V souvislosti s debatou v Koronaviru přiznávám, že vůbec nevím, kdy jsou dušičky (datum) a ani nevím, kde jsou moji příbuzní pohřbeni. V mojí rodině na hřbitov nikdo nechodí (možná babička?) a ani mezi přáteli jsem nikdy nezaznamenala, že by se někdo "chystal na dušičky na hřbitov". Nevylučuju, že někdo chodí, ale nidky na to nepřišla řeč. Není to divný
? Mám nějakou atypickou bublinu
?Přitom se mi to zdá podle lehkýho googlení jako celkem hezká tradice ...
Přiznání
MP Meri Je to divna bublina;-).
MP Meri Tak dost chápu, že na to nepřijde řeč s vrstevníky, zvlášť pokud mají to štěstí, že ještě nepřišli o nikoho z nejbližších. Divná asi nejsi, a myslím, že lidí, co na hřbitovy nechodí, stále přibývá. Ubývá i pohřbů.
MP Meri Je to trochu divný, no. :) Ani ne tak to nechození na hřbitov, to mě neudivuje vůbec, spíš že vůbec nevíš kde je kdo pohřbenej, to mi přijde zajímavý. Ono třeba v mým příbuzenstvu z tátovy strany nemá skoro nikdo hrob, takže dušičkový tradice tam moc nefrčí, ale je to mně známá informace, stejně jako vím, kam jim můžu přijít zapálit svíčku, kdybych chtěla.
MP Meri moje strana rodiny hrob nema a ty tradice se u nas nedrzi, ale ja teda vim ze jsme atyp i proc. jinak u nas to vetsina lidi drzi i kdyz z mladsich okolo me o tom nikdo moc nemluvi
MP Meri my to máme stejně, až na to, že vím, ve kterém městě má kdo hrob, ale žádný jsem nikdy nenavštívila.
MP Meri ja jsem se s tim poprve setkala u manzelovy rodiny, kde se proste na hrbitoyv nechodi a on opravdu ani nevi, kde jsou pohrbeni/rozpraseni jeho prarodice a ted kdyz mu umrela maminka, tak nebyl pohreb
pro me je to strasne divne a nepredstavitelne
na dusicky jsme chodily hrob umyt a vyzdobit vzdycky spolecne s babickou a mamou, ted chodim sama a vytvorim vlastnorucne nejaky venec, ktery by se babicce libil ![]()
Ja jsem na funusech vyrostla. A na hrbitov se chodilo skoro porad, proste normalka.![]()
Já už to tu jednou psala, že my tu "hřbitovní tradici" v rodině vůbec nemáme. Ale až letos mě to fakt trklo, když jsem viděla, jak moc velké téma ty dušičky jsou a pro kolik lidí je to důležitá událost a já ani nevím, kdy jsou, jen že je to někdy na podzim ... Já jsem třeba strašně dlouho (do dospělosti
) vůbec neznala ty hřbitovní svíčky, ty červený s tím krytem ... jako párkrát jsem to viděla v krámě a vždycky sem si říkala, co to asi je ... no, to bylo pak prozření.
Přitom to zní fakt hezky, jak to popisuje třeba Garfie , jakože všude svíčky, opečovávaný hroby atd. Já si to ale nedovedu vůbec představit. Možná to přijde s věkem? Momentálně mě vždycky při procházce hřbitovem napadne to neuvěřitelný množství zbytečnýho odpadu
(neberte to prosím nikdo osobě).
Zarinya A co se pak děje s těma cigaretama (jiné vlákno)? To je někdo lohne, nebo se tam prostě rozmočí a příště vyhodí
?
MP Meri Ja vim, kde je kdo pohrben, na hrob z tatovy strany rodiny se obcas chodi, na ten z maminy strany chodi jen mamka. Kdyz jsem byla mala, chodilo se docela casto, ted jsem na hrbitove byla naposledy pred par lety. Manzel ma na dusicky narozeniny a tchyne den po, takze se spis slavi no. Ani pohrby u nas v rodine nemaji tradici, vzpomina se v soukromi. Treba na milovaneho dedecka vzpominam prakticky denne...
