Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?

09. srpna 2014 17:03
Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 14. července 2023 10:04

NOTORIOUS OUD D.S. & Durga 

... cibetka v černém sametovém sáčku & se sklenkou inkoustově oudové griotky, na jejíž hladině si naznak pluje voňavá malina...

/To když je vůni chladno./

... ale jinak...

... flea market na brooklynské Pearl Street, obchůdky s vintage zbožím, vůně kávy, starých knih, novin, černého vinylu, vonných santalových tyčinek, sušené levandule, sladkoslaná cinkavost drobných cetek vystavených pod vysokými a deštěm nastokrát propranými slunečníky... A vůně lidí. 

Vůně jejich dechu, pižmo mísící se s čistými mýdlovými tóny, vzduchem odlehčená vůně stop parfémů na tepnách a ve vlasech, růžový olej z hippie stánku, pyl i prach /Věděli jste, že veškerý pozemský prach vždy obsahuje i malé množství prachu hvězdného?/, tmavozelené, jen hrubě zpracované míznaté galbanum /evokující vůni ještě neusušeného cannabis/ levitující okolo nenápadného thrift shopu /což je ve skutečnosti poněkud diskutabilně zakamuflovaný grow shop kluků z Queens/, tohle všechno rázem a naráz, lidi tu vůni s sebou roznášejí všude po Dumbo, možná i dál... 

A teď trochu konstruktivně. Tahle vůně se otvírá s obdobným efektem jako dveře do sluncem vyhřátého sálu plného lidí, přes nos vás praští mix lidských vůní i pachů, živočišné, lehce čpavé sladko, ale po pár minutách se aklimatizujete /v tomto případě jde o odvozeninu od slova 'klimatizace', kterou někdo právě pustil, počkat, ona to budou asi jen otevřená okna, ale podstatné je, že už je příjemné se zhluboka nadechnout/, o slovo si řeknou příjemné, semišově růžové a kafrově levandulové akcenty, které jsou ale neustále provázeny zelenými vláknitými tóny neopracovaného galbana /v hlavě slyším sedmerokrkavčí královnu s tváří a hlasem Ivany Chýlkové, jak křičí: "Chrte!"/, atmosféra je Kouřově fajn, ale díky galbanu tak trochu na hraně, stát se může cokoli... 

Q&A:

Q - Jedná se o tzv. evropskou orientálku? 

A - Ne, proč? Jen proto, že je tam oud, šafrán, papyrus, civet, růže a tak? Ne. To by bylo moc jednoduchý.

Q - Jedná se o kvintesenciálně hipsterskou vůni? 

A - Nevím, jestli bych použila výše zmíněné adverbum odkazující k latinským slovům "quinta essentia", ale ano, je to hipsta brooklynská vůně, však také ti, kteří stojí za značkou D.S. & Durga, pocházejí z Brooklynu. Použila bych adjektivum "skanky" v tom významu, jak ho vnímají Britové, tedy tělesná, lehce "špinavá", bez vyloženě negativní konotace, jen to prostě není žádné prádlové pižmo, v tomhle je teplé a sladké živočišno ve čtyři ráno cestou domů kdovíodkud, ale Klub náročného diváka to jistě nebyl. 

Q - Má Notorious Oud cosi společného s Chinese Tobacco 19-69? 

A - Ano, má. Obě vůně v sobě mají určitou nevycválanost, neuhlazenost, tu ho má na svědomí hlavně surově syrové galbanum v kombinaci s kafrem a retro šafránovou sametovou kůží, řekla bych.

Q - A co podobnost s The Oud Affair Vilhelm Parfumerie? 

A - Hmmm... To je těžší otázka. Pojí je medově naovocnělá sladkost, v Notorious Oud za ni může cibetka, v Oudové aférce /dobře, tak ne aférce, záležitosti/ spíš med a podvědomě živočišné, přesto stále znatelně rostlinné, pryskyřice. 

Poznámka pod pomyslnou čarou - slovo "Notorious" odkazuje k rapperovi, který se sice v Brooklynu narodil jako Christopher George Latore Wallace, ale proslavil se coby The Notorious B.I.G. 

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 14. července 2023 18:57

euridike 

...ta recenze je parádní!.

A všechno to, co popisuješ bych brala. Ale bez šafránu, kafru, oudu a růže a semiše. Protože to jsou všechny věci, které s pižmem - ať už tím sofistikovaným nebo luxusně dirty - prostě "škrábou"(ať už podprahově nebo evidentně na první dobrou), není tam komplexní měkkost...

