Euphoria Magnetic Elixir (Calvin Klein) - sladkokysele ovocně pižmová, postupně dřevitě sládnoucí. Zbytečná a naprosto zaměnitelná vůně.
Co jste dnes zkoušely(i) z mainstreamu?
Baiser Volé (Eau de Toilette) (Cartier) - čerstvě uříznuté stonky narcisů a tulipánů, zpočátku bez jakéhokoliv náznaku lilie. Průsvitné a jemně nasládle zelené, vložené do vázy naplněné křišťálově čistou chladnou vodou. Teprve po chvíli lehké závany liliového pylu. Není to soliflorová vůně lilie, jako spíš nasládle zelená vůně s jemným nádechem lilie. A moc povedená...![]()
Atelier des Fleurs: Vert Soleil (Chloé) - dřevitě zelená, s lehce oslazeným zeleným čajem a postupně se zvýrazňujícím zeleným cypřišem a jedlovým jehličím. Po úplném rozvonění nasládle eukalyptově zelená. Podoba s Terre d´Hermes EdT je výrazná - Vert Soleil je jen méně vetiverový a kouř je nahrazen svěží eukalyptovou dřevitou zelení. A tím je taky o malinko víc unisexový.![]()
Atelier des Fleurs: Sous les Pins (Chloé) - svěže zelené jehličí zahalené do eukalyptové pavučinky ozdobené jemnými květinkami. Po rozvonění sladce kořeněnou pryskyřicí nasáklé dřevo. Tohle je originální a opravdu hodně povedené.![]()
...kdyby jsi, prosím, měla možnost, vyzkoušela by jsi novinku
J´Adore Intense Christian Dior.?.
Fragonard L'Herbiere: Rose de Mai
Ľahunká, ružová, jarná, čerstvá a krásna ružička. Ako trošku lineárna ale takto na jar bude božská.
Fleur ty jsi na to kápla v té Gucci Guilty Absolu de Parfum!
Přesně jsi vystihla, co v tom taky cítím. Káva z prášku z levného automatu.
Já to přirovnala k mírně zkaženému "nescafe", ale je to přesně ten tón nekvalitního kávového nápoje.
Automat v autoservisu, kde mi i s kelímkem přijde na 5 korun ![]()
Rychle - levně - takže do trojčlenky už nezbyla kvalita.
Atelier des Fleurs: Plage du Figuier (Chloé) - suché dřevo s jemnou eukalyptově svěží zelení, po rozvonění lehce mléčná zelená větvička fíkovníku s něžnými květinkami. V dojezdu ale kouzlo zmizelo a zůstala fádní a zaměnitelné kombinace cedru se santalem.
No 5 (2026) EdT
Týden se rozhoduji, jestli je tam reformulace nebo jsem si ji vsugerovala. V základních tónech nově chybí neroli a vanilka, ale rozhodně tam oba ty tóny jsou. Stejně jako nechybí tón růže a jasmínu. A pochopitelně typické aldehydy. Je to tak pěkné, tak moc povedené.
Možná je to roční dobou. Možná mám prostě dobrou šarži (a u pětky na šarži vždy záleželo). Dneska jsme testovaly s Katerinkou, nebyla jsem na to sama, takže jsme se obě shodly, že předchozí EdT je v úvodu ostřejší a celkově chladnější, novinka je květinovější, vřelejší.
Kdo pláče, že si nestihl koupit Vegu, může utratit mnohem menší sumu za novou pětku a bude opravdu spokojený. Netvrdím, že mezi nimi není rozdíl. Ale stejně jako Vega má prostě nová pětka v sobě ducha meziválečného parfemářství. Doby, kdy novátorství vůbec neškodilo tradičnímu řemeslu, ale přineslo mu naopak další nepostradatelnou dimenzi. Ernest Beaux byl vizionář. Má na svém kontě jen několik kreací, ale většina není zapomenutá dodnes.
...tak to zní krásně...
Ať se hezky nosí![]()
Flakon je parádní!.
Píší, že je dřevitější(i podle složení je to vidět),
to je cítit vnímáš to.?.
Nebo je to "pouze" ten tón, o kterém píšeš jako o "parfemářství starší doby"?
(v nejlepším smyslu slova)
Píší, že je dřevitější(i podle složení je to vidět),
to je cítit vnímáš to.?.
Nebo je to "pouze" ten tón, o kterém píšeš jako o "parfemářství starší doby"?
(v nejlepším smyslu slova)
Já to neumím tak hezky rozebrat na prvočástice jako to dovedeš Ty.
Ale když se ptáš na dřevitost, tak kromě santalu tam jiné dřevo nemám, ten santal je překrásný, fakt.
Jenže já prostě tuhle kombinaci vetiveru se santalem a vanilkou nekriticky zbožňuju (od roku 2007, kdy jsem ji objevila v Eau Première). Do té doby jsem Pětku nechápala a pak jsem jí úplně propadla.
...díky moc za dojmy!.![]()
No, se santalem já to mám jo a ne - někde je krásný/téměř neznatelný, ale správně zahušťující, stabiliující/ukotvující vůni,
a jinde mi navaluje, vadí mi v kompozici.
Mě tady zaujalo, že je ve složení uváděný vetiver, ten mám hodně ráda, pro svoji schopnost různé barvitosti/poloze ve vůni.
Budu muset, hodně chci zkusit, právě kvůli tomu vetiveru.
Chápu Tvoje nadšení, vášeň pro vůni! Je to masterpiece. Klasika, kvalita, neokázalý/samozřejmý tichý luxus.
Vůně na kdykoliv a pro kdekoliv.
A také, osobně, u ní velmi zbožňuji, jak citlivě reaguje na měsíční cyklus - umí být tak rozmanitá!..
![]()
Miru mně ten nákup naslepo přišel na jednu stranu jako dobrý nápad (protože byl bezpečný zdroj a dobrá cena
), ale na druhou stranu jsem si říkala, že jsem blbá, že už mám pětek tolik, mám EdT, deo, extrait, krém, oba ty červené flakóny a ještě všechny verze ve Twistu (limitky ne, ale všecky ty běžné), už to začíná být chorobné, tak na co ještě další EdT, že?
V tomhle je sběratelství prokletím...
Přišlo mi to hrozně marnotratné.
Ale (kupodivu?) jsem ráda, že jsem koupila právě tuhle šarži (asi úplně první - je to listopad 25). Kdo ví, jestli se bude vyrábět dlouho, jestli bude pořád TAK dobrá.
...hm, je to o úhlu pohledu.
Jsi sběratel.
Chanel vůně - ano, tam je opravdu často markantní, jaké jsou rozdíly v šaržích...
A v neposlední řadě - výhodný nákup.?.,
radost z vůně.?.
No comment.
Udělala jsi moc dobře![]()
![]()
Tuhle psala slniecko na jiném místě, že mnohdy litovala, že byla rozumná a ukáznila se, ale naopak zatím nikdy
Já tedy lituji taky některých rozumných rozhodnutí, ale lituji i jedno velmi nerozumné. Ale s tím už dnes nic nenadělám... protože třeba rozhodnutí sbírat všechny značky byla fakt chyba, která nejde zpětně napravit. A jakémukoli začátečníkovi bych tohle velmi rozumně rozmluvila. Je to jako nápad "pořídit si" deset dětí, protože jsou taaak roztomilé, a pak si uvědomit, že třeba ani jedno nebude moct studovat, jinak je neuživím... atd. I když to přirovnání trochu kulhá, je jasné, jak to myslím. S omezenými zdroji buď člověk musí jasně prioritizovat nebo se spokojit s šířkou na úkor výšky a hloubky. Netvrdím, že je to úplně špatně. Ale podruhé bych tohle udělala jinak, kdyby byla šance vrátit čas.
Nelze to změnit zpětně. Stejně jako s těmi dětmi. Prostředky už byly vynaloženy. V jiné době, jiném století. Jiné vzácné kousky mezitím už nelze sehnat...
Prodej části buď není možný vůbec (není o ně vůbec zájem), nebo jsou moc běžné (lze je prodat výrazně pod pořizovací cenou, kdy to nemá žádný ekonomický smysl a třeba jedna celá prodaná značka by nezafinancovala ani dvě novinky nebo jeden vintage kousek).
...hmm - člověk nemá ničeho litovat.
Všechno je vlastně jakási "zkouška" toho/utvrzení se v tom,
co chci a co ne, co preferuji a co ne.
Resp.
když udělám něco, co vím, že se mi nelíbí nebo
si pomyslím, že to mělo být jinak, nebo
jistým rozhodnutím zjistím, že tohle fakt nechci -
tak si z toho/z té situace/z toho rozhodnutí vezmu ponaučení, že jsem se tím ujistila,
že "takhle prostě příště fakt ne".![]()
Včera není dnes a kočka není pes.
Nemá absolutně význam řešit, co by kdyby.
Prostě teď je TEĎ.
A teď delej tak, jak to cítíš podle sebe, že je nejlepší![]()
![]()
![]()
Já dnes zkouším Buongiorno od Acqua di Parma a to je taková krása! Ze začátku poměrně řízná bazalka s mátou a citrusy, citron s hořkým grepem, po chvilce se uhladí a přidá se jemná levandule, citrusy ale stále dominantní. Pro mě esence Itálie ve flakonu
.
(Podařilo se mi sehnat jen miniaturu a při pohledu na cenu flakonu asi u ní i zůstane
).
...v Sephoře s kodem nevychází tak strašně.?.
(2300,-/50tka)
Nebo, nevím, jakou máš hranici...
vanilka taky se mi líbí, ale taky mám jen mini.
Buongiorno se opravdu hodně povedla.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje