continuity tady to navíc je normální dům a do něj zapíchlá loď
To ani není dům ve tvaru lodi.
design a architektura
continuity jo, mám to stejně, velmi pozitivní vztah k lodím. Ale je fakt rozdíl mezi elegantní kráskou na hladině a vrakem na dně. Miluju nautické tvarosloví na funkcionalistických stavbách, kde ale nebývají až tak ostré kýly, spíš ty můstky, kulatá okna...
No jsem zvědavá co z toho nakonec bude. A taky jsem zvědavá, jak ty (nejen) Černého skulptury dopadnou v čase - údržba, čistota, funkčnost. Mě asi jediné baví Kafkova hlava a Lilith, ale jak bude vypadat za 30/50 let?
andulka01 neni potápění se k Salem Express jak lezení do něčího hrobu?
andulka01 No přesně lodní tvarosloví mi taky přijde moc pěkné, ale ten vrak je přehnaně doslovný. Nechtěla bych v něm bydlet, ani se na něj koukat z vedlejšího domu.
A teda letadla na Máji mi nějak nevadí. Však až se to okouká, tak se to zase sundá ;o)
Tabea je to námořní hrob, kromě nákladového prostoru se dovnitř nesmí. Takže jo, je to kontroverzní. A i právě proto ho dávám jako příklad, proč je divný do městského prostoru dávat vrak lodi. Vevnitř jsem ale samozřejmě nebyla, v uctivé vzdálenosti okolo a je to ponurý zážitek.
Já ale nadávám na to, že se málo staví - obecních/městských bytů!! V podstatě takový se nestavěj vůbec... Rozhodně trvám na tom, že kdyby obec (resp. její zkorumpovaní - kým asi? - odpovědní úředníci) neprodala každičkej volnej metr k zástavbě, bylo by bydlení, byť nájemní, daleko dosažitelnější, protože levnější. A žádná nejistota pro poctivě platící nájemníky. Pak by nebylo potřeba žádnej byt kupovat. To je vše.
Dále nenadávám na ty (prakticky světce
) kteří v potu tváře staví, aby nebohému lidu dopřáli střechu nad hlavou. Nadávám jen na to, že jsou u nás tyhle byty předražené (jak vyplývá i z toho našeho prvního místa, o kterém jsem se zmínila, což jsi patrně přehlédla), protože většina těchto podnikatelů si ještě pořád plete ČR s Klondikem.
Ty na druhou stranu odsuzuješ lidi, kteří prodali svůj lacino koupený byt za x násobek, pronajímají ho za vysoké nájemné... jaký je rozdíl mezi takovým člověkem a developerem? Oba prostě chtějí vydělat! Já tyhle praktiky nechválím ani nesdílím, aby nedošlo k omylu. Mělo by to mít stanovené nějaké zákonné hranice, ale v obou případech.
No nic, to se můžeme takhle dohadovat donekonečna, myslím že jsme obě už svůj názor řekly (a nezměníme) a téma vyčerpaly, takže za mě hotovo... pojďme se hádat o něčem jiném ![]()
barbucha tak developer je podnikatel jako každej jinej, prostě chce vydělat. Zuzuli má pravdu v tom, že díky délce stavebního řízení, ten zisk není takový, jak by se mohlo na první pohled zdát. To je jedna věc. Zároveň ale města mají možnosti, jak na něj tlačit, co se týče výstavby vybavenosti a dalších věcí, a často je nevyužívají nebo ne tolik, jak by mohli.
Že se všechno rozprodalo, je podle mě velký problém, ale teď už je pozdě bycha honit, města už ty pozemky a domy nemají. Ta krize bydlení jednou nejspíš bouchne.
barbucha ja jen rikam, ze mesta ty byty nepostavi nijak vyrazne levnejsi. Budou na to muset dostat ruzne dotace, diky kterym bude mozna levnejsi najem, protoze se nebude resit to, ze se cely projekt musi financne vyplatit a zaplatit se. Takze to v realu zaplati vsichni, coz ve state, kde vetsina obyvatel zije ve svem, neni uplne pruchozi. Srovnavas se svedskem, ale tam to bydleni plati vsichni vyssi danovou zatezi a pak teda maji levnejsi najmy.
Materialy maji svoji cenu, technologie tez a stavebnictvi neni charita. Je to bezne prumyslove odvetvi, ktere zivi tisice lidi. A soucasne pozadavky na stavby vylucuji, ze by se znovu postavilo masove tolik levnych bytu, jako se stavelo treba na panelovych sidlistich. Panelak uz naprosto nevyhovi soucasnym pozadavkum, na pozarni odolnost, na akustiku, tepelne pozadavky. Parkovani. Stejne tak by nevyhovely ty stare druzstevni bytovky. To uz by dneska neproslo kolaudaci jako novostavba... asi stejne jako se ted nevyrobi podobne levne auto, jako byl treba trabant. A to vsechno dela tu cenu bytu, ne jen "nenazranost" developeru.
Ja nikoho neoduzuju, ani developera, ani lidi, co ty privatizovane byty pronajimaji. Me osobne se to netyka, bydlim ve svem, stejne jako cele me pribuzenstvo a kamaradi. Ja se jen snazim vysvetlit, ze je strasne snadne prohlasovat, ze maj stavet mesta a pak byty zlevni. Nezlevni, ty nove byty tolik realne stoji. Kdyz i obycejny maly domek postaveny svepomoci vyjde v soucasnosti na miliony, je naivni cekat, ze mesto postavi bydleni za hubicku. Jen tu cenu nezaplati jeden koncovy zakaznik, ale tak nejak se to ztrati v dotacich a rozpoctech obci, ale ty penize se na to nekde vzit musi tak jako tak.
Zuzuli Promin, ale informace o tom, ze barak nestoji, protoze se sousedovi neco nelibi, je zavadejici. Pokud projekt splnuje parametry verejnopravnich predpisu, povolit se to musi a to vis stejne dobre jako ja. Proste urednik nema na vyber. Na Klamovce stoji baraky i pres megaodpor mistnich a trvalo to od napadu do realizace par let. Na andelu stoji velky cinzovni dum uvnitr vnitrobloku :-o. Pristupova cesta pouze prujezdem sousedniho domu a povolilo se to. Pokud mel developer vsechno spravne nachystane, dostal povoleni skutecne do dvou mesicu. Takze se ho urednice ptala, jestli byty tedka da levneji, tak to mel uplne nervovej zachvat a prej ani nahodou.
Stavi se vsude, novej marsmeloun je i vedle anezskeho klastera. Baraku je dost, ale mame v praze i jinde statisice prichozich z jinych zemi, a mame volnej trh, ze baraky a pudu si muze koupit kdokoli z celeho sveta, takze ceskej kupec nesoutezi s nabidkami jinych ceskych kupcu ale s kupni silou zahranicnich spolecnosti a mafianu. Plus pocet lidi na planete bohuzel roste, takze fyzikalni zakony, ze jo.
barbucha uvedu jen na pravou miru - obecni pozemky vzdy prodava vylucne zastupitelstvo a zamer musi viset na uredni desce, tusim ze mesic. Jiny zpusob neni mozny. Prodej pozemku bez souhlasu zastupitelu je neplatny. Urednici sami nic prodat nemuzou.
No to jsem se vyjádřila ve zkratce, samozřejmě jsem myslela ty zastupitele a ne vrátnýho
Proč by se jinak kdekdo snažil se tam přes volby protlačit, kdyby mu z toho nic nekáplo ![]()
Mimochodem jak mluvíš o tý Klamovce - přesně na tu jsem taky myslela, chodím/jezdím kolem ní pořád a ty baráky na tom uzoučkým pruhu, hned u silnice, jsou děs. Chudáci ty lidi za nima, jak jsou tam ty terasy... ty museli mít radost
Nedivím se jejich protestům (ačkoliv jim nebyly nic platný). No, doteď jsou tam volný byty "na prodej", a tomu se nedivím rovněž. Tam koupí kvartýr jen úplnej blázen - za ty ceny v tom věčným rachotu a smradu?
Zuzuli tak ta obec by mela byty levnejsi minimalne o zisk developera/realitky, ne?
viktorka_od splavu a je ta obec schopna zaplatit vlastní zaměstnance, kteří by dělali totéž, co zaměstnanci developera/realitky, tak jako developer/realitka? Respektive, kdo by tu práci, co dělá developer, v rámci obce dělal?
Tabea za predpokladu, ze by se obec obecnich bytu nezbavila, jak se to stalo v devadesatkach, naopak by stavela nove, by tuto otazku nebylo v soucasnosti potreba resit. jako jasne, proste je situace jina. ale neni pravda, ze obec by staly byty stejne, jako ted stoji cloveka pri koupi do OV.
andulka01 Na Lilith mne baví akorát to, jak vznikla. Původní umělecký záměr byl děti, hrající si z kostkami, během procesu se to nějak zvrtlo či zvrhlo. Vařila jsem knedlík, vyšel mi nok?
barbucha jo, vzdycky znova me prekvapi kam se da jeste nacpat barak, lidi s terasami prisli podle me tak klidne o milion z hodnoty bytu
Tabea za predpokladu, ze by se obec obecnich bytu nezbavila, jak se to stalo v devadesatkach, naopak by stavela nove, by tuto otazku nebylo v soucasnosti potreba resit. jako jasne, proste je situace jina. ale neni pravda, ze obec by staly byty stejne, jako ted stoji cloveka pri koupi do OV.
Přesně tak ![]()
Navíc by z toho ty obce měly trvalej příjem! Pročež by splatily případnou půjčku, a mohly by stavět dál... a dál...
barbucha To ale jde tusim za Klausem? Prece tenkrat byla obrovska dlouhodoba masirka, ze neni ukolem obce stavet a spravovat byty, to ze maji delat soukrome subjekty a vsechno se prodalo, tohle ovzdusi a slogan si pamatuju dobre, ptz mi to prislo divny uz tenkrat, jak to asi dopadne. Na druhy strane, kvalitni lidi maji pouze obce dal od Prahy, takze tezko rict, jak by ta pece o byty dopadla.
Mně je jedno kdo to začal. Klaus (kterej se tímto postaral o kamarádíčky jak bylo u nich dobrým zvykem) je už dávno na smetišti dějin, obce už mohly dostat rozum. Zakázaný to přece nemají! A v dnešní situaci...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my