MP Meri Opakovaný přiznání nemá ty grády
Vždyť jsme to tady probíraly nedávno!! Hele, mně to zas tak divný nepřijde, kde hroby máme vím, ale sama jsem začala chodit až tátovi-a to dost možná i proto, že to mám za rohem. Na Dušičky nehrajem, ale s dětma tam chodím, kvůli světýlkům a atmsféře. A osobně mám hřbitovy ráda a ráda na ně chodím už od dětství. A taky nezapomeň na ten rodíl mezi Moravou a Čechy, nevěřila jsem na to, ale existuje! Tady se to vážně "žere" víc.
MP Meri My to máme jednodušší v tom, že hroby máme jen na dvou hřbitovech, u muže dušičky taky moc nedrží. Na hřbitov většinou chodíme, ono je to fajn procházka, ty světýlka jsou pěkné a obvykle ta, člověk potká spustu lidí, co normálně nepotká.
A naši kluci, když byli malí, měli hřbitovy moc rádi i ve dne, natož v noci se světýlkama.
To, že nevíš, kde je pohřbena třeba babička, mi osobně přijde takové, hm, neobvyklé.
Garfie No vida, dokonce si to nekdo pamatuje, že se to tu bralo nedávno
Já se tenkrát ptala v v souvislosti s tím, jestli je ok po bouřce narovnávat popadané svíčky a dekorace na cizích hrobech, jelikož jsem za jarní korony jezdila na procházky s kočárem na Olšany ... že se u nás v rodině hřbitovy vůbec nenosí vyplynulo pak nějak z diskuse. A samotnou mě to fakt v plný síle praštilo do očí teď, v posledních týdnech. Prostě všichni slaví dušičky a na mě to nějak dolehlo, jestli jako nejsem méněcenná nebo fakt divná ![]()
Je fakt, že letos v srpnu mi umřela babička ... té bych asi na hrob i zašla. Ale pohřeb nebyl, babička byla zpopelněna a bude prý nějaký jen náhrobek? deska? někde u dědova hrobu. Ale jsou s tím nějaký obstrukce, kameník nemá čas nebo co, tak třeba příští rok. Zrovna tam bych nějaký truchlení možná brala, dost mě to vzalo a ještě z toho nejsem venku a chtěla bych v praxi vyzkoušet tu teorii (kterou tu teda tehdy tolik lidí vyvrátilo), že ten přechodový rituál pomůže ...
Já tu hřbitovní turistiku jako dítě milovala. Akorát mi vadil ten zde už několikrát probíraný zákaz odnášení čehokoli, byť vyhozeného.
MP Meri Hele ale na ten hrob přece můžeš zajít, i když tam ten nápis ještě není.
MP Merioni je davaji do takoveho okynka a pred tim je sklo.Takze nezmoknou,jsou tam dokud nevyblednou .Fakt nevim kolik lidi to dela,ale ja to videla dvakrat.(taky teta muze)a ty krabicky uz byli takove trochu vybledle takze tam vydrzeli dlouho.![]()
muj otec to taky videl kdyz tam byl a to byl nejaky nahrobek u cesty.Tam se fakt nekradou a to se mi na tom moc libi.
Sweet Potato Hm, bude v pořádku, když napíšu, že mi to přijde takový divný? Musela bych nejdřív zjistit, kde to je, sebrat se a jet x kilometrů někam na hřbitov, kde není ani babičky popel, ani nápis, nic? Nevím, no ...
MP Meri Aha, tak pokud tam není ještě ani urna, beru zpět.
Já tu hřbitovní turistiku jako dítě milovala.
![]()
ja jezdila takhle na dusicky jako dite s babi a dedou na karlstejnsko,kde mel deda pribuzny a pohrbene sve rodice.Pak vzdycky po navstevach pribuznych.Bylo to super.Chodim i rada na hrbitov,jen ted uz to moc nejde,protoze jezdim jen na chvilku tak se navsteva hrbitova do toho moc nevejde.Byt bliz tak urcite zajdu.A tak chodim aspon v recku.
otcovi rodice maji hrob,dedu nechala babi rozprasit na louce,to se mi moc nelibi.![]()
Já jsem na hřbitov u nás ve městě chodila s dětma v rámci vycházek, byla to opravdu taková hřbitovní turistika, ale hezká
. Můj milovaný brácha, který umřel v lednu, je pohřbený na takovým malým vesnickým hřbitůvku, jako malí jsme v té vesničce vyrůstali a já mám vždycky pocit, že jdu za ním, ale jako přechodovy rituál mi to moc nepomáhá, vždycky mě to tam úplně sejme ... tím jsem asi chtěla říct, že asi i záleží, koho na tom hřbitově máme
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí