design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:00
Reakce na Zuzuli:

RoSa kanalizace je v majetku mesta. Ono ji spravuje a zarucuje jeji funkcnost pro vsechny obyvatele mesta. A kdyz ma mesto stavebni pozemky, ma mit i infrastrukturu pro to, aby se na nich mohlo stavet.

V ramci kontribuce si muze mesto vyjednat prispevek na cokoliv, co uzna za vhodne. Od materinky po tu novou kanalizaci. A ti developeri to fakt plati. To, ze to leckde mestka cast pokazi sama svou neschopnosti to vyjednat, je uz jina pohadka.

Ja ale obecne nemam rada to nadavani na developery. Fakt to neni v nasich podminkach snadny (proto to uz temer vsichni zahranicni hraci tady vzdali). A bez nich by ty byty nebyly uz vubec. Plus kdo si asi myslite, ze postavil ty cinzaky na Vinohradech/Letne/Smichove/kdekoliv

​Když má město stavební pozemky, má tam stavět byty samo - a ne je prodat za pár šupů (a pár úplatků) těm developerům. 

V podstatě proti developerům nic moc nemám, prostě využívají situace a možností, který se jim lehce nabízejí... Ale jinak si myslím že je to celý špatně. Proč obec prodá poslední metr, proč se vzdává toho pozemku - na kterým by mohla postavit obecní byty a z pronájmu mít pak trvalej příjem? Pak se tady skuhrá jak jsou byty nedostupný... no jsou! Protože ten developer to prodává za děsnou cenu (a k tomu ty obtížně dostupný hypotéky, mluvím teda o dnešku)... místo co bys šla a jednoduše si od obce vzala slušnej byt do trvalýho pronájmu, a za slušnou cenu. Vidím to v tom Švédsku - obec staví jak divá, baráky rostou jak houby po dešti, fakt po půl roce tu ulici nepoznáš... a důsledek je ten, že každej bydlí, a ještě nemusí přemejšlet jestli a jak ten nájem zaplatí. Prostě jdeš, dáš si poptávku a oni ti dávaj nabídky... a ty si jen vybíráš co se ti nejlíp hodí. A když potřebuješ jinej, třeba větší, poptáš znova a cajk. V podstatě proto mi ta situace tak leze na nervy... jako že by bez developerů nebyly byty? Ale byly, protože to jde i jinak. 

Offline RoSa
10089 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:00

Zuzuli ad developeři a "Plus kdo si asi myslite, ze postavil ty cinzaky na Vinohradech/Letne/Smichove/kdekoliv"

tak např. rondokubistická Klamovka se stavěla na objednávku Stavebního družstva při sociální ochraně státních zaměstnanců... stavělo se dle zadávacích podmínek:
„[...] budiž hleděno k tomu, aby jednotlivé stavby byly umístěny v zahradách, pokud možno velkých, aby i po provedeném zastavění celého území převládla zeleň.“

.... Spořilov byl myslim taky družstevní záležitost, ne?

Offline Zuzuli
3710 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:04

Evaeva ja se prave obavam, ze od cerneho ani tu banalni myslenku cekat nemuzes. Ale me se krom mimin na zizkove jeho veci nelibi, tak nejsem objektivni. I ty kone s vrtuli misto hlavy na waltrovce me stvou, i kdyz na nich asi nejaka myslenka je

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:05

Zuzuli no zrovna koně se mi líbí, nebo aspoň mi nevadí, nějak to chápu. Ty letadla na Máji jsou taky od něj? Ty jsou strašný.

Offline Janulik03
20126 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:11

Ja som teda slušný Kultúrny barbar, možno preto sa mi tie lietadlá na budove páčia. Asi ešte hlava Látky.

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:25

Ty stíhačky na Máji, no dejme tomu, až to konečně někomu dojde, tak se to prostě sundá. Ale tohle monstrum tady bude navěky.

Offline Zuzuli
3710 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:28

barbucha tak na tom se shodneme. Problem bydleni v cechach zacal uz v devadesatkach, kdy se bytovy fond rozprodal a tim zaprve mesta prisla o sve byty k pronajmu a zadruhe se tim v cechach zavedlo, ze je normalni bydlet ve svem a kdo zustal v najmu, je luzr. Pak se k tomu pridaly doplatky na bydleni, ktere pomohly s rustem najmu, a jsme tam, kde jsme.

Bez developeru by nebyly byty tady u nas. Prave proto, ze obce nemaji ten bytovy fond a uz ani pozemky. Ona ta vnitrni praha uz moc svych pozemku pro vystavbu nema. A hodne mest ani stavet nechce, meli by pak vic obyvatel a vic starosti s vybavenosti, kterou by museli zajistit. U nas ani v historii mesta nijak extra nestavely. Pokud nebudeme pocitat statni vystavbu za sociku. Do vzniku ceskoslovenska byla vystavba ciste v rukou soukromych osob. At uz slechty, kleru, tovarniku a nebo jednotlivcu. Mesto mela maximalne chudobinec mebo pastousku. Za republiky doslo k podpore vystavby a zacaly vznikat nove ctvrti. Tam pak vznikaly i nejake spolky, druzstva a podobne. Ale taky byla statni podpora pro jednotlivce, co se rozhodli postavit cinzovni dum. Pak doslo k zestatneni a masove vystavbe na znarodnenych pozemcich, ale po restitucich uz mestum moc pozemku nezbylo. Ono jen vykoupit pozemky od desitek soukromych subjektu pro obecne prospesne stavby treba dopravni infrastruktury je porod.

Ty velke projekty se nestavi na pozemcich mesta. Ale na byvalem nadrazi (Smichov, Holesovice, Zizkov), na mistech byvalych tovaren (Vysocany, Jinonice, ferona v Holesovicich), nebo na polich na okraji mesta. To vsechno byly soukrome pozemky, ktere od soukromeho subjektu developer koupil. Btw, v soucasnosti dela v praze cena pozemku cca 30% celkove ceny bytu. Ted manzel v praci resi maly pozemek na bytovku v Hostivari. Prostredkem prochazi kanalizace, ktera se musi za nekolik milionu prelozit, a i tak to byl pozemek za 60 milionu. Bytovka to bude mala, ale i kdyby tam bylo 20 bytu, tak kazdy z nich zaplati 3 miliony jen za ten podil na pozemku.

Ty ceny jsou strasne i tim, ze se tady to stavebni rizeni strasne protahuje. To neni vymluva. To je proste fakt. Priklad z praxe. Prvni navrh bytovky v Praze (relativne mala, dva vchody, ctyri patra) v roce 2015. Zazadano o uzemni rozhodnuti. Na zacatku hezky dum, drevene terasy a oblozeni na fasade, velka hlinikova okna... o deset let pozdeji porad nestoji, stale to neproslo pres stavebni rizeni. Je o patro mensi (takze mene bytu, mezi ktere se naklady rozdeli), protoze soused to tak chce. Vsechno se predelalo na obycejne omitky, kovova zabradli a plastova okna a i tak je aktualni rozpocet mnohem vyssi, nez byla ta premiova verze pred deseti lety. Protoze materialy a prace hodne zdrazily a zaroven tam stale bezi uver na ten pozemek.

Doba, kdy se stavely cele sidliste,  u nas uz minula. To bylo snadne. Pozemky uz predtim majitelum vyvlastnili. Soused mohl byt rad, ze jeho dum nezbori a jeho nekam nevystehuji, natoz aby se mohl k tomu, co bude vedle nej stat, nejak vyjadrovat. Ted staci jeden soused, co nesouhlasi, a stavba se zablokuje na roky. A to stoji penize. Ktere pak musi zapatit koncovy zakaznik.

A popravde covid a pak valka na ukrajine a s ni skokove zdrazeni dreva, co uz se dal nebere z ruska, s tou cenou dost zamavaly. Znam jednoho pana, maleho developera, ktery stavel male bytovky, co rozprodal byty v jednom dome pred zacatkem stavby v roce 2019 a ten pak dokoncoval 2022 uz za novych cen a nevydelal na tom nic. Byl rad, ze skoncil s cernou nulou a ne v minusu.

Offline Zuzuli
3710 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:47

RoSa tak ani dnes nikomu nic nebrani v tom, aby zalozil druzstvo a na volnych pozemcich to treba i svepomocne postavil. Jenze uz nemuze cekat, ze to bude tam, kde pred sto lety byla levna periferie, ale dneska drahe sirsi centrum. Baba taky byla vystrkov nad Prahou, takze tam na velmi levnych pozemcich postavili levne vzorove funkcionalisticke domy, ktere dneska stoji desitky milionu. 

Sporilov postavilo druzstvo zalozene Mestskou sporitelnou na Vinohradech. Hned po vzniku Velke prahy, kdy uz to sice k Praze patrilo, ale byly to jen prazdne pole a louky. Takze velky investor, srovnatelne s tim, ze ted stavi druzstevni bydleni finep.

Tady se srovnava nesrovnatelne. Mnohem mensi mesto. Mnohem mene obyvatel. Vyrazne mensi byty (co tehdy obyvala rodina je dneska byt pro singles). Zelene ctvrti na okraji versus soucasna husta zastavba.

A developer je kazdy, kdo ma kapital a investuje ho do vystavby urcene k dalsimu prodeji nebo pronajmu. Takze i kdokoliv, kdo postavil jeden jediny cinzak s jednopokojovymi byty s kohoutkem na pavlaci a latrinou na dvore vedle tovarny v Karline. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2025 21:54

continuity no právě. 

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 22:22

Zuzuli 

No, tak k tomu "bydlení ve svým" podle mě hodně přispěl ten porevoluční kvas kdy se vracely baráky dědicům (což je v pořádku), kteří je ale často obratem prodali kdovíkomu, a ten kdovíkdo pak chodil - ve snaze se nájemníků zbavit a rychle vyvařit prachy přestavbou na hotel třeba nebo pronajímáním cizincům - vyhrožovat zvyšováním (dosud pevnýho) nájmu a různejma psíma kusama... Takže lidi v tý nejistotě samozřejmě toužili bydlet ve svým, kde nic takovýho nebude hrozit, což je naprosto pochopitelný, taková obrana... 

Navíc dneska není potřeba žádný vyvlastňování. Vždyť ty pozemky obec prodává, protože jí patřej! Ergo je už má, a měla by tudíž na čem stavět! Ale teď na nich staví soukromá firma, takže to jde, nikdo ji roky neblokuje, vidím i tady v okolí jak rostou ty baráky taky jak houby po dešti. Na bývalých obecních pozemkách, žádnej odkup od soukromníka. Ovšem poslední dobou jsou ověšený cedulema "byty na prodej", už to za ty nehorázný ceny nejde tak rychle na odbyt jako dřív, rusáci už asi všichni bydlej ... a bylo by ještě líp, kdyby jim právě obce konkurovaly nabídkou bezproblémovýho nájmu. Jo, konkurence by pomohla, a lidi by pak neměli ani takový nervy a nebyli tak popudliví ... no dělám si legraci, ale v podstatě ta nejistota k dobrejm mezilidskejm vztahům moc nepřispívá. 

A jako že by bez developerů nebylo kde bydlet... hele, oni to fakt nedělají pro vyřešení naší bytový krize

Offline slniecko admin
19500 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 22:31

Zuzuli ja by som len rada pripomenula, ze pred tymi 90tkami to s bytovou situaciou nijaka hitparada nebola...

Offline Zuzuli
3710 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 22:32

barbucha jenze to neni chyba tech developeru, co stavi, ale tech obci, co nestavi... a dokud obce stavet nezacnou, tak bez developeru nejsou byty... 

Btw, kdyz se dum stavet zacne, je to uz celkem rychle. Ale ze ta pripravna faze predtim, nez se vubec kopne do zeme, trva roky, uz laicka verejnost nevidi. Pokud si teda prubezne cele roky nesledovala zmeny na katastru a vyvesni desku stavebniho uradu a nemapovala prubeh vsech rizeni v okoli.

Ale mam navrh na reseni bytove krize. Aby vsichni, co privatizovali byty od mesta nebo pred mnoha lety levne koupili, je za stejne priznive ceny (dejme tomu ekvivalent prumerneho platu) prodavali dal, bez potreby na tom vydelat a nedelali z nich investicni zalezitost. Nebo je pronajimali za lidovy najem, aby na to meli i chudsi. To by pak bylo bydleni dostupne a nezdrazovalo

Offline Zuzuli
3710 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 22:43

slniecko ja prave vim. Ono nikdy v historii nebylo masove dostupne bydleni pro kazdeho. Jeste v nejakem pozadovanem standardu. I za te adorovane prvni republiky se sice stavely vystavni cinzaky a zahradni ctvrti a zakladaly se bytova druzstva, ale i tak jen v Praze zily desitky tisic lidi v nouzovych koloniich nebo cele rodiny v jedne mistnosti s latrinou na dvore. Opravdu nemel kazdy prostorne levne bydleni na dobrem miste za hubicku.

A je hezke ted davat za vzor treba Viden, ale uz se pak nerekne to, ze tam maji dan z prijmu navic urcenou na bytovou vystavbu. Uz vidim, jak se to zavadi u nas, kde nejakych 70% obyvatel zije ve vlastnim. Ten rev, ze nikdo nebude jeste prispivat ten luzrum, co se ani nezmuzou na hypoteku... nebo to svedsko, ktere je uplne jinak nastavene.

Tohle proste nema snadne reseni a cekat, ze ted poprve v historii kazdy dostane byt, na jaky si ukaze, je cesta do pekel.

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 22:54

Zuzuli 

Jo, to chtěli myslím Piráti, chodit kontrolovat kolik má kdo bytů a jak je využívá. A řekla bych že s něčím podobným (až po zabavování třeba) přijde brzo někdo zas Mohla bys tu svoji ideu nabídnout nějaký lidový straně

To je sice cesta - třeba v tom mým oblíbeným Švédsku se obecní byt dál pronajímat samozřejmě nesmí, a myslím že i privatizovanej (jo, taky to tam dělají) má na prodej, o pronájmu nemluvě, určitý omezení... ale rozhodně to neřeší bytovou krizi en gros, tu mají řešit obce, stát. Nedá se to řešení přenášet na lidi, k čemu by ten stát pak vůbec byl? 

Offline Zuzuli
3710 příspěvků moje polička 08. zaří 2025 23:03

barbucha stat, potazmo obce, to na lidi prenesl uz pred triceti lety prave tou privatizaci...

Pak je otazka, jestli ma byt bydleni zakladni pravo a byt tak vsem dostupne a je na miste vykrikovat neco o bytove krizi a nedostupnosti bydleni pro vsechny, a nebo to je nedotknutelny osobni majetek urceny k zhodnoceni. Coz je neco, za co fakt nemuzou ti nenavideni developeri. Protoze ti, narozdil od statu a mest, opravdu neco stavi. Takze za me je ten hejt na ne uplne nesmyslny, tlacit se ma na obce, at neco zacnou delat...

A ta "bytova krize" v soucasnosti neni vubec o tom, ze by bytu bylo malo a bylo treba zbesile stavet vic a vic. Krize to je v tom, ze to bydleni je hure dostupne pro nizkoprijmove osoby. A s ohledem na to, jak velka cast ceskych volicu bydli ve vlastnim, pak je vazne naivni cekat, ze do toho nekdo opravdu slapne jako do velke priority a nejak koncepcne to vyresi.

Treba pilotni projekt mestem garantovaneho najmu uplne propadl. Na Praze 7 dostali k dispozci jeden jediny byt, ve kterem ted bydli nejaka ucitelka. Nikdo nechce svuj prazdny byt pronajmout s garanci mesta za mensi najem, kdyz trzni najem za to dostane vyssi.

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 00:08

Zuzuli 

Tak podle mě někde bydlet musíš, ne? Máme 21. století... To už prostě s tím základním právem skoro souvisí bych řekla.

Ovšem stát měl nastavit rovnou jasný pravidla při tý privatizaci. Klidně zastropovat cenu pro další prodej, pro určování nájemnýho... no a nebylo by co řešit. A co se stalo? Nenastavil nic. Takže zpětně to řešit, jako najednou teď? je celkem nerealizovatelný, ať už Piráti (nebo ty ) mají jakýkoliv nápady

