Bohužiaľ som tam nikdy nebola, ale verím že raz pôjdeme. A teda čaje a koreniny čo mám voňajú úžasne. Baklava z obchodu čo tam je viac ako storočie je sen. Domáce mydlá mám v skrini medzi oblečením, je mi ich škoda. A čo som jedla u známych tradičné jedlá všetko mi veľmi chutilo. Naposledy som jedla grilovanú koftu(jahňacie), perfektné to bolo.
Co Vám dnes udělalo radost.?.
fenyklovy caj se odjakziva varil miminkum na traveni, rodickam kminova polivka...doporucuju darovat;-)
No to som nevedela.
Rasca a čerstvý fenykel mi nevadia, ale z čaju mi je nevoľno len to zacítim. ![]()
Sla jsem si vyzvenout balicek do kiosku (tady poskytuji postovni sluzby vetsi kiosky nebo mensi samoobsluhy, vlastnich pobocek posty je pomalu). Jak jsem podala panovi za pultem pas, tak se mu rozzarily oci a rika mi, ze umi cesky jednu vetu a to strc prst skrz krk! Rekl to sice spatne, ale i tak to bylo hrozne mile!
Pry se to naucil v detstvi, bylo mu nejspis neco pres 40.
To je těžko vyslovitelné i pro Čecha,ale teď jsem se teprve zamyslela nad obsahem toho jazykolamu ![]()
Tak velká radost: kamarádka má od pátku miminko. Z hodně rizikového těhotenství (i pro ni, kdysi jsem o tom myslím psala), takže fakt velká radost.
Gratulujem!!!
Tak to je borec! :-) I když pro Fina to možná nebude tak těžké....Japonci nedokáží říct ani čtvrtek!
(co čtvrtek, ani nic jednoduššího, nedokážou vyslovit dvě souhlásky za sebou).
Jednou se jedna francouzská učitelka fonetiky děsně rozčilovala zrovna na Japonku, která zápolila s nějakou nešťastnou hláskou, že hlasivky máme všichni stejné, tak to prostě jít musí a basta. Stačilo říct "řekni řeřicha," slabikotvorné souhlásky už jsem ani vytahovat nemusela.![]()
To je dobré!! Ř nezvládá ani moje slovenská tchýně, jakkoli má jinak výslovnost výbornou. Chuděra Japonka teda, oni navíc ještě nerozlišují "r" a "l", i angličtinu mají hroznou.
fenyklovy caj se odjakziva varil miminkum na traveni, rodickam kminova polivka...doporucuju darovat;-)
Vaří se i rodičkám na podporu laktace. Mně ho manžel kdysi nosil denně do porodnice. Nevím, jestli to bylo právě tím, ale uživila bych paterčata. ![]()
Ono to je pro ne docela tezke, Finove sice maji vice souhlaskek za sebou (max tri, z nichz dve jsou stejne, napr. Hilkka, nebo si aspon nevzpominam na nejaky priklad, kde by tri ruzne souhlasky za sebou), ale oni jinak maji hodne samohlasek. Klidne i tri za sebou! I kdyz to je pak zpusobene mizicim k, napr. ruoka (jidlo) - ruoan (jidla), vaaka (vaha) - vaa'an (vahy). To je zase trochu orisek pro nas
. Kazdopadne jsem uz od vice Finu slysela vtipky, ze cestina vokaly vubec nema. Znaji tu nejaka jmena hokejistu, tak o cestine prece neco musi vedet, ze ![]()
(Konec poucovaciho okenka)
Z nás byli paf v Kolumbii, oni vůbec nedokážou vyslovit "kn" - Knor je "nor", knedlíky vyslovovali jako "negliky". A když jsme pak vytáhli prstskrzkrk a zmrzlina, bylo o zábavu postaráno.
Hehe, my sme tak trochu terorizovali zahraničných spolužiakov slovami "Ľjubľana" a "Štiavnica"....a áno, zmrzlina je klasika:). A nezabudnem na Nemcov, ktorí cestou do Čadce sa vypytovali, kedy už v tej "Kadka" budeme
.
nemá francouzstina nejakou hlasku hodne podobnou r s hackem?. Meli jsme v práci Francouze, na ktereho se ty reči lepily samy a zrovna na r jsme ho zkouseli nachytať a on se jenom smal, ze to jeste neni tak tezky.
Myslím, že nemá. Ale to slabikotvorné l a r je pro ně určitě větší problém. Koneckonců, ř vyslovuje špatně i spousta Čechů a domluví se.
...spíš kdo -
VENDULKA
![]()
a Sweet Potato Ř se na logopedii učí z rrrr a správné francouzské R by taky mělo chvilku znít (vzpoměňte si třeba na Edith Piaf), takže pokud měl ten kolega talent na jazyky, fakt to pro něj nemuselo být těžké.
Tak mě napadlo, jestli Francouz, který by v rodné řeči říkal obyčejné "české" R, by chodil na logopedii ![]()
Existuje vůbec Francouz, který neumí to jejich R?
Asi ne. Co znám Francouze, mluví ve franštině s tím drnčivým nosovým R a když mluví česky, je R úplně jiné.
České i francouzské r jsou sice obě vibranty (tvoří se kmitáním jazyka), ale u českého kmitá špička jazyka o dásně, kdežto u francouzského hřbet (konec) jazyka o čípek, z toho by se ř asi odvodit nedalo. Pán byl určitě hodně nadaný.
tak ja se musim "pochlubit",ze muj muz(rek)vyslovil tak dokonale poprve řizek,ze mi malem vypadly oci.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.