Já to beru stejně. Myslím, že lepšího výsledku či minimálně obdobné reportáže by docílala i tím, že by udělala normálně běžné rozhovory se zaměstnanci.
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
Jj, však třeba válečné nebo přírodovědné reportáže jdou psát taky od stolu, na základě rozhovorů.
a není teda dobře, že se o tom píše a mluví? Kamarád dělá pár let u nějaký bezpečnostní agentury, která zabezpečuje ostrahu objektů a ty historky třeba pro mě jsou fakt jak z jinýho světa (podstav třeba o 10 lidí, velká fluktuace zaměstnanců apod.)
proto se reporteri obvykle daji k vojsku aby pak misto bojovani fotili a psali jo?![]()
Není.
1. Všichni to už dávno vědí, zejména tady všichni si evidentně podobným zaměstnáním aspoň na rok prošli.
2. Což vede k druhému prvku zbytečnosti - zabírala pracpvní místo, o které určitě stál někdo jiný, navíc zaměstnavatele ošidila o statisíce za její zaškolení, které je třeba i u nekvalifikované práce, jako např. pravidlo "gatě slož napůl a pověs na ramínko".
3. A minimální plat to stejně nezvedne, jak se obecně ví, ten se zvedá po božím vnuknutí ministrovi financí.
Jakej je ale výstup? Přijde ve finále s něčím, co by to řešilo? Jestli to má bejt zvýšení minimální mzdy, tak já mám taky řešení, měli se líp učit a nedělali by pak v prádelně.
ale každej neni schopnej se líp učit, prostě je to v populaci takhle rozvržený
a třeba jo, třeba se přijde s něčím, co by to řešilo.
No, takže je moje rada úplně blbá. Taky když se zvýší minimální mzda, tak buďto o práci přijdou rovnou, nebo dostanou o 10% vyšší mzdu a zároveň o 30% práce navíc, fakt nevidím jedinej přínos týhle akce.
treba s cim?
"lip se ucit" proste nekdo opravdu nezvladne byt by se sebevic snazil. asi jako nevyrostes o 10 cm:-)
já fakt nevím, předpokládám, že o podmínkách dětský práce v 19. století se třeba taky nejdřív začalo jen nesměle šuškat?
Mne ta Saša U. vůbec nepřekvapila, vzhledem k tomu, kdo je její matka
a co teprve otec...
Jo, klid na práci, to už nám tady jednou taky rušili, nějací ztroskotanci a zaprodanci to byli, myslím...
![]()
Porad cekam co s tim mam osobniho![]()
Jé promiň, že jsem tě nechala čekat! Ne s tím (tématem), ale s ní, s autorkou že je tam i něco osobního... jako že to není novinářka, který bys cpala Pulitzerovu cenu nebo jakoukoli jinou cenu, bez ohledu na tuhle reportáž. ![]()
treba s nepodminenym prijmem, napriklad.
Jo tak, já myslela, že z toho kouká, že třeba bydlí nade mnou a dupe![]()
traktát. pohled z druhé strany.
ministr financí si může zvedat, co chce.
u některých těch oborů to ovšem povede už jen ke kolapsu.
nemyslím nenažrané supermarkety. myslím obory s extrémně nízkými maržemi, typicky pekárny, kde nelze zvyšovat ceny, nebo minimáně ne tempem rostoucí mzdy, kde rostoucí mzdy nevedou k růstu produktivity, a kde růst mezd znamená jen odkrajování všeho ostatního ve firmě na jejich úkor, oprav, nákupů technologií (které jsou nepoměrně drahé k ceně výstupů). tento obor už další zvýšení minimální mzdy neunese bez čím dál větších krachů. ne proto, že jsou zaměstnavatelé nenažraní, ale protože rohlík v čr prostě nemůže stát 4 koruny, protože dokud nezdraží supermarkety (a ty k tomu nic nenutí), nemůže si dovolit zdražit zásadně nikdo v okolí.
(zase to má další odbočky, např. nová malá pekárna na rohu si může dovolit za svoje ručně válené rohlíky pro lidi v okolí chtít i 5 korun, ale myslím léta existující firmy, větší průmyslové pekárny, kde by zákazníci zásadní změnu nepřekousli).
výsledkem bude, se tady bude všechno babišovo, a zbytek bude rozpékárna francouzských zamraženin v supermarketech. za poslední dva roky zkrachoval nezanedbatelný počet pekáren, nesmírně to ochuzuje trh, krachují i velké pekárny, které zaměstnávaly třeba 500 lidí, ne malí neschopní hlupáci.
a to ne že by vyplácely minimální mzdu. příklad: vyplácejí minimální zaručenou třeba ve čtvrté sazbě, a to asi jen těm, které ten rok přijmou, jako nástupní mzdu, protože jde většinou o květináře a řidiče nebo popeláře, na pekaře se nikdo už neučí. musí si je vyučit sami. takový člověk nemůže dostávat víc, neumí nic, něco ho naučit trvá měsíce, hodně zmetků, někdy i nemalé škody. ale protože musí zvednout mzdu jemu, musí kopírovat zvýšení mzdy i všem ostatním, kteří jsou nad všemi kategoriemi minimální mzdy (aby nadále zůstal ten finanční rozdíl mezi zaučeným a novým pracovníkem). pro firmu jsou to miliony korun ročně, které ale nikde nezíská, musí je dát z vlastních plánů. současně zdražuje všechno, suroviny, energie. některé pekárny (opavsko, kolem je hodně montoven, kam se všichni přesunili, protože montovny si mohou dovolit platit víc) během roku zvedly hrubou mzdu pro člověka o 10.000 kč měsíčně (!) a už prostě nemají kam víc, vyčerpaly na to všechny rezervy a zdražily na maximum. a nemají lidi.
konkrétně v tomto případ nelze situaci zlehčit obvyklým "když na to nemají, ať zkrachují", protože to je už systémový problém. přestože si ho způsobily často částečně samy tím, že se zavázaly ke spolupráci se supermarkety, což je cesta do pekel. tam se taky čeká na nějaké zázračné řešení, které nikdo nemá a nikdo neví, co bude.
a to je jen zlomek toho, co ta novinářka v jejím povrchním traktátu opomněla. možná by se měla spíš zabývat články o tom, jak vysvětlit lidem, proč by rohlík měl správně stát tak ty tři koruny, a když nestojí, tak ať se lidi nediví, že v některých oborech nemají zaměstnanci vyšší mzdy.
má to milion dalších odboček, vliv supermarketů, vliv státního hospodaření s komoditami, vliv podpory montoven, dovoz zahraničních pracovníků. nesmírně složitá problematika, kterou nějaká káča shrne do zbytečnosti (po půl roce nasazení...) završené mělo by se.
"mělo by se". až někdo řekne, jak by se mělo, potom to nebude povrchní a zbytečný žvást. zatím to nikdo nedokázal, prostě přijde opatření a nějak se zařiďte (nejen s minimální mzdou, ale se vším). systémově nad tím nikdo nepřemýšlí.
příklad dvě: prodejna. prodavačky berou minimální zaručenou mzdu v třetí sazbě + odměny za to, jak se prodejně daří + odměny za jiné aktivity. zisk není nic moc, ale na uživení to stačí v pohodě. nařídí se zvýšení minimální, tedy i minimální zaručené mzdy. o deset korun od ledna. ale prodejna produkuje stále stejné množství tržeb, chodí do ní stále stejné množství zákazníků, a prodavačky dělají pořád stejné množství práce. kde na to vzít? nejdřív si sáhnete do zisku, pak můžete zdražit, ale to nejde každý rok o tu potřebnou částku, no a až to bude pátý rok v kuse...propustit prodavačku a případně i zavřít, protože nemá smysl provozovat prodejnu dál, když vám z ní už skoro nic nezbývá (na tu extrémní administrativu a odpovědnost, které jste přitom vystaveni, a která každý rok roste). takových prodejen jsou hlavně v mimoměstských oblastech tisíce.
kolik by podle vás měl mít člověk, který dělá tu primitivní práci, pro kterou není třeba ho ani zaučovat (tak to vidíte vy) "gatě slož napůl a pověs na ramínko"...? 30.000? proč ne. ale potom budou lékaři muset mít logicky aspoň 150.000. potom ale bude mléko stát 100 a chleba 150. a zavede se daň ze vzduchu, aby bylo na poměrné zvýšení mezd státních úředníků. a budeme asi zase tam, kde jsme byli.
myslím, že každý zaměstnavatel, kromě např. supermarketů, které si odtud jen vyvádějí obří zisky, ale každý český menší a střední zaměstnavatel, kterého znám, už vyplácí maximum z maxima. a uštěpačné poznámky lidí, kteří nikdy neměli na krku větší firmu, o kterou se roky starají s nemalým nasazením, a kterou je v tomto českém byrokratickém bordelu rok od roku těžší vést, ho akorát rozpalují doběla nebo rozpláčou.
(ps: naprosto osobní dojmy a zkušenosti, můžu mluvit jen za sebe a okolí a za to, co slýchám na různých oborových srazech, veletrzích apod.)
fascinuje mě, k jaké pohrdavé uštěpačnosti se i vzdělaní lidé uchylují, když se začne řešit toto téma.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje