Já mít takovou matku jako ona, taky budu pošahaná. ![]()
Přiznání
No Robinsonku už jsem zdárně vytěsnila!! Pamatuju si, jak ji ta sousedka učila rejžákem drhnout podlahu...
vy se rozčilujete nad velerybama a tamním chování žen a mužů.
ale já jsem po delíš době viděla robinsonku a fascinovalo mě, jak tam bylo samozřejmé, že muž neumí fakt nic, prostě jen chodí do práce a pak leží doma, ani dcera již dost velká neumí nic, všechno dělá matka. a když umře, tak otec se poránu válí v posteli a rozčiluje se, že jeho malá dcera (kolik jí tak mohlo být, to už nevím, ale tak...12?) mu nepřipravila snídani
a nenakoupila a nevím co, a přitom sám není schopen ničeho. a ono to tak nějak zůstalo, jen ženy začaly ještě chodit na plný úvaze do práce. a další fází jsou pak velerybí historky.
Přiznám se, že na Robinsonku sjem z tohoto důvodu, dky se automaticky očekává,ž e vedení domácnosti přebere ještě víceméně malá holka neměla "žaludek", asi bych se u toho děsně rozčilovala....
Já tedy Robinsonku jen četla, a tam ten tatínek působil z celé situace dost nešťastný, narozdíl od hrdinky, která to brala dost jako žůžo dobrodrůžo. Je to někdy z roku '40 nebo kolik, že jo taky. Takový Malý Bobeš pro starší, haha. Navíc ona studovala snad gympl?, asi si pro ni rodiče představovali jinou náplň, než ve čtrnácti starost o domácnost v plné palbě.
Robinsonka, siedmy kruh pekla sa uzatvara. este stastie, ze vy nemozete vytiahnut Cenkovej deti ![]()
Ale můžeme. A Jana též.![]()
kradeš mi písmena z klávesnice!!
Tak Robinsonka mě opravdu neirituje. Myslím, že se na ni nelze dívat dnešním pohledem - tankrát to v rodinách prostě takto fungovalo. Muž byl živitel a žena se doma starala o domácnost. Každý měl svou jasně danou roli.
Proto byl tatínek taky tak "neschopný". Tenkrát prostě nebylo zvykem, aby se muž zapojoval do chodu domácnosti.
Já se vždycky bavím u Posledního mohykána, když rodina v řad nastoupena velebí pána domu - a pomáhá mu pověsit obraz. Naštěstí čas oponou trhnul. Ale bývalo tomu tak..
ale to já samozřejmě nijak nezpochybňuji, vím, že to tak bylo. nicméně to nijak nemění dojem, který z toho mám.
ano, čas oponou trhnul, díkybohu. i když často pořád ještě ne, tyhle stereotypy jsou vryté hluboko, bohužel zhoršené tím, že dřív teda muž asi aspoň živil, zatímco žena seděla doma a měla hospodařit, ale teď často vydělává i méně než žena, která chodí do práce, neumí žádnou domácí práci, neumí vlastně nic, a stejně leží přikrytý novinami a čeká, že se o něj někdo bude starat, protože on přece byl v práci a teď musí odpočívat (pozorování okolí).
Já mít takovou matku jako ona, taky budu pošahaná. ![]()
Proč? Ta matka vypadala daleko emancipovanější, než její dcera...
Tak to u nás doma dělám chlapa já!
Manžel je velice šikovný, pracovitý a umí snad všechno, navíc dělá velmi kvalitní práci. Od kácení stromů, stavby, po vaření a zašívání. Bohužel, taky mu pořád něco není pochuti a na mě měl vždycky nějaké kecy, jak bych to cokoliv měla dělat lépe. Dokonce se dnes cítí být schopen mi už radit i při vaření.
Takže to končilo jednoduše - nelíbí se ti to?? Dělej si to sám.. Takže dělá.
Musím konstatovat, že tento způsob dělby prací je docela výhodný. ![]()
Tenhle motiv, kdy celkem malá dívka zastane obstarat domácnost je třeba i v Luise a Lottce a určitě i jinde. Poslední mohykán je skvělý.![]()
Jeden můj příbuzný se rozhodl vychovávat své dítě poté, co mu manželka zemřela při porodu. A byl teda za divného, hodně dlouho mu okolí tvrdilo, že si už s outěžkem nenajde jinou ženu a že by dítě měl dát do dětského domova. Přišlo jim ponižující, aby se postaral o vlastní dítě ![]()
Že si tu přečtu psychologickej rozbor komedií Marie Poledňákový jsem fakt nečekala. Ale jako dobrý ![]()
Janulik03 Nádhera. Letos je to brzy, že? U nás už jsou skoro vykvetlé i šeříky a taky mě to nějak časově zaskočilo ... Ale těším se, jsou to dvě asi nejkrásnější jarní květenství.
to je teda smutný.
já se přiznám, že mně by ovdovělý muž s dítětem naprosto nevadil, naopak. mnohem horší mi přijde rozvedený muž s dítětem ve střídavé péči, s ohledem na horor story, které o tom slýchám. a to nepřijde divné zase nikomu jinému.
Ono je to strašně dávno, považovali za normální, že se chlap dítěte zbaví
. Dopadlo to ale výborně, on novorozence vypiplal, našel si druhou ženu a vychovali ještě další děti.
ale to já samozřejmě nijak nezpochybňuji, vím, že to tak bylo. nicméně to nijak nemění dojem, který z toho mám.
ano, čas oponou trhnul, díkybohu. i když často pořád ještě ne, tyhle stereotypy jsou vryté hluboko, bohužel zhoršené tím, že dřív teda muž asi aspoň živil, zatímco žena seděla doma a měla hospodařit, ale teď často vydělává i méně než žena, která chodí do práce, neumí žádnou domácí práci, neumí vlastně nic, a stejně leží přikrytý novinami a čeká, že se o něj někdo bude starat, protože on přece byl v práci a teď musí odpočívat (pozorování okolí).
No ale tak čí je to chyba?
Mně přišlo, že ji pořád do všeho kecá a nutí ji dělat něco, co nechce. A ona se strašně snažila zavděčit.
Poledňáková strašně nadržuje chlapům, dělá z ženských blbky... Vrchol je film Jak se krotí krokodýli... Etzler, který zahýbá, ale je okouzlující a všechny ženský kolem jsou hysterky.
Vůbec nechápu, proč ta Poledňáková tak pálí do vlastních řad.
Můžu se tady přiznat, že mám ráda sušení hub, sbírání borůvek, bylinek, zamražování, dělání marmelád a džemů? A přitom jsem mladé děvče?:-DNa podzim jsem třeba dva dni v kuse dělala šípkovou marmeládu (o tom, že to stále leží doma a spotřeba je téměř nulová, radši nebudu psát...).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí