Ale teda pochybuju, že někdo na samosběr jezdí čistě z finančních důvodů, je to prostě druh zábavy, koníčku.
Tak tento pohled mě vážně nenapadl, že to někoho bavi. Já mám z dětství samosběru, zavařování (a hlavně samokopáni brambor) na tři životy.
Ale teda pochybuju, že někdo na samosběr jezdí čistě z finančních důvodů, je to prostě druh zábavy, koníčku.
Tak tento pohled mě vážně nenapadl, že to někoho bavi. Já mám z dětství samosběru, zavařování (a hlavně samokopáni brambor) na tři životy.
Evaeva A dá se rybíz někde koupit levněji ve větším? Já ho snad nikde jinak neviděla. Možná někde na trzích, s cenou taky dost astronomickou.
continuity U nás už rybíz je, zítra jsem chtěla trhat a ve čtvrtek zkusit tu marmeládu, ale bohužel co mi přišlo za nástavec na pasírováni ovoce, je spíš do stěžovacího vlákna. Takže rybíz možná půjde spíš do mrazáku.
Myrtila nevím, myslím, že ve Vraňanech mají samosběr kde čeho, tak by mohli mít i rybíz. My máme dost svého. A marmeládu dělám se zrníčky, víc mi chutná, ale ruční pasírování přes síto není tak hrozný (dělám na linecké).
Evaeva No, pasírováni jsem zvažovala, ale fakt se mi nechce, takže i když nástavec na robota stojí přes dva tisíce, rozhodla jsem se to dát (pak budou ještě ostružiny, časem i maliny, černý rybíz... takže s tímhle výhledem jsem ho ho objednala). Ale přišel mi krásný zmetek, díly k sobě nelícují, takže trubička, kterou má vytékat ta šťáva, nesměřuje kolmo dolů, ale někam náhodně šikmo
to jsem od kenwoodu úplně nečekala, zítra to jede zpátky.
Myrtila jo, já to mám všechno ráda s jadýrky
Malinovou speciálně
Evaeva Malinová mi s jadýrky taky nevadí, ten zbytek radši bez
a hlavně chlapi mají radši bezjadýrkové, a ti jsou hlavní konzumenti, já sním tak 1-2 malé skleničky ročně, zatímco oni... ani nevím kolik, ale dost ![]()
Jsem moc divná, že zavařuju i kupované ovoce?
Nejsi. Já třeba doteď žila v tom, že právě toto je smysl samosběru.
Myrtilamy už rybíz taky jíme. O marmeládu, resp. želé jsem se pokusila jednou, ale nasadila jsem ten vehement na jeho výrobu na mlýnek špatně, takže se během několia vteřin roztrhl a ohodil kus kuchyně červeným flákancem, a tím jsem s rybízovým želé skončila.
My máme ale stejně toho ovoce jen symbolické množství, na nějaké zavařování to nikdy nebude. Kromě fíků teda! Tam to vypadá i letos na pěknou dávku marmelády.
To tak leda tak pro někoho, kdo vyrostl v paneláku. ![]()
Ježiš, rybízu a angreštu jsme mívali tolik, že kromě zavařování jsme je dokonce vozili do sběrny!!! Kde jsou ty časy...místní sběrna dávno nefunguje-a nevím vůbec jestli ještě někde? A keře jsme velmi radikálně omezili, ale na stará kolena pomalu nenávist přechází a začíná se mi po těch dobách lehce nostalgicky stýskat....![]()
Garfie dneska by sis bez sběrny mohla nechat rybízový přebytky nechat vypálit. ![]()
U nás mám pocit, že jedině snad ten červený rybíz mi přišel cenově ok, že bych z něj možná tu marmeládu dělala. Ale vím jen o jednom poli a když připočtu benzín a čas, tak nevím, nevím.
U nás to srovnání cen čerstvého ovoce a hotových marmelád nevychází nijak výhodně.
Nojo, celé léto furt něco někde rvát a půlka z těch věcí byla červená - jahody, třesně, malin a rybíz, ten podělaný rybíz, kde na keřích bydleli pavouci, brrrr!
Já si třeba marmelády ani moc nepamatuju, ale hodně se u nás zavařovaly kompoty a taky se vařily sirupy, z malin a rybízu a to je teda těžká nostalgie. Když mi posledně donesla teta k narozeninám domácí malinový sirup, tak jsem fakt málem brečela, nejlepší dárek!!!
Rybízové koláče pekla babička prakticky denně.
Garfie
já nemluvila o sobě.
My toho máme tak akorát. Pár keříků rybízu, jednu ostružinu a pár malin. Ale na marmelády to zase je, akorát jahod je málo. Co máma omezila, je zbytek plodin. Ty za to nikdy nestály. Ten poměr práce/výkon byl hodně žalostný. Ty bobuloviny jsou celkem bezpracné.
dzizisketa trhání rybízu mi vůbec nevadí. Sedíš u toho, je to přehledný, žádný trny![]()
Pár keříku rybízu je fajn, dvacet je zlo ![]()
dzizisketa věřím! Já jsem chudá holka z města, my nemáte takové latifundie ![]()
Nezavařuju vůbec nic-nejíme to,okurky občas...ale jak o tom tady píšete,nostalgicky vzpomínám,jak rybízovou vařila mamka,pasírovala to ve starodávným strojku (byl trochu narezlej) a jak se to lisovalo,lezl z toho hádek ze zrníček a to se mi moc líbilo...ale domácí rybízová na linecké je top![]()
Muz ted naházel do hrnce bez, zalil to normálně kohoutkovou neprevarenou vodou, a odfrcel na 3 dny pryc s pokynem at z toho udělám bezovou stavu. Já na to úspěšně zapomněla, tak jsem koupila bezovou kittl, a spokojeni budem vsichni:D
dzizisketa Kdyby bylo jen dvacet rybízových keřů, měli jsme jich padesát.
A zkuste si představit 14 denní povinnou středoškolskou brigádu na trhani rybízu ve Lhenicich. A s docela vysokou denni normou![]()
jerry Moje školní prázdniny, akorát bez výplaty! ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.