Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Offline Lilly_Ku
4506 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:32

vyhodou nepodminenyho prijmu by bylo, ze by odpadla desna spousta byrokracie a ruznych machinaci s davkama. proste by kazdej dostal ted strelim od boku 10 litru a to by nahradilo vsechny ostatni davky. k tomu by si kazdej mohl privydelat koliv by chtel - zase, zadny pruzeni a papirovani s nezamestnanejma.

osobne mi je ta myslenka sympaticka. poresilo by to lidi, kteri proste pracovat nechcou (a ty jsou v kazdym systemu, ne ze ne) plus byrokracie spojena s jejich buzeraci (ktera stejne k nicemu nevede, akorat generuje spoustu zbytecnych pracovnich mist ve statnim aparatu) a ten zbytek by si vice nebo mene privydelaval.

v podstate se o tom da premyslet jako o nejake forme pozitivni dane (tedy neplatis, ale dostanes).

Online dzizisketa
8896 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:34

A to jsem dneska četla rozhovor s americkou marxistickou feministkou, profesorkou gender studies, o odmítání práce a nepodmíněném příjmu, mimojiné. Takové zosobnění všeho zla.

Offline Lilly_Ku
4506 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:35
Reakce na Potrefenáhusa:

tomu chybi nejakej nadpis, né? nebo jsem zpomalena?

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:36
Reakce na Mutziputzi:

obávám se, že vycházíte z mylných předpokladů.

zůstanu u příkladu "prodejna". 

nemůžete propustit jednu prodavačku, abyste té druhé zbývající zvýšila mzdu. protože by pak dělala každý den dvanáctky...pokud jsem vás tedy dobře pochopila. a současně skutečně není kde plošně brát na každoroční poměrně zásadní (o deset korun na hodinu) zvýšení jejich mezd, myšleno v prodejnách, které nejsou supermarkety. kaufland asi může svůj dvoumiliardový zisk trošku osekat. ale pokud má prodejna zisk 30.000 měsíčně? a to jsou minimálně stovky případů.

moje otázka je, kde teda má zaměstnavatel ty peníze vzít, i když by je rád dal. a pokud má podle některých chytráků zavřít, tak jednak kam půjdou pracovat propuštění (to by mohla vyřešit zaručená mzda neob zvýšení soc. dávek), ovšem jiný problém, a ten už se objevuje a začíná být problémem - co budou lidi jíst, hlavně důchodci, kteří si deset km do marketu nedojedou...

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:37
Reakce na Lilly_Ku:

a co by dělali všichni státní úředníci? 

Offline viktorka_od splavu
49141 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:38
49141 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:41
Reakce na Lilly_Ku:

vyhodou nepodminenyho prijmu by bylo, ze by odpadla desna spousta byrokracie a ruznych machinaci s davkama. proste by kazdej dostal ted strelim od boku 10 litru a to by nahradilo vsechny ostatni davky. k tomu by si kazdej mohl privydelat koliv by chtel - zase, zadny pruzeni a papirovani s nezamestnanejma.

osobne mi je ta myslenka sympaticka. poresilo by to lidi, kteri proste pracovat nechcou (a ty jsou v kazdym systemu, ne ze ne) plus byrokracie spojena s jejich buzeraci (ktera stejne k nicemu nevede, akorat generuje spoustu zbytecnych pracovnich mist ve statnim aparatu) a ten zbytek by si vice nebo mene privydelaval.

v podstate se o tom da premyslet jako o nejake forme pozitivni dane (tedy neplatis, ale dostanes).

mně je to jistým způsobem taky sympatický, asi jak píšeš, i když bych byla raděj pro tu "pozitivní daň"

ovšem v reálu... si to úplně neumím představit nehledě na to, že ty davy úředníků by si bohužel našly zas něco jnýho... vrána vráně atakdále

49141 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:42
Reakce na Jiná Realita:

obávám se že přesně tohle si spousta samozvaných sociálních inženýrů prostě představit neumí (jako když zavřou tesco půjdou přece do kaufáče no ne? a když jim vezmem auta pojedou metrem, přeci!

Offline Katrin_kouří_cigarety
156 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:42
Reakce na Jiná Realita:

To co vždycky....

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 12:42
Reakce na Jiná Realita:

U venkovských prodejen trh fungovat nikdy nebude, pokud je vůle obce si tam prodejnu pro své zejména seniory udržet, obvykle je z rozpočtu dotují, resp. nepřímo, např. korunovým nájmem. Zisk 30 měsíčně určitě nemaj ani ty lepší, jsou jistě rádi když skončí na nule, to jsem si jistá. Nicméně pořád se dá řekněme optimalizovat, jednu prodavačku propustím a zkrátím otvírací dobu, prodejna co negeneruje prakticky žádný zisk nemusí být otevřená 12 hodin.

Online Potrefenáhusa
38619 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 13:25
Reakce na Lilly_Ku:

a Sweet Potato 

vlezla jsem na stránky econea, protože jsem se chtěla podívat, co jsou zač sojový svíčky, nic mě nezaujalo a když jsem stránku zavírala, vyskočilo toto prudící okno, tak určitě k ekologickým výrobkům přitáhnou víc lidí, to je jasný

Offline barbucha blogger
35540 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 13:31

Já teda nevím, jak by se dal vyřešit smutný fakt, že nekvalifikovaná práce není placená jako výkon špičkovýho chirurga... na druhou stranu ale znám poměry v tom severským sociálním ráji a vím, že tamní mzda - byť za podobně nenáročnou práci - zaručuje důstojnej život bez existenčních starostí. Takže to jako jde.

Je ale otázka, kolik by to mělo být u nás... paní Uhlová měla na chvilku zaskočit o pár pater výš, a poptat se, o kolik větší výplatu mají místní zdravotní sestry (o fous náročnější profese plus VŠ k tomu).

Spíš bych očekávala, pokud chtěla těm lidem nějak pomoct, že jim vysvětlí pracovně právní vztahy, o kterejch evidentně většina nemá ani páru... ukáže jim, na co mají právo oni a naopak zaměstnavatel... a tak podobně. Případně jim dá tipy na lehčí/výnosnější práci, a hlavně bez těch najatejch zprostředkovatelskejch firem - protože ty jsou to největší zlo: taky máme u nás uklízečky, který by přišly do práce i s leprou... placený jen od hodiny skutečně odpracovaný. V dnešní době skoro otroctví.

Offline Karja
44336 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 13:31
Reakce na dzizisketa:

Jj, však třeba válečné nebo přírodovědné reportáže jdou psát taky od stolu, na základě rozhovorů.

Tak pro me to proste nic novyho neni, protoze jsem si podobnyma pracema prosla. A nemusela jsem nikde lhat, zbytecne se zaucovat a nekoho zatezovat. A argument, ze je tam velka fluktuace je pro me lichej, stale to neznamena, ze muzu nekoho vysirat, kdyz to dela dalsich x lidi. Proste podobnej nicnerikajici zvast by vytvorill kdekdo, kdo ma nejakou zkusenost. Ona je ale novinarka, takze nejakej predpoklad, ze to mohla udelat lip a jinak, mi prijde normalni.

49141 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 13:34
Reakce na Karja:

Tak pro me to proste nic novyho neni, protoze jsem si podobnyma pracema prosla. A nemusela jsem nikde lhat, zbytecne se zaucovat a nekoho zatezovat. A argument, ze je tam velka fluktuace je pro me lichej, stale to neznamena, ze muzu nekoho vysirat, kdyz to dela dalsich x lidi. Proste podobnej nicnerikajici zvast by vytvorill kdekdo, kdo ma nejakou zkusenost. Ona je ale novinarka, takze nejakej predpoklad, ze to mohla udelat lip a jinak, mi prijde normalni.

Online dzizisketa
8896 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 14:39
Reakce na Karja:

Tak tohle je jeden z těch blbějších argumentů, no.

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 14:40

Já nevim no je to teď vtipný? :-D

Offline Malvin
1644 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 15:31
Reakce na barbucha:

Jenže oni chtějí být u těch zprostředkujících agentur. A to i když by bez agentury dostali více peněz! 

49141 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 15:40
Reakce na Malvin:

a jaky to ma prakticky dopad? tedy kdyby shaneli praci bez agentury. treba si mysli ze by to nezvladli, nebo se k nekterym mistum nedostali? tohle priznam se vubec nevim jak funguje. jen, ze jedna znama manzelovi zednikovi dela tu "agenturu" sama, protoze on se vazne stezi zvladne podepsat...