Makara ty jo, ja si treba myslim, ze ani v (konzervativnim) krestanstvi to postaveni zeny neni nic moc. Ja sama bych se asi spis obavala jakehokoli zapaleneho vyznavace nejakeho abrahamovskeho nabozenstvi :) Muj deda byl arabista a rikal, ze to spatne postaveni zeny v islamskych zemich nesouvisi ani tak s islamem samotnym, ale s kulturou, ktera takova byla uz v dobach predislamskych. Ze ty chlapi se zen boji, vedi, ze by se bez nich ve skutecnosti neobesli a nechtej je za konkureci.
Co Vám dnes udělalo radost.?.
Sweet Potato ooo, to je super! Bylo to u strasnicky vozovny?
RoSa aha, dik! Tak mi to okoli strasnicke vozovny jen pripominalo.
Friga Já bych se taky bála hlavně fanatika, ať už věřícího, nebo nevěřícího. A přijde mi přirozené se obávat z jaké rodiny nastávající je. Řešili jsme to vloni, kdy nás chtěli robátka seznámit osobně a dost jsem se orosila, protože jsme na smluveném místě byli první a vedle nás se usadil manželský pár a ta paní byla strašný koště, hubu nezavřela, pořád mlela pantem, otáčela se, stoupala a zase sedala. Očividně na někoho čekali, stejně jako my. No ZaplaťBůh, dopadlo to výborně a spolutchánci jsou fajn lidi, jiného vyznání, ale strašně milí, máme hodně společného.
Kan jojo, taky mi prijde prirozene se trochu obavat, jaka je rodina noveho partnera, at uz meho nebo potomka. Nekoho bigotniho ci vyrazne uzkoprseho bych snasela tezko. Ja mam na svoje tchanovy i svagry a svagrove stesti, jsou to skveli lidi.
Friga no jo, mají konzervativní křesťané pár postojů, se kterými významná část západní společnosti nesouzní (antikoncepce, potraty), ale pořád mají ty ženy i v nábožensky založených zemích v zásadě rovné postavení.
Když v Česku mladí zhřeší předmanželským sexem , tak je v rodině chvíli dusno, ale život jde dál. Žádná doživotně zatracena padlá žena.
Kedysi sme mali za susedov v paneláku rodinu, kde bol otec, komunista študovaný v ZSSR a aktívny prednášateľ na krajskej politickej škole, po revolúcii činný v patlamentu za „ nových “ komunistov .Ale ako sused bol fajn, on aj jeho žena, aj keď obaja boli až militantní ateisti .No a práve im sa pošťastilo, že starší syn sa v zahraničí zaľúbil do muslimky, z tradičnej muslimskej rodiny . Aby sa mohol oženiť, musel prestúpiť na muslimskú vieru. Mebudem klamať, že nás to všetkých naokolo dobre nepobavilo, myslím z pohľadu rodičov ženícha . Po svadbe chceli odísť do Veľkej Británie, kde by on už aj mal dobré miesto , ale zasa problém, pretože sú obaja moslimami . No, nakoniec sa im to podarilo, ale pretože sme sa odsťahovali a odvtedy už prešlo 20 rokov a jeho rodičia už zomreli, neviem, ako sa mladým darí a či nie sú nejaké problémy napríklad aj s výchovou ich syna .
Ja mám dve kamarátky, ktoré majú mužov moslimov. Neviem teda, či sú aj praktizujúci moslimovia alebo nie. Párkrát som ich stretla, ale bližšie ich nepoznám. Jedna žije na Slovensku, druhá žila tiež na Slovensku, ale kvôli práci žije momentálne v zahraničí.
Makara ty jo, ja si treba myslim, ze ani v (konzervativnim) krestanstvi to postaveni zeny neni nic moc. Ja sama bych se asi spis obavala jakehokoli zapaleneho vyznavace nejakeho abrahamovskeho nabozenstvi :) Muj deda byl arabista a rikal, ze to spatne postaveni zeny v islamskych zemich nesouvisi ani tak s islamem samotnym, ale s kulturou, ktera takova byla uz v dobach predislamskych. Ze ty chlapi se zen boji, vedi, ze by se bez nich ve skutecnosti neobesli a nechtej je za konkureci.
jsem rada, ze to tu nekdo napsal :) cetla jsem ted nekolik studii na tema pastoralni (pastyrske?) kultury a vliv na reseni konfliktu, postaveni zen apod. je to jedna z hypotez i v pripade jihu USA, nejen oblasti blizkeho vychodu. fakt zajimavy cteni.
Makara jupiii! Takze priste dame Klinovec ne![]()
Potkali jsme na cestě slepýše. Dělal, že tam není, málem jsem ho přejela kolem. Tak jsme ho odklidili, aby ho nepřejel někdo jiný. Ten byl tak krásnej!
Lilly_KuUpřímně, nikde jsem to sice predtim nečetla, ale dává to prostě smysl;-)
MakaraS jedním mým známým zhresila Polka z poměrně věřící rodiny a hele sic ji rodina nezapudila, nebylo to dobrý. On se s ní rozešel a protože to prý v její rodině nešlo, že by jako s někým takto ,,vážně chodila,, a nedotáhlo se to do manželství, ušila na něj fejkove těhotenství, ultrazvuky, lékařské zprávy vcetne. No, ale tato lež netrvá věčně, samozřejmě. Ale nevzpomíná na to rád.
711990 a ty můžeš na modrou
? Já se fakt bojím padat.
loni jsem to vzala přes řídítka na hřebenovce v Javorníkách, protože jsem chtěla zafrajerit před mužem, ale došlo mi, že to nedám.
. Naštěstí jen modřiny a odřená brada. Od té doby jezdím důsledně za nim.
No, já teda nic malicherného nevidím na obavě ze vztahu dcery/vnucky s partnerem, jehož náboženství považuje ženu za méněcennou bytost.
Myslim, ze nejsme ve pri v tom smyslu, ze by nebylo normalni mit trochu obavy ze vztahu blizkeho s nekym s uplne odlisneho kulturniho prostredi. Reagovala jsem na to nabozenstvi (v citaci), ze proste islam neni, co se mizerneho postaveni zen tyce, zadna vyjimka. Spatne postaveni mely zeny driv i v Evrope, uz v antice, maji ho i v Indii a vsude mozne jinde. To, ze ve vetsine Evropy jsme uz dneska jinde nejspis souvisi s osvicenstvim a nasledujim kulturnim vyvojem (nejsem v tomhle nijak kovana, klidne me nekdo opravte).
Lilly_Ku to zni zajimave! Chtela bys to nejak nastinit, jak? Nebo aspon dat nejaky odkaz? Diky!
Karja moje spolužačka se naopak velmi brzy vdávala, aby mohli mít sex. To mi taky nepřijde jako dobrý důvod ke sňatku, zvlášť když vezmeme v úvahu, jak to v téhle komunitě mají s rozvody
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články