Miru díky za krásnou recenzi. Jako vždy obdivuji a závidím vlohu kombinovat básně o vůních psané slovy a obrazy. Obzvlášť ta obrazová část na mě vždycky působí.
Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?
Un Parfum des Sens et Bois (The Different Company) - svěží nasládlé kadidlo mísící se s pepřovým prachem a vyleštěným cedrem - a z tohoto základu "vyrostly" hladké zelené fialkové lístečky. Pepř ustoupil a zelené lístky se prolnuly s kadidlem a lehce nakyslým dřevem s přídavkem suchého santalu do uhlazené a uklidňující vůně. Hodně povedená vůně - a a dlouhá výdrž je příjemným bonusem.![]()
Original Musk Blend No. 1 Kiehl´s
...bez rozboru,
prostě -
pro mě je to lahodnost.
...vykašlali se na nějaký vzorce pro masovou prodejnost, pro líbivost napříč generacemi i vrstvami, pro instáčový storíííčka a dali do flakonu rajc -
spolu, v nočním klubu,
Musc de Samarkand Les Nereides + Fiori d´Ambra Profumum Roma
a
nechtějte vědět,
co dělali!...
...no, co asi -
povídali si...
...pusť
všechen
vztek
bolest
chtíč...
...jen
prostě
dýchej -
a
mě
nič...
...ať
všechny
mý
strachy
jsou
tytam,
ať
jsou
pryč.....

Sticky Lips Francesca Bianchi
...jako mě napadají lehce chlípný přirovnání,
no, co už -
napřed teda skořice změkčelá tím, že se topí v navanilkovělé kosatcové pěně,
husté, vláčné, vlahé, delikátně mazlavé a
pak -
prostě jemně nagurmánštěle nasládlé, smetanovo kosatcové máslo a zkušené prsty maséra jemně ale jistě hnětou pokožku v tříslech,
a možná, předtím, ty prsty, ochutnávaly horkou čokoládu a nebo si naschvál nechaly nechutně drahou čoko pralinku rozehřát a rozmatlat po svých konečcích,
které poté,
jen zlehka byly olíznuty a pak ono vyšlehané máslo z kosatců...
Vůně mistrně osciluje mezi dvěma rovinami -
tou hříšnou, elegantně dekadentně chlípnou a
tou odtažitou, bez zájmu, s lehkým pohrdáním zobrazeným v lehce zdvižené bradě a ve ztvrdlém výrazu potemnělých očí(pelargonie, koriandr, kůže)
...
No, nakonec - urovnat sukénku, uhladit záhyby na košilovém hedvábí, vrátit rtěnku tam, kam patří a
přece se nic nestalo,
ne.?..
Velká škoda mizerné intenzity.
Velká škoda mizerné výdrže.

Oud Laque Les Bains Guerbois
...letmý závan delikátního oudu,
v mžiku zlatistě likérovitý guajak, naalkoholovělý,
pak prašně dusný,
tlumeně pichlavý delikátně nakvašeným ovocem a
trochu zaprášený z pout pouri.
...yes,
sedět po velkém představení v potemnělém hledišti,
sám, bez nikoho a
nasávat všechny divadelní vůně a
nálady...

Arabica Emirates Pride Perfumes
...tiché, se zavřenými víčky - óóóch...
Káva, tlumená vůně lahodného nápoje, povzbuzovače bez cukru, s topaz pěnou na hladině
(a ještě pár vteřin neviditelný podprahový masitý jasmín na neviditelných pevných dřevech),
to je chvilka.
Protože ve chvíli se skrz velmi tmavohnědou vrstvu husté, lehce se pohupující tekutiny
začne prodírat delikátně živočišný tón, jemně zmalátňující, velmi příjemný, poctivě přírodní, nasládlý,
to je chvilka.
Protože pak svůdné něze ztvrdnou rysy, a
brázdy kolem očí se ostře vyrýsují, výraz potemní, a
zaťaté dlaně v pěst tak, že jednotlivé klouby bělají...
Téměř navalující, drsná, nekompromisní živočišnost,
lehce rozkomíhjící vnitřnosti jak odér studeného auťáku a
současně ale teplavá, jak vydýchaný vzduch od tamtéž...
...navlhlá hrubá kůže měknoucí až do bezvládnosti pod mazlavě olejnatou vrstvou z roztaveného jasmínu, v němž se rozpouští oudové pavučiny, aby uvolnily cestu guajakovým vlásečnicím, naplněnými všeobklopujícím dusnem a
to pak vpravováno jest do celého organismu...
Vůně pro náročné.
Vůně pro zmlsané fajnšmekry.
Vůně vymezující prostor svému nositeli...
(kdo oblibuje vůně Aarona Terence Hughese, ať určitě vyzkouší)

Miru Ad Oud Laqué: Les Bains Guerbois má snad všechny vůně v takovém lehce zaprášeně zakouřeném oparu, prostě náladovky.
...ano, přesně tak, jakoby prašný tlumený opar...
Ghibli Ella K Parfums
...kůže delikátní, hladká, lesklá, tenká ale pevná, luxusní a černá a velmi lehounce příjemně nakyslá zlatistým lektvarem, jenž je hedvábně naovocnělě bílokvětinový, podprahově jemně žvýkačkový.
Intimní vůně.
Příjemná, elegantní, nerušivá, lineární
(no, moje chemie ji schlamstla v pár minutách/na pokožce mám pár molekul...)

Fusion Sacre Clair Majda Bekkali
... krásné,
elegantní.
Dáma schovaná za slunečními brýlemi, s hedvábným šátkem a s ve větru vlajícími vlasy...
...znám tu vuni.
Je to,
v jiném flakonu,
vůně 24 Fabourg Hermes EdT + 24 Fabourg Hermes Delicate + vůně Alex Simone z pera B. Duchaufoura.
...v horku nebo v přehřátém bytě jakoby šetřila každý eventuálně zbytečný pohyb a jen si tak tiše, nenápadně sedí...
...ale v ranním chladivém vzduchu se kolem mě roztančí tak jasně a lehce jak mušelínové závoje v přímořské bríze,
a voní si měkce a
plně...
Má v sobě hebkou oblost(Apres Vous) a i luxusně delikátní nakyslou ovocnost(Encore Un Peau - rebarbora, rybíz).
Překrásná elegantní chypre,
luxusní krémové mýdlo v lahodné květinové emulzi,
kdy po několika hodinách mi na kůži odpočívá růžový a pomerančový květ v pouze jemně násládlém medu...
Vydrží na kůži víc jak deset hodin, čili pro mě radost nebývalá!

Himalaya (Creed) - ledová vůně, citrusy s kořením zamrzlé v kostce ledu. Postupně led začal tát, objevilo se jemně kořeněné nasládlé dřevo a suchý nepatrně kouřový vetiver - je to celé svěží, lehké a líbivé. Ale celkově vzato je to za hodně peněz málo muziky...
Blue Moon Ginger Dash (Kilian) - vodně vzdušná vůně v podobě důkladně vychlazené vodky zasypaná pepřem, po rozvonění se ale zvrtla do cedropižma. Bohužel syntetiky z ní čouhá víc, než je mi milé...
1876 Mata-Hari (Histoires de Parfums) - moderní úprava osmdesátkových květinových parfémů - svěží, lehčí a nositelnější. Z květin hraje prim karafiát a růže, obě se pěkně prolínají s nasládlým dřevem, špetkou vydroleného cigaretového tabáku, jemnou ovocností a lehkou chyprovou zelení. Po úplném rozvonění ještě opravdu lehoučký květinově mýdlový nádech. Tohle je hodně povedená vůně.![]()
1889 Moulin Rouge (Histoires de Parfums) - svěží pudrově semišový kosatec postupně lehce sládnoucí do ovocného bonbonu. Po rozvonění se kosatec uložil na vanilkovou podušku ozdobenou suchou růží a přikryl velejemnou koženou přikrývkou se vzdálenou nesladce skořicovou ozvěnou.![]()
Radical Rose extrait
Musím opravit (a nevím, ve kterém vlákně jsem to zmiňovala) informaci o přemrštěné ceně: 100 ml extraitu stojí 8750 Kč. Dva střiky na ruce drží celý den a dávám si setsakramentsky pozor, abych s rukou nemáchla, když jdu kolem manžela, to by mě poslal umýt se.
Sytá, v hlavě trošku větrového nového koření, potom už malinová růže a téměř kakaové pačuli s pryskyřičnatým závěrem. Flakón by mi vystačil do konce života nejen kvůli té výraznosti a výdrži vůně, ale i proto, že na podobný typ parfému nemám náladu každý den.
...aaach!, takhle si představuji dojmy z vůní...![]()
Miru Ale ty jsi specifická kategorie
, můj dojem z vůně si vyděl tak stovkou
.
...![]()
...tomu nevěřím! Radical Rose jedu druhý flakon a užívám si její kvalitu a i proměnlivost...
Miru V tom případě ti doporučuji vyzkoušet i ten extrait, je ještě lepší
!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje