Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 14. března 2023 09:12

barbucha to netusim, ale dite mam momentalne v detsky skupine a platim tu max. castku 4720, co zminujou. Jenze jeste v zari ta castka byla 4000 a menila se bez predchoziho upozorneni behem prosince. A podle nasi skolky se ma tahle dotace uplne rusit, asi ve prospech toho domaciho hlidani?

Offline barbucha blogger
35740 příspěvků moje polička 14. března 2023 09:28

711990 

Tak je to dotace nebo to platíš ze svýho? Já tomu článku rozumím tak, že dotace (t.j. od státu) bude těch cca 11 litrů, a to mi přijde hodně (přičemž jestli provoz jednoho dítěte ve školce už teď stojí stát ještě víc, tak jim snad do mlíka melou kaviár a maj na záchodech zlatý kliky, jinak si to nedokážu představit).

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2023 09:44

711990 barbucha dětská skupina má podle mě nějaká pravidla na učitelky. Nemusí mít vzdělávání jako v MŠ, ale něco ano. Možná ty prostory musí splňovat i nějaká hygienická pravidla. Na sousedské hlídání nemusí být nic, ale nemůžeš hlídat 15 dětí naráz.

Zrovna tahle dotace pomáhá tomu, aby mohli pracovat oba rodiče, to mi přijde škoda rušit, vždyť ti pracující zase něco odvedou zpět do státní kasy.

Offline barbucha blogger
35740 příspěvků moje polička 14. března 2023 09:55

Evaeva 

Ale vždyť v tom článku píšou, že i to sousedský bude mít pravidla včetně požadavků na různá školení. A včetně kontrol vhodnosti bytu! Hygiena, velikost incl. Mně to pak připadá úplně stejný.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2023 09:59

barbucha já se to teď snažila najít, o sousedském hlídání jsem nic nenašla, ale v dětské skupině může učit jen certifikovaná chůva, zdravotník nebo pedagog, navíc pokud tam jsou děti starší tří let, musí tam na určitou dobu být někdo s odpovídajícím pedagogickým vzděláním. Na prostory žádné extra nároky nejsou, může to být i v bytě.

Offline barbucha blogger
35740 příspěvků moje polička 14. března 2023 09:59

Evaeva 

Zřítelnice takhle začala chodit - a teď nevím co to přesně bylo a dost možná, že to tam ani nerozllišujou - prostě chodila do vedlejšího baráku k takový starší paní, která tam měla už pár harantů (předpokládám že ani jednoho vlastního), a bylo to celkem fajn, paní byla moc hodná... a teprve když si zřítelnice zvykla na jiný prostředí, děti, komunikaci a tak, šla do normální školky. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2023 10:03

barbucha no podle toho článku se to liší akorát ve velikosti těch prostor. Potom teda nechápu, proč se to zavádí a ty DS ruší.

Já mám dítě taky v dětské skupině, ale je to blíž školce než hlídání u sousedky, některé děti tam konají i ten povinný předškolní rok, resp. dostanou tam odpovídající vzdělání.

Offline barbucha blogger
35740 příspěvků moje polička 14. března 2023 10:10

Evaeva 

Já právě ten rozdíl resp. potřebu skoro stejnejch dvou cest taky nechápu.

Ale primárně mi šlo o tu dotaci, jejíž výše mě dost překvapila. Myslím, že se teď furt řešej jen ty zas... důchody, a nikdo nevidí že stát platí i mraky jinejch věcí, a ne málo. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2023 10:11

barbucha tímhle si stát "kupuje" provoz těch chybějících zařízení, protože by chtěl, aby matky pracovaly třeba od dvou let dítěte, ale jaksi není to dítě kam dát.

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 14. března 2023 10:12

barbucha dotace smeruje ty detsky skupine a ta pak muze snizit svoje skolny a vybirat od rodicu maximalni uhradu za 5denni dochazku 4720Kc mesicne. Jeste v zari to bylo 4000 Kc mesicne(bez stravy). A nejspis tuhle dotaci vuci tem skupinam zrusi. (Bez dotace ta nase detska skupina aktualne vybira skolny 12000 Kc za 5denni dochazku mesicne, bez stravy). Plati jen pro detskou skupinu pro deti do 3 let veku. Na Tondu se to vztahuje letos diky tomu, ze z pohledu zakona je dvouletej, tri mu byly az po zacatku skolniho roku.

Offline barbucha blogger
35740 příspěvků moje polička 14. března 2023 10:38

Evaeva 

Jo, školek je málo. Ale když se to dá řešit těma skupinama, tak cajk, ne? Jako máme snad nejdelší mateřskou, takovou snad jinde nenajdeš, všude mažou maminy do práce, když se dítě ještě sotva plazí... o čtyřech letech doma si můžou nechat jenom zdát. Já byla s každým taky čtyři roky, i snacha teď s dvojčatama... no a pak ty daně matek taky čtyři roky ve státní kase chyběj, že jo.

711990 

Ten provoz je pěkně drahej jak tak koukám, ve skupinách i ve školce. To už by dráž vyšla asi jenom chůva, a to kdoví jestli... jo, dětičky, to je drahá zábava

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2023 10:55

barbucha jojo, akorát že když ty dotace zrušíš, tu DS si nebude spousta lidí moci dovolit/ten plat jim to sotva pokreje a tím pádem radši zůstanou na rodičáku 

Offline barbucha blogger
35740 příspěvků moje polička 14. března 2023 11:02

Evaeva 

Ano, to je pravda.

Ale já mám pocit že čtu úplně něco jinýho nebo tomu rozumím úplně jinak než vy, protože mně se spíš zdá, že a) žádný dotace rušit nechtěj a b) naopak chtěj rozšířit příjemce těch dotací ještě o to sousedský hlídání (ke stávajícím dětskejm skupinám)

se aktuálně u takzvaného sousedského hlídání či přesněji sousedských dětských skupin, které se nově dostaly i do aktualizovaného programového prohlášení vlády Petra Fialy (ODS), pracuje se stejnými sazbami, které platí pro dětské skupiny

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 14. března 2023 11:03

barbucha no doufam ze to tak bude, ja pracuju s informaci co mi rikali u nas ve skolce, ze to vypada, ze to budou rusit, tak doufam ze se pletou oni. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. března 2023 11:04

barbucha ano, to by bylo nejlepší 

Offline JanieB
551 příspěvků moje polička 14. března 2023 23:17

OliveOyl Já to vůbec nepobírám. Oba mě před 20 lety učili na VŠ, základní předměty sice, ale byli opravdu dobří. Přísní, ale uměli dobře vysvětlit, žádné agitky, nic, prostě normální kvalitní učení a neutrální výklad. Tehdy jsem je považovala za opravdu fajn pedagogy. A když teď vidím, kam směřují, nemůžu tomu ani uvěřit, jaká proměna...

Offline barbucha blogger
35740 příspěvků moje polička 15. března 2023 18:53

Tak nám pan prezident schválil to šetření na důchodech... ježiš to bude řevu

Online 999
19769 příspěvků moje polička 15. března 2023 19:03

barbucha Já už viděla tiskovku Okamury a Alenky...