Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 19:15
Reakce na barbucha:

Já mít takovou matku jako ona, taky budu pošahaná. 

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 19:23
Reakce na Jiná Realita:

No Robinsonku už jsem zdárně vytěsnila!! Pamatuju si, jak ji ta sousedka učila rejžákem drhnout podlahu... 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 19:37
Reakce na Jiná Realita:

vy se rozčilujete nad velerybama a tamním chování žen a mužů.

ale já jsem po delíš době viděla robinsonku a fascinovalo mě, jak tam bylo samozřejmé, že muž neumí fakt nic, prostě jen chodí do práce a pak leží doma, ani dcera již dost velká neumí nic, všechno dělá matka. a když umře, tak otec se poránu válí v posteli a rozčiluje se, že jeho malá dcera (kolik jí tak mohlo být, to už nevím, ale tak...12?) mu nepřipravila snídani  a nenakoupila a nevím co, a přitom sám není schopen ničeho. a ono to tak nějak zůstalo, jen ženy začaly ještě chodit na plný úvaze do práce. a další fází jsou pak velerybí historky.

Přiznám se, že na Robinsonku sjem z tohoto důvodu, dky se automaticky očekává,ž e vedení domácnosti přebere ještě víceméně malá holka neměla "žaludek", asi bych se u toho děsně rozčilovala....

Offline dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 19:51
Reakce na A666:

Já tedy Robinsonku jen četla, a tam ten tatínek působil z celé situace dost nešťastný, narozdíl od hrdinky, která to brala dost jako žůžo dobrodrůžo. Je to někdy z roku '40 nebo kolik, že jo taky. Takový Malý Bobeš pro starší, haha. Navíc ona studovala snad gympl?, asi si pro ni rodiče představovali jinou náplň, než ve čtrnácti starost o domácnost v plné palbě.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 19:54

Robinsonka, siedmy kruh pekla sa uzatvara. este stastie, ze vy nemozete vytiahnut Cenkovej deti 

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 19:56
Reakce na continuity:

Ale můžeme. A Jana též.

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:07
Reakce na Sweet Potato:

kradeš mi písmena z klávesnice!! 

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:07

Tak Robinsonka mě opravdu neirituje. Myslím, že se na ni nelze dívat dnešním pohledem - tankrát to v rodinách prostě takto fungovalo. Muž byl živitel a žena se doma starala o domácnost. Každý měl svou jasně danou roli. 

Proto byl tatínek taky tak "neschopný". Tenkrát prostě nebylo zvykem, aby se muž zapojoval do chodu domácnosti.

Já se vždycky bavím u Posledního mohykána, když rodina v řad nastoupena velebí pána domu - a pomáhá mu pověsit obraz. Naštěstí čas oponou trhnul. Ale bývalo tomu tak..

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:12
Reakce na Dadoo:

ale to já samozřejmě nijak nezpochybňuji, vím, že to tak bylo. nicméně to nijak nemění dojem, který z toho mám.

ano, čas oponou trhnul, díkybohu. i když často pořád ještě ne, tyhle stereotypy jsou vryté hluboko, bohužel zhoršené tím, že dřív teda muž asi aspoň živil, zatímco žena seděla doma a měla hospodařit, ale teď často vydělává i méně než žena, která chodí do práce, neumí žádnou domácí práci, neumí vlastně nic, a stejně leží přikrytý novinami a čeká, že se o něj někdo bude starat, protože on přece byl v práci a teď musí odpočívat (pozorování okolí).

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:15
Reakce na Bledule:

Já mít takovou matku jako ona, taky budu pošahaná. 

Proč? Ta matka vypadala daleko emancipovanější, než její dcera...

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:17
Reakce na Jiná Realita:

Tak to u nás doma dělám chlapa já! 

Manžel je velice šikovný, pracovitý a umí snad všechno, navíc dělá velmi kvalitní práci. Od kácení stromů, stavby, po vaření a zašívání. Bohužel, taky mu pořád něco není pochuti a na mě měl vždycky nějaké kecy, jak bych to cokoliv měla dělat lépe. Dokonce se dnes cítí být schopen mi už radit i při vaření.

Takže to končilo jednoduše - nelíbí se ti to?? Dělej si to sám.. Takže dělá.

Musím konstatovat, že tento způsob dělby prací je docela výhodný. 

Offline Sweet Potato
40482 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:17
Reakce na Dadoo:

Tenhle motiv, kdy celkem malá dívka zastane obstarat domácnost je třeba i v Luise a Lottce a určitě i jinde. Poslední mohykán je skvělý.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:17

Jeden můj příbuzný se rozhodl vychovávat své dítě poté, co mu manželka zemřela při porodu. A byl teda za divného, hodně dlouho mu okolí tvrdilo, že si už s outěžkem nenajde jinou ženu a že by dítě měl dát do dětského domova. Přišlo jim ponižující, aby se postaral o vlastní dítě

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:24

Že si tu přečtu psychologickej rozbor komedií Marie Poledňákový jsem fakt nečekala. Ale jako dobrý 

Janulik03 Nádhera. Letos je to brzy, že? U nás už jsou skoro vykvetlé i šeříky a taky mě to nějak časově zaskočilo ... Ale těším se, jsou to dvě asi nejkrásnější jarní květenství. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:26
Reakce na Guinea Pig:

to je teda smutný.

já se přiznám, že mně by ovdovělý muž s dítětem naprosto nevadil, naopak. mnohem horší mi přijde rozvedený muž s dítětem ve střídavé péči, s ohledem na horor story, které o tom slýchám. a to nepřijde divné zase nikomu jinému.

Offline Guinea Pig
519 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:38
Reakce na Jiná Realita:

Ono je to strašně dávno, považovali za normální, že se chlap dítěte zbaví . Dopadlo to ale výborně, on novorozence vypiplal, našel si druhou ženu a vychovali ještě další děti.

Offline Krehutka blogger
3528 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:39
Reakce na Jiná Realita:

ale to já samozřejmě nijak nezpochybňuji, vím, že to tak bylo. nicméně to nijak nemění dojem, který z toho mám.

ano, čas oponou trhnul, díkybohu. i když často pořád ještě ne, tyhle stereotypy jsou vryté hluboko, bohužel zhoršené tím, že dřív teda muž asi aspoň živil, zatímco žena seděla doma a měla hospodařit, ale teď často vydělává i méně než žena, která chodí do práce, neumí žádnou domácí práci, neumí vlastně nic, a stejně leží přikrytý novinami a čeká, že se o něj někdo bude starat, protože on přece byl v práci a teď musí odpočívat (pozorování okolí).

No ale tak čí je to chyba? 

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:45
Reakce na barbucha:

Mně přišlo, že ji pořád do všeho kecá a nutí ji dělat něco, co nechce. A ona se strašně snažila zavděčit. 

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 20:53

Poledňáková strašně nadržuje chlapům, dělá z ženských blbky... Vrchol je film Jak se krotí krokodýli... Etzler, který zahýbá, ale je okouzlující a všechny ženský kolem jsou hysterky.

Vůbec nechápu, proč ta Poledňáková tak pálí do vlastních řad.

Offline Karja
44755 příspěvků moje polička 12. dubna 2017 21:28

Můžu se tady přiznat, že mám ráda sušení hub, sbírání borůvek, bylinek, zamražování, dělání marmelád a džemů? A přitom jsem mladé děvče?:-DNa podzim jsem třeba dva dni v kuse dělala šípkovou marmeládu (o tom, že to stále leží doma a spotřeba je téměř nulová, radši nebudu psát...).