Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. června 2020 18:45

Černá kočka mně zpětně přijde, že náš gympl byl celkem nanic, že vůbec neodpovídal tomu, co si pod pojmem gymnázium představuju teď.

školu, kde je třeba možnost se víc věnovat chemickým a fyzikálním pokusům - s cílem nadchnout studenty právě pro tyto obory. kde se neučí stylem "nadrť vzorce a napiš písemku", ale právě se jde hodně kombinací teorie a praxe, a zapojení vlastní kreativity i jinde, než ve výtvarce.

to, co se u nás dělalo na gymplu, by podle mě mělo být na jakékoli střední škole, a gympl by měl být fakt víc. určitě některé jsou, možná je to i pravidlem, náš teda v tomto směru moc nebyl. 

na vysoké jsme měli v angličtině mock trial, se vším všudy, a až potom jsem si uvědomila, proč se takovéhle věci nedělaly na gymnáziu, od toho podle mě je. jet podle učebnice, to by měla být samozřejmost všech škol. až na vysoké jsem zjistila, že fyzika se dá učit i vykádat úplně jinak, od kluka, který měl fyziku rád. my jsme šprtili vzorce a psali písemky. to byla v podstatě celá fyzika.

až teď to vidím, a přijde mi to hodně škoda.

Online Kokoska
35030 příspěvků moje polička 17. června 2020 18:46

Jiná Realita dva jazyky na ZS byly uz za meho detstvi, akorat jeden z nich byl rustina, dokonce od 4.tridy. pak jsem chodila od 7.do 9. na nemcinu, ale z te si toho moc nepamatuju. Ostatne z te rustiny taky ne, na to, ze jsme ji meli celkem asi 12 let.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 17. června 2020 18:48

Kokoska to nejsi sama, tohle o ruštině říká asi každý, koho znám :))

Online Kokoska
35030 příspěvků moje polička 17. června 2020 18:54

Jiná Realita ny gymplu jsme meli krome prvaku strasnou rustinarku, vzdycky nam jen neco nadiktovala a bylo ji jedno, co my s tim, ani vetsinou nezkousela. Maturitni otazky nam taky nadiktovala a stacilo ji, kdyz jsme to odpapouskovali. Na VS dva roky se vlastne opakovalo vsechno, co se probralo na predchozich skolach a pridalo se par odbornych terminu. Navic ten odpor k jazyku jako takovemu, to z hlavy vsechno rychle vysumelo.

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 19:31

Pinot Noir za deti zodpovidaji rodice, tak pokud je pro ne vzdelani prioritni, deti budou vozit nebo se prestehuji. nekdo te nuti zit na samote u lesa?

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 19:32

viktorka_od splavu tu posledních větu nemyslíš vážně, že ne?

Online Kokoska
35030 příspěvků moje polička 17. června 2020 19:50

viktorka_od splavu uvedomujes si, ze jde o dite? Kdo nebo co ho nuti zit s rodici asi?

49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:19

Kokoska nerozumím. píšu, že pokud je pro rodiče prioritní vzdělání dětí, tak tomu musejí přizpůsobit svůj životní styl. anebo je lepší aby sousedovi ta koza zdechla/zakázaly se lepší školy ve městech, když nejsou na venkově

Pinot Noir zajímavé že JR v tom problém nevidí. a kamarádi z odlehlého kouta beskyd taky vozí dítě do školy do města, výrazně si přitom zajedou cestou do práce a dál dítě pokračuje vlakem. denně 3 hodiny na cestě. a studuje. čr není austrálie.

Online Garfie
28590 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:29

slniecko Já právě přemýšlela, čeho je to důsledek, jestli je tam třeba nějaký nadšený pedagog, který tu třídu nějak většinově nasměruje....ale kdo teda nasměroval mužovu třídu si nedovedu představit

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:30

viktorka_od splavu tak moji rodiče ochotní oba změnit práci a vzdát se služebního domu nebyli, no. Trochu mi to připadá, jakoby ses zeptala třeba Romů, kdo je nutil vyrůstat v romské komunitě.

49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:32

Pinot Noir tos teda hodně přehnala.

Online Garfie
28590 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:33

viktorka_od splavu Tak zase zpátky na zem, to že se rodiče Pinot Noir nepřestěhují, aby děti mohli na gymnázium od dvanácti let není nezájem o vzdělání. A to, že nedojíždí 3 hodiny vlakem taky ne...Vzdělání nezabezpečuje jen škola mimochodem. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:34

Kokoska no ze je u nás vzdělání velmi, velmi závislé na tom, jak se k tomu staví rodiče je věc dávno znama. Jsme na tom téměř nejhůř ze všech statu OECD a situace se spis zhoršuje. 

49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:38

Garfie počkej to ale otáčíš. Pinot se tu celou dobu rozčiluje, že některé děti můžou studovat na víceletém gymnáziu, protože bydlí ve městě, to je nespravedlivé, proto je třeba gymnázia zrušit. já říkám že je to nesmysl, samozřejmě bydlení ve městě má své výhody (mj dostupnější školy pro děti, já třeba tohle do úvahy vzala při stěhování), a taky nevýhody. a naopak. nicméně skutečně za děti odpovídají jejich rodiče, v tom se shodneme.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:38

Garfie No nezabezpecuje a právě by mela, protože pokud zakladni škola není schopna např. připravit svoje zaky na přijímačky, znevýhodnuje to prave deti rodičů bez vzdělání nebo ze sociálně slabšího prostředí. Protože ti jim to nezaridi a pak se to ( ne) vzdělání dále dedi, co je extra spatne. 

49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:39

continuity spíš bych řekla že účel školy by neměla být příprava na příjimačky.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:42

jinak pokud bych bydlela v kotehulkach bez slusne školy a nadále bych tam bydlet chtěla, tak by mi asi nejschudnejsi přišlo tlačit na obec na zavedení školní autobusove linky.

Najmout autobus je určitě rychlejší než zvedat kvalitu spatne malotridky. Navic, v tom školství má všechno extrémní setrvačnost, takže i v případě, že se to povede, profitovat z toho nebude moje dítě, možná jeho mladší sourozenec.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:46

viktorka_od splavu redukovat zs na přípravu na přijímačky jiste nelze, ale je to jedním z těch meritelnych vystupu ( mluvím tedy o deváté tride). Proto tam nam např.  Rozhodne si nemyslím, že by příprava na přijímačky mela bych ponechána na rodině a pripadne placených kurzech kdejakych organizaci, protože to prave extrémně znevyhodni deti rodičů bez vzdělání. . 

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:47

viktorka_od splavu jistě. Úkolem školy je umožnit žáku vzdělání. A toho žák dosáhne mj. zvládnutím přijímaček a pokračováním v dalším studiu na SŠ.

Co tam máš dál..? 

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:51

continuity ano, to by byla možnost. Teď. Dva roky po revoluci nebyli lidí zvyklí na cokoliv tlačit. Stěhování kvůli vzdělání bylo v té době úplné sci-fi. A polovina domácností ani neměla auto. 

Já nakonec na gympl nešla vůbec, vybrala jsem si střední školu, která byla skvělá a doteď z ní čerpáme, mnohem víc než z VŠ. Jenže lidi tam bydlí pořád a pořád se rodí děti a situace je stejná. Vím o jedněch sourozencích, kteří na ten víceletý gympl dojíždí, ale autem s mámou, která v tom městě pracuje. Osm let se třást, abych si udržela práci v konkrétním městě, mi nepřipadá ideální.