Nevěřím, že poměry u vás jsou takové, jak líčíš. Protože pocházím z kraje nedaleko od tebe a vím, že rozdíl mezi mou a tvou vesnicí není tak velký. Jistě nejsi jediná schopná široko daleko.
Přiznání
Zina continuity Kepler je celkem starej gympl, ne? A Alej byla masakr vzdycky, jakožto jazykovej gympl
continuity Keppler ted nejaky problem se sborem (konflikty) a s nejakym kantorem, proti kteremu se vloni vzbourili studenti i rodice. Pry byla skoro cela trida kvuli nemi na propadnuti. Asi to povesti skoly uskodilo.
Pinot Noir takhle ale diskuze většinou nefunguje. takhle fungují úderná prázdná hesla. zlepšeme kvalitu školství! to se říká každý rok. recept jsem zatím neviděla. praxe je spíš stálý pokles.
jak chceš vylepšovat základní školy v obcích, jako je moje (nebo asi tvoje paseky).
malotřídky, kde v jedné učebně sedí dvě tři třídy, v některé jsou jen dvě děti.
nějakou praktickou představu. musíš ji přece mít. přidat ty asistenty? a kde na ně vzít? naše vesnice letos žebrala u všech o peníze, protože už nedokáže tu malotřídku táhnout, a hrozí jí zavření. v tom případě by dojížděli už ti prvňáčci, vlakem. a pak dost velký kus pěšky, vlastně hodně velký kus, když nad tím přemýšlím (nikdy jsem na tu školu vedle nechodila). kdyby zrušili školu u vás, aby mohli zaplatit víc učitelů nebo lepší učitele, už je to zase proti tvému pravidlu, že od vás nejde nikam dojet. najednou by to totiž muselo jít. v současné době se neřeší nějaké zlepšení, ale jestli vůbec škola bude. a tento stav se v dohledných letech určitě nezlepší. hesly "je třeba zlepšit zš" bez praktických a zcela konkrétních představ včetně financování už teprve ne.
Recepty jsou, v odborných i veřejných pedagogických fórech a periodikách už několik let diskutované. A zase jsme u toho, co zaznělo v debatě o českém latentním rasismu. Na to, aby to zhodnotili a navrhli řešení, jsou odbornici. Ale my laici snad sami vidíme, že ten problém je a jsme ochotni na řešení participovat. Nějak jsem si nevšimla, že třeba ty bys nabízela nějaká řešení, přitom si tu stěžujes celkem často, třeba na poměry ve vašem podnikání, a často směřujes výtky ke státu. To taky není moc konkrétní.
Jiná Realita já chodila na ZŠ, která měla v každém ročníku dvě třídy po 25 dětech, několik budov, vlastní tělocvičnu, mnoho učitelů. K té mi autobus jel. Tam by byla možností spousta. Nevím, proč mám pocit, že se snažíš místo, odkud pochazím, poněkud dehonestovat. A též nechápu, proč chceš ten návod na zlepšení školství po mně. Na to snad máme odborníky.
dzizisketa když jsem šla na gympl, neuměli jsme anglicky ani slovo. protože anglicky neuměla ani naše učitelka. vedlejší základka byla úplná psycho škola, chodil tam bratr, tak to vím. anglicky se tam učili "školou hrou", která spočívala v tom, že uměli taky velké kulové. brácha je chytřejší než já, a rovnou říkám, že to nebyl jeho problém, ale problém jejich "výuky". já jsem resty z angličtiny doháněla fakt dlouho. za nejlepší školu tehdy, nevím, jak teď, jsem považovala církevní gympl v kroměříži. s ohledem na přístup učitelů, znalosti žáků, co se probíralo a tak.
na naši základku chodila spolužačka, která se přistěhovala z ostravy, z výběrové třídy. a na tom zcela snadno poznáš, do jak špatné školy chodíš. ona to tu upřímně nenáviděla, škola jí neměla co nabínout, tak strašně pozadu jsme byli.
Jos No, přesně jak už Pinot stihla napsat, pokud se na škole jede podle nejpomalejších zatímco ti bystřejší se nudí, tak asi k žádnýmu zlepšení úrovně dané ZŠ nedošlo. A nemám dojem, že by to byla nějaká utopie, kvalitní ZŠ, ze kterých nadanější děcka nemusí prchat na gympl, existují, jen jsou bohužel často jen ve větších městech a je jich málo. A jako jo, v současné situaci v českým vzdělávání je asi ok, že je aspoň kam prchat, ale taky by mi přišlo rozumnější soustředěním se na kvalitnější výuku na ZŠ ten odliv "elity" na gymply spíš mírnit než podporovat.
Pinot Noir no protože diskutuješ stylem "heslo a tečka".
mně by zajímalo, co si pod tím představuješ. přiznávám, že nemám ráda, když někdo diskutuje stylem "mám jasný názor, ten vám ale neřeknu, a tečka".
místo, kde bydlíš, je mi úplně jedno, nevím, kde vidíš dehonestaci, paseky jsou u nás místo, odkud nic nejede, což jsi napsala ty, že to tak je. že se odtamtud nedá dojet na žádné gymnázium. mně přišlo, že nikam, protože tam nejde autobus. ani vlak.
mně přijde celá tahle diskuze ujetá, protože se prostě nedokážu vůbec nijak ztotožnit s člověkem, který napíše, že má pifku na víceletá gymnázia, protože z jeho místa bydliště se tam nedá dojet, což je nespravedlivý systém. prostě se to snažím pochopit.
protože se prostě nedokážu vůbec nijak ztotožnit s člověkem, který napíše, že má pifku na víceletá gymnázia, protože z jeho místa bydliště se tam nedá dojet, což je nespravedlivý systém. prostě se to snažím pochopit.
Já zas nechápu, co je na tomto nepochopitelné. Je to prostě nespravedlivé a podle mě je tento model překonaný a je na čase to změnit. Jak konkrétně, to se mě neptej. Ostatně myslím, že na to už odpověděla dzizisketa
Jiná Realita asi diskuze: ano, mám jasný názor, že je potřeba ZŠ změnit/zlepšit. Ovšem jak, na to už jasný názor nemám. Mistr jednoznačných názorů jsi tady ty.
dzizisketa Jiná Realita kdo dava penize na asistenty? Obce nebo ministerstvo? Protoze u nas ve skole, i v tech okolnich, je asistent skoro v kazde tride.![]()
dzizisketa to mi tedy dej konkrétní příklad, sama sebe bych zajímala! kde si stěžuju a nemám řešení, které je nabíledni.
ale srovnávat výkřik "musí se zlepšit zš a tečka" s tím, že si někdo stěžuje, že stát blbě postupuje v čemkoli, mi stejně přijde jako, ehm, kdo chce psa bít, hůl si najde.
Karoleena Nemam nic proti tomu, aby se skolstvi soustredilo na zlepseni vyuky na ZS, ale taky nevidim nic negativniho na moznosti dat dite na osmilety gympl, kdyz na to ma (a neni to jen ambice rodice). Proste si myslim, ze to dite co prestoupi, na tom spis do budoucna vydela. Proc jsou viceleta gymnazia nekym proklinana moc nechapu.
dzizisketa školu z pohledu rodiče nezměnis, vyzkoušeno za vas. U nás se třídní zástupkyně opravdu snažila posunout školu třeba v tom, ze budeme mít elektronické třídníce, abychom tušili, co se deti učí. Snažila jsem se ji s jedním tatinkem podpořit. Dostali jsme to sežrat všichni tri a navíc ještě její dítě. ( moje možná taky, ale to má tyto věci dost na salamu).
Bylo tam tech veci víc, a když čtu, že rodiče nemají zájem a z toho prameni cely problém, jenom se směji. Protože o rodiče, kterého zajímá, jak to ve skole běží, nikdo nestojí. Za pět let se mi nepovedlo dostat se na jedinou konzultaci, prý, co chci řešit, dítě je poslušně a žádné problémy s nim nejsou.
Víceletá gymnázia bych chápala jako možnost pro nadané děti. To by se zároveň nemělo vylučovat s dobrým a motivujícím školstvím pro ty ostatní. Takový ty řeči o elitě jenom na základě toho kdo kam chodí na školu moc nechápu, vždyť to je začátek.
Můj dojem ze současné situace ohledně víceletých gymnázií je takový, že tam nejde v první řadě o nadané děti,obrovská část jsou děti ambiciózních rodičů (mám jednu takovou kolegyni - už asi půl roku poslouchám o příjimacích zkouškách na gympl a včera a dnes to gradovalo, ona to v té svojí dceři dost živí a dnes nám říkala, jak její dcera psala spolužačkám, že teď se cítí jako "výběr z těch nejlepších hroznů"
. Přitom kombinací biflování těch scio testů a trochy psychické odolnosti je pravděpodobné, že dítě dosáhne dobrého výsledku u příjimaček, ale nadání se podle toho nepozná.
Můj spolužák ze základky učí na víceletém gymnáziu a říkal, že když se sejde ve třídě skupina lidí, která se skládá z nadaných dětí a těch nabiflovaných, tak se stejně jede podle těch horších a ty benefity pro nadané děti nejsou zas tak markantní (zvládne se samozřejmě víc učiva než na základních školách). Tohle možná neplatí pro pražská gymnázia, ale když máte v středně velkém okresním městě jedno gymnázium, které otevírá jednu až dvě třídy.
Černá kočka já bych dítě na školu, která o žácích hovoří jako o elitě, asi vůbec nechtěla dát. pokud by byla aspoň přibližně srovnatelná alternativa.
"výběr z hroznů" je masakr.
Černá kočka mně přijde, že i když je to tak, tak benefity jsou pořád.
u nás to byla možnost různých kroužků, třeba divadelního (ten měl tehdy opravdu vysokou úroveň). možnost chodit na jazyky. možnost dalšího cizího jazyka přímo ve výuce (nevím, jestli se teď učí dva cizí jazyky i na základce, za nás to podle mě nebylo, jen na gymnáziu, ale je to dávno).
dítě se dostane do skupiny, kde je víc lidí, kteří mají mají jiné zájmy a koníčky. některé se třeba účastní olympiád, a zase poznají jiné nové prostředí.
aneb nejde jen o tu samotnou výuku. možnosti školy ve větším městě jsou větší, než mini škol na koncích světa. u nás i v tělocviku, větší tělocvična, víc nářadí, víc možností. blízko bazén, stadion...
a celé to prostředí utváří studenty jinak.
Jiná Realita S tím co jsi napsala souhlasím, ale myslím si, že takové možnosti pro rozvoj dětí by měly poskytovat i běžné základní školy nejenom víceletá gymnázia (asi není možné takovou školu mít v každé malé vesničce, ale rozumná dostupnost by měla být podle mě zodpovědností a zájmem krajů).
Garfie :DDD
u muža v triede je zas niekoľko urológov...
A čo mi príde srandovné, tak z triedy, z ktorej som v treťom ročníku odišla inam, napriek tomu, že to bola matematická trieda, tak je síce pochopiteľne dosť programátorov, ale aj niekoľko psychológov:)
continuity určite podať odvolanie, tým, že sa veľa detí (pochopiteľne) hlási na viacero škôl, ono sa to ešte celé pretrasie.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí