Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. června 2020 16:59
Reakce na Pinot Noir:

Jiná Realita ale pochop, že jsou místa, odkud nejede žádný autobus ;)

​ano, třeba od nás. (čteš mě vůbec? jede sem jen vlak, asi jsi myslela, že jsou místa, odkud nejede nic, ale to pořád nemá žádný vliv na to, že jsou podtstané rozdíly mezi žáky, kteří vyjdou na vesnici z místní psycho základky, a žáky, kteří mezitím stráví dost let na nejbližším, jakkoli špatném, gymnáziu)

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:01

Pinot Noir ja ti asi nerozumím. Nekdo zije mimo civilizaci, nemůže dojíždět do školy, a proto je to nefer a mas na osmileta gymnázia pifku? 

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:02

Tak dítě na druhem gymplu 11. pod čarou

Kdyby se hlásila do vedlejsi jazykové třídy tak s tim stejným výsledkem by byla 20. přijata.

Prý se máme urcite odvolat, ze to vůbec není beznadejne. Tak uvidíme. Ach jo, já bych ji to tak prala. 

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:05

jinak já si myslím, že pokud chceme (snad) vybudovat tu znalostní ekonomiku, tak bychom měli každému dítěti umožnit dosáhnout nejlepší vzdělání, na které má. Za úplnou zvrhlost povazuji kritéria pro přijímání na maturitní obory, které se snažil kdekdo prosazovat. Ty děti, z krajů, kde je školství strašne, jsou tak vytrestane víckrát. 

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:08

Krehutka mám, protože je podle mě nespravedlivé už v době povinné školní docházky rozdělovat děti tak, že i ti, kteří by na lepší vzdělávání měli, se ho zúčastnit nemůžou.

Jiná Realita nereagovala jsem na ty rozdíly, které neumím posoudit (interpretovala jsem jen názor své tchýně), ale na to, že na ty osmiletá gymnázia podle svých slov nedáš dopustit (navíc zdůrazňuš vesnické prostředí a já tvrdím, že právě ta vesnice může být problém). Nerozumím, proč se tak čertíš.

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:13

Pinot Noir to je samozřejmě pravda, ale když prinutime všechny děti trcet na špatných základních, tak to možná bude spravedlivější, ale jako společnost na tom budeme hůř. Cesta je zlepšit úroveň ZS, ale je zjevně, ze to narazi na velké limity (a to i v Praze, kde je situace nejlepší z republiky). 

Ale četla jsem teď článek, ze konečně část učitelů i rodičů  pochopila, ze je potřeba zredukovat učivo na druhem stupni a věnovat víc času tomu podstatnému. Tak tvoje deti to snad už zažijí.

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:16

continuity ano, cesta je zlepšit úroveň ZŠ. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. června 2020 17:17

continuity prý to funguje tak, že se osloví ty původně přijatí a pokud třeba 20 z nich nenastoupí, osloví se dalších dvacet a tak pořád dokola do naplnění kapacity. Sestra se hlásila na dva gymply, na tom "horším" prý loni vzali i 120. dítě v pořadí, mají dvě třídy.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:18

Pinot Noir takže ti přijde víc fét nechat všechny děti na základkách na koncích světa, protože promile (to musí být prostě naprosto mini procento, paseky, odkud nic nejede) dětí nemůže dojíždět?

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:22

Pinot Noir hm, tak nefér je to vůči těm dětem, které se účastnit nemůžou, protože bydlí daleko (a obec/kraj/rodiče nedokážou zajistit spojení). Ale rozhodně to není chyba osmiletych gymnázií a asi by za to nemely byt "trestane" děti, které na studium mají a účastnit se mohou. 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:23

Já jsem právě chtěla napsat, že jednak je nefér, že jsem to měla z Budějc daleko na Kepplera, a druhak, což považuji za ještě větší podraz, že v té době ani nebyl! :-D

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:25
Reakce na Pinot Noir:

continuity ano, cesta je zlepšit úroveň ZŠ. 

​vzhledem k tomu, ze třeba u nas jsou základky úplně plne a ty jenom malinko lepší už nevezmou ani všechny spádové deti, tak ta motivace je pramála.

V karlovarském kraji jsou zs, kde učí jeden(!) dostudovany pedagog. To je naprosto priserne. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:26

Pinot Noir a jak toho chceš docílit? na naší základce by ani pozlacená učitelka asi nic nedokázala, nešlo totiž o učivo, ani o učitele, ale o materiál, který seděl v lavici. pokud ještě v páté třídě neuměly děti číst, za což nemůže učitelka, jak bys to vylepšila, aby to bylo fér pro všechny a současně aby to plošně nesnižovalo třeba objem učiva, který se děti učí? 

protože pokud většina dětí ve třídě stěží čte, moc toho neprobereš.

u nás byla malotřídka, protože je tu málo žáků. řešení je zrušit malotřídku, ale to by dojížděly už děti v první třídě, to podle tvého pravidla nejde. z tvých pasek by nedojely, asi by musely chodit pěšky. nebo teda přidat tři učitele nebo asistenty. neumím si představit, kdo by to zaplatil. a jestli by zase oni byli ochotni dojíždět na ty paseky. i tak sem učitelka dojíždí 25 km.

mohl by se tedy zavést povinný příděl učitelů rovnou z vš, tahali by si to z klobouku, aby náhodou ti schopnější nechtěli třeba do prahy, a na paseky by pak zůstávali ti neschopní, které jinde nechtěli. to je taková volná úvaha.

já nevím, prostě mi tvůj důvod, proč nesnášíš víceletá gymnázia, přijde poněkud divný.

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:26

Jiná Realita Krehutka prostě bych se soustředila na zkvalitnění ZŠ. Tečka.

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:28

Zina Tak Kepler není nutný, jinak asi vitez bude letos podle pomeru přihlášených a přijatých Alej ( kde se hlásilo 600 a brali 60). Na Kepplera brali 30 a hlásilo se něco přes 200. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 17. června 2020 17:31

Pinot Noir I kdyz se zlepsi uroven ZS, tak se nesmazou rozdily mezi detmi a treba ja na ZS stastna nebyla, protoze vyuka jede podle tech pomalejsich a tech jsme tam meli opravdu hodne...mozna to neni vuci vsem detem fer, ale nadanejsi deti proste profituji z gymplu a jsem rada, ze ta moznost tu je.  

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:31

Pinot Noir jasně. Však se to nemusí vylučovat, exiatence víceletých gymnázií a kvalitní výuka na všech ZŠ. 

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:34

Jos ale jet podle nejpomalejších se podle mě s lepší úrovní neslučuje ;)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:34

Pinot Noir takhle ale diskuze většinou nefunguje. takhle fungují úderná prázdná hesla. zlepšeme kvalitu školství! to se říká každý rok. recept jsem zatím neviděla. praxe je spíš stálý pokles.

jak chceš vylepšovat základní školy v obcích, jako je moje (nebo asi tvoje paseky).

malotřídky, kde v jedné učebně sedí dvě tři třídy, v některé jsou jen dvě děti.

nějakou praktickou představu. musíš ji přece mít. přidat ty asistenty? a kde na ně vzít? naše vesnice letos žebrala u všech o peníze, protože už nedokáže tu malotřídku táhnout, a hrozí jí zavření. v tom případě by dojížděli už ti prvňáčci, vlakem. a pak dost velký kus pěšky, vlastně hodně velký kus, když nad tím přemýšlím (nikdy jsem na tu školu vedle nechodila). kdyby zrušili školu u vás, aby mohli zaplatit víc učitelů nebo lepší učitele, už je to zase proti tvému pravidlu, že od vás nejde nikam dojet. najednou by to totiž muselo jít. v současné době se neřeší nějaké zlepšení, ale jestli vůbec škola bude. a tento stav se v dohledných letech určitě nezlepší. hesly "je třeba zlepšit zš" bez praktických a zcela konkrétních představ včetně financování už teprve ne.

Online continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 17:35

Jos tak ono by ti nadanejsi mohli zůstat na základních, kdy tam dostali alespoň nějakou péči. Pokud ja, rodič, musím posílat dítě nadané v matematice s vytištěnym zadáním k matematické olympiádě do skoly, aby se ucitele vzpamatovaly a konečně jim k tomu něco rekli, je to zmar a bída. 

A ještě to dostanu sežrat na rodičáku, protože se zajímám až příliš.