:-)

Kiska hraje na fejsbooku online šachy s desetiletou mistryní ![]()
Tuhle odpověď podle mě nechtěla)))
http://ona.idnes.cz/poradna-prarodice-se-soudi-o-vnoucata-dwx-/deti.aspx?c=A170628_155039_deti_haa
a ona fakt existuje nejaka povinnost davat deti prarodicum na vikendy?:-O
a plati to i opacne? jsou povinni si je brat?:P
Existuje právo dítěte/prarodiče na kontakt. Většinou to teda bývá spíše v situacích, kdy po rozvodu snacha/zeť nechtějí dítě "půjčovat", ale jinak jsou ty vztahy mezi vnoučetem a prarodičem v pořádku. Teď se myslím v Norsku o něco podobného snaží dědeček v kauze Michalákových.
V tom článku je to podané buď jednostranně, nebo naprosto smyšleně. A v pozitivním mě zarazila odvaha a odpověď toho psychologa.
jj znám minimálně jeden takový případ, kdy otec neměl o styk žádný zájem tudíž si požádali jeho rodiče, to je v pohodě. ovšem že by něco takovýho proběhlo v případě normální rodiny, že by byli rodiče povinováni dávat dítě prarodičům na víkendy to jsem tedy ještě neslyšela. jako jo, s největší pravděpodobností je to vymyšlený, ale zajímalo by mě, jestli to má nějakej reálnej podklad (o právu dětí na prarodiče nepochybuju)
stejně tak by mě zajímalo, jak by to bylo opačně - kdyby se někdo domáhal aby mu teda babi/děda to vnouče hlídal:P nebo aspoň, jestli někdy žalovala osoba co má dítě v péči druhého z rodičů, když si dítě/děti nebere ve stanovených termínech na víkendy a prázdniny... jakým způsobem by se tohle dalo vymáhat mě fakt nenapadá (a že by se mi to hodilo;-)
Úplně si nedokážu představit, že by bylo v zájmu dítěte vymáhat styk s rodičem, který o něj nejeví zájem. Možná tak nějaká forma mediace a snaha k tomu toho rodiče přivést. Jinak pokud rodič koná v rozporu s úpravou styku (vrací pozdě nebo nevrací vůbec, nebo naopak nechce umožnit vyzvednutí dítěte) tak to samozřejmě postižitelné je. Ale všechny tyhle soudní tahanice v rámci rodiny jsou blbé,no.
no v konkrétním případě jeví, ovšem třeba na prázdniny kdy by teoreticky mělo být o děti tři neděle postaráno ani jeden z protějšků jaksi neplní, jak mi právnička zdůrazňovala, nejde jen o "právo" ale taky "povinnost" se o to dítě ve vymezené době starat. tzn. kdybysme si třeba naplánovali nějakou dovolenou nebo pracovní cestu na tu dobu bez dětí, nebo kdyby děcka byly malý a fakt potřebovaly dozor, museli bychom to nějak řešit...
No to ano, teoreticky si dokážu představit vymáhat třeba náklady na další letenku pro dítě, když jej musíte vzít s sebou nebo na zrušení dovolene, možná k tomu, aby plnil dohodu, toho druhého i soudně dotlacis. Ale po praktické stránce to znamená prilevat oheň do už tak vyhroceného vztahu. Navíc dítě od určitého věku tyhle věci vnímá dost citlivě a situace " máma žaluje tatu, protože mě nechtěl na prázdniny" podle mě v dětské duši napáchá větší škody než potenciální výhra ve sporu. Jako není to spravedlivé, ale asi je lepší zatnout zuby a myslet si svoje, pokud neexistuje rozumná domluva s protějškem. To dítě ti za to jednou poděkuje.
no mas pravdu - az na tu posledni vetu. to je takove klise a urcite to vzdy neplati. kazdopadne dokud jsem se nepredsvedcila o opaku taky jsem tomu verila:-)
Dotazy v tého pseudoporadně jsou vycucané z prstu - a v tomto případě je to naprosto očividné.
Tak nevím, já to mám z vlastní zkušenosti (dítěte). Situace se teda týkala jiné záležitostí, ale i tak. A kdyžtak to připíšeš na seznam Proc je rodičovství nevděčné povolani jako další položku.
Každopádně i když jsme v rozesmívacím vlákně, tlapkám. ( Ty jo, to slovo zní fakt divně
)
Čiliže odpovídající odborník to dal sežrat samotné redakci onadnes.cz ![]()
Ano, v bodě 2. své odpovědi.![]()
V diskuzi pod tím článkem o prarodičích debatuje pán, který o sobě tvrdí, že je manžel tazatelky. Má na idnesu profil i s odkazem na FB, takže buď je to pravda nebo to má ona dnes fakt promakané :-)
Každopádně odpověď odborníka je super!!
Má ateliérový fotky a je to sparťan, jsem na straně babičky!![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.