Pro nízkopříjmový osoby hůře dostupný? Co se změnily ty podmínky pro hypotéky je nedostupný i pro průměrný lidi, to je ten problém. Ne každej má ve třiceti letech a s malejma dětma ve štrozoku nacpanej milion, aby ho vypláznul aspoň na ty požadovaný procenta... nebo tak bohatý rodiče... a podívej se, kolik takovej developer dneska chce za 3+1 (do garsonky asi taková mladá rodina nepůjde, nebo jo? navíc ani za tu by se pomalu nedoplatila). Ono se taky musí počítat s místním průměrným příjmem, a vzhledem k němu ty byty předražený jsou, to mi prostě nevymluvíš. Že máme jako ČR nejdražší bydlení v Evropě a jako města - Praha - druhý nejdražší po Amsterodamu (vzhledem k tomu kolik je na pořízení bytu potřeba ročních platů), je prostě fakt - a kdopak si určuje ty ceny? Domovník? Tak u mě ti laskaví developeři moc zastání nenajdou, se s tim smiř

Offline Zuzuli
3710 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 06:43

barbucha ja bych k tomu jen dodala, ze bydlet neznamena vlastnit... vlastnicke bydleni neni levne nikde. Ani v tom svedsku, proto tam tolik lidi bydli v najmech. Zdejsi krizi bydleni dela prave to, ze ani na ten najem uz tady leckdo nedosahne. A ze podminky vztahu najemnik-najemce tu jsou nastavene tak, jak jsou. Retezeni smluv na rok, nejistota pro najemniky, jestli jim vubec smlouvu prodlouzi a za jakych podminek a s jakym zvysenim najmu. Na druhe strane nemoznost se zbavit neplatice.

Ale jinak si dost protirecis. Treba nadavas, ze se malo stavi, ale pak nadavas na ty, kteri opravdu stavi. Ceny jsem uz vysvetlila, ono ani to mesto to nepostavi za soucasnych podminek levneji. Proto na to obce maji dotace, aby mohli nabizet levnejsi bydleni. Protoze mesto nedostane slevu na material. A delnici to pro mesto nepostavi zadarmo. Leda by si lidi ty domy chodili stavit svepomoci po praci, jako pred desitkami let. Mas aspon predstavu, kolik lidi se pohybuje jen na stavbe a je treba je zaplatit? A nejake pripravne fazi radeji ani nemluvim.

Offline andulka01
12781 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 06:57

Zuzuli torzo letadla? No ty kráso... 
Vyrostla jsem v Ruzyni, přímo pod koridorem, do ložnic nám svého času řvaly motory stojících letadel ještě ze starého letiště. Jako, jo, člověk si zvykne. Ale já byla trochu úzkostný dítě a nikomu nepřeju ty mý "letištní" sny a že jich bylo. Bydlet na Butovicích a někdo mi tam dal torzo letadla, brzy se stěhuju.

A torzo lodi teda taky nic moc, na pár vracích (např. Salem Express) jsem byla a nikdy to není optimistický zážitek a to ani v případě, když tam nezůstali lidi.

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 07:23

Já bych k ty Vidni řekla asi tolik, že když místní kolega dostal výpověď z nájmu, hledalo mu kvartýr celé patro. Vůbec to tam není jednoduchý, získat příčetné bydlení v rozumné čtvrti. 

Pokud už se dostaneš k tomu městskému bydlení, jo to je super. Z těch lidí, s kterýma jsem o tom mluvila na to nedosáhl nikdo. Přitom znám lidi, co jsou v městském nájmu i v Praze. Ono to nějak jde, jen to není pro každého. 

Mmch, co tak sledují na X, tak jsou představy lidí, kteří volají po dostupnosti bydlení, občas dost nafouklé. Běžně se dočtu, že nejde vychovávat děti v malém bytě, že ke dvěma dětem musí byt 4+1 a nevím co. Moje generace a i tady na sídlišti mají dvě děti v 3+1 a jsme s tím úplně v pohodě. Mám několikeré kamarády, co jsou s dvěma dětma v 2+kk. 

Pokud má už nekdo dům, je to vždy v nějaké vesnici za Prahou. 

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 09. zaří 2025 07:28

andulka01naše rodina má k letadlum velmi pozitivní vztah (proto mi tolik nevadí ten Máj), ale tohle je prostě strašné. 

Ale já nejsem fanda toho naroubování jiných tvaru na bytové domy. Dům ve tvaru lode, znamená, že někde do prostoru trčí ostrý kýl což je účelné ve vodě, ale v městském prostoru působí spíš agresivně. 

Podobně má letadlo nějaký tvar z důvodu fyziky, ale já v té trubce pretrpim let, rozhodně to není přívětivý tvar pro člověka.