...ale nepřekvapuje mě to, protože i Britové jsou mi velmi vzdálení. Ve všem...

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 15. července 2023 13:03

Miru 

Mně se Notorious Oud líbí, protože ho vnímám jako zážitkovou vůni, baví mě to ovocné/květinové živočišno i kousavější, medicinálně kořenité, bylinné tóny, ale v nošení by mi přesně to druhé zmíněné v kombinaci s prvním bránilo, na mně samotné by mě to rušilo, čímž jinými slovy asi říkám to samé, co Ty. :) 

A děkuju...

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 15. července 2023 13:20
Offline blackviolet
3453 příspěvků moje polička 18. července 2023 21:27

Parfum Prissana: Dunhuang 

Buddhistická svatyně, kde hoří santalové tyčinky, všude jsou květy jasmínu a voní tu koření. Bohatá vůně plnící všechna očekávání orientální vůně. Lehce ovocné tóny vonokvětky a švestek protkané hřebíčkem a skořicí, čaj a mýdlo, živočišnost civetu, růže s pačuli. Dokonce i chypre se tu najde. A sladce krémový drydown. Tohle se opravdu musí umět a tady to vyšlo.

Offline Mitzi admin
1483 příspěvků moje polička 19. července 2023 10:23

Dior Cologne Blanche (reformulace 2022) 

Při slepé zkoušce bych hádala, že je to Chanel. Sotva odezní úvodní neroli, rozvine se kosatcově fialkové srdce a poté základ až "kovově" chladný, žádná ambrová hřejivost, ale kosatcový kořen i s hlínou (vetiver?)... A stejně jako La Pausa i tato "bílá" kolínská má (dle mého) jen mírnou projekci do prostoru. Výdrž na kůži je velmi dobrá, ale musíte ji prostě chtít cítit. Pokud hledáte krásný pudrový "fialkový" kosatec, zkuste, ve složení sice není uvedený, ale já ho vnímám jako hlavní tón. A je to ideální tip pro toho, kdo chce vonět jen pro sebe. Poměr vysoké ceny a intimního vyznění vnímám jako marketingově problematický. Své klienty si najde, ale kasovní trhák to nebude.

Offline Woody
příspěvků moje polička 19. července 2023 14:22

Perfumer H Wood Land

Olfaktorická variace na spiritualitu přírody vtěsnanou do labyrintu mrakodrapů Tokia. Kapka vody vysublimovaná z ranního oparu stéká po skleněné tabuli okna mrakodrapu, ve volném pádu bere s sebou stopy civilizace a mizí v korunách stromů. Eukalyptovou toxicitu a molekulární vlhkost prostoupí hořký pomeranč s vitální zelení listů. Otevírají se harmonizující dimenze přírody. Její síla se neztrácí, i když se tísní mezi ocelí, betonem a miliony lidí. Hořký pomeranč ochlazený pepřem a kadidlem osvobozuje duši, která jde dál, úzkou pěšinou se ztrácí ve stínech lesa, kde tiše skrze kmeny vydechují svoji dřevitou (cedr, jalovec) vůni stromy, mech i vlhká země. Krásná edp s intimnì intenzitou a několikahodinovou stopou. 

Při zkoušení se mi vybavila jiná krásná city park variace - CdG Serpentine. Zde je ,,toxický,, odér smogu doplňen o nasládlé akcenty pneumatik, které se vynořujì z vůně květin a pilu rozkvetlých stromů. Atmosféru londýnského parku s galerií Serpentine dokresluje zeleň pokosených trávníků a listnatých stromů. Vůně na mě držela kapku lépe než Woodland a byla more urban a less zen:o) 

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 19. července 2023 17:01

Woody 

...luxusní psaní!.

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 19. července 2023 17:23

Woody 

... !

Offline Woody
příspěvků moje polička 19. července 2023 20:06

Miru   a  euridike 

Ženy dìkec

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 20. července 2023 05:00

Mitzi 

...četla jsem, co píšeš o vůni Vanilla Diorama a

to by se mi líbilo 

moc!

Celé. Složení i jak to popisuješ...

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 20. července 2023 10:58

Psychédélique Jovoy

...aristokratický Shalimar se zatoulal do Itálie

(například bezgravitační pohlazení od Marconi3 Profumi del Forte)

a

z ní, z té země natáhnul do sebe delikátně luxusní moderně módní vintage tón...

Lahodná, orientální vůně, zpočátku jemně citrusově větrová i se semišem z pelargoniových lístků, teple pižmově pačuliově provzdušněně balzamická, intimní, šeptavě ale naléhavě vydechující z pokožky.

Celkově vůně vyznívá jemně, nenásilně, příjemně, vodově(v dobrém smyslu slova) lahodně.

No, postrádám v ní hustotu, intenzitu, resp. je to taková velmi příjemná tělovka z čistého parfému Shalimar a z Marconi 3 v likérovitě vzdušném provedení.

(bohužel ze mě mizí rychlostí blesku, dopisuji zde a na kůži téměř nic... Škoda, velká škoda...)

((typově podobna vůni Fiori d´Ambra Profumum Roma bez opiového květu...,

a po několika hodinách je to původní Angel Thierry Mugler EdP bez ovoce a karamelu, takže lahodně načokoládovělé hebké pačuli. Jo a tenhle základ vydrží na kůži několik hodin/vydržel přes noc...))

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 20. července 2023 11:24

Just Interdit Jovoy

...ooch!

Lahodnost na první dobrou -

připisuji onu, pro mě,  narkotičnost kombinaci hyraxu

(mně prostě ty živočišné složky ultra dobře sedí),

ambry, benzoinu a k nim pačuli.

Nasládlá, hebce hutná, provzdušněně hustá, vyšlehaně/krémově táhlá, karamelově zlatistá pěna, v níž po chvíli vnímám i delikátně vláčnou relativní dřevitost -

to kosatcové květy, stvoly čarují a vydávají ze sebe i svoji kosatcovou nasládlost,

nasládlost kosatcového másla se mísí s jemně navanilkovělou, téměř hmatatelně cukrovou,  sladkostí hedvábně živočišné ambry a nakonec - 

nakonec zjišťuji, uvědomuji si, že vůně má v sobě i jistou jiskřivost, radost -

nejspíš uváděné květinové tóny dodávají do Just Interdit

jas...

A kdesi v hloubce, hodně uvnitř, v samém, neviditelném středu vnímám i tóny prachu. Tmavě antracitového prachu s mikropilinkami přeschlého cedru, navláčnělých tenoulinkou, tekutou linkou, ne jako struna, ale jako vlas a i tak, byť v kapalném skupenství, tak i jako vlas

křehkou,

tekutého oudu

(= není to o tom, že cíttíte typický oudový odér. Ne. Je to o tom, že cítíte z vůně, i přes její světlo, určitou tmu, tíhu, kotvu u dna moře...)

Jakoby jste v nose měli velmi dobrý chlast, hebký likér s vmíchanou bezgravitační balzamičností.

Krásná vůně...

...dávající křídla vlastní křehkosti a

současně jednou nohou neustálě pevně stojící na tvrdé zemi

...jsem jak

pusinka

rumovo

sněhová

musíš odhadnout

jak

mě správně uchopit -

protože

buď

zažiješ

slast

a nebo 

se 

ti

rozsypu,

a

jen

sladký

prach

mezi

prsty

budeš

mít...

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 20. července 2023 11:43

Bouquet Encore L´Orchestre Parfum

Lahodná, křehce plná tuberoza.

Podprahová sytost zelených stonků i listů

(něco jak příšeří deštných pralesů, i s jejich dusnou vlhkostí),

ale ne protivná, nýbrž žádoucí - tlumeně osvěžující(jak toužebně očekávaný déšť padající do tropických hvozdů),

delikátně ztmavující jinak téměř oslepující platinu tuberozových květenství...

...a je v tom i našlehaná pěna z másla,

poctivá provzdušněná, ultra chutná máslovost,

navanilkovělá a

současně jsou do ní zapracovány i naovocnělé tóny z jasmínových květů a chuť/vůně tělového mléka s mohérově mýdlovou parfemací.

Opravdu okouzlující vůně tuberozy!.

Elegance s lehkostí tanečního kroku profesionála,

radost malého dítěte nad novým dárkem,

příjemně provokativní sofistikovanost moderní aristokratky.

...yes, tohle je kytice hodna 

Dámy...

(velmi lehce a samozřejmě nositelná)

...dolce far niente...

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 20. července 2023 12:20

Heresy Chapel Factory

Hebkost.

To je první slovo, které mě okamžitě napadlo bezprostředně po nástřiku vůně na kůži...

Lahodnost.

Ano, to také, hned v závěsu za hebkostí...

Křehkost a hladkost.

