Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?

09. srpna 2014 17:03
Offline Miru
16585 příspěvků moje polička 04. července 2023 17:22

Ungu Bahfamsn Fragrance

...zakouřená dřeva. Ale ne očouzená od ohně, ale macerovaná v dýmu z pálených kvalitních pryskyřic,

stopa vintage, 

borůvky a maliny v černém, kouřovém provedení.

Tma, kouř, vlhko, sychravo, ale pak měkko, lahodno...

...kouřová ovocná vůně.

Vlastně velmi dobrá!

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 05. července 2023 12:03

Miru 

Díky... 

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 05. července 2023 12:05

SUNDAY Arielle Shoshana

Moje první myšlenka po iniciálním, pomalém, hlubokém nádechu - Sunday voní tak, jako chutná matcha horchata latté. 

Nejdříve si připravíme horchatu de arroz, tedy horchatu z rýže, typickou pro Latinskou Ameriku.

Je to jednoduché. Do horké vody naložíme na čtyřiadvacet hodin rýži a oloupané mandle, poté slijeme vodu a rýži i mandle vložíme do mixéru, rozmixujeme, přidáme skořici a vodu (či mandlové/ovesné mléko), rozmixujeme, necháme několik hodin odležet, přecedíme přes plátýnko, dosladíme a... 

Vezmeme bílou porcelánovou misku, chladně ocelovou lžičkou vsypeme požadované množství čaje matcha, tedy sušenou dužinu nejmladších lístků čajovníku, jež je rozemletá na jemný, nefermentovaný prášek, okořeníme špetkou maté, přilijeme horchatu, metličkou prošleháme - a naše matcha horchata latté je na světě. 

My však ještě pro dokonalou a osobitou chuť přidáme na prach rozdrcená zrna praženého kardamomu, trochu černé vanilky a lžíci hustého bio kokosového mléka. 

Podáváme chlazené. 

Ano. Takhle voní Sunday. 

... horchata...

... matcha horchata latté...

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 05. července 2023 18:38

VACATION Arquiste

To není "jen" vůně krému na opalování, tohle je prostě... Já asi nemám slov. Ale fakt...

Opalovací krém Vacation je legenda. Stejně jako reklamy na něj, hlavně ty osmdesátkové. To máte mládence s pěstěnými kníry, oděné do kraťasů s kontrastním obšitím, s bílými ponožkami vytaženými proklatě vysoko, pak dívčiny v lesklých lycrových plavkách, které často připomínají dresy cvičenek legendární relace Cvičme v rytme, froté tenisová potítka, bílá lehátka, magneťáky o velikosti komody Kullen. Miami Vice lifestyle '80- '90 prostě...

Podívejme se na složení samotného krému - oxid zinečnatý, niacinamid, allantoin, bambucké máslo, extrakt z okurky - a podle výrobce je "fragrance free". S čímž tedy, jako bývalý uživatel, nesouhlasuji. Tenhle krém voní, jemně, talkově, kosmeticky, na slunci nasládle, tělově, lehce lehounce po ylangové pěně... 

Toaletní voda Vacation pokrývá spíš komplexní náladu a atmosféru letního bazénového povalečství. Ano, je tu krém na opalování jako báze, ale k tomu vůně long drinků, exotického ovoce, ylang ylang je zde ve vrcholné, sluncem vybuzené formě, cítím i výrazné, cíleně syntetické tóny, které reprezentují vůni na těle schnoucích plavek, bazénové chemie a kokosové emulze po opalování. 

Lehce kýčovitá, náladová vůně pro nostalgoholiky.

V hlavě mi k ní běží song Don't Stop Me Now.

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 06. července 2023 10:34

11 11 Lake & Skye

... ve snu o této vůni žehlím v proutěné prádelně na pláži Tichého oceánu plachty fregat, už dávno nejsou jasně bílé, nabraly odstín drcených světlých mušlí, musí být čisté a hladké, aby se do nich chtěl opřít vítr, beru tedy do ruky kropenku, v níž se převaluje mořská voda, několika prudkými, ráznými pohyby popráším plachtovinu slanou vodou, dál pokračuji s parní žehličkou, nemazlím se s tím, látka je pevná a chce to sílu... Plachty vydechují horkou páru, jež voní vodou, solí, lnem, bílým mýdlem na praní a absolutní, sladkou čistotou... 

Offline Miru
16585 příspěvků moje polička 06. července 2023 19:05

euridike 

...krásné!

Cítím tu vůni plachty, vlhkým horkem hlazenou, barva mušlí - kouzelné...

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 07. července 2023 06:33

Miru 

Díky , ta vůně se mi moc líbí, klidně bych ji brala i jako interiérovou... 

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 07. července 2023 06:35

VOLCANIC FLOWERS Floraïku

... hned v úvodu přiznávám, že "uchopit" Volcanic Flowers a přiřadit k ní slova a myšlenky je pro mě nezvykle složité, ale chci se o to pokusit... 

... tato vůně je prý inspirována tajemnými, neprozkoumanými hlubinami vulkánů, její kompozice založená na vzájemně se prolínajících tónech jasmínu, kávy a pačuli má být zpodobněním horizontu topícího se v modré noci... //Tím tedy v duchu upouštím od původní vize, v níž jsem počítala s možností, že vůně je inspirována květinami rostoucími ve vulkanické půdě, jakými jsou například argyroxiphium, mučenka, strelície či divoké horské orchideje.//

... dále zmíním, jaké složení uvádí Floraïku: jasmín, konvalinka, bergamot, madagaskarský zázvorový olej, olibanum, pepř, káva, kardamomový olej, cedrový olej, hřebíček, perník, levandulový absolut, olej z muškátového oříšku, pačuli, ambra, santal, kůže, čokoláda...

A teď moje dojmy. 

Tahle vůně je komplikovaná. 

Myslím, že je to dáno především množstvím složek, které jsou poměrně různorodé, přinejmenším zdánlivě, alespoň pro mě, bílé květy, aromatické koření, pryskyřice, levandule, pačuli, káva, čokoláda - teoreticky vidím tyto ingredience jako málo kompatibilní. Ale ve finále tomu tak v tomto konkrétním případě není. Všechny složky totiž téměř dokonale splývají, jako by je utopila a skryla noc. 

Vizualizuji si tuto vůni jako velký, snový, lotosovitý květ plovoucí na temně modré hladině, vonící po neindolickém jasmínu a konvalinkovém mýdle, jeho vůně vystupuje nad hedvábně lesklý povrch černého fluidu, který je fúzí kouřových, téměř kadidlových stínů a odstínů sladce kafrové levandule, tinkturově bylinného pačuli, zemité kávy /a holandského kakaa/ a perníkového koření. Tento podklad je tmavý, hutný, hmatatelný, cítím koření i medově sladkou rašelinu. Je to neprvoplánová vůně, vůně pro femme fatale, skutečnou, nejen dobře zahranou. Nic pro světla reflektorů, nic okázalého a na efekt, nic cíleně líbivého. 

//Tahle femme fatale musí být noční stvoření, sofistikovaná bosorka, která zná celou Grayovu anatomii zpaměti, v kapse nosí prstolam a notýsek, do nějž si ještě nikdy nic nezapsala.//

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 07. července 2023 18:47

MATSUKITA Clive Christian

松木田 - Matsukita 

- 松 = jedle

- 木 = strom, dřevo

- 田 = rýžové pole

... archivní vůně...

... tento parfém byl poprvé vytvořen již v roce 1892 a byl inspirován japonskou princeznou, která prý při návštěvě viktoriánské Anglie okouzlila královský dvůr svojí elegancí a půvabem...

...úvod patří svěžímu, kořenitému bergamotu, který je postupně odsouván do pozadí čínským čajovým jasmínem, jemným, sladkým, kouřovým, bylinně zelenavým, ten je v základu ukotven pižmově měkkou, lehce připálenou jedlovou pryskyřicí, jež si stále uchovává čajový nádech, který se v této fázi prezentuje spíše ve formě doutnajících čajových lístků...

... značka samotná označuje tuto vůni jako "dřevité chypré", já ji vnímám spíše jako vůni čajovou, popř. dřevitě, kořenitě čajovou, kontemplativní a hřejivou...

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 09. července 2023 14:24

SLEEPING WITH GHOSTS Mark Buxton

... postáváme spolu venku před domem, nakousnutá noc is killing me softly, říkáš, že je škoda, že je to mezi náma platonický, "teda jenom platonický, jestli mě chápeš", chápu, přemýšlela jsem o tom, o nás, říkáš, že koupíš kdoulovec, když mám tak ráda kdoule, abych měla na podzim vlastní voňavé plody a nemusela trhat ty, které se derou sousedům skrz drátěný plot, hezký, na tohle slyším, tyhle drobnosti, nebo když mi řekneš, že když je ti mizerně, sedneš do auta a prostě jedeš, až na křižovatce se vždycky rozhodneš, kam dál, skvělý, prostě skvělý, je v tom volnost a trochu drama, to můžu, už si to v duchu lakuju na růžovo, teoreticky, samozřejmě, to já vždycky, my dva a čas, podzim s prvními kdoulemi a možná s afrikány v mokré půdě, jenže pak, pak se bavíme o rodině, řekneš, že děti jsou smyslem tvýho života, ptám se, co bys dělal, kdybys byl hodně zabouchnutej do holky a ta ti řekla, že děti mít nemůže, podíváš se na mě a do duše mi zaryješ slova "musel bych ji opustit, prostě musel", je mi najednou děsná zima a odpovím ti už jenom v duchu, že já bych nechtěla kluka, který chytá ryby pro vzrušení z lovu, protože v tom je něco moc špatně, tak čau, mizím, vím, že nesnášíš, když to říkám. Tak ať. 

Kdoule, afrikány a do sametova broušená kůže barvy úplňkového měsíce, transmutované v temně hebký smutek /with a rest of thrill/. 

Offline alibi blogger
4204 příspěvků moje polička 09. července 2023 15:25

euridike

Když tady lajky nejdou dát, tak alespoň tak

Offline Fleur blogger
6816 příspěvků moje polička 09. července 2023 15:43

euridike Tvoje recenze se čtou jako poezie, jako román.

Offline jerry
11039 příspěvků moje polička 09. července 2023 17:07

Miru euridike 

Po návratu z dovolené dočítám vaše recenze

Offline Miru
16585 příspěvků moje polička 09. července 2023 19:24

euridike 

...jojo, nejlépe se píše z pocitů, když je člověk totálně rozsekanej, když má srdce i duši v p**i (přestože se okolí jeví, jako věčně dobře naloženej...)

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 09. července 2023 19:34

euridike

Krásné recenze, ráda je čtu.

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 10. července 2023 10:24

alibi

Fleur

jerry

Miru

Renusatko

... všem moc děkuju... 

Offline Fleur blogger
6816 příspěvků moje polička 10. července 2023 13:32

Amorem Rose

Rafinovaný olfaktorický klam na téma růže. Oheň, v němž místo uhlíků žhnou krystalky pryskyřic a jehož nasládlý dým voní jako kůže. Stříbrná kouřová stopa vytváří obraz růže, která vystoupila z plamenů. Ale ona to je růže! Od samého začátku je ve vůni přítomna, jenže maskovaná tou pryskyřičnou clonou, kovovými záblesky a přezrálými jahodami se nedá hned rozpoznat.

Offline Miru
16585 příspěvků moje polička 10. července 2023 18:03

Liqueur BPM L´Orchestre Parfum

...éééch, delikátně zakouřená a do tavené chladivé kůže nořená, lehce moučná hruška, jež se při větším stisku v dlani rozpadá na sladce lepakvé hrudky...

...a z nich, z těch lehce přezrálých kousků kape šťáva, vsakuje se do, najednou objevivších se pružných tabákových listů.

Trnutí zubů z cukru nehrozí. Na scénu totiž plynule vpluje

lékořice...

...lékořice teplem, pomalu a ztuha, přesto opravdu tekoucí,

lesknoucí se a zároveň i s chvilkami matu,

začne objímat sladkostí nasáklé tabákové pláty a

ty pak pomalinku, nenápadně začnou pokrývat velmi kvalitní, akorát silnou, asfaltově blýskající se

kůži...

Ano, likér to je,

je to likér uvařený z noci...

Pocitově vůni nelze zastavit, jakoby se neustále přelévala, těkala,

něco jak relativně neuspořádaný, ale

neustálý pohyb molekul,

nebo

myšlenek...

Offline Miru
16585 příspěvků moje polička 10. července 2023 18:12

Musc Pallas Jovoy

...vodní, éterická, vzdušná, delikátně nasládlá 

sprška.

Heboučká mohérová vláčnost, vymazlená pěna z pižma, tonky a z kombinace broskve s kosatcem - dokonalé spojení, kdy jeden druhému ubírá to, čeho by mohlo být eventálně příliš...

...mizí přílišná ovocná sladkost, mizí přílišná odosobněnost vznešené květiny, a 

naopak je zde dokonalá měkkost a něha.

Ano, parádní mazlivé pižmo, pocitově plné čistoty -ne z mýdla, ale čistoty duše...

...krásná vůně pro mladou nevěstu nebo do saténového pyžamka, nebo na dny, kdy chcete být a jste objemutá, a nebo na dny, kdy po objetí toužíte...

Offline Miru
16585 příspěvků moje polička 10. července 2023 18:56

Gueule de Bois Versatile Paris

...hodně dobré...

Olejovitý skluz načechraného, vláčně mohérového mýdla, delikátně provzdušněného čerstvě namletým pepřem

- vidím pastelový akvarel sivě zelenkavé barvy, s chladnými platinovými odlesky -

a současně s tím vnímám i kadidlo, neposlušné a líně táhlé směry, které si vybere samo,

kadidlo, jak zlý potměšilý, ale krásný spratek, jenž neustále pokouší

luxusně jemné tabákové listy nasáklé vanilkovou esencí a s dámským vetiverovým cigárem pak všichni dohromady vylizují z olovnaté sklenice poslední kapky martinikánského rumu.

...dokonale lahodné propojení všech...

Vůně pro požitkáře nebo pro rozhárance a nebo i pro cool babu...