Garfie to jsi popsala dobre-speciality,sedi to jen k urcitym lidem.:-)
Přiznání
Jinak Valerie i Valentýna se mi libi, u nás by to skončilo u té základní formy.
žluťásek mě to hrozně tahalo za uši, nevím proč, ale kolegyně slovenka mi říká Evko, vyslovuje to s "u" a to mi vůbec nevadí. Evčo mi říkají od mala, kromě jiných variant, tak asi proto mi to vyhovuje. V práci mi tak teda asi nikdo neříkal, to už spíš Evičko. Evo sice moc ráda nemám, ale to je základní tvar, těžko někomu říkat, ať mi tak neříká.
Evaeva na Slovensku je ke jménu Eva pátý pád ( i když se jinak temer nepoužívá) a to Evi.
continuity ale to je ku každému menu, nie? Jani, Luci, Leni atď. Teda nenapadá má žiadne v okoli, ku ktorému to neviem použiť.
Mrakoplas no ku každému nie. Petra vs. Petri to znie divne. Miriam tiež. Miri?
continuity áno, Miriam sme vraveli Miri a Petre Peti. Petri je divné, to je pravda :)
continuity Jakože je to gramaticky "Evi" nebo se tak jen hovorově oslovuje? Protože to "i" se používá i v češtině: Evi, Jani, Hani, Peti....úplně normálně.
Jinak my už zkrátili i dceru naší japonštinářky na Haru (z Haruka), ale moc se jí to líbí, haru znamená v japonštině jaro. A co k nám chodí, už jí tak začala říkat i maminka. ![]()
Garfie Evi je hovorový tvar v slovenčine, používa sa aj Jani, Hani, Simi, Zuzi, Peti, Viki, Tami. Aj niektoré mužské mená majú tvary s -i, napr. Pali (od Pavol), Ďuri, Luki, Miki, Rudi a pod. Nie sú to pôvodné slovenské tvary, vznikli pod vplyvom cudzích jazykov.
continuity jo, Evi je běžné, i se mi to nejvíc líbí. Ale těžko namítat něco proti Evo, že jo.
DruI evule mi říká mamka, když se "zlobí", od jiných by to bylo hodně divný, to jo
dorota Tak já jsem z Moravy, možná proto mi to přijde normální! Ale myslím, že se to používá v celé ČR? Na Slovensku mě ze začátku hrozně bavily ty mužské domácí formy, končící na "o", Samko, Adamko, Milanko, Peťko, Janko....:-)
Garfie ja nevim kde jsem k tomu prisla,ale jak uz jsem psala,lidi oslovuju tim i na konci taky.Misto toho ca.
GarfieV slovenčine sa zasa veľmi nepoužívajú ženské formy s -ča ako Evča, Verča, Monča, Julča, Karča a pod. A priznám sa, že tieto formy mi neznejú dobre. Používam jedine Verča, aj to na oslovovanie sesternice, ktorá je Češka, a oslovuje ju tak celá rodina.
Garfie Moraváci maj hlavně ty verze kratky, takže Láďa x Laďa, Péťa x Peťa, Miládka x Miladka
Evaeva mně na jednom kurzu nějakých manažerských dovedností, či co to bylo, říkala lektorka, která byla děsně manažersky vzdělaná, Evino, a to jsem docela koukala teda. Tak jsme si totiž se spolužačkou Evou říkaly, když jsme se na sebe zlobily.
Potrefenáhusa No fakt! Vidíš, to jsem si nikdy neuvědomila. Jako vím, že to každý říká jinak, ale nikdy mě netrefilo, že to je problém nářečí.
Pinot Noir Třeba je to taky z nějakého nářečí. Moje kamarádka Jana se přestěhovala do jižních Čech a tam si začala říkat Janina (asi ne sama od sebe, ale už se tak běžně i představuje).
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025