšovat,ale zase si myslím, že plácat se po ramenou, když k tomu není důvod je taky blbost. V každém případě bych nerada někoho od focení nebo dávání fotek sem odradila. Takže pokud by třeba Bledule nebo kdokoli jiný o mé připomínky nestál, stačí říct a budu zticha .
Reklama na jeseň... to počasie posledných dní milujem úplne najviac a kľudne by som ho brala aspoň pol roka v kuse.
Fotky sú z mobilu...

Na Tebe netypicky barevné ale super ![]()
Před domem.

Souhlas s Bertou, ta fotka v zracátku je úžasná - má nápad, pěknou kompozici a je tam to krásné světlo co ty barvy podzimu rozzáří. První fotka je bohužel o ničem, vypadá jako cvaknutá z okna, kdy si člověk může počkat na lepší denní podmínky (světlo). Kdyby do těch listů svítilo sluníčko, je to hned o něčem jiném. Za sebe říkám na rozdíl od Berty klidně fotit a fotky si schovávat, ale zamyslet se, zda je fotka hodná publikace.
Jinak tohle říkali i na tom kurzu s Olympusem, který byl o krajinářské fotografii, že je důležité se rozhodovat co fotit podle podmínek a světla. Samozřejmě, že když je člověk na výletu a fotografuje, tak fotí za aktuálních podmínek. Ale pokud jde fotit do okolí/cíleně, pak je dobré si vychytat správné světlo
A pokud jdu fotit v blbým světle, tak hledat nějaké obzvláštění, zajímavé záběry. Já třeba o víkendu hodně experimentovala s protisvětlem.......
svetlo by bylo:-) fotak slabsi:-/

Světlo pěkné, mraky super, jen bych to zkusila bez toho popředí, zazoomovat. třeba v levém roku to vzít lehce zazoomovaně na výšku....
Jestli si přeješ.. umím být i tvrdší
. Jako nejsem žádný fotoguru, jsem normální samouk a sama nasávám rady a tipy jako houba . Určitě jsou zde povolanější, co o tom vědí víc než já. Rozhodně se nechci nějak povyšovat,ale zase si myslím, že plácat se po ramenou, když k tomu není důvod je taky blbost. V každém případě bych nerada někoho od focení nebo dávání fotek sem odradila. Takže pokud by třeba Bledule nebo kdokoli jiný o mé připomínky nestál, stačí říct a budu zticha .
No já mám pocit, že jsi z nás nejpovolanější
Jinak pro mě platí to samé, já se většinou snažím nekritizovat, protože člověk má z těch fotek radost, ale spíše chválit co je fakt povedené ![]()
A abych jen nekritizovala ostatní, tak tady je taky jedna fotka ke kritice, je to z toho kurzu s Olympusem v Českosaském Švýcarsku, foceno ve zlaté hodince z vyhlídky na Pravčické bráně. Podmínky dělají fakt hrozně moc, bez té mlhy a slunce by to byla obyč fotka o ničem.
Máš ji už nějak upravenou? nebo to je před úpravou?
Máš ji už nějak upravenou? nebo to je před úpravou?
Zatím bez úpravy, je to JPG jak vylezlo z foťáku. Takže uvítám tipy na vylepšení ![]()
Souhlas s Bertou, ta fotka v zracátku je úžasná - má nápad, pěknou kompozici a je tam to krásné světlo co ty barvy podzimu rozzáří. První fotka je bohužel o ničem, vypadá jako cvaknutá z okna, kdy si člověk může počkat na lepší denní podmínky (světlo). Kdyby do těch listů svítilo sluníčko, je to hned o něčem jiném. Za sebe říkám na rozdíl od Berty klidně fotit a fotky si schovávat, ale zamyslet se, zda je fotka hodná publikace.
Jinak tohle říkali i na tom kurzu s Olympusem, který byl o krajinářské fotografii, že je důležité se rozhodovat co fotit podle podmínek a světla. Samozřejmě, že když je člověk na výletu a fotografuje, tak fotí za aktuálních podmínek. Ale pokud jde fotit do okolí/cíleně, pak je dobré si vychytat správné světlo
A pokud jdu fotit v blbým světle, tak hledat nějaké obzvláštění, zajímavé záběry. Já třeba o víkendu hodně experimentovala s protisvětlem.......
No nechávat...a k čemu? Člověk většinou časem zjistí, že schovávat všechny fotky i ty nepovedené je celkem na houby...stejně se k nim většinou nevrací, zaplní pomalu terrovej disk na zálohy a má v tom hromadu balastu,kterým se nikdy už prohrabávat nebude..protože se samozřejmě lepší a zajímat ho budou ty dobré fotky.
Za sebe říkám, že čím déle a snad i lépe fotím, tím jsem nemilosrdnější ke svým špatným fotkám ... a že jich je!! Ne, že ne
. Funkce delete je moje nejoblíbenější.
S tím hledáním jiného motivu ve špatném světle naprosto souhlasím, a protisvětlo dokáže zázraky ...
A někdy situaci vyhodnotím prostě tak, že foťák vypnu a nefotím, on svět o moje fotky nezchudne že... a jen se kochám a relaxuju... Ono je také dobré se občas zastavit, protože jak člověk tomu focení propadne, přijde období že když má foťák v ruce, má chuť vidět svět jen přes ten hledáček... tak je někdy fajn ten foťák na chvilku položit, rozhlídnout se a situaci nebo ten okamžik si jen tak vychutnat normálně..
Ale to jsou normální etapy v životě fotografa amatéra..
Zatím bez úpravy, je to JPG jak vylezlo z foťáku. Takže uvítám tipy na vylepšení ![]()
No fotka má potenciál, ale úpravu tu určitě chce... Já to teda zkouším metodou pokus omyl, tak těžko říct, když nemám snímek před sebou v Zoneru na monitoru, ale zkusila bych ztlumit světla, lehce projasnit stíny, kontrast podle toho, jak bude potřeba a možná trochu si pohrát s přechodovým filtrem. Zkus ji upravit a kdybys chtěla, můžeš mně ji poslat v plném rozlišení a můžu zkusit, co bych s ní udělala já a můžeme si to porovnat...to by mě zajímalo..ale čas budu mít až čtvrtek a dál, dřív se k tomu nedostanu...pokud bys teda chtěla.
No já mám pocit, že jsi z nás nejpovolanější
Jinak pro mě platí to samé, já se většinou snažím nekritizovat, protože člověk má z těch fotek radost, ale spíše chválit co je fakt povedené ![]()
haha,, tak ten pocit máš asi špatný... já vám sem taky dávám to nej..tak asi proto :-)
Já jsem fakt totální samouk a amatér, spoustu věcí řeším jen intuitivně ,ale zase se zajímám a hledám si informace, jak se zlepšit a baví mě to dávat dál, protože vím, co mě to stálo dřiny se to sama naučit...
Súhlas, ja tiež mažem nepodarky (mázlé, blbé svetlo, proste čo viem, že už ani B&W filter nevylepší
) celkom nemilosrdne, výnimky robím jedine v prípade, že je na tej fotke zachytený nejaký výnimočný moment alebo sa na to miesto len tak znovu nedostanem.. Síce viem, že to publikovať nebudem, ale pre mňa má fotka spomienkovú hodnotu.
jj no právě to by pak chtělo ten foťák (zoom na telefonu je o ničem:-)
Napiš Ježíškovi.... ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje