Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline continuity
43028 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 21:53

Friga tak z mormonského manžela by nikdo taky neskákal nadšením předpokládám. Ale diskuze byla o aktuální situaci v Evropě a tady ultraortodoxní křesťanské směry, až sekty moc běžné už naštěstí nejsou.

Offline Makara
3638 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 21:55

continuity něco podobného mělo být v tom mém prázdném příspěvku. 

Offline Makara
3638 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 22:02

Taky spousta vztahů může docela uspokojivě fungovat (z našeho pohledu), když žiji "tady". Pokud dojde k přesunu do toho jineho kulturního prostředí, tak se emancipovaná Evropanka nestačí divit. 
Někdy má možnost se divit docela včas. Že třeba při dovolené v rodné zemi svého partnera jaksi nenavštíví jeho rodinu... že musí mít v hotelu každý svou pokoj, když nejsou manželé...

Offline Karja
44649 příspěvků moje polička 21. zaří 2025 23:31

Evaeva Jako jednu takovouhle rodinu taky znám, mají hodne děti, ale ne všechny jsou toho manžela. Možná to taky chtělo trochu dozrát.Ale do toho nechci zas tak šťourat, možná toje pro spoustu lidí takto vyhovující a jsou šťastní;-)

Offline Jitka77
1930 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 09:17

Volně uvažuju nad tím, co vnímám jako důležité. Rozumím, že když dojde na manželství nebo seznamování rodin (myslím opravdu rodin, ne jen představení partnera samotného doma), je důležité, jak si lidi navzájem sednou, jací jsou. Ale čistě z pohledu jednotlivce, různě dospělého člověka: opravdu je důležité až nejdůležitější, z jakého prostředí vzešel? Kde vyrostl, kdo jsou jeho rodiče? 

Mně osobně nedává smysl jiné uvažování o člověku než takové, které v každém vidí jádro, vlohy a směřování nevysvětlitelné bezezbytku ani geneticky, ani vlivy prostředí (obojí vliv má, ale vždy záleží na tom, jak s tím člověk naloží). Bavíme se o Evropě, o společnosti, která umožňuje rozvoj lidské individuality - což je dar stejně jako zátěž, samozřejmě. Nemluvím přímo o individuaci v jungovském smyslu, ale jdu tímto směrem.

A neumím souvislost zatím artikulovat, ale nějak mi téma cinká dohromady s úzkostnými či zvenčí zúzkostňovanými matkami, které mají někdy pocit, mocně podporovaný okolím, jako by snad veškerá zodpovědnost za to, co z dítěte vyroste nebo třeba co mu bude a nebude chutnat, ležela na nich. 

Edit: Kdysi jsem na téma napsala tuto úvahu...

Offline Friga
2133 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 09:49

continuity ja myslim, ze nejsme ve pri, jen mi prislo, a mozna jsem to spatne pochopila, ze pripadne muslimske vyznani je tu pro nektere automaticky problem, co se postaveni zen tyce. Tak jsem jen chtela podotknout, ze to neni jen problem islamu. Sama jsem se v CR setkala s zenama, ktere mely zkusenost, ze bratr byl vic (dostaval drazsi darky atd) a zaroven mel mnohem min povinnosti, a nebylo jim o moc vic nez mne, byly narozene v 80. letech. Jedna treba rikala, ze by ji manzel nedovolil (!), aby ucila syny rucnim pracem, ze to je zenska prace. Ja jsem z krestanske evangelicke rodiny, chodila jsem jako dite a pubertacka do kostela. Nasi meli rovnopravny vztah a domaci prace si delili, i nas s bratrem vedli stejne, ale mnohe me kamaradky to tak nemely. I jsem se pozdeji dozvedela, ze me nekteri ze sboru vcetne farare s manzelkou povazovali za tu, ktera kazi ty hodne divky svymi volnomyslenkarskymi nazory. Nic radikalniho jsem nerikala, jen jsem si treba myslela, ze predmanzelsky sex je v pohode, i sex na jednu noc, ze je proste dulezitejsi, ze to oba delaji dobrovolne a chrani se, nez nejake moralizovani. 

Offline barbucha blogger
35803 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 10:08
Reakce na Makara:

Jitka77

No, já teda nic malicherného nevidím na obavě ze vztahu dcery/vnucky s partnerem, jehož náboženství považuje ženu za méněcennou bytost. Resp. za bytost, která má práva naprosto odlišná od naší kultury. A tou nemyslím českou.

Raduza Tabea 

Asi tak. 

Navíc je to jen moje obava, a pochopitelně se můžu slušně a opatrně zeptat, jinak zřítelnici ani já ani nikdo jinej nic nezakazuje, natož aby boyfriend nesměl ani na návštěvu. Myslím, že jeden každej, pokud má nějaký potomky a není úplnej sociopat, má na jejich partnery nějakej názor, a určitě není pokaždý stoprocentně nadšenej... anžto pro ty potomky, takto výlupky všech ctností a neobyčejné krásy, není nikdy nikdo dost dobrej

Offline barbucha blogger
35803 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 10:22
Reakce na Kokoska:

Jitka77 nemusis se tak rozcilovat, vsak Barbucha psala, ze je milej. A z jake rodiny a jak to doma maji u potencialniho partnera snad zajima kazdeho, i kdyby to byl Cech, ne?

​Právě.

Člověk by jim rád ušetřil  zbytečný zklamání nebo aspoň zbytečně utracenej čas... podle mě je ten původ resp. rodinný prostředí a z toho vyplývající výchova a zvyklosti hodně důležitej. Přece si to každej nese celej život... Teda důležitý myslím v tom smyslu, že je výhoda, když ti dva pocházejí z podobnejch podmínek (nemyslím majetkovejch ). I v tak rovnostářský společnosti jaká je u nich (teoreticky) a jaká bejvala i u nás. 

No, zřítelnice je ale celkem v pohodě, ta by si pořádek dokázala udělat, kdyby něco. To řešíme jen my starý

Offline Tak Betty
6131 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 10:31

Jitka77 Tvá úvaha mě pohladila na duši.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 10:34

barbucha Nejen starý. Slečna robátkova se mi svěřila, že se jí dost ulevilo, když viděla náš styl života, protože její rodiče mají hodně podobný. 

Offline continuity
43028 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 10:39

Jitka77já bych nesměla špitla, pokud už teda zminujes Junga, že ten individuaci chápal jako celoživotní úkol, zejména pro druhou polovinu života a rozhodně to nevnímal jako cokoliv automatického.

Offline Jitka77
1930 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 12:46

continuity Zmiňuju individuaci jako úběžník. Jde o celoživotní proces, není automatická - některé celospolečenské otázky by se nám chápaly i lépe, kdybychom připustili, že hodně lidí potřebuje pevnější strukturu, osobní svoboda a zodpovědnost jsou pro ně velké sousto. Na druhou stranu představa, že původ a prostředí člověka určují, mohou ho plně vysvětlit, byla in poměrně krátce a už to bude víc než sto let (v umění naturalismus, Zola atd.). V člověku něco je, co ho vede určitým směrem. Ne v každém stejně silně a určitě jsou podmínky, z kterých je velmi těžké se vymanit, ale netýká se to jen hrstky těch nejmimořádnějších. A důležitým vývojovým obdobím v objevování sebe sama je adolescence, tehdy se otevírá hlava hodně. 

Offline Jitka77
1930 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 12:51

Tak Betty Příklad s leknínem měl někde Jan Svoboda - ostravský nebo snad opavský psycholog, nesmírně moudrý člověk, i když pozdějším zákrutům jeho uvažování jsem ne vždy rozuměla. Myslím, že mu vyšlo i pár knížek. A Hope Jahren stojí též za přečtení, tady se člověk nesmí nechat zmást kýčovitou obálkou českého vydání.

Offline continuity
43028 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 12:51

Jitka77nevím kam to posouvas. 

