Nabídka Heleně Králové neboli dnešní Poslední slovo Jana Rejžka v Lidovkách (k soudkyni a jejímu verdiktu v případě Nagyová a spol.)
"...Když jsem se dozvěděl, jaký verdikt-neverdikt vyslovila-nevyslovila v případu tzv. Nagygate, připadal jsem si jak ten stařík v Andersonově Městečku v Ohiu, který u událostí, jež přesahují jeho vnímání, jen bezmocně opakuje: "Ať mě vyperou a přežehlejí. Povídám, ať mě vyperou, přežehlejí a ještě k tomu naškrobějí!"
Jak takové zjevy mohly v justici vůbec zůstat? Její životopis je věru příkladný. Vychytralá kariéristka vlezla do KSČ v roce 1988 a hned po sametové revoluci z ní ovšem bystře vypadla. Osoba, která by měla leda tak soudit kapesní krádeže, se potom zapsala třeba tím, kterak vlídně rozhodla v kauze bývalého šéfa NBÚ, Tomáše Kadlece, který beztrestně "odklonil" od firmy Čepro při obchodu s naftou přes čtvrt miliardy korun do Švýcarska! Králová má srdce ze zlata, nejradši ze všeho osvobozuje a nejlépe v tajuplném rozsudku, který se stydí tato plachá osoba zveřejnit. Jestli tohle není parodie na právní stát, tak nevím co, a jdu volat do kancláře Blaník. Nechce se mi věřit drzé pomluvě, že ctihodná paní soudkyně je sběratelkou kabelek Vuitton a Jana Nečasová jí jednu střelila se slevou.
V této souvislosti jsem si vzpomněl na jinou smutně proslulou figuru, bývalou soudkyni z Uherského Hradiště Radomíru Veselou, která neudělala nic, aby odsoudila zločiny vyšetřovatele StB a mučitele politických vězňů, Aloise Grebeníčka. Pak zaplaťpánbu rezignovala, jenomže se schovala na místo ředitelky na soukromém gymnáziu. Proboha, co tam může učit?
Přesto jsem optimista. Mechem notně obrostlý předseda světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter neustál oprávněný tlak, že léta kryje korupci, a předevčírem odstoupil. Paní Králová, prosím, též neváhejte. U vaší kolegyně Veselé je volné místo tělocvikářky."
![]()