Ultra delikátně jemná kouřovost.

...jestli se chcete s kadidlem mazlit, laskat se s ním, s narkotickým výrazem ve tváři si jím přejíždět po vlastní kůži všude tam, kde vás napadne, tak prosím -

poslužte si!.

Jmenuji se

Kadidlo Hedvábně Stříbrné(s přezdívkou Sweetly Fragile Bitch),

hlaďoučké jak nejdražší kašmír, velejemně větrové/spíše vánkové/vlastně

opatrné leč houževnaté jako

zrychlený

dech...,

krémové jako luxusní mydlinková pěna houpající se na relaxační koupeli,

nasládlé jak dlouho očekávaný polibek,

akvarelově fialkovo antracitové jak obraz fialek ve stínu jehličnanů malovaný lehkými tahy štětce hojně máčeného ve vodě... 

...ve vodě.?,

nebo v slzách?

V slzách ale neviditelných, v těch, které si schováváte do kouta, do tmy,

ty, jež stékají ze srdce až do nitra duše...

Prostě jestli potřebujete vůni s kadidlem a současně mohérově pižmovou tělovku - směle do 

Kacířství...

...protože tohle kacířství je

nádherný!

...ničíš mě...

drtí mě

tvoje

domněnky

zas***ý,

jak

ostrý

šípy

do 

duše

poslaný...

...a já

zas

poslušně

cupitám -

skládám slova

opatrně a 

svůj

každý nádech

počítám,

aby

tvoje ego

netlouklo křídly

jak

pták v kleci

a

nemělo na sobě

žádný

šrám,

a Tys

neměl

blbý 

kecy...

(...mám jít do kostela.?,

jít se uklidnit.?

Ne. Jsi můj zenový Mistr,

a všechno je tak, jak má

být...)

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 20. července 2023 12:33

La Liturgie des Heures Jovoy

...hebké cypřiše,

jakoby na mě mávaly svými vznešenými pažemi skrz otevřená vitrážová okna kostelů...,

jakoby měly na sobě háv z těžké tkaniny, nasáklé vlhkostí kamenného svatostánku a ten pléd váhy kamenů mi někdo položil na drobná ramena a ta se jemně poddala tíze a současně se schoulila do sebe, dovnitř sebe a chránila si vzniknuvší příjemné teplo...

...přivírám oči, a možná, pod tím zahřívajícím oděvem, nebo spíše nad ním vnímám i vrstvu kůže - 

kůže už léty nošením jemně zteřelé, změklé do bezvládnosti, a

s patinou vzpomínek...

Tichá, ale hustě tkaná kadidlovka s cypřišovým žilkováním místo zlatých nití na ornament, ultra delikátní podprahová dřevitost, absolutní zpomalení, tíha dosaženého vlastního klidu, 

rozjímání bez

časoprostoru...

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 20. července 2023 12:41

Or du Sérail Naomi Goodsir

Sladkost.

V na nit svařeném sirupu z labdana, rumu a delikátně nahořklé davany se rozkošnicky koupou tabákové listy a své jizvy, své listové žilkování si patlavě zamazávají tajícím voskem...

...a pak, k tomu i lehce tekoucí ambra věznící v sobě tóny jisté ovocnosti, které ji nadlehčují, nadlehčují její případně těžkou živočišnost, odlehčují situaci...

Hmm.

Jako začátek dobrý. Ale jinak na mě vůně působí jaksi vodově, nehustě.

Takovej vycumlanej ovocnej drops v ústech, aby zachránil/zamaskoval dech po kvalitním doutníku...

...na zadek jsem si teda fááákt z tohohle nesedla.

Aneb - vůně pro holku na následujícím obrázku...:

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 20. července 2023 18:45

Miru 

... ano, Psychédélique je jako aristokratický Shalimar, který se zatoulal do Itálie, to je skvělý postřeh...

... recenze na La Liturgie des Heures je krásná, výstižná...

... Or du Sérail se mi líbí, její konzistenci vnímám jako "smoke on the water", mlhavou kouřovou vrstvu nad kompaktní, pevnou hladinou... 

Offline Miru
16584 příspěvků moje polička 20. července 2023 18:47

euridike 

...kuju moc!...

Or du Sérail mě zklamala, čekala jsem mnohem víc...

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 20. července 2023 18:51

Miru 

Chápu, kompozice krásná, ale svádí k představě jiného typu pomyslné konzistence i projekce, než jak je tomu pak ve skutečnosti...