Tady nikdo netvrdí, že prostředí člověka 100% určuje. Ale fakt, že je jedním(!) ze zásadních faktorů, které cloveka formují, je obecně uznávaný.

Tím bych tuhle diskuzi z mé strany uzavřela. Tohle jsou takové salonní diskuze. On to člověk naplno pochopí tváří tvář tomu problému. 

Offline Sweet Potato
40277 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 15:40

Jitka77 Díky za článek.

Matka není Bůh, říkává pan docent Šimek.

(K diskuzi o původu a prostředí tiše přiznám, že obecně si myslím, že jsem velkorysá, ale až dojde na mé děti, taky budu mít hrůzou oči na vrch hlavy.)

Offline Jitka77
1930 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 15:46

Sweet Potato Mě zajímá to něco dalšího či jiného, co člověka pomáhá formovat... a špatně se o tom mluví. Třebas utváření živé osobní víry vedle (nebo proti) výchovy v jakémkoli vyznání.

Jen podotknu, že mluvím o Evropě, je mi jasné, že kdo se narodí v zapadlé vsi někde v Afghánistánu, musel by potkat zázrak, aby jeho život nabral výrazně jiný směr, než je v místě zvykem.

Na druhou stranu bych opravdu nepodceňovala rozsah onoho vymanění se ze vzorců, znám docela hodně lidských příběhů, kde se to daří, ačkoli navenek ti lidé žijí vlastně docela obyčejně. Ono je tohle kolikrát největší div, když člověk zná pozadí.

Offline Sweet Potato
40277 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 15:49

Poprvé v životě jsem naživo viděla naše korunovační klenoty.

Doprovodný materiál o jejich osudech za 2.sv.války je fajn.

Offline MP Marge
6872 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 15:51
Reakce na continuity:

Jitka77nevím kam to posouvas. 

Tady nikdo netvrdí, že prostředí člověka 100% určuje. Ale fakt, že je jedním(!) ze zásadních faktorů, které cloveka formují, je obecně uznávaný.

​Jako neumim to napsat tak vznosne jako Jitka77, ale mne osobne pripada desive, ze si nekdo zacne "rvat vlasy" sotva slysi, ze otec pritele pochazi z Balkanu. Jeste o rodine nic nevi, nema tuseni z jakeho konkretne prostredi otec na Balkane pochazi (protoze i na Balkane existuji mezi lidmi kulturni a nabozenske rozdily!), vubec nevi, jaky je otec jako clovek a jak spolecne s manzelkou syna vychovali - ale rve si vlasy, protoze Balkan

Offline Karja
44649 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 16:04

MP Marge Já to chápu. Řeč nebyla o Balkánu, ale konkrétně o Bosně. Já myslím, že mix Řeka a Polky by nevzbudil pozdvižení.  Jako kdyby mi to řekla kamarádka, tak řeknu "ale však to je už moderní země, moderní doba, to bude dobrý". Kdyby s tim přišly moje holky, řeknu "dop.dele, ku.va práce" a začnu googlit procenta vyznání a vyzvídat. Ono všechny tyhlety salonní diskuze, jak nazvala moc pěkně continuity jsou hezké, ale prostě život píše ty příběhy a snažíš se, aby ten tvých dětí byl prostě hezkej a tchán muslim do toho příběhu nepatří....

Offline continuity
43028 příspěvků moje polička 22. zaří 2025 16:04

MP Marge tak to beru jako velkou nadsázku a myslím, že to už Barbucha vysvětlila. Nicméně mluvilo se o Bosně, což je převážně muslimská země. Taky bych se minimálně zajímala, jak to má mladý muž s náboženskou vírou. 

Tady souhlasím s Bramburkou, ono je to hezké rozumování o rovných šancích a nulových předsudcích, když se nejedná zrovna o moje dítě. 

Připomíná mi to ty diskuze, jsk by mělo jít víc dětí na řemeslo. Hlavně teda těch cizích, málokdo z těch diskutérů tam chce dát zrovna to svoje.