Byla jsem na gulášfestu a vybrali mě do poroty. Po ochutnávce dvanácti porcí různých gulášů nechci tento pokrm aspoň rok vidět.
Přiznání
dzizisketa ty jsi odvážná!
dzizisketa Jseš dobra, já ti hrozně závidím. Ale dvanáct mi přijde tak moc! Nepoznala bych asi rozdil
Kupodivu každý chutnal úplně jinak, bohužel dva vzorky i pěkně hnusně.
Jsme momentálně na chalupě s několika dalšími rodinami a neustále mě překvapuje, co ostatní považují za důležité/nutné. Např. na půldenní výlet/túru připravit 4druhy zeleniny a 2druhy svačin večer předem, opravdu každý den čistit zuby mezizubními kartáčky, vařit domácí knedlík. Oproti našemu zabalení půlky toastoveho chleba a dvou paštik a jablek a prostému pokynu vyčistit zuby a spát, k jídlu byly párky. Děti jsou teď naštěstí jaksi samoobslužné, včera synek po 10 km si lehl do postele, že si odpočine, brzo usnul a my ho takto nechali spát až do rána, bez večeře, sprchy a čištění zubů, vše jsme provedli ráno.
Dnes byl zajímavý moment, dítě A se zeptalo své maminky jestli může do potoka, bylo jí to dovoleno s poznámkou aby nebyla mokrá. Moje dítě tedy zavelelo jdeme, vůbec nepovažovalo za nutné se ptát.
Po každé takové dovolené si řeknu, že bych se měla asi víc snažit
.
JankaM Já bych to neřešila. Loni po dovolené proběhlo u nás podobné téma. Já jsem dost flegmoš, nechávám kluky dost samostatné a jen uděluju pokyny. Loni mi přišlo, že toho tenkrát 13, nemusím řešit už vůbec. Po dovolené začalo u nás téma, kdo co dělal a nedělal. Nejvtipnější bylo, že tři jsme dostaly výtku, že jedna kamarádka pořád skákala kolem manžela a dospělého syna
. Chystala jim snídaně, svačiny, vařila čaje, kávu, donášela oblečení...no totální servis. Doma se všichni chlapi ozvali, že tohle dělala a proč to neděláme my. Letos jsme jí to zakázaly
.
Nech dětem samostatnost, ono se ti to vrátí, protože jinak budeš kolem pohodlné mládeže skákat ještě v dospělosti. A hrotit všechny úkony, budit dítě kvůli sprše, zubům, večeři, to bych taky nedělala. Pokud to není denně, tak z toho neumřou.
JankaM domácí knedlík nutný určitě není, ale já se teda snažím dětem naservírovat minimálně jedno rozumné jídlo denně. Obzvláště na dovolené, kde chci, aby podávaly nějaké výkony.
Ono si člověk říká, že jednou se to nezbláznil, ale před covidem jsme jezdili hodně a to pak člověk zjistí, že dítě čtvrtinu měsíce obědvá a večeří kraviny.
Na zubech teda taky trvám.
Výsledkem nejsou žádní nesamostatní jedinci, ale děti, které se sami uloží, když jsou unavené a před tím si bez ptaní vyčistí zuby. Další level snad bude, že si posbíráji po tábořišti svoje věci. ![]()
Zuby mám taky na jinak zatím prázdným seznamu, přes kterej nejede vlak, ale priznam se, ze když nám predevcirem dite usnulo v půl 8 večer v autě ve vajicku, tak jsme ho taky jenom preklopili (úspěšně) nečesaný nemytý rovnou do postele
continuity jedno slušné (u nás = mnou uvařené, protože vybíravci nejedlíci) jídlo je u nás taky pravidlo a zuby odpustím v situaci viz Potrefenáhusa , ale celou dovolenou se na čištění rozhodně nevyfláknu.
Na druhou stranu to věčné svačinkování taky nemusím, i když u nás je to nemusím doslovné, oni venku nemají čas jíst, cokoliv chystat je zbytečná práce.
Rikate zuby? Peklo, peklo, peklo. Mame za sebou dalsi mizernou noc, kazdou chvili se budila s placem. Ma v pusince jeden skoro prorezany, tak asi to bude tim. Obcas si rikam, ze sice byla vyhoda, ze nemela do ctrnacti mesicu zuby, dlouho byl klid a protoze ted uz si je nechava cistit bez problemu dobrovolne (nejvic se nam osvedcilo cisteni zubu v nositku, hezky ji do pusy vidim, mam obe volne ruce a ona je klidna), ale treba v pul roce, kdy jeste spavala pres den vic, by to bylo mozna snazsi. Ted v noci nespi a pres den vsude leze a musi se porad hlidat, aby se nezrakvila.
Jinak se teda hlasim do tymu predem pripravenych domacich svacin, nakrajeneho ovoce a zeleniny v krabickach, i kdyz jdeme jen na hriste
ja krajim zeleninu a ovoce, muz maze pecivo. Zvykla jsem si na to, kdyz jsem ctyri roky mela fixni rovnatka, to kousnuti do celeho jablka, koupeneho na vylete v samosce, neprichazelo v uvahu, tak jsem si s sebou vsude vozila krajene svaciny z domova.
Když jsme doma a ven chodíme na pár hodin, taky svačiny venku nepotřebují. Ale když jsme na dovolené celý den venku, snědí tak třikrát tolik jídla než doma:) Zatím máme kočár, tak to jde, ale co budeme dělat potom;)
Evaeva nabalis jim vlastní batuzky ![]()
Potrefenáhusa tak to každopádně:D Ale obávám se, že to nebude stačit.
My máme taky bohatou nabídku občerstvení na výlet, svačiny beru i ven ve všední dny jen na odpoledne. Venku nám víc chutná, jsem ráda, když si dá ovoce a zeleninu a nemusíme se omezit jen na rohlík nebo co potkáme cestou.
Včera jsme jeli na Karlštejn, trochu jsem se bála, že se bude nudit, ale z celýho výletu byl úplně nadšený ![]()
Já taky beru s sebou krabičky s ovocem a zeleninou. Teď jsme dva víkendy strávili v zábavních parcích a já nic s sebou nevzala a celkem jsem záviděla rodinám kolem, co krabičky měly. U nás se sní zeleniny a ovoce fakt hodně, chleby nemažu.
Čištění zubů bych neřešila jednorázově, pokud dítě usne v autě v době, kdy lze převalit do postele. Jinak přes to, hlavně večer, nejede vlak.
Pinot Noir když má starší hlad, je jenom protivná. Zato ta mladší je jak z reklamy na snikers: mění se v opravdového netvora. Když máš takové dítě, je úplně jedno, jaký je tvůj přístup k svacinkam :). Prostě je začneš chystat a ještě takové, aby je spolehlivě jedlo.
A suchý rohlík fakt není svacina, která by ji uspokojila. Teď jsem si vzpomněla na turu v Julkách asi před třemi roky. aby to dítě šlo, muselo jíst. Každých 40 minut!
Muž byl z toho úplně na prášky, ten na túrách pro změnu její vůbec, ale nakonec se ukázalo jednodušší na 10 minut zastavit a dát jí vajíčko, než se snažit o jinou motivaci.
Tabea u nás děti chleba nesvačily, ani doma. Šok nastal při nástupu do školky, kde se svačí téměř jenom chleby. Učitelka se jich tehdy ptala, co teda jako svaci, když chleba ne.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí