Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:55

Dadoo pokud žák, který je inteligentní, studovat chce a studium by zvládnul, se na sš nedostane, ať už tím že příjimačky nezvládne nebo se tam vůbec nepřihlásí, je chyba kde? co taková "prostupnost vzdělávacího systému", říká ti to něco? co tam máš dál:-)

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 17. června 2020 20:56

viktorka_od splavu to je roztomilé, že se ptáš právě mě. aale určitě o tom budeš vědět vic. 

Online Garfie
28590 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:00

viktorka_od splavu Ano, zrušit gymnázia, protože někdo na nich nemůže studovat je pochopitelně hloupost, to se shodneme taky!  I když já zrovna patřím k těm "nenadšeným" z osmiletých gymnázií, rsp. přijde mi, že je jich zbytečně moc. 

continuity Zabezpečovat by ho měla!!! To je jasné, to že u nás je rodinné prostředí extrémně znevýhodňující je děsivé a souhlasím, že by se to mělo změnit, ale já tím nechtěla říct, že vzdělání by dětem měli zajišťovat rodiče, spíš že mají taky tu možnost, když se rozhodnou například žít na samotě, nebo děti vzdělávat doma. Že prostě dítě ze samoty neznamená automaticky nevzdělané. 

49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:01

Dadoo není to roztomilé, je to logické. pokud učitelka klade důraz právě na tu "přípravu na příjimačky", je to smutné. myslím že řešit by se měly ve školství fakt jiné věci, ne to, že škola špatně připravuje žáky na příjimačky, mně to připadá strašný. ale díkybohu tam ani nepracuju, ani už mé děti nečekají příjimačky na střední:-)

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:03

Pinot Noir

Tak dva roky po revoluci ten vzdělávací průser nebyl zdaleka tak velký. Kvalita na výstupu porad klesá a navíc se rozeviraji nůžky mezi tím, co deti umí a co by vědět potřebovaly. 

I dnes jsou velmi kvalitní střední školy, nicméně dostat se tam je kolikrát horší než se dostat na gympl. Tímto zdravím rasaNorisoupnuti deti na fajn školu v Praze většinou obnáší prehlaseni trvalého bydliště do ulice, která je k vybrané škole spádova a u gymplu tak půlroční dril na přijímačky. 

Stránky jsou plne dotazu rodičů, do které školy dítko přihlásit a pak jsou nakonec radi, ze je vezme ta spadova. Takže nemusíš prvnaka vozit na opacny konec městské části, co je u nás 30 minut cesty. 

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:05

Garfie tak já samozřejmě netvrdím, že jediný důvod, proč zrušit školu je ten, že já jsem na ni nemohla chodit, proboha. Psala jsem, že považuji tento systém za překonaný a že bych si ideální ZŠ představovala jinak, než že v půlce docházky odejdou schopnější pryč. A ano, to že tam občas mezi těmi "neschopnými" zůstane někdo, kdo by gympl zvládl s prstem v nose, považuji za nespravedlivé. 

Online Garfie
28590 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:06

Pinot Noir Ale kuš, já se tě celou dobu zastávám!!  Vždyť tu debatu jsem celou rozjela já, když jsem napsala, že jsem odpůrce osmiletých gymnázií...

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:09

viktorka_od splavu no, já ty  cermati testy teď znám docela důkladně a paradoxně si myslím, ze nejsou zas tak debilní, jak se to o nich všude píše. Jejich problém je, že se dost rozcházejí s tím, co je výstupem z toho školního vzdělávání. 

A teď je otázka, co má být výstupem toho školního vzdělávání, přijímačkovy test, testuje porozumění textu a v matice prevazne schopnost logického myšlení a hledání neznámého reseni. Výstupem školy je spravne napsaný diktát a schopnost vydělit dvě velké čísla. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:12

Garfie koukala jsem, že ve školním roce 2017/2018 odešlo na víceleté gymply 10procent žáků ze základek. Nedokážu se rozhodnout, jestli je to málo nebo hodně. Mně to přijde asi hodně. Ale taky nejsem jejich zastáncem.

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:14

Pinot Noir ale gympl přece není jediná možnost vzdělání. A jediná možnost, jak pak studovat na VŠ. Spoustu děti, třeba i kvůli problémům s dojížděním, studuje dostupnější,odbornou školu, nebo školu, při které je intr. Asi nemůže být gympl v každé vesnici.

A vůbec to neznamená, že genové jdou na gympl a tupci na všechno ostatní. 

Jsou místa dolehla, dopravní obslužnost stojí mnohde za starou belu. Ale nejít na gympl neznamená konec světa a nedostupnost vzdělání. Jen třeba jinou cestu. 

Někdy je to komplikované, no.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:14

Garfie podle mě osmiletá gymnázia nejsou nutná a ani nevadí, pokud nějaké sikovne deti odejdou. Podmínkou je, ze ten zbytek sikovnych, co zustane taky dostane nějaké podněty a nebude jenom dělat tazného koně tomu zbytku. Pokud se ti dítě v čtvrté třídě v matice ve škole nudí a doma se s nim učíš, aby mělo zvládnuté alespoň předepsané osnovy, tak v sedmé to bude už jenom horší o to, ze tu sedmackou matiku běžný rodič nedá.

49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:15

continuity no vidíš a zase se jako obvykle shodnem:D

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:15

MaeGandal 10% jsou 2-3 děti ze třídy

49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:17
Reakce na continuity:

doma se s nim učíš, aby mělo zvládnuté alespoň předepsané osnovy

@garfie jestli myslíš že zrušením víceletých gymnázií by se nějací schopní učitelé vrátili na obyčejné základky a zvládali ty děti naučit vše co je potřeba... pak bych byla klidně pro. ale já tomu teda nevěřím ani náhodou.​

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:18

Dadoo já to píšu výše, jsou střední školy, především technické, které jsou pro mnoho dětí vhodnější než všeobecný gympl. Ani to nemusí být pak na VS komplikované. Akorát se ti technicky nadani nemusí tolik trápit s češtinou a dějepisem. 

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:21

Povodne som sa chcelapriznat k niecomu inemu aleakosi uz nechcem. Elita naroda preto lebo chodim na osemrocne gymnazium mi vzala vietor z plachiet. 

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:23

continuity přesně. Jenže on je pro mnoho rodičů gympl takovým zaklinadlem. Jedině gympl, jedině to znamená životní úspěch. Fakt by měl být jen pro výrazně studijně nadané děti. Už jen proto, že absolvent, který nepokracuje na VŠ neumí vlastně nic. 

49376 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:24
Reakce na MaeGandal:

Garfie koukala jsem, že ve školním roce 2017/2018 odešlo na víceleté gymply 10procent žáků ze základek. Nedokážu se rozhodnout, jestli je to málo nebo hodně. Mně to přijde asi hodně. Ale taky nejsem jejich zastáncem.

​já jsem si teď vzpomněla na takové extempore na zš, kde ředitel vymyslel, že s přechodem na druhý stupeň promíchá třídy. nebylo to sloučení nebo zrušení některé, prostě z A, B, C byly v dalším ročníku zase A, B, C, ale pozpřeházeli děti mezi třídama, rozlámali kamarádství a tak. my rodiče jsme to zjistili docela dost předem. byly kolem toho hodně velké protesty i stížnosti zřizovateli a pod... no nezmohli jsme nic. nakonec to dopadlo tak, že i rodiče kteří děti dát pryč nechtěli (co se týká učení a učitelů byla to dobrá škola a já byla spokojená i obě děti tam chodily rády), je dali na ta víceletá gymnázia, takže škola přišla o víc chytrých dětí než bylo nutné (jasně že někteří rodiče by děti dali pryč tak jako tak, ale fakt ne všichni). uff, už jsem to skoro vytěsnila. syn přišel o nejlepšího kamaráda a současně to byl nejchytřejší kluk ze třídy, možná i z ročníku a navíc celá rodina byla moc fajn, a jeden rodič nebyl z čr. prostě všecko špatně:-(

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:24

continuity maj to komplikovaný. protože matika. jako absolvent průmyslovky na strojárně-elektro-stavárně fakt bojuje (protože jí prostě neměli tolik)

Online Pinot Noir
29932 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:26

Dadoo jasně, ale celou dobu se tu jede mantra, jak se ti schopní na základce nudí. Nebudu zastírat, nudila jsem se pekelně a při výkonech spolužáků u zkoušení jsem trpěla tak, že bych se nejradši pokaždé přihlásila já, ať to nemusím poslouchat. Současně mi nebylo moc příjemné, když mě učitelé dávali za vzor... Zkrátka byla jsem přesně ten typ, o kterém se tu furt dokola mluví, že pro ně je víceletý gympl určen. Ano, pak je nespravedlivé, že na něj všichni takoví jít nemůžou, ať už kvůli dopravě, nezájmu rodičů, nebo penězům. 

Teď to vypadá, že jsem zahořklá a budu to řešit až do důchodu. Ale mně žíly ve skutečnosti netrhá. Jen mě udivuje, že někoho jiného udivuje, že mi víceleté gymply přijdou nefér. A že bych byla raději pro to, aby se i šprti na základce nenudili