Fotím, fotíš, fotíme

09. srpna 2014 22:06
Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 10:22
Reakce na černá káva:

tak si tam zkus najít jana hrouzkova   a ke každé kytce, kterou budeš vědět, mně můžeš dopsat  název :-) budu nesmírně vděčná a ještě se něco přiučím :-)..

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 17. října 2017 10:29

Ještě něco ze včerejška.

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 17. října 2017 10:31

Před domem.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 10:46
Reakce na Bledule:

Můžu být drsná?

Napřed pochvala..moc pěkná je fotka v zrcátku, všimni si, jak má krásné světlo..

Jinak  se mně líbí, že je vidět, že tě focení chytlo,  a jsi na dobré cestě, to fakt chválím. 

Jen bych  ti chtěla říct, a neber to prosím zle,  že někdy prostě dobrou fotku neuděláš,  i kdyby ses na hlavu postavila.  Jedním z těch případů je, když je špatné světlo. Světlo je ve fotografii prostě základ.  A myslím,že dobrý fotograf se pozná i podle toho, že v tu chvíli prostě nefotí nebo následně fotku smaže.  Výjimku tvoří fotky, které nesou nějakou  důležitou informaci nebo příběh, že jim tu nekvalitu prostě člověk odpoustí  -příklad ten můj pavouk s lasem...fotka nekvalitní, ale pro obsah zajímavá.  Anebo že tu  fotku prostě musíš mít z nějakých dokumentačních důvodů a na dobré světlo prostě čekat nemůžeš.

Věřím, že ty šípky a podzimní stromy vypadaly v reálu pěkně, ale na fotce jsou  fakt úplně o ničem. Nemůžeš ustrnout a být spokojená  s takovými snímky, tyto bys podle mě měla bez milosti  vyhodit a počkat si na lepší.

Omlouvám se, jestli to vyznělo blbě, ale věř, že  je to  rada dávaná s dobrým úmyslem a fakt si myslím, že máš na víc.

Offline viktorka_od splavu
49127 příspěvků moje polička 17. října 2017 11:26

svetlo by bylo:-) fotak slabsi:-/

Offline sisa.b
1294 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:08

betsey to zrkladlenie sa mi veľmi páči

Bledule tiež sa mi páči foto v spätnom zrkadle

Berta dúfam, že keď sa ja niekedy pochválim fotkami, tiež budeš na mňa takto kriticky tvrdá

Vonku je tak krásne! Mám chuť vziať foťák a vybehnúť do tej jesennej prírody

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:17
Reakce na sisa.b:

Jestli si přeješ.. umím být i  tvrdší . Jako nejsem žádný fotoguru, jsem normální samouk a sama nasávám  rady  a tipy jako houba . Určitě jsou zde povolanější, co o tom vědí víc než  já. Rozhodně se nechci nějak povyšovat,ale  zase si myslím, že plácat se po ramenou, když k tomu není důvod je taky blbost.  V každém  případě bych nerada někoho od focení nebo dávání fotek sem odradila. Takže pokud by třeba Bledule  nebo kdokoli jiný o mé připomínky  nestál, stačí  říct a  budu zticha .

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:22

Reklama na jeseň... to počasie posledných dní milujem úplne najviac a kľudne by som ho brala aspoň pol roka v kuse.

Fotky sú z mobilu...

Na Tebe netypicky barevné ale super

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:40
Reakce na Bledule:

Před domem.

Souhlas s Bertou, ta fotka v zracátku je úžasná - má nápad, pěknou kompozici a je tam to krásné světlo co ty barvy podzimu rozzáří. První fotka je bohužel o ničem, vypadá jako cvaknutá z okna, kdy si člověk může počkat na lepší denní podmínky (světlo). Kdyby do těch listů svítilo sluníčko, je to hned o něčem jiném. Za sebe říkám na rozdíl od Berty klidně fotit a fotky si schovávat, ale zamyslet se, zda je fotka hodná publikace.

Jinak tohle říkali i na tom kurzu s Olympusem, který byl o krajinářské fotografii, že je důležité se rozhodovat co fotit podle podmínek a světla. Samozřejmě, že když je člověk na výletu a fotografuje, tak fotí za aktuálních podmínek. Ale pokud jde fotit do okolí/cíleně, pak je dobré si vychytat správné světlo A pokud jdu fotit v blbým světle, tak hledat nějaké obzvláštění, zajímavé záběry. Já třeba o víkendu hodně experimentovala s protisvětlem.......

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:43

svetlo by bylo:-) fotak slabsi:-/

Světlo pěkné, mraky super, jen bych to zkusila bez toho popředí, zazoomovat. třeba v levém roku to vzít lehce zazoomovaně na výšku....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:44
Reakce na Berta:

Jestli si přeješ.. umím být i  tvrdší . Jako nejsem žádný fotoguru, jsem normální samouk a sama nasávám  rady  a tipy jako houba . Určitě jsou zde povolanější, co o tom vědí víc než  já. Rozhodně se nechci nějak povyšovat,ale  zase si myslím, že plácat se po ramenou, když k tomu není důvod je taky blbost.  V každém  případě bych nerada někoho od focení nebo dávání fotek sem odradila. Takže pokud by třeba Bledule  nebo kdokoli jiný o mé připomínky  nestál, stačí  říct a  budu zticha .

No já mám pocit, že jsi z nás nejpovolanější Jinak pro mě platí to samé, já se většinou snažím nekritizovat, protože člověk má z těch fotek radost, ale spíše chválit co je fakt povedené

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:48

A abych jen nekritizovala ostatní, tak tady je taky jedna fotka ke kritice, je to z toho kurzu s Olympusem v Českosaském Švýcarsku, foceno ve zlaté hodince z vyhlídky na Pravčické bráně. Podmínky dělají fakt hrozně moc, bez té mlhy a slunce by to byla obyč fotka o ničem.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:51
Reakce na A666:

Máš ji už nějak upravenou? nebo to je před úpravou?

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. října 2017 12:54
Reakce na Berta:

Máš ji už nějak upravenou? nebo to je před úpravou?

Zatím bez úpravy, je to JPG jak vylezlo z foťáku. Takže uvítám tipy na vylepšení

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:04
Reakce na A666:

Souhlas s Bertou, ta fotka v zracátku je úžasná - má nápad, pěknou kompozici a je tam to krásné světlo co ty barvy podzimu rozzáří. První fotka je bohužel o ničem, vypadá jako cvaknutá z okna, kdy si člověk může počkat na lepší denní podmínky (světlo). Kdyby do těch listů svítilo sluníčko, je to hned o něčem jiném. Za sebe říkám na rozdíl od Berty klidně fotit a fotky si schovávat, ale zamyslet se, zda je fotka hodná publikace.

Jinak tohle říkali i na tom kurzu s Olympusem, který byl o krajinářské fotografii, že je důležité se rozhodovat co fotit podle podmínek a světla. Samozřejmě, že když je člověk na výletu a fotografuje, tak fotí za aktuálních podmínek. Ale pokud jde fotit do okolí/cíleně, pak je dobré si vychytat správné světlo A pokud jdu fotit v blbým světle, tak hledat nějaké obzvláštění, zajímavé záběry. Já třeba o víkendu hodně experimentovala s protisvětlem.......

No  nechávat...a k čemu?  Člověk většinou  časem zjistí, že schovávat všechny fotky i ty nepovedené je celkem  na houby...stejně se k nim většinou nevrací, zaplní pomalu terrovej disk na zálohy a má v tom hromadu balastu,kterým se nikdy  už prohrabávat nebude..protože se samozřejmě lepší a  zajímat ho budou ty dobré fotky.

Za sebe říkám, že čím déle  a snad i lépe fotím, tím jsem nemilosrdnější ke svým špatným fotkám ... a že jich je!! Ne, že ne . Funkce delete  je moje nejoblíbenější.

S tím  hledáním jiného motivu ve špatném světle naprosto souhlasím, a protisvětlo dokáže zázraky ...

A někdy  situaci vyhodnotím prostě tak, že foťák vypnu a nefotím, on svět o moje fotky nezchudne že... a jen se kochám a relaxuju... Ono je také dobré se občas zastavit, protože jak člověk tomu focení propadne, přijde období že když má foťák v ruce, má chuť vidět svět jen přes ten  hledáček... tak je někdy fajn ten foťák na chvilku položit, rozhlídnout  se  a situaci  nebo  ten okamžik si jen tak vychutnat normálně.. 

Ale to jsou normální  etapy v životě fotografa amatéra.. 

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:08
Reakce na A666:

Zatím bez úpravy, je to JPG jak vylezlo z foťáku. Takže uvítám tipy na vylepšení

No fotka má  potenciál, ale úpravu tu určitě chce... Já to teda zkouším metodou pokus omyl, tak těžko říct, když nemám snímek před sebou v Zoneru na monitoru, ale zkusila bych  ztlumit světla,  lehce projasnit stíny, kontrast podle toho, jak bude potřeba a možná trochu  si pohrát s přechodovým filtrem.  Zkus ji upravit a kdybys chtěla,  můžeš mně ji poslat  v plném rozlišení a můžu zkusit, co bych s ní udělala já a můžeme si to porovnat...to by mě zajímalo..ale čas budu mít až  čtvrtek a dál, dřív se k tomu nedostanu...pokud bys teda chtěla.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:20
Reakce na A666:

No já mám pocit, že jsi z nás nejpovolanější Jinak pro mě platí to samé, já se většinou snažím nekritizovat, protože člověk má z těch fotek radost, ale spíše chválit co je fakt povedené

haha,, tak ten pocit máš  asi špatný...  já vám sem taky dávám to nej..tak asi proto :-)

Já jsem fakt totální samouk a amatér, spoustu věcí řeším jen  intuitivně ,ale zase se zajímám a hledám si informace, jak se zlepšit a baví mě to dávat dál, protože vím, co mě to stálo dřiny se  to sama naučit...

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:25
Reakce na Berta:

Súhlas, ja tiež mažem nepodarky (mázlé, blbé svetlo, proste čo viem, že už ani B&W filter nevylepší ) celkom nemilosrdne, výnimky robím jedine v prípade, že je na tej fotke zachytený nejaký výnimočný moment alebo sa na to miesto len tak znovu nedostanem.. Síce viem, že to publikovať nebudem, ale pre mňa má fotka spomienkovú hodnotu.

Offline viktorka_od splavu
49127 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:30
Reakce na A666:

jj no právě to by pak chtělo ten foťák (zoom na telefonu je o ničem:-)

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 17. října 2017 13:32

Napiš Ježíškovi....